Richard Ramirez: Night Stalker

Richard Ramirez: Night Stalker https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499496/bmid_richard-ramirez-night-stalker-o0x-499496.jpg 4 109 40

"Byl jsem obviněn z téměř všech zločinů, které si dokážete představit." Život a zločiny satanistického zabijáka Richarda Ramireze. SÉRIE TRUE CRIME POKRAČUJE. Znáte z Netflixu. Šokující příběh o případu sériového vraha, který inspiroval oblíbený seriál na Netflixu! Kniha, která byla pečlivě zpracovávána po tři roky na základě téměř sta hodin exkluzivních rozhovorů s Richardem Ramirezem z kalifornské cely smrti, je definitivním příběhem nejobávanějšího amerického sériového vraha. Od Ramirezových prvních střetů se zákonem přes jeho nejvražednější pronásledovatelské výpravy až po bezprecedentní policejní hon, který vyústil v jeden z nejsenzačnějších soudních procesů v dějinách Kalifornie, je tato kniha děsivým a uhrančivým sestupem do samého nitra lidského zla.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Night Stalker: The Disturbing Life and Chilling Crimes of Richard Ramirez , 1996


více info...

Přidat komentář

LussyP
17.02.2024 4 z 5

- Když chce bejt člověk dobrej vrah, musí si všechno pečlivě naplánovat. -

Čtete, díváte se nebo posloucháte true crime? Cítíte někdy vinu, že jste přispěli svým dílem k dalšímu zviditelnění daného vraha?

Odpovím jako první: ano, cítím. Vím, že to je část problému, protože lidi to zajímá a daný vrah tím dostane, co chtěl a já si nemůžu pomoct. (Na toto vřele doporučuji Don't fuck with cats - Od koťátek pracky pryč.) Možná měl v něčem Ramirez pravdu, společnost je posedlá smrtí.

Prvně je potřeba ocenit naprosto precizní práce autora kniha. Opravdu, smekám klobouček, protože je kniha zpracována velice věcně, předkládá fakta a neubírá se k emočním podbarvením. To v tomto žánru oceňuji.

První polovina knihy popisuje Ramirezovo běsnění a také jeho dětství, osoby, které ho ovlivnily, ale také prostředí. Chudoba, testování atomových bomb, těžká práce s nebezpečnými látkami a šikana byla v životě přistěhovalců z Mexika naprosto běžná.

Poslední část představuje opravdu DETAILNÍ popis soudního procesu. U této části jsem několikrát jen projížděla text očima, opravdu jsem nemohla číst, jelikož je to psáno zdlouhavě a nezáživně. Právníci se dohadují, svědek střídá svědka, Ramirez mrká na fanynky, fanynky šílý. To vše v téměř ve 300 stranách.

Deia
31.01.2024 4 z 5

Príbeh Ramireza začína dosť zhurta - opismi jeho zločinov. Jedna strana za druhou sa zapodieva jeho vraždami, znásilneniami, vlámaniami. To sa mi čítalo miestami dosť ťažko, keďže opäť úplne nezmyselne niekto bral životy a ešte aj úplne náhodne v domoch obetí, kde sa mali cítiť najviac bezpečne a navyše počas ich spánku. Trošku ma zarazilo, že aj pri tom, ako chaoticky na mňa Ramirez pôsobil a veľmi nič neplánoval, tak na miestach činu nenechával skoro žiadne dôkazy, aj keď dnes by to už také jednoduché nemal. A tiež ma zarazilo to, ako odmietali spolupracovať rôzne policajné zložky. Ďalšia čast knihy sa zaoberá jeho detstvom a tá, sa musím priznať, ma veľmi nebavila. Prišlo mi to celé dosť rozťahané, rôzne popisy udalostí z jeho detstva a rozbor jeho rodiny. Potom sa dostávame k zatknutiu a súdu. Aj časť so súdom bola dosť rozťahaná, keďže to bol vleklý súd, ale to ma celkom bavilo. Čo ma zas tu zarazilo, boli jeho fanynky. Naozaj nechápem, ako ich mohol mať toľko a prišlo mi to dosť nechutné, veď znásilňoval ženy, preboha. A ešte k tomu to bol feťák, ktorý sa o seba nestaral a zjavne aj smrdel. A tie ženy mu tam na súde rozťahovali nohy... akože vôbec to nechápem a ani nechcem.
Celá kniha je veľmi podrobná, čo je miestami až na škodu (mená vyšetrovateľov, niekedy aj ich rodín a podobne), ale napriek tomu, že je to náročné čítanie, tak ma to dosť bavilo. Teším sa na ďalšiu knihu z tejto edície.


