LussyP LussyP komentáře u knih

☰ menu

Richard Ramirez: Night Stalker Richard Ramirez: Night Stalker Philip Carlo

- Když chce bejt člověk dobrej vrah, musí si všechno pečlivě naplánovat. -

Čtete, díváte se nebo posloucháte true crime? Cítíte někdy vinu, že jste přispěli svým dílem k dalšímu zviditelnění daného vraha?

Odpovím jako první: ano, cítím. Vím, že to je část problému, protože lidi to zajímá a daný vrah tím dostane, co chtěl a já si nemůžu pomoct. (Na toto vřele doporučuji Don't fuck with cats - Od koťátek pracky pryč.) Možná měl v něčem Ramirez pravdu, společnost je posedlá smrtí.

Prvně je potřeba ocenit naprosto precizní práce autora kniha. Opravdu, smekám klobouček, protože je kniha zpracována velice věcně, předkládá fakta a neubírá se k emočním podbarvením. To v tomto žánru oceňuji.

První polovina knihy popisuje Ramirezovo běsnění a také jeho dětství, osoby, které ho ovlivnily, ale také prostředí. Chudoba, testování atomových bomb, těžká práce s nebezpečnými látkami a šikana byla v životě přistěhovalců z Mexika naprosto běžná.

Poslední část představuje opravdu DETAILNÍ popis soudního procesu. U této části jsem několikrát jen projížděla text očima, opravdu jsem nemohla číst, jelikož je to psáno zdlouhavě a nezáživně. Právníci se dohadují, svědek střídá svědka, Ramirez mrká na fanynky, fanynky šílý. To vše v téměř ve 300 stranách.

17.02.2024 4 z 5


Sadie Sadie Courtney Summers

- Holky se ztrácejí v jednom kuse. -

- Lidi se nemění. Jen se naučí lépe skrývat, kdo ve skutečnosti jsou. -

Velice netradičně napsané. Knížka je vyprávěna ze dvou pohledů, hlavní postavy Sadie a poté moderátorem podcastu, který jde po jejích stopách a snaží se zjistit, co se stalo. Jeho části jsou psané opravdu jako podcast.

Musím přiznat, že toto není lehký příběh, ani lehké téma, ale je skvěle zpracováno... Postupně odkrýváme jednu část za druhou, jednu ošklivější, než tu druhou. Nejsou zde žádné detaily, kruté a brutální popisy, vše pomocí náznaků, metafor. Mladší sestra je brutálně zavražděna, policie nic nedělá a poté zmizí i starší sestra... Ale holky se přece ztrácí v jednom kuse, že?

Sadie a Mattie to němely v životě vůbec lehké a pro Sadie se její mladší sestra stala středem světa. Dělala a žila jen pro ni. A teď je pryč. Jak daleko jsme schopni zajít, když někdo ublíží těm, které milujeme? Také mám mladší sestru, také o 6 let a občas mě mrazilo.

Celý příběh působí reálně a jak řekla Sadie: "Milostné příběhy a love story ubezpečují lidi, že nakonec budou žít šťastně až navěky... Kéž by tohle byla love story."

10.02.2024 5 z 5


Korunovace Korunovace Lena Valenová

- Příběh každého z nás se uzavře až s posledním dechem. -

Rozhodla jsem se knížku nehodnotit hvězdičkami a to z mnoha důvodů... První je, že jsem tak trochu čekala, že v knížce budou nějaké fantasy prvky, což byla moje chyba, protože knížka fantasy není, spíš taková alternativní historie/současnost, jaké by to bylo, kdybychom teď v 21. století měli krále.
Další věcí je, že já čekala intriky, velká dramata, akci, ale bohužel, asi tím, že je to YA romantika... Za mě žádné nebylo. Postav bylo na mě až příliš, rejstřík i mapičku cením, ale nepřišlo mi, že by každá tam měla být.
Pokud bych vyškrtla popisy, kterými ulicemi postavy šly a nebo opravdu x dlouhých popisů různých částí Pražského hradu... Ze začátku se mi to líbilo moc, pak už jsem to jen projížděla očima. Kdybych to vyškrtla, tak je kniha tenounká, občas to bylo jako číst skripta k prohlídce.
Začátek jsem si celou dobu říkala, jestli nečtu příběh Harryho a Meghan.
Myslím si, že já nejsem správná cílová skupina knihy, do dalších dílů se nepustím.
Autorka jinak píše moc hezky, jen na mě je kniha plná povídání o ničem, pomalé lásky a komplikované vztahy, trošku předvídatelný děj. To ovšem k tomuto žánru patří.

