Otec neznámý

Otec neznámý https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480582/bmid_otec-neznamy-7G8-480582.jpg 4 116 31

Svět genetičky Paige Robsonové se otřásá v základech: její osmiletý syn Miles se snaží zapadnout v nové škole a začíná se ptát na svého biologického otce. Paigein pečlivě budovaný život se pomalu hroutí, protože pravda o Milesově otci by mohla zničit vše, co pro ni dosud bylo cenné. A když dojde k neštěstí, Paige musí čelit důsledkům sdílení tajemství, které zná jen ona. Autorka New York Times´ bestselleru Poslední let Julie Clark ve své prvotině s lehkostí a vtipem ukazuje, že zatímco věda je fascinující, řešení intimních tajemství, kdo jsme a odkud pocházíme, probouzí emoce složitější než vlákna DNA, jež nás utvářejí.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Ones We Choose , 2018


více info...

Přidat komentář

micha-ella
19.03.2024 3 z 5

No, nevím. Kluk v tom věku by se určitě kvůli tomu, že chce znát svého otce, takto nechoval, tím spíš, že měl k dispozici náhradního tátu. A romantika - nic pro mne, poučování o genetice jsem pak už, přiznávám, přeskakovala. Nebavilo mě to.

Stromy
30.11.2023 5 z 5

Špičková záležitost!! Mimořádně dobře vybraná neotřelá témata z prostředí - věda, biologie a genetika a umělá oplodnění. Těchto oblastí se lehce dotýkáme ale skrze vztahy ze všech možných stran a úhlů pohledů, skrze vztahy do neuvěřitelné hloubky prožitých. Chce se mi říct - velmi zdařilé. Jenže je tu ještě něco skoro nepopsatelného navíc. Může se nám totiž doslova přihodit, že pokud v sobě máme ukryté ještě nějaké stopy traumatu z dětsví, hloubka tohoto příběhu nás naloží a popoveze s sebou strhujícím slzavým údolím o nějaký kus dál, kde budeme zírat s úlevou uvnitř, co ta kniha s námi dokázala udělat. A to je tak neuvěřitelné splněné poslání a hodnota díla, za což se před autorkou skláním a děkuji. Jestli jste zvědaví, budete to muset zkusit.......číst.


Magdyla.8
25.07.2023 2 z 5

Kniha "poslední let" byla naprostá pecka a takový skvělý zamotaný thriller po dlouhé době, že jsem byla nadšená. O Otci neznámý se to bohužel říct nedá. Je to spíše rodinné drama, které řeší vztahy,trable v rodinách a otázky kdo jsme a kdo jsou naši rodiče. Ve výsledku se v knize nic moc neodehrálo a vlastně jsem příběh odhadla hned na začátku, takže mě nemělo co překvapit. Proplouvala jsem příběhem a nevytvořila si vůbec vztah k hlavní hrdince ani k ostatním postavám, takže jsem na události v knize byla trochu imunní. Snad mi chuť spraví další autorčina kniha.

Jessybelle
05.03.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila, i vsuvky o genetice byly fajn. Akorát označení trihler je trochu nešťastné. Nicméně i tak jsem si knihu užila, Paige jsem občas nechápala, ale pak to zapadlo do sebe. Bylo to trochu předvídatelné, ale milé. A realistické.
Mnohem sympatičtější mi ale byla Rose.

pet-pet
23.02.2023 4 z 5

Hezky psaná kniha na zajímavé téma. Konec za mě zbytečně strohý, dost předvídatelný, uvítala bych lepší zápletku. I tak se mi kniha líbila.

Damaj
01.02.2023 5 z 5

Knížku jsem přečetla jedním dechem. Od začátku až do konce byla velmi zajímavá hlavně svým netradičním tématem. Těžkosti matky, která se rozhodla počít dítě pomocí dárce.

Hvězdinka
01.02.2023 3 z 5

Jedna matka, jedno dítě, které se ptá, kdo je jeho otcem. To se nakonec dozvíme a to je celé. Žádný zvrat, žádné překvapení, zklamání.

Toňula
22.01.2023 4 z 5

Trochu netradiční téma dárcovství spermatu a s tím spojená nečekaná překvapení a starosti matky, která se tímto způsobem rozhodla otěhotnět. Hrdinka Page bojuje nejen za štěstí svého syna, ale i sama se sebou, svou uzavřeností vůči lidem, kteří ji milují, o lásku i přátelství! Rozhodně stojí za přečtení, i díky vědeckým vsuvkám, které dokreslují děj.

anája
11.08.2022 1 z 5

Tak za mě zklamání. Jednoduchý příběh, vsuvky mě vyloženě nebavily a vlastně jsem celou dobu premyslela, proč vlastně hlavní postava nepočala dite normalni cestou, když je tam pak spoustu komplikaci s dedicností nemocí atd. O kterých jako genetyčka věděla.