RyxiraAmyGinger
18.01.2024 5 z 5

(Bohužel) jsem taky jedním z těch lidí, kteří nevědí, co je nejlepší pro jejich duševní zdraví a téma sériových vrahů je zkrátka zajímá. Zločiny RR pro mě teda nebyly novinkou, viděla jsem dokument na Netflixu, kde vystupují mj. i Carillo a Salerno, přesto mě tahle kniha hodně bavila. Paradoxně nejméně zajímavá mi přišla asi část, která obsahovala popis samotných vražd (jak tady někdo zmiňoval, autor jde hodně do detailu). Dětství, soud i konečný epilog pro mě byly daleko poutavější, třebaže ze začátku jsem měla problém se "začíst."

Andrej Drbohlav je docela známé jméno a myslím, že kdo ho slyšel o sériových vrazích vyprávět byť i jen malou chvíli, pochopí, že v životě RR se prostě objevily takřka všechny faktory, které jsou vnímány jako zásadní v životě (dětství) těchto lidí. Toxické prostředí, kde pracovala matka jako těhotná, úrazy do hlavy, násilnický otec (který je ke konci vyobrazen jako úplně zlomený člověk, trochu zvláštní rozpor), epilepsie, chudoba, drogy, násilí, kontakt s psychopatem v kritickém období dospívání... jeden si říká, že Richardova budoucnost nikdy nebyla nijak růžová. Netroufám si soudit, jak moc měl nebo neměl na výběr, rozhodně si ale myslím, že nikdo není ztracený od samého začátku.

Překvapila mě monstróznost soudního procesu. Té práce, času a peněz, které zůstaly na jednom jedinci, který je skrz naskrz zvrácený a je mu všechno ukradené, to je prostě neuvěřitelný. Samozřejmě kapitolou pro sebe jsou fanynky RR. Jak je naznačeno v samotném závěru knihy, kde jsou uvěřejněné výpovědi několika z nich, všechny do jedné si zcela jistě nesou vlastní traumata (a Doreen je za mě prostě naivní a hloupoučká). Kdyby RR vypadal např. jako Gary Ridgeway (Green River Killer), neštěkne po něm ani pes.

blackoutzuzi
21.11.2023 4 z 5

Tak tenhle díl? Bezvadný! Veliká škoda té části samotného procesu u soudu, ta byla taaaaak zdlouhavá, podrobná, velice, čtenářsky ne moc atraktivní. Kvůli ní prostě nemůžu dát knize plný počet bodů :( jediná a největší slabina celé knihy! Jinak velká paráda, připravte se na velmi znepokojující a silné popisy jednotlivých Ramirezových útoků, neskutečně mě pohltil autorův přepis jeho rozhovoru se samotným Ramirezem. Tohle byla poctivá žurnalistická práce, opravdu moc doporučuji!

Arkagas
30.08.2023 5 z 5

druhá kniha ze série truecrime od Joty, do které jsem se pustila a byť jsem ji přečetla za 3 dny, tak mi dlouho u čtení žádné knížky nebylo tak fyzicky zle a nechutno, jako tady. Oproti Tedovi byl pro mě Ramirez totiž opravdu nechutná postava od základu. Jestli něco nesnáším, tak jsou to feťáci a tím Ramirez prostě byl. Že byl satanista pro mě není v tomhle příběhu až tak stěžejní, protože ani on sám vlastně nechápal co satanismus je a žil v jakési svojí vizi a představě. Že okrádal a vraždil staré ženy, ke kterým se vkradl pod rouškou noci je nechutnost sama o sobě a když už si myslíte, že máte to nejhorší za sebou, přijdou na řadu jeho skalní "fanynky". Ženy, které se do něj bezmezně zamilovaly, vytvářely si doma oltáře s jeho fotkami, psaly mu do vězení a usilovaly o to, aby si je vzal. Tohle je jako hodně někde. Při čtení některých pasáží by to vážně chtělo kýbl na zvracení někde hodně blízko.
Že je to ale jinak kniha dokonalá asi netřeba zmiňovat. jedná se o komplexní příběh začínající ještě před jeho narozením a končící jeho smrtí.
Pokud máte rádi truecrime, tak je tohle záležitost, kterou musíte číst.