03.11.2023


Moje vina Moje vina Mercedes Ron

- Nezasloužíš si, aby tě někdo miloval. -

Já prvně přiznám, že nejsem čtenářkou romantické literatury, ale přeci jen už mě pár děl opravdu nadchlo. Moje vina to ovšem není.
Hlavní věc, co mi vadila je, že celou knihu jsem měla velice, až nepříjemný pocit, že čtu špatnou kopii Papírové princezny... Chápu, že v tomto směru asi nejde do nekonečna vymýšlet nové a nové zápletky, ale opravdu mi to přišlo příliš.
K hlavním hrdinům... Nicholas je typický bad boy, rváč, takže za mě úplně vše v pořádku a velice jsem si ho oblíbila. Ale pak je tu Noah... Takovou hloupu blbku svět neviděl a nenáviděla jsem ji celou knihu. A když jsem si vzadu na knize přečetla, že "silná, odhodlaná a nezávislá hlavní hrdinka", vaří se mi krev v žilách. Drazí autoři a autorky, opravdu už je otravné dělat ze všech hlavních hrdinek naprosté blbky.
Nebudu hodnotit reálnost situací, protože společný orgasmus při prvním styku... No jasně. Mrk, mrk.
Kniha se jinak čte rychle, kdyby tam nebyly pohledy Noah ale čistě z pohledu Nicholase, věřím, že by hodnocení bylo vyšší. Stejně jako Noah i já na skoro každé straně protáčela oči.
Do dalšího dílu se určitě nepustím.

20.10.2023 2 z 5


Reality Show Reality Show Anne Freytag

Líbil se vám seriál Money Heist/Papírový dům? Pak koukněte na tuto novinku!

- Všichni jsme byli lidmi, dokud nás rasa neodlišila, náboženství neseparovalo, politika nerozdělila a bohatství nerozstřídilo. -

Pomůže podle vás pomsta tomu, kdo vám ublížil?

Wow, musím říct, že takovou pecku jsem nečekala, kniha vás chytne a nepustí, dokud neskončí.
Vybrané téma, řekněme lobbing, nadnárodní společnosti, sociální nerovnost je pro thriller velice zajímavé a za mě dost neokoukané, což je škoda. Autorka se ovšem nedrží jen vymyšleného, zvolila vhodnou kombinaci reality a vymyšleného světa. Na jednu stranu odkazuje na reálné postavy a hlavně reálné problémy, ale hlavní hrdinové jsou smyšlení. Za mě je toto skvělý způsob, jak na problémy upozornit. Z mého pohledu popis fungování oděvního průmyslu a fast fashion byl naprosto bravurní a lituji, že knihu nemohu citovat do své diplomové práce.
Jako menší negativum vidím větší počet postav, mluvíme skoro o 20 lidech plus x vedlejších, což zpočátku bylo matoucí, časem se to ovšem vyplatilo.
Psychologické vsuvky byly také vhodně vložené a vždy dostatečně vysvětlené, knihu řadím k top za tento rok a doporučuji po ni sáhnout, ale varuji, že vám z toho nemusí být nejlépe, jak jsem zmiňovala, zde jsou hranice fikce a reality velmi tenké a nejasné.

Za knihu v rámci #spoluprace děkuji @knihydobrovsky a @sberatelka.knih

03.10.2023 5 z 5


Letní msta Letní msta Robert Lawrence Stine

Tyto knihy mě generačně minuly a rozumím tomu, proč byly hitem a věřím, že i teď si čtenáře najdou.
Pachatele jsem neodhalila, četlo se to skvěle, ale originalitou to moc nepřekypuje... Na druhou stranu, je to přes 30 let od vydání, že? :)

