Korunovace

Korunovace https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495654/bmid_bohemian-royals-korunovace-WnU-495654.jpg 4 72 40

Bohemian Royals série

1. díl >

Co kdyby na Pražském hradě nesídlil prezident, ale královská rodina? Král je mrtev, ať žije král! Druhorozený Albert se po tragické smrti bratra a jeho rodiny vrací na Pražský hrad, aby převzal dědičný úřad. Na přípravě korunovačního dne se podílí také jeho středoškolská láska Konstance. Náhlý návrat do rodného města tak otevírá staré rány. Leontýna – Albertova sedmnáctiletá sestra – se jen těžko vyrovnává se ztrátou nejbližších a jediný, kdo jí dokáže vykouzlit úsměv na tváři, je Jonáš. Může ale královská dcera důvěřovat někomu, koho sotva zná? Také čerstvě plnoletý princ Felix se musí přizpůsobit novým opatřením, která plynou z jeho současného postavení v rámci rodinné hierarchie. Stačí jeden pohled na nového osobního strážce a je mu jasné, že je v maléru. Co je pro jednoho přítěží, je pro druhého životní příležitostí. Jak se s nenadálou situací vypořádají obyvatelé Pražského hradu? KRÁL, který nikdy neměl usednout na trůn. PRINCEZNA, která se nikdy neměla stát královnou. PRINC, který měl navždy zůstat princem.... celý text

Přidat komentář

Tereza B.
03.03.2024 4 z 5

Čtení bylo neuvěřitelné. Autorčin styl psaní mi sedl od první stránky. Ze začátku jsem se sice obávala, že mě kniha nechytne. Je to v podstatě vyprávění o každodenním životě královské rodiny na Pražském hradě, intriky, politika. Ale čím víc se příběh vyvíjel, tím víc mě to vtahovalo do příběhu.
Velice mě bavil příběh Felixe a Alberta. Na jejich části jsem se vždycky těšila nejvíce. Felix mi přišel jako opravdový princ. Narozdíl od Leontýnky a Alberta mi přišlo, že jako jediný je nějakým způsobem smířen se situací. A i když zpočátku působil jako namyšlený frajer, co dostane vše co chce, nakonec jsem si jeho postavu oblíbila asi nejvíc. Budoucího krále Alberta mi naopak bylo velice líto. Občas mě mrzelo, že se v knize nevyskytuje více. Nejvíc mě ale dostal konec. Úplně mi spadla brada a zírala jsem na poslední stránku. Nedokázala jsem pochopit, že další stránky už nejsou.Byla jsem úplně paf.
Co mě nadchlo nejvíce byla ta myšlenka, přišla mi velmi originální. Velice jsem ocenila, že autorka zachovala kus české historie. Za mě to bylo opravdu zajímavé čtení a vím, určitě si ráda přečtu pokračování.

Mandy412
18.01.2024 4 z 5

Krásná oddechovka o tom, jak by to v Česku vypadalo, kdybychom měli krále. Líbilo se mi, jak každá postava velké královské rodiny má svůj vlastní příběh a svůj vlastní pohled na aktuální dění. Napínavý konec, což nás naláká do dalšího dílu.


katallinka
15.01.2024 3 z 5

Anotace zněla úžasně. Mám moc ráda knihy z královského prostředí, ale bohužel tady se provedení úplně nepovedlo. Knížka v podstatě neměla děj, byl to jeden dlouhý seznam jmen a plánek pražského hradu. Škoda, že nevyšel pouze jeden díl, který by byl rychlejší. Dávám 2,5 *. Konec zůstal hodně otevřený, takže druhému dílu dám taky šanci.

Damonka12
24.12.2023 4 z 5

Velmi zajímavý nápad, který je i hezky zpracovaný. Líbilo se mi prostředí Prahy a hlavní hrdinové mi byli sympatičtí.