Moje hodnocení: 10/10

zsykorova
26.07.2023 5 z 5

Edice True crime mě opravdu baví. Philip Carlo skvěle zpracoval život a zločiny Richarda Ramireze, který fascinuje celý svět. Nikdy nedokážu pochopit, proč někdo dělá takové hrozné věci.

cenichajda
27.04.2023 3 z 5

Na knihu jsem se velmi těšila. Tento žánr je můj oblíbený. Ale ...

Kniha je rozdělena do několika částí: vraždy, dětství, proces. Očividně jsem jedna z mála, kterou kapitola s vraždami moc nenadchla (pozor, neříkám, že nebyla zajímavá). Každá oběť je popsaná velmi dopodrobna, někdy možná až moc...
Jako u každého sériového vraha zjistíte, že počtu mrtvých se dalo zabránit, pokud by jednotlivé policejní složky spolu spolupracovali. Občas jsem měla dokonce dojem, že některé policejní stanice dělali spíše naschvál jiným stanicím.
Nicméně za mě jednoznačně nejlepší kapitola byl soudní proces, který jsem přečetla prakticky na jeden nádech. Bylo neskutečně zajímavé sledovat jak probíhá soudní jednání během takovéhoto "mamutího" procesu. Občas mě i napadla myšlenka, jak se cítí obhájci, když mají za klienta člověka, který prokazatelně zavraždil X lidi.
Soudní proces je popsán celkem hodně podrobně, včetně výslechů svědků.
Bylo vidět, že si autor dal opravdu práci s knihou. V knize jsou i fotografie jak Ramireze, tak i z místa činu. Na konci knihy je uveden i rozhovor s Ramirezem, který je zajímavý tím, že Vám dává trošku nahlédnout do mysli vraha.

Nicméně musím zmínit, že kniha spíš než čtenáře, by potřebovala pořádnou korekturu.
Myslím, že kniha ji neviděla ani ze shinkanesunu. Počet chyb, zejména v první části knihy je naprosto tristní. Nějaké skloňování, časování, natož čárky ve větách, ale i jména lidí v knihách je prostě v literatuře faktu neomluvitelná.
Díky soudnímu procesu sem knize nakonec dala 3*

kaja9825
10.04.2023 4 z 5

True crime je moje vášeň a proto mi toto políčko v #bingovýzva udělalo radost.
Původně jsem měla doma Teda Bundyho, ale tu jsem před časem vyslala do světa v rámci štafety, takže jsem měla skvělou výmluvu ke koupi této krásky.

Každý kdo se alespoň trochu zajímá o sériové vrahy určitě Richieho zná, ale popravdě ani já se nikdy nezabývala jeho zločiny tolik do hloubky jako autor této knihy.

Kniha je strukturovaná do několika větších kapitol, které rozdělují kniha na soudní proces, Richardovy zločiny a tak dále. Tím mě kniha dost překvapila a musím říct, že jako každý seriový vrah má i Noční lovec trauma z dětství.
Nevím proč, ale celkově se mi kniha četla strašně pomalu a těžkopádně a ke konci (kde se projednává případ u soudu) jsem už úplně ztrácela zájem. Bylo to z mého pohledu trochu moc zdlouhavé. Ze začátku jsem měla problém i se všemi jmény detektivů, strážníků, sousedů, obětí a rodinných příslušníků, kterých tam bylo snad bambilion a nejlepší bylo, když se nějaké jména opakovala.
Každopádně příběh je poutavý a zločiny tohoto vraha byli opravdu ohavné.

Bohužel na kráse knížce opravdu ubírá její korektura. Takových chyb jsem ještě nikde neviděla. Já se rovnou přiznám, že co se týká gramatiky a psaní čárek ve větě jsem marná, ale tohle nebyli překlepy. Někdo se na to asi vyfláknul a mě to neskutečně štvalo.

Takže knihu doporučuju, je to opravdu zajímavé téma probrané do hloubky, ale kdo má problém s chybami v textu, tak bacha.