HanaK.2
10.08.2022 4 z 5

Nečekejte thriller, spíše je to společenský román o vztazích a ženském přátelství. Vsuvky o genetice po každé kapitole mi vůbec nevadily, alespoň jsem si nemusela nic dohledávat. Svižné čtení, stejně jako Poslední let.

gordon13
22.06.2022 4 z 5

Mě se kniha líbila. Je to spíš vztahový, společenský román se zajímavými vsuvkami z genetiky, které příběh skvěle dolaďují. Pěkné!

martineden
02.06.2022 3 z 5

Na knihu jsem se moc těšila, téma je opravdu hodně zajímavé - anonymní dárcovství spermií a potíž, kdy dítě chce znát svého otce - to vše nabízelo parádní zápletku. Ovšem stala se z toho červená knihovna. A hlavní hrdinka mě tedy neskutečně vytáčela.

Bara52
30.05.2022 3 z 5

Cetlo se dobre, ale zadna bomba to nebyla. Zajimave byly vedecke vsuvky o DNA a genetice,ty me snad zajimaly vic, nez jak dopadne kniha - dopadla podle ocekavani - happy end, vse se jednoduse srovnalo se vsim, jako obvykle :)

dencazrnu
29.05.2022 3 z 5

Musím říci, že kniha mě bohužel zklamala. Kniha byla označena mimo jiné jako thriller, což není ani náhodou. Viděla bych to spíše na psychologický román, ale i s tímto zařazením bych byla opatrná. Bohužel první část knihy mě vysloveně nudila, od poloviny už můžeme začít hovořit alespoň o nějakém ději. Celkově ale kniha ve mě nezanechala kdoví jaký dojem a myslím, že za pár dní nebudu ani vědět, o čem jsem četla. Je to škoda, protože autorčina prvotina Poslední let mě tak bavila!

archivářka115
10.05.2022 4 z 5

Tuto knížku jsem přečetla jedním dechem, i když mi po jejím přečtení zůstaly nevysvětlené otázky. Krátké články, které příbližily genetiku, byly zajímavé.

čef
02.05.2022 4 z 5

Tak tady vzala autorka rodinné a jiné vztahy pěkně od podlahy – tedy od DNA. Hrdinka usiluje býti dokonalá, ale vždy to pro všechny ty komplikace nejde, takže zde máme také umělé oplodnění, rozchody, hádky a další nutné rekvizity úspěšného románu pro ženy. Také zde je menší instruktáž o dědičnosti, epigenezi a metylaci DNA, a to si určitě rád přečte i někdo mimo tuto skupinu a obzvláště ten, který třeba hledá vědecké zdůvodnění karmy.

Danago
01.05.2022 3 z 5

Pro mě teda zklamání. Děj až přehnaně předvídatelný. Pro mě určité části naprosto nevěrohodné. Nijak zvlášť mě kniha nezaujala. Genetické vsuvky mě vysloveně nudily. Měla jsem z knihy pocit , že chce čtenáře poměrně násilně poučovat o to , jak je těžké mít dítě z dárcovského materiálu. Co se týče mužů mám zkušenost, že ti se svým materiálem moc nešetří s jestli mají někde děti o nichž neví nebo se k nim aspoň nejsou nuceni se přiznat nijak zvlášť to neřeší. Tady se nám předkládá spíše pohled ženy.

jasmína
18.04.2022 5 z 5

Povedená kniha, jen já osobně jsem vynechávala po čase ty odborné články, ale věřím, že někoho mohly hodně zajímat a pomoci.

Jinak čtivá kniha, a určitě si přečtu od spisovatelky i další díla.

Ale thriller to není určitě, správně jak píše čtenářka Šánka.

maryska09
28.03.2022 2 z 5

Kniha mě příliš nezaujala. Byla až snad moc průhledná, často naivní a průřez do genetiky celkem o ničem. Nejvíc mě dostalo tvrzení o tom, že genetická mutace neplodnosti se přenáší z otce na syna. Spíš nedoporučuju.

mil
25.03.2022 4 z 5

Bylo to takové odpočinkové čtení s mikrokurzem z genetiky. Chvílemi mě Paige (i s autorkou) rozčilovala, ale poslední třetina mě dojala k slzám. A to jsem ji dočítala v tramvaji cestou domů a doufala, že si mých mokrých očí nevšímají ostatní spolucestující :-).