30.09.2023


Klaun v kukuřičném poli Klaun v kukuřičném poli Adam Cesare

2,5/5

- Lidi někdy umí překvapit. -

Pro tuhle knihu mám hlavně dvě slova: typicky americké. Máme tu všechno: středoškoláci, malé město, nehoda/záhada, nově přistěhovaná holka, masakr... No komplet. Nemyslím si, že by se jednalo o horor u kterého se budete strašněbát a kousat si nehty, jak slibují na obálce, jedná se o slasher a ya, tudíž "horor", co jsme viděli a slyšeli už 100 x jen v jiném městě a trochu jiným příběhem. Jen trochu.
Kniha se četla dobře, bohužel, je zde spousta nesmyslů a děr v ději, postavy nejsou zrovna nejbystřejší, ale zase to, co dokážou s prostřeleným ramenem, to klobouk dolů.
Musím říct, že motiv byl docela vyšinutý, ale cítila jsem zde snahu o nějaký hlubší zamyšlení, ale nevím, jestli dobře zacílené. Jedná se o velmi oddechové čtení, ale přiznávám, že slasher horory se mi tedy líbí víc jako film.

30.09.2023 3 z 5


Kandidát Kandidát Lenka Pastorčáková

- Kdo chce hrát vysokou hru, musí počítat s tím, že bude padat z výšky. -

Prvně bych chtěla zdůraznit, že pro mě příběh nebyl tak šokující a to zejména proto, že jsem markeťačka a přítel politolog. Na druhou stranu si ale myslím, že by si knihu měl přečíst každý. Protože ono opravdu není vše tak hezké, jak to vypadá.
Autorka nám prostřednictvím hlavní hrdinky ukazuje jak práci reportérky, tak poté tiskové mluvčí kandidáta na prezidenta. Autorka se samozřejmě mohla a taky nemusela inspirovat vlastními zkušenostmi.
Moc se mi líbila témata, které se autorka snažila podsunout v rámci příběhu, napříkla to, že opravdu nemůžeme čekat, že ve volbách najdeme 100% shodu, že každý různým tématům staví jinou váhu a nebo také, že občas se ve svých názorech i můžeme mýlit.
Bohužel, dojem ze čtení mi dost zkazila právě hlavní postava... Pochopila bych, kdyby se jednalo o naprosto nezkušenou a napolíbenou holčinu, ale tohle měla být velmi zkušená a inteligentní žena a v průběhu čtení z ní zbyla jen naprosto naivní blbka, která byla úplně hluchá a slepá ke všemu. Některé popsané situace mi navíc přicházeli až absurdní a zbytečně přitažené za vlasy.
Naopak, musím vyzdvihnout postavu Adama, dokonalost sama, opravdu, chlap a partner jak má být.
Knížka by mohla být i malinko kratší, některé pasáže mi přišly zbytečné a pro pohodlnější čtení bych i rozdělila do kapitol - první část byla 300 stran a to se mi zdá i dost.

14.09.2023 3 z 5


Soumrak mužů Soumrak mužů Christina Sweeney-Baird

- Rozmazlení mileniálové nevydrží bez sladkostí ani v době národní krize. -

Podívejte se kolem sebe, na svou rodinu, na své blízké, na svého partnera, na své přátele, na své kolegy v práci... A teď si představte, že všichni zemřou. Každý muž, kterého jste znala či milovala zemře a vy nebudete moc udělat vůbec nic, jen se dívat. O tom je celá tahle kniha.

Začátek knihy byl naprosto skvělý, kniha se mi výborně četla a stránky ubíhaly.
Musím říct, že některé příběhy mě opravdu dojaly k slzám a emoce v nich popsané na mě působily velice silně. Celkově se kniha snažila hrát více na emoce, než na popis apokalypsy. Není to klasické postapo, nic podobného jsem ještě nečetla, je to jako číst deníky žen poté, co "mor" zabil skoro celou mužskou populaci.
Vyprávění šlo hezky chronologicky a bylo z pohledu mnoha postav z různých koutů světa, různých profesí, názorů a také rodiných situací. Některé postavy se objevily jen jednou, aby vám ukázaly jiný pohled na věc, kolikrát jsem se úplně zasekla a říkala si, jak to, že mě to vlastně vůbec nenapadlo.
Přesto, že se mi knížka opravdu líbila, nemohu dát plný počet. Jedním z důvodů je to, že mi přišlo, že ke konci už knize docházel dech, poslední cca čtvrtina už byla dost mdlá. Dalším bodem je to, že pořád je to apokalypsa a její průběh mi vlastně přišel jako procházka růžovým sadem. Katastrofa a její dopad byl v příběhu prostě odsunut na vedlejší kolej, ale pro mě bylo pro scifi knížku postavení pouze na emocích příliš málo.
A pokud bych si měla vybrat jeden jediný příběh, byl by to ten Catherine.