Proto nakonec hodnotím 3,5/5

zelda7
09.04.2023 5 z 5

Kvalitně zpracovaná kniha o sériovém vrahu Richardu Ramirezovi. Kniha je rozdělena do několika částí, které do sebe postupně logicky zapadají a tvoří kompaktní celek. První část byla poměrně drsnějšího rázu, jelikož popisovala činy, kterých se Richard Ramirez dopustil. Další část pojednává o jeho dětství a životě, poté následuje zatčení a nakonec samotný proces. I přesto, že byl proces opravdu poměrně dosti detailně popisován, tak hodnotím 5 hvězdami, jelikož z hlediska literatury faktu se jednalo o opravdu kvalitní kousek a kniha byla velmi zajímavá i vzhledem k nahlédnutí na to, jak procesy většího rázu v USA probíhají. Jsem zvědavá na další díly série True Crime. A tuto knihu doporučuji.

Bee240
24.03.2023 4 z 5

Co může být horšího než že vám někdo vleze v noci do vašeho domu když spíte? Každý se u sebe doma cítíme v bezpečí. Je to místo kam na nás nikdo nemůže...ale co když je někdo tak vyšinutý, nebezpečný a zručný že vás přijde brutálně zabít až k vaší posteli.....

Příběh a životní cesta Richarda Ramireze je více než děsivá a při čtení jeho počinů jsem k němu cítila nepřekonatelný odpor.

Číst knihu s vědomím že se to skutečně stalo a všichni ti lidé zemřeli tak brutálním způsobem bylo opravdu hrozné.

Autor čtenáře chladně provede každým detailem každého činu který Remirez spáchal. Není tu nouze o brutální detaily násilí všeho druhu.
Když překonáte bestiální řádění tohoto maniaka dostanete se k Ramirezovu dětství a nakoukete do jeho choré mysli přeplněné satanem.

Pak tu máme samotný soudní proces který je opravdu dlouhý a velmi detailní tudíž to bylo občas trochu matoucí. Nicméně i když to pro někoho mohla být nuda mě to přišlo zajímavé... nejhorší na tom všem kromě činů samotných je ta popularita a obdiv který Richard Ramirez dostal. Zástupy žen které po něm toužily byl až nesmyslný. A když k bandě nadržených ženských připojíte bandu satanistů kteří podporují sériového vraha..........co dodat svět v LA byl jeden velký bordel.

I když mám true crime ráda čte se mi to dost špatně. Ne kvůli hrůzám, vraždám atd....ale když vím jak to skončí čte se mi to hůře.
Příběh Richarda Ramireze je sice děsivý a plný brutality nicméně mohu tuto knihu doporučit. Jedná se o přelomový případ sériového vraha který dozajista změnil vyšetřování dané doby.

tarasnica
21.03.2023 2 z 5

První polovina knihy super, hodně drsná, ale zajímavé. Další polovina už ale bohužel nudná, nedočetl jsem :(

kramlinka88
20.03.2023 4 z 5

Musím říct, že jsem nad hodnocením hodně dlouho váhala, nakonec tedy zvítězil obsah nad formou :-) Což tady platí opravdu doslova.
Richard Ramirez byl bezohledný vrah, lupič...atd. To už víme, kniha popisuje souhrn všech jeho zločinů, Richieho dětství, dospívání, vše co jej formovalo. Popisuje jeho zálibu v Satanovi a krutosti....popisuje přípravu na soudní proces a pak samotný zdlouhavý proces, který trval téměř dva roky :-O
Co mě paradoxně zaujalo v tom všem úplně nejvíc, byly ty jeho davy fanynek.....fandí člověku, který znásilňoval, zabíjel ženy....chtějí být s ním..... milují ho.... neskutečné, nepochopitelné.....
Stojí za přečtení, i když je to velmi náročné čtení nejen obsahem, ale právě tou formou :-)

evilunicorn
17.02.2023

Nebudu hodnotit, knihu odkládám na straně 85 a to ne díky tomu co popisuje (ostatně, proto jsem si knihu půjčil), ale kvůli literární formě, která odpovídá tak studentovi osmé třídy základní školy.Nechápejte mě špatně, skládám obrovský hold za ty hodiny příprav které nad tím musel autor strávit, ale číst to - to bylo utrpení. Kdyby každá věta měla odrážku vyšlo by to nastejno.

Simstr
02.02.2023 5 z 5

Před několika lety jsem viděla na Netfixu dokument, takže jsem věděla do čeho lezu :-) "Normální" člověk jeho jednání nedokáže pochopit a pak navíc ty jeho obdivovatelky... být to moje dcera, radši nemyslet :-) Krásně popsané případy včetně jeho dospívání a "formování" jeho zrůdnosti. Doporučuji všem True crime fanouškům.

