Sadie

Sadie https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412698/bmid_sadie-umH-412698.jpg 4 174 38

Sadie to v životě neměla lehké. Otce nikdy nepoznala, matka už před lety zmizela neznámo kam. Nechala Sadie na starosti domácnost i mladší sestřičku Mattie, která byla od narození středem Sadiina světa. Jenže pak Mattie někdo brutálně zavraždí. Když po několika měsících policejní vyšetřování skončí ve slepé uličce, Sadie se rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou a vydá se najít vraha. Ona totiž moc dobře ví, s kým si musí vyrovnat účty. Holky se ztrácejí v jednom kuse. To je první věc, která vytane na mysli moderátorovi Westu McCrayovi, když jednoho dne zvedne telefon a z něj se ozve hlas May Beth Fosterové, která ho prosí o pomoc při pátrání po pohřešované devatenáctileté Sadie. Takový příběh už všichni slyšeli mnohokrát. Určitě jen utekla z domova. Přesto se West nakonec rozhodne prosbu vyslyšet. Svoje pátrání dokumentuje v podcastu, a jak postupně odhaluje spletité okolnosti Sadiina zmizení, čím dál zoufaleji ji touží najít – dřív než bude příliš pozdě.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Sadie , 2018


více info...

Přidat komentář

LussyP
10.02.2024 5 z 5

- Holky se ztrácejí v jednom kuse. -

- Lidi se nemění. Jen se naučí lépe skrývat, kdo ve skutečnosti jsou. -

Velice netradičně napsané. Knížka je vyprávěna ze dvou pohledů, hlavní postavy Sadie a poté moderátorem podcastu, který jde po jejích stopách a snaží se zjistit, co se stalo. Jeho části jsou psané opravdu jako podcast.

Musím přiznat, že toto není lehký příběh, ani lehké téma, ale je skvěle zpracováno... Postupně odkrýváme jednu část za druhou, jednu ošklivější, než tu druhou. Nejsou zde žádné detaily, kruté a brutální popisy, vše pomocí náznaků, metafor. Mladší sestra je brutálně zavražděna, policie nic nedělá a poté zmizí i starší sestra... Ale holky se přece ztrácí v jednom kuse, že?

Sadie a Mattie to němely v životě vůbec lehké a pro Sadie se její mladší sestra stala středem světa. Dělala a žila jen pro ni. A teď je pryč. Jak daleko jsme schopni zajít, když někdo ublíží těm, které milujeme? Také mám mladší sestru, také o 6 let a občas mě mrazilo.

Celý příběh působí reálně a jak řekla Sadie: "Milostné příběhy a love story ubezpečují lidi, že nakonec budou žít šťastně až navěky... Kéž by tohle byla love story."

vandalindakova
08.03.2023 4 z 5

Jak dlouho jsem tuhle knihu odkládala zatímco mi ležela doma? Přitom je to zase super příběh, který má dostatečnou sílu i po těch pár letech co je venku.
Začátek byl trochu zmatečný hlavně v části, kterou vyprávěla Sadie, protože jsem nestíhala vnímat ty skoky v ději. Po nějaké době už jsem byla ale jen napjatá, jak to bude pokračovat, a jaký další šok přijde. To doplňuje druhá linka, která je v podobě podcastu vyšetřovatele. Přepsaný podcast byl zajímavým zpestřením, a do příběhu přinesl spoustu dalších postav figurujících v případu.
Sadie je postava, která to nemá jednoduché. Všechno v jejím životě je špatně, a nemá zrovna situaci, ve které by měly spokojeně vyrůstat dvě děti. Když zmizí její sestra, tak ví něco víc než my...a pomalounku, postupně nám to odkrývá. Chová se jak kdyby neměla pud sebezáchovy, klidně si ublíží přitom, co se snaží najít svoji sestru.
Příběh nakousne důležitá témata, o kterých by se mělo mluvit - zneužívání dětí, pohřešování holek, drogová a alkoholová závislost. Pokud na tohle máte žaludek, přečtěte si to!