14.08.2023 4 z 5


Bestie Bestie Mark E. Pocha (p)

3,5/5

- Ty šašku jeden počmáranej! -

Prvně, bych ráda zopakovala, že kniha kvůli obsahu není vhodná pro mladší 18 let a lidi s pevnou psychikou a silným žaludkem.
Tak, kde začít, příběh je volně inspirován skutečným příběhem, ale zasazen do jiného časového období, roku 2018, tedy téměř současnosti.
Velice specifický mi přišel styl psaní autora, pro mě v dobrém slova smyslu, já ráda sarkasmus a černý humor, ale věřím, že některým úplně sednout nemusí. Věřím také, že přímý popis některých scén bude pro některé až příliš.
Příběh se mi celkově líbil, kniha se četla sama. Provádí nás jak dětstvím, tak i činy v dospělosti naší "Bestie Števka". Máme tu i úhly vyprávění několika různých stran, které se nám, jak jinak, na konec spojí.
Co bych ráda za sebe dodala je to, že jsem si pročetla poté mnoho recenzí a přijde mi, že chybí to podstatné... Pro mě nebylo otázkou, jak to, že to Števko udělal. Pro mě celou dobu byl největší problém zkousnout to, jak to, že za celý Števkůch život nikdo neudělal nic pro něj. Nic z toho se třeba ani nemuselo stát. Jak to, že nikdo nezakročil? Jak to, že nikdo nic neudělal? Co všechno se muselo stát a přitom reakce okolí naprosto žádná. Ignorace. I to ovšem autor popsal velice nelítostně: šikana není výmysl moderní doby, jako zhoubný nádor požírají své oběti a rodiče, zaslepené bytosti, se pak diví, když dítě řekne sbohem a skočí z dvanáctého poschodí.
Zrůdy se nerodí, to lidi dělají z lidí zrůdy.

31.07.2023 3 z 5


Renegáti Renegáti Marissa Meyer

4,5/5

- Kdo se ničeho nebojí, nemůže být statečný. -

Wow, tak tato knížka pro mě byla příjemným překvapením, měla jsem ji už tak dlouho a konečně se na ni dostala řada. Přes 500 stran uteklo jako nic a já se těším na další díl.
Přesto, že hlavní motivy obou hlavních postav nejsou moc originální, tak vystavěný svět a jeho historie, současnost i budoucnost je velice zajímavá a promyšlená. Navíc, od mala všude vídáme, jak je vždy jeden superhrdina a zachraňuje svět... Co kdyby byl superhrdina se zvláštními schopnostmi každý? Co kdyby skoro každý měl nějaké zvláštní schopnosti?
Autorka navíc pokládá mnoho morálních otázek, pohrává si s mnoha myšlenkami a nutí vás se zamyslet. Nemáme tu stranu dobra a zla, více se přikláníme k tomu, jak to funguje běžně, nic není černobílé, ale spíš šedé.
Nova i Adrian mi přišli velice reální, nejen svým chováním, ale i svými vlastními strachy a démony.
Samozřejmě, občas zde bylo pár méně logických věcí, chybičky by se našly, ale celkovému dojmu vůbec nezškodily a bylo jich opravdu málo.
A ten konec mě opravdu posadil na zadek!