Monni
23.01.2023 4 z 5

Další pecka z edice true crime. Kniha byla super a rozhodně lepší než Ted Bundy, ale hrozně mě zklamalo obrovské množství chyb v textu. Na konci knihy už mě to vyloženě rozčilovalo a za to musím minimálně tu jednu hvězdičku ubrat. Jinak byla kniha skvělé napsaná a nebýt těch chyb v textu, tak bych určitě dala pět hvězd.

Leník95
09.01.2023 5 z 5

To teda byla nálož! Mám toho tolik a vlastně nic. Kniha je neuvěřitelná, ale opravdu pro lidi, které True Crime zajímá. Kniha má dost drsných popisů vražd. Klobouk dolů autorovi, muselo to stát hodně času a sil dát to takhle rozumně dohromady. Příběh není nějak zamotaný, na to kolik je tam jmen si je čtenář dokáže pamatovat a díky tomu se i lépe v knize orientuje. Soudní proces byl za mě trošku zdlouhavý a prokousávala jsem se tím déle, ale konečné příběhy "fanynek" to nahradily. Nemůžu dát jinak než plný počet, protože kniha mi ještě dlouho v hlavě zůstane a určitě se vrhnu i na Teda Bundyho.

knizni.taurus
06.01.2023 5 z 5

Další kniha ze série True crime od nakladatelství Jota (#recenznivytisk) a zase bravurní věc. Tentokrát se ponoříme do příběhu který vám nedá spát aneb vraždy ve vašem domově.

P. Carlo je autor, který dokázal příběh jednoho velmi zajímavého člověka sepsat na jedničku. Styl psaní je tady jiný než u předchozí knihy o Bundym. Jiný a svým vlastním způsobem taky skvělý, protože je příběh psán vecně. Není to psáno tak emocionálně jako předchozí kniha této série, ale také poutavě.

Kniha je rozdělena do několika části a každá mě bavila (některá míň, některá víc):

1. První část byla samozřejmě nejzajímavější a nejkrutější. V této části dopodrobna prožíváme zločiny, které nás pak nutí zabarykádovat se pořádně na noc doma.

2. V druhé části knihy je popsáno jeho dětství, vše co prožíval když vyrůstal. Tyto kapitoly vám mohou (ale zároveň nemusí) poskytnout i malá vodítka, proč se z Richarda stal následovník Satana a noční lovec. Nicméně, stejně tady najdete popis jedné milující rodiny, která jako každá jiná má své problémy a každý člen přispěl do celkového příběhu různou měrou.

3. Další část byla věnována samotnému dopadení a následný soudní proces, který byl velmi zdlouhavý nejen v reálu, ale částečně také v knize. Právní zástupci Ramireze mě hodně překvapovali s každou další stránkou. V rámci toho procesu jsem i sama občas byla na pochybách, zda je dostatek důkazů pro spojení Ramireze s profilem nočního lovce.

Na konci knihy je i rozhovor s Ramirezem a musím říct, že ačkoliv to bylo monstrum, tak to byl i velmi uvědomělý člověk, který si opravdu stal za svými názory, věřil jim a věřil v Satanovu sílu.

Natyna3
05.01.2023 4 z 5

Další kniha ze zatím špičkové edice, věnující se tématu True crime. Myslím, že od nynějška pokaždé, když uslyším slovo ,,sociopat“, vzpomenu si na Richarda Ramireze. Na člověka, který bez náznaku zaváhání vraždil, ve jménu Satana a věřil, že se tak k němu jednou bude moci přidat. To byl jeho jediný cíl a smysl života. A o něj se snažil svými činy zasloužit.

vera5841
01.01.2023 4 z 5

Jsem v žánru True crime poměrně nováček a i proto mi tato kniha přinesla spoustu nových informací.

První část se věnuje samotným zločinům a musím říct, že to není jednoduché čtení. Trochu mi u toho nevyhovoval styl vyprávění, který je sice velmi čtivý a líbivý, ale trochu mi to kazilo tu opravdovost (často používané vrah si pomyslel, ucítil, řekl si - což jsou věci, které s jistotou nemůžeme vědět) čekala jsem, že na konci se to objasní, ale vlastně si nejsem doteď jistá, jestli Richard o svých činech promluvil takhle dopodrobna a upřímně.

