Klaun v kukuřičném poli

Klaun v kukuřičném poli https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491685/bmid_klaun-v-kukuricnem-poli-Nba-491685.jpg 3 167 55

Tyhle děti rozhodně v pohodě nejsou. Quinn Maybrooková to chce jen dotáhnout k maturitě. Ale možná se nedožije ani příštího rána. Quinn se s otcem přestěhovala do malého městečka Kettle Springs, která má za maskota podivně vyhlížejícího klauna. Oba tu chtějí po tragické události začít nový život. Jenže od té doby, co své brány zavřela jediná místní továrna, to jde s městečkem čím dál tím víc z kopce. Většina jeho obyvatel se domnívá, že za všechno můžou puberťáci. Právě třeťáci a čtvrťáci z tamní střední školy koneckonců uspořádali mejdan, na němž zemřela dcera Arthura Hilla. Byli to oni, kdo zapálil továrnu. A jsou to oni, kdo tráví veškerý volný čas točením pitomých videí, jež pak dávají na YouTube. Chybí jim respekt a nemají ani tušení, co znamená tvrdá práce. Teenageři z Kettle Springs to ale vidí přesně naopak. Městečko tak vede nekončící bitvu mezi starým a novým pořádkem, mezi tradicí a pokrokem. Je to boj, který může skončit naprostou zkázou Kettle Springs. A proto se jeden vraždící klaun s kloboučkem a červeným kulatým nosem rozhodne, že tomu učiní přítrž. Protože když všechny své protivníky pozabíjíte, automaticky vyhráváte jakoukoliv debatu.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Clown in a Cornfield , 2020


více info...

Přidat komentář

alena7372
10.04.2024 2 z 5

Sice to bylo hodně napínavé, ale horor ani náhodou. Z tohoto námětů by se dalo udělat něco lepšího. Čekala jsem mnohem víc, chvilkami jsem zapomínala kdo je kdo. Vůbec ne uvěřitelný příběh, spíš jako strašidelné vyprávění u táboráku. Číst se to dalo, ale ten děj trochu zmatený. Přesto dávám tři hvězdičky za čtivost a napínavost.

libuse6749
24.03.2024

SAKRA, napište mi jeden rozumnej důvod, proč jsem se přihlásila do knižní štafety této knížky
nevyhledávám YA literaturu ani horory
žánr slasher není můj šálek kávy, a to ani ve filmovém zpracování
klaun není moje oblíbená postava

Necelých 300 stránek jsem prožila následovně.
První třetinu mě nudila parta středoškoláků a jejich puberťácké aktivity.
Druhou třetinu knihy jsem překvapením nedýchala nad masakrem, který se v knize rozehrál.
Do konce knihy jsem si přála, ať to trápení brzy skončí, protože to bude vysvobozením nejen pro účastníky, ale hlavně pro mě.

Knize se nedala upřít čtivost a napětí, které mě drželo v pozornosti, jak autor celé řádění ukončí.
Můj celkový dojem? Béčkový americký film


kolacky
21.01.2024 4 z 5

Nebylo to nejhorší. Americké, young, ujeté. A je fakt, že ty děti byly nejmenší problém, který v Kettle Springs měli.

Monni
20.01.2024 3 z 5

Četla jsem jako e-knihu a bylo tam teda hodně chyb, to mě trochu štvalo. Jinak to kniha byla opravdu čtivá a chvilkama fakt psycho. Quinn mi ze začátku moc neseděla. Já bych teda po čtyřech dnech děcka ze školy nenazývala kamarády a nesla s nima na párty, ale potom to začalo být akčnější a nějak sem to pustila z hlavy. Jinak to byla celkem fajn kniha plná amerických psychoušů a super ,,děcek", které přežijí všechno.

Vincenzoci
04.12.2023 3 z 5

Mít na obálce knihy větu: "Ty děti nejsou v pohodě" a pak zjistíte, že při střetu generací je to právě ta střední generace, která se snaží vyzabíjet v městečku tu mladší nepohodlnou generaci, je docela zavádějící. Jinak nebylo to úplně nejhorší "hororové" čtení, místy to bylo napínavé a zajímavé. Víc než horor tam bylo násilí a jako symbol všeho toho "čištění města "byl klaun bývalé firmy, to mě překvapilo a zaujalo. Zajímavé čtení, doporučuji.