25.07.2023 5 z 5


Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

- Před muži, kteří si potřebují něco dokázat, se mějte na pozoru. -

- Lidi si myslí, že intimita je o sexu. Ale intimita je o pravdě. -



Musím říct, že jsem čekala něco úplně jiného. Knížka se čte sama, ale upřímně, přesto, že fikci čtu běžně, miluji fantasy, tak vymyšlená biografie hvězdy z Hollywoodu mě moc nezaujala. Tento žánr zřejmě nebude pro mě.
Knížka je biograficky opravdu psána, jedná se o vyprávění životního příběhu autorce, která z toho má pak napsat knihu.
Neříkám, že příběh uvěřitelný nebyl, naopak, myslím si, že se to klidně mohlo podobně stát nějaké opravdové hvězdě... Ale hluchých míst tam bylo dost. V rámci příběhu se nám autorka snaží ukázat mnoho morálních dilemat... Jedno z hlavních je hlavní postava, sexbomba Evelyn Hugo.
Přiznávám, že mi byla celou knihu vyloženě odporná. Četla jsem recenze i poznámky čtenářek, které psaly o smíšených pocitech, že ji chvilku nenáviděly, milovaly a pak pochopily. To se u mě nestalo. Ani jednou.
Musím ovšem ocenit i vykreslení negativní postavy, byla napsaná dobře, opravdu, nižší hodnocení není kvůli nesympatické hlavní postavě, ale protože příběhu něco chybělo. Naopak velice oceňuji postavu Harryho.

16.07.2023 3 z 5


Schody do temnoty Schody do temnoty Jennifer Fawcett

Za knihu v rámci #spoluprace děkuji @knihydobrovsky a @sberatelkaknih

- Člověk nemusí být dům, aby měl své démony. -

Jak je patrné z anotace, příběh knihy se točí okolo tajemného prokletého domu, kam se v dětství hlavní hrdinka vydá s kamarádkami a "něco" se tam stane, co změní jejich životy. Že už jste něco takového slyšeli a četli stokrát? Je pravda, že v příběhu najdeme dost stereotypů a klišé, ale...
Musím přiznat, že tahle knížka mě vtáhla a už nepustila, opravdu už jsem se dlouho nesetkala s tak skvělým stylem psaní a vyprávění a navíc u prvotiny? Smekám a ani nepříliš povedená korektura mi dojem ze čtení nezkazila (pro citlivé jedince opravdu nedoporučuji).
Bývá už takovým zvykem, že do všech knih vložíme romantickou linku, protože, proč ne. I zde ji nalezneme, ale musím říct, že velice okrajově a do příběhu je skvěle zasazená. Stejně jako bylo skvělým nápadem vyprávění z minulosti a přítomnosti a zároveň z pohledů několika postav, přesto příběh krásně plyne a autorka předkládá vodítka, co se vlastně stalo. Velice zajímavé mi přišla "psychologická" okénka, protože démoni nejsou jen v strašidelných domech, ale i v nás.
Vytknout musím především závěr, ten byl takový sakumprásk a bylo to. Osobně bych uvítala i kapitoly z pohledu Abby. Ale jinak velice povedené dílo, horor bych neřekla, ale tajemno tam určitě je.

28.06.2023 4 z 5


Ted Bundy, vrah po mém boku Ted Bundy, vrah po mém boku Ann Rule

- Normální není nikdo z nás. -

Přiznám se, že před čtením jsem o Tedu Bundym nemělo moc informací a na seriál na Netflixu se chystám až teď po dočtení.
Kniha mě překvapila jsou čtivostí, přesto přiznávám, že mi občas přišel překlad trochu kostrbatý a doslovný (úplně jsem viděla tu anglickou frázi, jejíchž doslovný překlad nedával smysl). Je pravda, že občas mi přišlo, že se autorka ubírá až moc do detailů, které nebyly podstatné. Celá jména desítek policistů v rámci jedné stránky už jsem později i přeskakovala, ale rozumím, že je to projev úcty k jejich práci, ale při čtení to dělá pěkný guláš.
Nejvíc mě zaujal bez pochyby fakt, že autorka byla jeho kamarádka, což příběhu dodává úplně jiný rozměr, všichni se totiž běžně uklidňujeme, jak bychom přeci vraha a násilníka poznali na první pohled - a ono ne. Osobní perspektiva dodala tomuto hrůznému příběhu nový rozměr.
Knížku si jistě pořídím a doporučuji všem, které toto téma zajímá, dostanete příběh od dětství až po smrt a i pár fotek.

13.06.2023 5 z 5


Odd a mraziví obři Odd a mraziví obři Neil Gaiman

- Mluvit nic nestojí, ale moudrý muž si vybírá, kdy utrácet slova. -


Tato je moje druhá kniha od autora, první byl Hvězdný prach a já se asi do autorova psaní zamilovala úplně... Ten styl je prostě úžasný, já se usmívám jen z toho stylu, ani ne z příběhu, který byl také krásný. Oceňuji, že přesto, že je to pohádka pro děti není "hloupoučká".
Nádherné ilustrace jen dodávají na dokonalosti tohoto díla, navíc taková decentní přidání severské mytologie? Ano, funguje to a je to skvělé.
Nemůžu se dočkat dalších knih od autora.

