Bestie

Bestie https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429828/bmid_bestie-QmX-429828.jpg 4 226 74

Po stopách bestiálního vraha. Vraždy. Vždy to začíná vraždami. A někdy to jimi i končí… Podunajská nížina na jihu Slovenska bývala klidným místem pro život, dokud v rychlíku na trati Košice – Bratislava průvodčí neobjevil zohavená těla dvou mrtvých studentek. Bezradná policie nemá jedinou stopu a nemá ani tušení, že pachatelem není obyčejný vrah… Narazila totiž na Bestii. Bestii v lidské kůži. Mezitím se skupinka gymnazistů z okresního města Komárno potýká se svými každodenními starostmi, školou a zlomenými srdci… O několik stovek kilometrů dál se válečný veterán zotavuje z mozkové příhody a balí přitom zdravotní sestřičky… Jejich osudy se brzy protnou. A bude to bolet. Protože Bestie kuje pikle. A ve sklepě ukrývá hrůzné tajemství. Bestie je příběh volně inspirovaný skutečným vrahem z období socialistického Československa. Za své děsivé činy byl Štefan Svitek odsouzen k trestu smrti a nakonec byl i popraven (byť podle některých hlasů unikl a dodnes se úspěšně skrývá před rukou zákona…). Kniha se zabývá zkoumáním lidské mysli a v literární podobě pátrá po příčinách, kvůli nimž může z běžného tichého dítěte vyrůst lidská bestie.... celý text

Přidat komentář

PosPol
28.02.2024 5 z 5

"Svitek se přestal ovládat a ženu 16 ranami sekerou umlátil, přičemž jí prakticky oddělil hlavu od těla. Poté si všiml, že se budí i dcery, a proto na ně také zaútočil. Tu, která byla blíže k němu, udeřil třikrát a druhou čtyřikrát. Pohled na krev ho silně sexuálně vzrušil. Kuchyňským nožem, který si donesl z vedlejší místnosti, otevřel manželce trup od břicha po krk a levou rukou z něj vytrhal některé vnitřnosti, které házel na podlahu za sebe. Potom jí odřezal prsy, které pohodil na zem. Z těla vyndal i 6 měsíců starý lidský plod, který rozřezal žiletkou...."

Ne, není to ukázka z knihy. Je to popis reálného zrůdy - Štefana Svitka, horehronského rozparovače z Wikipedie. Mark E. Pocha se tento příběh rozhodl zbeletrizovat a o to děsivější kniha je, protože někdo takto brutálně zvrácený existoval...

Příběh se skládá z chvilek, kde mladý děcka chtějí jen chillovat, zevlit, kalit a hulit, kluci chtěj pořádný roštěnky a všichni mluví tak, až se vám kroutí prsty na nohou. Konrastně k tomu jsou pak přidané nechutné detaily odporného a zdánlivě bezdůvodného násilí, často až poeticky popsané a o to bizarněji působící.

Ono násilí ale není bezdůvodné, naopak s každou retrospektivní vzpomínkou na dětství čtenář začíná chápat, že Bestie se v chlapci ukrývala mnoho let, bobtnala, hromadila se v něm zášť, spalující a lepkavá jako černočerná smůla. Dokonale protichůdné pocity, kdy litujete dítě pod rukami násilného otce, ale zároveň nenávidíte jeho dospělou verzi. Při čtení mě mrazilo z reálnosti a uvěřitelnosti celého příběhu. Takové věci se dějí. Včera. Dnes. I zítra...

Když to srovnám například s Utrpením těla, což je jen solidně napsaný bizár, Bestie je takřka umělecké dílo. Skvěle navazující pasáže, dokonalé vyzobrazení, jak se z nevinného dítěte stane Bestie a jak jedno slovo může spustit lavinu zvrácených událostí. V knize je zoofilie, pedofilie, nekrofilie, plus autor mluví o věcech, které jsou ve společnosti tabu. A servítky si rozhodně nebere! Za mě 5/5⭐️.