JointlieKat94
27.10.2022 4 z 5

Knihu jsem si vytáhla jen tak "z nouze", vždycky moc dlouho přemýšlím nad tím, co budu zrovna číst a Sadie mi padla do oka, nemá moc stránek a tak jsem si řekla, že na jednu šichtu do práce do stačí.. stačilo to i potom, na hodinku doma. A to jsem ani nevěděla, jakej příběh budu číst.

Ze začátku mi tam úplně neseděl podcastovej kontext, ale pak to tam zapadlo, jak.. musí to tam být. :)

Mladší sestra Sadie umře, a ona se chce pomstít. Ví komu, ví co udělal. Pro Sadie byla sestra celý život. Starala se o ní, protože je opustila máma. A tak se pustí do pátrání. Jde si za svou pomstou, hlava nehlava. Sadie sice koktá, ale v hlavě má přesně daný plán, je moc chytrá. A mě se sakra líbila!

To, že udělala co udělala, znamená, že si knihu ponechám. Tahle dál nepůjde a zůstane hezky doma, v bezpečí. :)

ZNellyZ
26.10.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila, ale měla jsem problém se do ní začíst. Jakmile se to povedlo, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Nápad s podcastem byl zajímavý a nevadil mi ani víceméně otevřený konec. Hvězdičku strhávám za náročnost čtení, jak jsem psala na začátku měla jsem problém se začíst, je tam dost postav ve kterých se musíte orientovat a podcast linka někdy působila jako gramofonová deska informací.

Fortuna7
05.09.2022 2 z 5

Takový průměr, neurazí nenadchne. Anotace zněla zajímavě, ale příběh samotný mi už přišel nudný a hodně chtěný. Zpracování 2 vypravěčů se mi líbilo a obálka je úžasná. Autorka má zajímavý styl, ale jinak mi to opravdu moc nesedlo a linka Sadie mi přišla trochu nelogická...

ElessaRiverbow
23.08.2022 3 z 5

Tuhle knihu jsem si chtěla přečíst už když vyšla, něco mě na ní lákalo, i když to není úplně můj žánr, a konečně jsem k tomu dostala příležitost. Knihu vypráví dva vypravěči - Sadie, u níž je to napsané jako normální text, a moderátor West, u něhož je to udělané jako podcast. Ten nápad s podcastem mi přišel zajímavý, ale neustálé přeskakování mezi tím a normálním textem mi po čase přišlo matoucí a lehce otravné. Sadie byla rozhodně zajímavá postava a od začátku jsem jí fandila. Sice mi teda přišlo trochu padlé na hlavu, že když ví, kdo za vraždu může, proč to neřekne policii místo toho, aby tak dlouho hledala. A co měl být ten konec?! Jakože, jsem ráda, že to není nějaký hrozný konec, ale chtěla bych vědět víc.

~ 3/5 ~

veriszv
20.08.2022 2 z 5

Do tohoto YA thrilleru jsem se pustila, protože mě zaujal tím, že tam hraje roli podcast.
Ale bohužel nadšení se nekonalo…
Přišlo mi to víc krutý než napínavý, a já to mám zkrátka radši naopak. Napětí mám ráda, ale krutosti si zbytečně nepotřebuju cpát do hlavy.

E.T.007
25.06.2022 4 z 5

Netypická YA kniha. A tiež zaujímavá.

Sadie je zvláštna osôbka a možno aj preto sa mi hrozne páčila a úplne si ma získala. Niekedy som mala chuť vkĺznuť do príbehu a tuho, chlácholivo ju objať. Nemala to v živote ľahké, žiadne dieťa by nemalo zažiť to, čo zažila ona. Bola však odvážna a silná.

Tak ak máte chuť na niečo nezvyčajné, určite si túto knihu prečítajte.

poník654
22.05.2022 4 z 5

Kniha je velmi zajímavá a napínavá. Začátek mě trochu zmátl, ale pak jsem si nakonec zvykla. Skvělá kniha pro čtenáře začínající číst detektivky:)

Lexie321
30.04.2022 5 z 5

Kniha bola super. Zo začiatku ma trocha hneval ten podcast ale potom musim uznať náramne sa hodil. Skvele napísaná kniha a veľmi pútavý príbeh. Určite odporúčam aj ako detektívku aj ako knihu pre mládež.