30.05.2023 5 z 5


Zaklínačky potíží Zaklínačky potíží Kristin Cast

- Lidi ale odlišnosti moc dobře nezvládali. -

Ach jo, já mám tento rok tak strašně špatnou ruku při výběru knih, že už to ani není možné.
Musím říct, že mi přijde, že anotace mě přivedla na naprosto jinou cestu, než co pak bylo v knize. Já se opravdu těšila na velké čarodějky ze Salemu, co nechají vykvést květiny úplně všude a ochrání město před démony pomocí čar a kouzel a bude to epický a já budu jen vzpomínat, jak jsem jako malá hltala Čarodějky... Bohužel, v knize jsem dostala jen dvě nesnesitelné puberťačky. A co se týče čarodějek... Opravdu? KUCHYŇSKÁ ČARODĚJKA? A ještě pod bohyní Athénou? Ale zase její sušenky bych ochutnala, to jako jo... Kosmická čarodějka už mi pak přišla jen jako třešnička na dortu.
Dalším bodem je opravdu neskutečné množství vyloženě hloupých konverzací a dialogů, které často ani nedávaly smysl. Při čtení jsem si kolikrát říkala, že si i zajdu koupit knihu v angličtině, protože mi přišlo, že je to opravdu špatně přeložené.
Možná je to tím, že knihu nepsal jeden člověk, ale dva, ale jak se střídalo vyprávění postav během čtení, občas jsem vůbec nevěděla, co se vlastně děje. Kdyby se střídaly jen sestry, tak se to dá uhlídat, ale po přidání vedlejších postav a vypravěče už to bylo občas matoucí.
Knížka je čtivá, ale nevtáhne vás tím stylem, že jí ani nechcete odložit a hltáte každou stranu... Spíše čtete a čtete a jen furt doufáte, kdy už se teda něco stane.
Knížka určitě nebyla pro mě, ale věřím, že si své čtenáře najde. Já se pokračování vyhnu obloukem.

09.05.2023 2 z 5


Uteč, než doroste měsíc Uteč, než doroste měsíc Helena Drdlová

Tak tenhle rok mám při výběru knih opravdu hodně nešťastnou ruku...
Pokud hledáte horor, určitě koukejte jinde. Začátek byl velmi slibný, autorka se pokusila navodit temnou středověkou atmosféru a já jí tam cítila i přes to, že jsem přes čtvrtinu knihy měla absolutní chaos v postavách, světě, ve všem. Pak už jsem něco poodhalila, aspoň základní postavy rozeznala a říkala jsem si: "Ha, teď to přijde!" A ono nepřišlo, když už se konečně začalo něco dít, autorka nás hodila na dalších 70 stran do naprosto nudné a nezáživné minulosti, takže napětí bylo pryč. Poté, co už byla minulost postav vyždímána a já doufala, že náš kolosální závěr proběhne bez vyrušování, objevil se mistrovský tah - bez varování přeskakovat mezi událostmi a postavami. Takže opět, bohužel nic moc. Pokud jsme neřešili stovky let minulosti postav, řešili jsme romantické linky, což mi u hororu přišlo úplně nemístné. Pokud byste ovšem rádi trochu matoucí a netradiční romantickou linku (postavy jsou nemrtví, ale ono to tam nehraje moc roli), tak by to mohla být kniha pro vás. Romantické linky tam jsou tři hlavní a pár vedlejších. No prostě horror. Atmosféru už pak jen dokončují postavy, které mají rozdrcenou nohu, protože na ně spadl kůň, ale o stránku dál si vykračují rychlou a svižnou chůzí.