LussyP
03.11.2023

- Příběh každého z nás se uzavře až s posledním dechem. -

Rozhodla jsem se knížku nehodnotit hvězdičkami a to z mnoha důvodů... První je, že jsem tak trochu čekala, že v knížce budou nějaké fantasy prvky, což byla moje chyba, protože knížka fantasy není, spíš taková alternativní historie/současnost, jaké by to bylo, kdybychom teď v 21. století měli krále.
Další věcí je, že já čekala intriky, velká dramata, akci, ale bohužel, asi tím, že je to YA romantika... Za mě žádné nebylo. Postav bylo na mě až příliš, rejstřík i mapičku cením, ale nepřišlo mi, že by každá tam měla být.
Pokud bych vyškrtla popisy, kterými ulicemi postavy šly a nebo opravdu x dlouhých popisů různých částí Pražského hradu... Ze začátku se mi to líbilo moc, pak už jsem to jen projížděla očima. Kdybych to vyškrtla, tak je kniha tenounká, občas to bylo jako číst skripta k prohlídce.
Začátek jsem si celou dobu říkala, jestli nečtu příběh Harryho a Meghan.
Myslím si, že já nejsem správná cílová skupina knihy, do dalších dílů se nepustím.
Autorka jinak píše moc hezky, jen na mě je kniha plná povídání o ničem, pomalé lásky a komplikované vztahy, trošku předvídatelný děj. To ovšem k tomuto žánru patří.

slamenka
17.10.2023 2 z 5

Korunovaci jsem četla čistě ze zajímavosti. Protože co kdyby u nás bylo království? No kdo by tomu odolal. Bohužel děje tam opravdu moc není, navíc je to pro mladší generaci. A první díl vyslověně slouží k seznámení jak to chodí v českém království. Královské trio je prostě takové lehce zaškatulkované. Máme tu princeznu, kterou každý vidí jen jako modní ikonu, namachrovanýho prince a prince se syndromem prostředního dítěte. No a nějaká ta malá politická intrika. A co bych naprosto paní autorce vytkla, jsou ta hrozná česká jména (Břitva, Třešnička, Jurášek, Skřivánek, Vrabec, Holubová, Pěničková, Lasičková, Lišková... to se u nás všichni jmenují po zvířatech?).

Samka
22.09.2023 5 z 5

Česká republika ako kráľovstvo! Originálne luxusný nápad. Divné mená hlavných postáv mi prišli paradoxne nestereotipné a osviežujúce. Dotvárajú taký pocit a atmosféru stredovekej moderny. Množstvo postáv je však na škodu, občas som sa musela vrátiť naspäť aby som lepšie pochopila, koho autorka vôbec opisuje. Teším sa na ďalší diel, ktorý už mám aj zakúpený.

Ellis03
21.08.2023 4 z 5

Jako celek se mi kniha moc líbila a určitě se pustím do pokračování. Tema bylo zajimave, postavy mi byly sympatické. Rozhodne je fascinující nahlédnout do dusi monarchů - i když je to jen fantazie autorky, dovedu si představit, ze spoustu podobných pocitu prožívají i skuteční monarchove ve světě. Nepochybuji o tom, ze ten tlak na ne, je totožný s tím, jak je popisován v knize.
Hvězdu ubiram za - pro mě - nudnejsi popisnejsi pasáže, které jsem nestydate preskakovala, abych se dostala k tomu, co mě zajímalo. Ale, třeba se najdou tací, co budou knihu prave za tyto popisne části milovat :)

Ronnie68
03.08.2023 5 z 5

Tahle kniha mě mile překvapila.... Takové co by kdyby nebyla Česká republika, ale království České (v moderní době 21.století) i s korunovací krále, která se probírá v této knize ... Postavy zde vystupující mi nijak nevadily a četlo se to opravdu dobře.... Těším se na další díl ....

Tea27
04.07.2023 4 z 5

Kdybych to měla shrnout jednou větou, byla by to: "Nutně si potřebuji přečíst další díl, hned teď."

Mám ráda tady ty "co by kdyby" a téma královské rodiny v Česku mě velmi zaujalo. Obálka je nádherná, autorka píše čtivě a k tomu postavy, jejichž příběh vás opravdu zajímá.
Začátek byl trochu pozvolný, ale čím víc se kniha blížila konci, tím víc se příběh rozjížděl.

4642
22.06.2023 5 z 5

Kniha mě moc bavila a rovnou jdu na druhý díl. Přiznávám, že jsem se do ní pustila především kvůli lgbt lince, ale líbila se mi i jako celek. Nemůžu se dočkat, až se projdu na Pražský hrad a asi mi přijde divné, že tam nenarazím na postavy z knihy:-)).