Palorizek85
01.12.2023 3 z 5

Průměrný thriller. Poměrné dobrá zápletka, ale slabý a divný konec.

terezarath
16.11.2023 4 z 5

Koukám, že kniha tu dostává docela bídu, ale já musím říct, že jsem nijak přehnaně zklamaná nebyla. Byl to trochu jednoduchý příběh, spíš než hororové prvky obsahoval hromadu násilí, ale napsané to bylo dobře. Jasně, bylo celkem jednoduché uhádnout, co se v tomhle městečku děje za neplechu a kdo je vlastně opravdovým problémem. Prostě taková rychlá brutálnější oddechovka.

monika_v_trapu
29.10.2023 1 z 5

Na obálce se objevuje věta: Ty děti nejsou v pohodě. No... pojďme si hned z kraje říct, že chování dětí je v této knize ten nejmenší problém.

Quinn přijíždí se svým otcem do malého městečka Kettle Springs, aby tu začali novou etapu života. Ona v posledním ročníku střední školy a on jako místní lékař. Obyvatelé města se na puberťáky s jejich telefony, internetem a vším moderním dívají skrz prsty a mladí nemají potřebu a energii jim to vyvracet. Do srovnání pořádku ve městě se proto pouští místní maskot, klaun Frendo.

Tato kniha byla po svém vydání velkým bum. Byla všude! A byla prezentovaná jako horor. Jenomže, tohle je young adult, tím bychom mohli začít. Jakožto YA se od ní tedy nedají očekávat žádné extrémnosti a měla by být určena hlavně mladším čtenářům, kteří se s puberťáky v knize a nespravedlností na nich páchané, dokáží sžít. Trochu chybka v marketingu, která možná knize nezajistila ty správné čtenáře. Ale špatná věková kategorie čtenářů není ten hlavní kámen úrazu.

Klaun v kukuřičném poli postrádá téměř vše, co by čtenář sahající po hororu rád dostal. Především hororovou atmosféru, napětí, tajemství, záhadno. Podivné nebo podezřelé postavy. A v neposlední řadě i logiku, která by neměla chybět v žádné knize! Prostředí střední školy, nové dívky ve škole a všechna další klišé z YA knih s tím spojená tu najdete v první polovině. Pokud někoho nepřesvědčí zahraniční servery, první strany knihy ho nenechají na pochybách, že drží v ruce knihu pro YA čtenáře. Postavy jsou nepropracované, šablonovité a i když se autor celou dobu snaží vykreslit partu středoškoláků jako to nejhorší zlo celého města, moc mu to nejde. Naopak mi na té partě nepřišlo absolutně nic špatného krom toho, že je tak všichni od začátku nazývali. Práce na postavách tedy nic moc.

Děj a logičnost celé zápletky, to je něco co do teď nedokážu pochopit. nejdřív se nedělo nic a pak se toho dělo tolik, že čtenář nestíhá vstřebávat kdo, kde, kdy a proč. Ti co hledají v knihách aspoň špetku logiky, ji tady nenajdou. Od prvních stran tu autor vyvolává jeden otazník za druhým a spousta z nich jich v hlavě čtenáře zůstane i po dočtení. Velký zlom v ději s akcí, brutalitou a krví nabité scény tu nejsou ani šokující, ani věrohodné a bohužel, ani strašidelné. Dívky tu po zásahu motorovou pilou do hrudníku utíkají dál jako zombie, až dokud je nepřipraví o hlavu a lékaři tu neprofesionálně hudrují nad tím, jak "nechutně" vypadá střelná rána, místo aby řešili její závažnost i přesto, že už jich dle autora viděli za svůj život několik.

Odhalení "padoucha" na konci už není pro čtenáře ani zajímavé, ani šokující ani důležité, protože ze všeho toho chaosu ve druhé polovině knihy se mu točí hlava a nelogičnost a nedůvěryhodnost děje už tak nějak očekává dál. Co si budeme povídat, bylo to zklamání. A ne zrovna malé. Námět mohl být dobrý, kdyby bylo dobré zpracování. To bylo bohužel ale jen překombinované a laciné.

Doporučila bych to možná nějakému nenáročnému puberťákovi, který se nebojí špetky hororových prvků, krve a brutality v knize. Obávám se ale, že při dnešním standardu YA knih by ani jemu tato kniha nepřišla dostatečně brutální nebo zajímavá.

LussyP
30.09.2023 3 z 5

2,5/5

- Lidi někdy umí překvapit. -

Pro tuhle knihu mám hlavně dvě slova: typicky americké. Máme tu všechno: středoškoláci, malé město, nehoda/záhada, nově přistěhovaná holka, masakr... No komplet. Nemyslím si, že by se jednalo o horor u kterého se budete strašněbát a kousat si nehty, jak slibují na obálce, jedná se o slasher a ya, tudíž "horor", co jsme viděli a slyšeli už 100 x jen v jiném městě a trochu jiným příběhem. Jen trochu.
Kniha se četla dobře, bohužel, je zde spousta nesmyslů a děr v ději, postavy nejsou zrovna nejbystřejší, ale zase to, co dokážou s prostřeleným ramenem, to klobouk dolů.
Musím říct, že motiv byl docela vyšinutý, ale cítila jsem zde snahu o nějaký hlubší zamyšlení, ale nevím, jestli dobře zacílené. Jedná se o velmi oddechové čtení, ale přiznávám, že slasher horory se mi tedy líbí víc jako film.