25.04.2023 2 z 5


Limea Limea Lin Rina

- Některé lásky člověk nikdy nepřekoná. -

Autorka napsala i Kroniky prachu o kterých bylo jednu dobu hodně slyšet, mě ovšem učarovala až obálka této knihy. Když jsem pak zjistila, že se jedná o neotřelé fantasy, nemohla jsem odolat.
Tím také přišlo první zklamání... Podle mého názoru se opravdu o fantasy nejednalo, protože kdyby se ten ostrov, kde Limea žije, jmenoval Madagaskar, už by tam nebyl fantasy prvek naprosto žádný. Pokud hledáte fantasy příběh, tuto knihu přeskočte... Pokud ale hledáte zajímavou YA romantiku v netradičním prostředí, Limea je pro vás dokonalá.
Příběh vás ničím nepřekvapí, romantická linka je jedno velké klišé. Příběhu podle mě chybělo vyprávění jiných postav, celou knihu nás provází pouze hlavní hrdinka a ta je občas... Na pár facek.
Feministickou dušičku by mohlo nalákat, že hlavní hrdinkou je žena, která žije v osadě, kterou ženy vedou a mají i důležitější roli v hierarchii. Bohužel, ani v tomto směru by kniha neuspěla, jelikož o silných ženských postavách se nedá moc mluvit.
Pokud bych měla dojmy shrnout, tak knížku doporučím jako velice oddechovou, od začátku víte jak to skončí, co se stane, ale občas se budete pitomě usmívat. Mně je 24 let momentálně a přišlo mi občas, že mi bylo znovu tak 16.

13.04.2023 3 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

- Obětovala další kousek sama sebe jen proto, aby mohla mít někoho jiného. -

Tak i já jsem díky štafetě měla možnost si přečíst tuto velice opěvovanou a vychvalovanou knihu.

Začala bych tím, co se mi na knize líbilo a to je příroda. Takto krásně popsanou přírodu a vše v ní jsem už hodně dlouho neviděla. Kolikrát jsem si opravdu připadala, jako bych tam seděla s Kyou a krmila racky.
Jedná se o opravdu velice oddechovou knihu, příběh je velice rozvleklý. Ideální dle mého názoru je si ji vzít na dovolenou, někam k jezeru, kde u ní můžete relaxovat, protože nejen, že je na to Ideální, ale snadněji přehlédnete nedostatky.
Nedostatků jsem při čtení našla více, ale jako hlavní mi přijde to, že příběhu jsem nevěřila. Opravdu ne, naprostá většina byla neuvěřitelná a to nejen v dějové lince, ale i zasazení do dané doby. To, že by neseděla s realitou by mi nevadilo tolik, jako to, že neseděla ani v průběhu čtení. Když jsem se dočetla o nějaké situaci na jedné straně, za další dvě se stalo něco, co jí absolutně popřelo. Čekala jsem nějaké překvapení na závěr, ale ani toho jsem se nedočkala.
Nelituju toho, že jsem si knihu přečetla, ale přiznávám, že jsem čekala mnohem více. Jako oddechovou knihu na dovolenou bych ji možná ohodnotila o kapku lépe. Boomu okolo ní ale opravdu nerozumím, ani s přivřením obou očí.

27.03.2023 3 z 5


Carrie Carrie Stephen King

- Kdo si hraje s ohněm, spálí se. -

Není to moje první kniha od Kinga, myslím, že už čtvrtá a každá z nich byla úplně, ale úplně jiná. Při výběru knih od tohoto autora si prostě musím dávat pozor, protože pro mě není jednoznačnou zárukou dobrého počtení.
U Carrie jsem objevila pro mě překvapivou věc a to, že se něco dělo už od začátku, to pro mě bylo u Kinga velké překvapení a přesto, že jsem pak objevila pro mě hluché místo musím říct, že se kniha četla sama.
Upřímně by mě zajímalo, jak vypadají doopravdy střední školy v Americe, protože mi přijde, že jsou všude popisovány naprosto stejně, že už to nemůže bý jinak.
Musím ocenit, jak dokázal autor popsat a vyvodit nejen dopady šikany a nepřístupné fanatické matky, ale i šikanu samotnou, která mi přišla opravdu popsaná jako bych to viděla. Naprosto uvěřitelné, bohužel.
Přesto, že bylo jasné, kam se děj ubírá, na napětí to vůbec neubralo. Líbily se mi citace, úryvky a jiné doplňky v knize (pro mě také u Kinga novinka).

Carrie určitě doporučuji a myslím, že je ideální pro začátek s Kingem.

@ctenislaskou

16.03.2023 4 z 5