Dela90
28.05.2023 2 z 5

(SPOILER) Když jsem se před časem hlásila do štafety, tak jsem se opravdu těšila, protože knížka podle anotace slibovala zajímavý neokoukaný námět. Navíc má opravdu krásnou obálku.

Bohužel, zpracování příběhu už mě tolik neoslovilo. Příběh se strašně vlekl, prakticky se tam nic nedělo. Pořád jsem čekala, kdy přijde nějaký zvrat, drama nebo cokoliv co by příběh trošku oživilo. Vždyť je to Královská rodina, tak bych čekala co já vím nějaký skandál. Já se musím přiznat, že jsem nudila a je to škoda, protože ten nápad s králem je super.

Musím pochválit seznam postav ke konci knihy, ten se šikl.
Líbil se mi "lev" Alberta, pořád jsem čekala, co se z toho vyklube.
U jmen postav jsme se dost pobavila viz. BŘITVA.

Pokračování nejspíš číst nebudu, ale věřím, že tato kniha si své čtenáře najde.

nela3812
07.05.2023 3 z 5

Autorka vytvořila krásné prostředí příběhu. Osobně se mi námět opravdu líbí a představa království místo republiky je rozhodně zajímavá. Prožít ji skrz stránky této knihy bylo příjemné.

Bohužel jsem však nesouznila s tím, jak to autorka pojala. Prostředí a postavy jsou skvělé. Každá postava má vlastní příběh, charakter a vše se průběžně spojuje. Nicméně tam podle mě autorka zcela zbytečně zakomponovala pohádky. Ten příběh je i bez toho velmi bohatý a tenhle "detail" tomu podle mě spíše ubližuje. Námět je originální a tohle v něm není potřeba. Z mého pohledu to tam bylo navíc, protože postavy mohli mít krásne příběh, na pozadí i bez odkazů na pohádky jako Je Popelka či Dlouhý, široký a bystrozraký.

Dalším bodem je začátek příběhu, který se opravdu hodně vleče a konec je oproti tomu nabušený zvraty, šokujícími odhaleními a rodinými dramaty. Minimálně dramata mohla být již na začátku, příběh potřeboval trochu oživit a dodat jiskru. Chyběl mi tam nějaký královský skandál, hádky nebo upravené fotografie v novinách. Zkratce něco s čím by se královská rodina potýkala už na začátku, ne až na konci.

Příběh je z mého pohledu nevyvážený. Začátek byl vlekly a byla jsem si jistá, že pokračování už nebudu chtít číst. Konec mě však trochu nahlodal a ráda bych se dozvěděla, jak to autorka vymyslela dal. Pokud se pustím do pokračování, budu jen doufat, že autorka příběh lépe rozloží a nepřidá další odkazy na pohádky. Námět je to totiž opravdu skvělý!

Hodnotím 3/5

Durancie
02.05.2023 4 z 5

Velice příjemná pohádka. A také alternativní příběh o tom, že jsou Čechy monarchie a na Pražském hradě sídlí královská rodina.
Všechny postavy jsou svým způsobem sympatické a jejich příběhy jsou více či méně zjevné variace známých pohádek.
Můj favorit je princ Felix, který je skvělý, charismatický a vtipný, a který také jediný vybočuje z toho ryze pohádkového vzorce.
Máme tu romantiku, konflikt i trochu tajemna. Je to první díl série, tedy se těším na pokračování.

Eli99
05.04.2023 5 z 5

Miluju to! Tenhle měsíc vychází pokračování, tak jsem si dala čtecí opáčko. Už jsem věděla, co se stane na konci, ale stejně... Je to skvělá oddechovka.

M.C.SMITH
20.03.2023 1 z 5

Tato kniha pro mne byla doslova utrpením. Postavy mi vůbec nesedly, nenašla jsem nikoho, koho bych si alespoň trochu oblíbila. Námět byl zajímavý, ale zpracování mi nesedlo. Je to škoda, příběh mohl být dobrý. Kniha se četla dobře, ale já se do ní musela nutit, nic mne ke čtení netáhlo.
Bohužel, toto nebyl můj šálek kávy.

zuzca.h
13.03.2023 2 z 5

Tuto knížku lze shrnout za použití spojení Nenadchne, neurazí. Vleklý děj, který začne být zajimavý až ke konci. Postavy jsou takové šedé, ani k jedné jsme si za celou dobu čtení nenašla cestu. Přitom si autorka vybrala velmi zajímavé téma a nepíše špatně, ale nuda nuda šeď. A trochu mě překvapilo, že autorka neví, že král a následník nidky necestují společně, právě kvůli tomu, aby se předešlo situaci ze začátku knihy, ale bez toho by kniha asi vůbec nebyla.