hlenicka
11.08.2023 4 z 5

Jak se tady hojně píše, takova klasická vyvražďovačka tipů Tajemství loňského léta... Taková hezky čtená hororova pohádka :-)

Biba_with_Book
04.08.2023 1 z 5

Tesila jsem se, moc jsem se tesila, protoze klauni mi prijdou fakt strasidelni, ale co tohle melo proboha byt? Vlastne vim, "beckovy teen horor", kde je akorat spousta krve, brutality a jinak nic. Tahle knizka vam absolutne nic neda, ztrata casu, nedoporucuju. Jednu hvezdicku davam za peknou obalku.

Hnaty
02.08.2023 2 z 5

Čekala jsem víc. Čtení pro teenagery. Koupila jsem v letní akci asi za 50 Kč, kdybych kupovala za původní cenu, byla bych naštvaná. Neříkám, že je to špatná kniha, ale pro náročné čtenáře bude příběh čitelný, plný nesmyslných zvratů a postrádající napětí. Dvě hvězdy

MartinProtschke
25.07.2023 5 z 5

Slušná oddechová vyvražďovačka

Annkag
23.06.2023 5 z 5

Úplně úžasný zážitek.Skvěle poutavě napsané prosycené nádychem krváku béčkového dychu a problémem dnešní doby.
Někdy jsou tí mladí fakt na zabití s tými mobily v ruce a svýma přihlouplými videa na kterými je internet prosycen a přetéká jako plína na detské prdélce.
Pro mne to bylo úplne k věci a vyzařovalo to jistý druh řešení problému.

Leník95
16.05.2023 2 z 5

Díky krátkým, úderným kapitolám se kniha četla rychle. Děj uběhl asi během čtyř dnů. Ale jinak nic extra. Byl to dost krvák a nedokážu si představit, jak by parta puberťáku zvládala takový masakr. Když jsem viděla slova "horor" a "klaun" asi se dosti lidem, stejně jako mě, vybaví "To" od Stephena Kinga, ale tohle bylo něco úplně jiného. Popsané scény byly dosti úsměvné a nic zajímavého to vlastně nepřineslo.

Kačkalka
08.04.2023 3 z 5

Pro mě to byla velká oddychovka a spíš jsem mela úsměv na rtech, nic pro mě... četlo se to dobře a rychle, proto dávám 3

Mamka_cte
07.03.2023 3 z 5

Moje první přečtená kniha v roce 2023.

~Kniha mě neurazila, ale ani nijak moc nenadchla. Začátek byl pomalejší a konec zase moc rychlý a neuzavřený. Kniha sice spadá do kategorie horrorů, ale moc strašidelná není.

~Postava Quinn byla ze začátku nijaká a poté dokázala zastřelit člověka a zasáhnout sekáčkem "kamarádku" přímo do hlavy. Moc mi to k ní nesedělo.

~Kniha je spíše krvák bez hlubší myšlenky.

~Scény s klaunem byly dobré, ale nijak moc záživné ani detailně popsané.

~Kniha se četla dobře, ale nezařadím ji mezi své TOP. A stačilo ji přečíst jen jednou. Ačkoliv je kniha horror a krvák, tak jsem si u ní dokázala odpočinout a nezkazila mi náladu.

Bulba
17.02.2023 4 z 5

Za horor bych knihu neoznačil, více explicitního násilí mi ani nechybí, logika děje místy trochu kulhá. Ameriku znám jenom z románů, tak nevím, jak daleko je kniha od reality, ale přečíst se to dalo (i když už dávno nejsem young adult).

Colletka
16.02.2023 2 z 5

achjo .. po dlouhé době pěkná blbina.

ZuzanaZ83
13.02.2023 4 z 5

Tenhle horor byl vlastně strašně bizarní. Málo uvěřitelná zápletka, prapodivný děj, příliš americký konec.
Celkově ale mám pocit, že tohle byl tak trochu záměr. A kniha se četla tak moc dobře, že tohle beru jako velmi zdařilou parodii na horor, a jako takovou ji i hodnotím.

Štítky knihy

horory mládež pro dospívající mládež (young adult) maloměsto

Autorovy knížky

Adam Cesare
americká, 1988
2022  59%Klaun v kukuřičném poli

Kniha Klaun v kukuřičném poli je v

Právě čtených3x
Přečtených207x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených3x
Knihotéce166x
Chystám se číst69x
Chci si koupit18x
dalších seznamech4x