Shaxx
18.02.2022 4 z 5

(SPOILER) Silné téma zpracované zajímavým způsobem.
Figurují zde dva vypravěči, jeden je samotná hlavní hrdinka a druhý vypravěč je autor podcastu Holky, který s určitým časovým odstupem jde po stopách Sadie a zprostředkovává její příběh formou audio podcastu.

Úplně dolů v tomto komentáři napíšu trigger warnings, protože jsou tak trochu spoiler. Nicméně, ústřední námět tohohle příběhu je už samo o sobě tahoun. Líbil se mi styl vyprávění, někteří autoři používají velmi detailní popis šokujících věcí, aby těmito detaily přiblížili a vykreslili hrůzu, která se odehrává. Styl v psaní je odlišný, nezabíhá do přílišných detailů, naopak. Nejsou tu žádné detaily, jen náznaky a ono to plně stačí. Autorka má dobrý smysl pro drama, ví, jakou větou použít, aby byla úderná, i když slovy neopisuje ten šokující element. Pro ty, kteří mají s daným tématem bohužel osobní zkušenost, budou dobře vědět, co se odehrává za nevyřčenými detaily a větami. Proto přidávám trigger warning, které sice jsou spoiler, ale někomu by rozhodně mohly pomoct se rozhodnout, jestli po téhle knize sáhne.
Má i to své mouchy, například pár věcí není zrovna dotažených do konce, ale celkově je to čtivé a s citlivým tématem to pracuje dobře.
Smutným faktem na závěr je, že se zlé věci prostě dějí a dost často se dějí těm, kteří se nemají jak bránit.





Trigger warnings: sexuální zneužívání dětí, pedofilie, alkoholismus,

Nemám.jméno
07.07.2021 5 z 5

(SPOILER) No páni! Nemám slov...
Ocenila jsem, že hlavní postava koktala - tahle obtíž ji dodala na jedinečnosti. Mimo jiné také Sadie byla odhodlaná, inteligentní holka, která si nevěšela bulíky na nos a chápala, že svět není žádnou pohádkou.
Podcasty mi ze začátku trochu vadily, ale brzy jsem si na ně zvykla a zpětně po dočtení knihy k nim nemám výhrady. Autorka dokázala utnout kapitoly tak, abychom museli čekat několik dalších stran, co přijde dál. A já to potřebovala vědět! O napětí a spoustu zvratů nebylo nouze, potemnělá atmosféra a vážná témata knize slušela. Láska mezi sestrami mě okouzlila, Sadie šlo vždycky o blaho Mattie.
A otevřený konec mě nenechal ještě několik nocí spát a já se musím ptát: Co se stalo se Sadie?

BetyN.
22.03.2021 5 z 5

Kniha, která se mi navždy zapsala do mysli i do srdce. Začetla jsem se od první strany a nemohla se od čtení odtrhnout. Jedná se o napínavý a čtivý příběh. Autorka si se čtenářem hraje a zprvu vůbec nevíte, o co jde. Postupně to začínáte tušit, ale vlastně si nechcete připustit, že by to celé mohlo být takhle. Protože téma knihy je strašlivé, několikrát mi běhal mráz po zádech. A konec je výborná třešnička na dortu.

Tuto knihu by si měl přečíst každý. Zabývá se totiž důležitými tématy. Čte se skvěle mnohokrát vás překvapí, protože o zvraty a napětí v ní není nouze. Rozhodně se k ní vrátím. Přečtěte si ji, nebudete litovat. Líbila se jak mě (16 let), tak i mojí babičce (80 let). Opravdu čtení pro všechny, ale za mě alespoň od 15 let.