Fortuna7
08.03.2023 3 z 5

Nápad výborný, ale to zpracování :-(. Více než polovinu knihy se vlastně nic nedělo. Autorka vytvořila jakési romantické linky, které ale za mě moc nefungovaly. No a ty romantické trojúhelníky mi přišly celkem zbytečné...
I když mi příběh přišel trochu nemastný neslaný a nějaký zvrat se objevil až na konci, tak musím knihu hodnotit kladně, a to hlavně kvůli tomu celkovému nápadu. Kdo by prostě něchtěl číst knihu, ve které by Česká republika měla královskou rodinu? Neskutečně jsem si užívala tu představu a celkově popisy Pražského hradu.

Marie2004
25.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Dlouho mi chyběla nějaká jednoduchá “romanťarna”. Musím ale uznat, že se z toho nakonec vyklubala skvělá kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem.
Trochu jsem čekala rychlejší zvraty, ale když jsem se dozvěděla, že budou další díly, pochopila jsme, proč se to místy vleče. Ale ať tak nebo tak, byla to výborná knížka.
Co se týče postav, ráda bych k nim něco napsala: Král Albert by mohl být velmi silným panovníkem, ale potřebuje k sobě ženu, která ho bude podporovat a ne ho přesvědčovat o tom, že to musí chvíli vydržet a za půl roku ať to vzdá. Viktorie mi připomíná Meghan Markle….
Každopádně Leontýny mi bylo líto a přála bych jí někoho jako Jonáše, což se dostávám k tomu, že Jonášovi by mělo dojít, že ona miluje jeho a on ji.
A podobné to je s Felixem. Zdálo se, že na konci už mu konečně došlo, co k Janovi cítí…teď ještě aby to došlo Janovi…doufám, že mu to dojde.
A nakonec Konstance. Ze začátku jsem jí přála krále Alberta, ale nakonec si myslím, že velitel stráží se k ní hodí líp.
Velmi vyčerpávající recenzi bych zakončila tím, že se nemohu dočkat dalšího dílu. Konce zůstal otevřený, takže moje zvědavost nabírá vysokého stupně.

andrejci
20.12.2022 4 z 5

Pravděpoddobně moje poslední kniha tohoto roku. No a musím říct, že to bylé překvapení. Od knižky jsem neměla moc velká očekávání. Zaujala mě obálka a anotace tam jsem si řekla, že tomu dám šanci.
Představa, že máme monarchii se mi moc líbila. Ta představa byla hezká. Taková celkem uklidňují a musím říct, že to bylo moc krásné vykreslené. Líbilo se mi, že jsme nahlédli do životů monarchů. To jak oni berou svůj život a to jak je všichni berou jako samozřejmost. Za tohle autorku chválím. Bylo zajímavé se na to podívat i z pohledu veřejnosti.
Líbilo se mi, že tam dala i tajemný prvek. Celou dobu čekám na to, že se dozvím co se tam děje a musím si počkat na další díl. Dotoho se navíc přidávají lehce intriky u kterých doufám, že se v dalším díle víc rozběhnou. Za co ještě budou chválit je mapa. Líbilo se mi, že jsem si mohla představti, kde se nacházím a mohla jsem si tedy všechno i vyhledat.
Za co ji možná budu trošku kritizovat jsou postavy. Na můj vkus jich tam bylo moc a neměli jsme moc šanci je víc poznat. Za mě byly všechny takové nemastné, neslané. Kdyby, některým dala víc prostoru tak by mi tovůbec nevadilo.
Knížku celkově hodnotím kladně. Pro mě taková oddechovka, ale se zajímavým nápadem. Na další díl se, ale teším. Po poslední stránce už odpočítávám měsíce. Jestli chce zajímavý a orginální příběh tak vřele doporučuji.