Další část se věnuje jeho rodině a dětství a ta mě velmi bavila. Fascinuje mě to, co všemu předcházelo a hledání toho "co se pokazilo" když z nevinného dítěte vyroste děsivá zrůda. A že zde těch problémů a "co kdyby" bylo opravdu hodně...

Další část se věnuje dlouhému procesu a tomu i tyto kapitoly odpovídají. Jsou zdlouhavé a místy až zbytečně detailní. Avšak i z tohohle jsem si odnesla nové informace a zajímavosti z amerického soudnictví.

Na konci se autor věnuje jeho životu ve vězení a jeho fanynkami, což je další velmi fascinující část. Líbilo by se mi k tomu i pár řádek od psychologa k tomu, co tyto ženy vede.

LucyEcstasy
25.12.2022

Richard Ramirez: Night Stalker - Philip Carlo

“Richard” Muñoz Ramirez byl americký sériový vrah, který napadal, znásilňoval a okrádal své oběti. Byl odsouzen a dostal trest smrti.

Tato kniha nás provede několika částmi, které jsou od sebe odděleny. Začínáme přiblížením jeho vražedné kariéry, přesuneme se do jeho dětství a dospívání a ke konci nás čeká jeho soudní spor a jeho pobyt ve vězení.

Kniha je velmi čtivá, takže se nemusíte bát její tloušťky.

Jeho dětství bylo ze začátku jako každé jiné. On byl talentovaným a chytrým dítětem. Nicméně poté se tzv. chytnul špatných lidí a šlo to s ním z kopce. Moc tomu nepomohl ani tatínek Richarda a jeho násilnické sklony. Co bylo krásné, tak fakt, že ho rodina podporovala až do konce.

Popis vraždění byl šokující, běžel jak na běžícím páse a Richardovi bylo jedno, zda se jedná o dítě, dospělého či staršího člověka. Jako rodič dítěte jsem si nedokázala představit, že by něco takového měla prožít moje dcera.

Richard byl navíc satanista a údajně vše dělal pro potěchu Ďábla. Zmínky o této víře se mi moc dobře nečetly a četla jsem tyto pasáže s úzkostí. Nicméně to je můj osobní problém, protože na esoterismus a okultismus věřím a tudíž i na to, že si s tím není radno zahrávat.

Jedna věc mi přišla tragikomická. Tím bylo jeho dopadení.

Samotný soudní proces byl,pro mne, nejzajímavější částí. Díky prohnanosti Richarda to chvíli vypadalo jako kdyby byl nevinný. Navíc si získal spoustu fanynek. Jasně, zakázané ovoce chutná nejlíp, ale nechápu, jak jim mohl připadat pohledný. Výrazy pohledný a zkažený chrup mi nejdou prostě k sobě. Ale proti gustu..

Za dobu pobytu ve vězení, ho tam navštívilo nespočet žen. Stály na něj dokonce fronty. Jedna z nich měla dokonce štěstí a stala se jeho manželkou. Pobytu ve vězení se ale chtěl vyhnout. Nakonec v něm strávil několik let, než zemřel přirozenou smrtí. Upřímně nechápu účinnost trestu smrti, když někteří vrazi na něj čekají klidně desítky let anebo se ho ani nedožijí.

Kniha byla fascinující a velmi povedená. Dozvíte se všemožné informace a pokud máte rádi tuto literaturu, tak mohu doporučit celou tuto sérii True Crime od @nakladatelstvijota.

Jedna věc mne ale štvala. Mám vystudovaného policajta a vždy nás učili, že náboje ze zbraní nikdy nejsou kulky, ale střely. Nicméně je to věc, kterou běžný čtenář snadno přehlédne.

Knihu hodnotím 4/5⭐️

Štítky knihy

satanismus sérioví vrazi skutečné kriminální případy podle skutečných událostí

Autorovy další knížky

Philip Carlo
americká, 1949 - 2010
2014  89%Ledař: Zpověď nájemného vraha
2022  84%Richard Ramirez: Night Stalker
2010  74%Mafiánsky hrobár
2012  73%Gaspipe

Kniha Richard Ramirez: Night Stalker je v

Právě čtených6x
Přečtených118x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených9x
Knihotéce130x
Chystám se číst104x
Chci si koupit45x
dalších seznamech3x