Horselen
15.03.2021 5 z 5

Sadie je hrdinka jako žádná jiná. Na nic si nehraje, dělá chyby, od života nečeká zázraky a už jako malá zjistila, že když něco chce, musí se spolehnout jen sama na sebe. Ačkoli její činy nejsou zrovna chvályhodné, je hnaná touhou po pomstě a neskutečně syrovým žalem.
Myslím, že konec naopak ukázal, že život není pohádka a každý nemá šťastný příběh, což je za mě obrovské plus.
Způsob vyprávění mi přijde hodně chytlavý, forma podcastu byl skvělý nápad.
Celkově se jedná o velice čtivou a zajímavou knihu, která lehce vybočuje z klasické YA literatury. Nemohla jsem se od stránek odtrhnout.

rysavas
28.09.2020 4 z 5

Na téhle knížce je děsivé to, že se to opravdu děje.....ale nikdo si toho nevšímá...nebo neřeší...nebo nechce vidět....dokud to nedosáhne do určitého bodu zlomu...
....a co se děje pak? ... jak to dopadne? .... může to mít vůbec dobrý konec? .... myslím, že ne...protože i když část té zrůdnosti ...toho zla....se zničí....stejně někde jinde jiné zůstane.... ale všechno to zlo zanechává nesmazatelné stopy...

Sylvanas
01.09.2020 4 z 5

Hodně zvláštní knížka - takový thriller psaný stylem románu. Příběh jsem hltala stránku po stránce, neustále napjatá, co se bude dít dál. Pak, než jsem si to stihla uvědomit, jsem zjistila, že jsem na konci. Ten mě trochu naštval, ale když se na to zpětně kouknu, tak se mi vlastně i líbil. Jsem totiž zvyklá, že všechny ostatní knížky co jsem kdy četla končí dobře, a hlavně uzavřeně. Jenže to Sadie ne. Takže pokud máte chuť přečíst si něco, co vám pak bude vrtat v hlavě, myslím si, že Sadie se o to postará.

Market116
25.08.2020 4 z 5

Velmi čtivá kniha, jen ten příběh byl dost smutný...chvílemi až hnusný.
Sadie jsem držela palce, aby tu zrůdu zastavila...a doufala jsem v lepší konec...ale jsou příběhy, kde to vlastně už ani nejde...

bookworm_girl
25.07.2020 4 z 5

Sadie mě jako knížka trošku zklamala. Rozhodně jsem na ni měla velká očekávání, která prostě nebyla stoprocentně naplněna. Začátek, nebo spíš asi první třetina knihy mě moc nebavila. Nebo jako, bavila, ale nějak jsem se zkrátka nemohla začíst, nešlo to, do čtení se mi moc nechtělo. Po nějaké době se to trošku zlomilo a ano, děj nabral nějaký spád, ale stejně to nebylo takové, že by mě to pořád nutilo číst dál a dál. Takže čtivost za mě nic moc.
Postavy byly fajn. Hlavní hrdinka Sadie se mi moc líbila, nebyla to žádná rozmazlená a ufňukaná chudinka, která neví co chce a každou chvíli mění názor, naopak, byla odvážná a za svým cílem si šla dost jistě, což mi přišlo fajn, rozhodně fajn změna oproti jiným naivním postavám.
U této knížky mě ale docela zklamal konec, nevím, nějak jsem čekala nějaké zajímavější a víc šokující odhalení a vyvrcholení celého příběhu.
V knize se nevyskytovala v postatě žádná romantika, což je potom, co jsem přečetla několik přeslazených romanťáren taky celkem příjemná změna, takže pro lidi, co nemají rádi romantiku si myslím, že tahle kniha může být určitě super.
Celkově vám ji rozhodně můžu doporučit, není to špatná kniha, jen je na mě trošku méně čtivá a konec není nijak převratný. Hlavní hrdinka je ale skvělá a cílevědomá a to je super. Takže za mě taková nadprůměrná kniha, která se vám bude líbit, ale nesmíte mít přehnaná očekávání.
Já hodnotím 83% a 4 hvězdičky z 5ti.

Damonka12
21.06.2020 4 z 5

Skvělá kniha, jediné, co mě zklamalo byl konec.

Ajda300
24.05.2020 5 z 5

Ze začátku jsem od knihy čekala něco víc. Ale po dalších přečtených stranách mě děj chytnul. Bylo to čtivé, zneklidňující a konec byl takový opravdový. Žádný šťastný konec jak bývá ve většině knih, ale bylo to takový reálný. Navíc podcast doprovázející vyprávění Sadie, dodával příběhu tu správnou atmosféru.
Jedna z nejlepších knih které jsem kdy četla. Doporučuji.