Morbidus
23.02.2024 5 z 5

Sice občas slýchávám názor, že nejlepší epochovky jsou autorovy prvotní povídky (ke kterým se časem pročtu), ale román Bestie zatím stále považuji za autorovo nejlepší dílo. Samozřejmě má své mouchy, zejména konec mi připadá trochu násilně propojený a nedotažený. Nicméně tady jsem ochoten přimhouřit oči, protože i nyní, když jsem se k této knize vrátil, mě zaujala vtáhla svou syrovou temnotou. Samozřejmě je zde vnesen i prvek naděje v postavě Attily, s kterým mě příběh navzdory jeho vojenství přiměl sympatizovat.
Zejména části s ústředním vrahem jsou napsané opravu intenzivně; násilí tu nepůsobí „jenom jako“, nýbrž nepříjemně realisticky. Navíc nejde o žádnou glorifikaci hnusu - celá historie vrahovy osoby do sebe logicky zapadá a otázky jsou zodpovězeny (čtenářovy i autorovy). Jakkoli mne běžně příběhy „podle skutečné události“ odpuzují - paradoxně právě tím, co se snaží prodávat jako přednost - v tomto pojetí jde o slušně odvedenou práci. Autor má můj zatracený obdiv, že něco takového dovedl převést (s kořením básnické licence) do literární podoby.
Silný, smutný příběh plný (ne)lidské temnoty.


Zouharka
21.01.2024 5 z 5

Tak tohle byla síla. Tolik nechutností a zrůdností co dokáže udělat jeden psychopat.Kniha se četla moc dobře, až moc dobře na to, že je napsána dle skutečné události. Život te zrudy byl prokládán také šílenými hrůzami,otazka je zda má na všem vliv jen to jak vyrůstal. Myslím,ze to již v člověku musí být někde zahnízděné
Byl tedy jako posledni popraven nebo byl zastřelen mladíkem v sebeobrane?
Knihu jsem si užila, jestli to tak můžu říct a nebýt taky zvrácená

TerkinKnižnySve
07.11.2023 5 z 5

Som rada, že píšem recenzie ihneď po docitani, pretože potom už to nie je taká emocionálna hra a táto kniha bolo jedno emocionálne peklo.

To, že sa kniha odohráva na základe reálneho zločinca Slovenskej republiky zasadená do tohto obdobia to všetci vieme z prvej poznámky autora.

Ale ani za mak by ma nenapadlo, že autor pôjde takto bestialne, sadisticky a neuveriteľne brutálne do deja pri ktorom som ani nedýchala.

Trošku ma nudili pasáže obetí, pretože z nich robil totálne kravy (kto čítal možno mu to tiež tak prišlo).

Ale samotný dej a myslenie vraha bola pecka! Aj mi ho chvíľkami prišlo ľúto keď vykresľoval jeho detstvo ale keď nad tým človek uvažuje tak sa mohol po Tom všetkom zachovať inak.

ďakujem za štafetu

karol.cadex
08.10.2023

Nebudu hodnotit, abych náhodou nebyla ta, co dala moc nebo málo, protože vlastně ani nevím, co je tu dobře haha.

Když jsem si ji půjčovala, knihovnice mě regulérně odsoudila!!! Co si dovoluju tohle půjčovat proboha, že je to hnusný a otřesný a co jsem to za člověka!!! Tak jsem se tak jako chichotala, dyť je to jen kniha...
Jako je to jenom kniha, ale teda echt hnusná. Jenže s ohledem na dnešní dění ve světě, ty vole je rok 2023 a válčí se jak o závod, lidi tejraj zvířata, děti tejraj jiný děti, furt se nacházejí novorozenci v popelnicích, celá země míří ke zkáze a my se tu budeme pohoršovat nad knížkou? I když co si budem, po večerech chci taky radši vyhledávat jiný druh literatury. (A taky bych určitě neprohlásila, viz komentář níže, že je to topka a že v tomto lze milovat zvrácenosti a úchylárny, paní, najděte si terapeuta, prosím vás.)

Vhled do mysli sadistického psychopata ok. To, že k určitému typu zlu v sobě musel Števko dojít, by po přečtení došlo i malýmu dítěti. To, že se zlý věci stávají i hodným lidem, je všeobecně známé. Dialogy vcelku fungovaly, dynamika mezi postavami taky. Pubertální výlevy omladiny fajn, to mě bavilo, velmi mě to vrátilo do mých teen patetických a dramatických let. Konec mě potěšil, nečekala jsem nic dobrýho. Zvířata a děti bych z knihy určitě vynechala, ne v rámci nějaký cenzury, spíše etiky věci.

Ono je hodně hodně tenká hranice - mezi kontroverzí a absolutně nevhodným humusem, tohle se velmi dobře daří Ketchumovi, kdežto M. E. P. sklouzl v 90 % případů jen k nechutným jednoduchostem bez dalšího přesahu.

čef
07.10.2023 4 z 5

Možná trochu přehnané líčení života dnešních puberťáků na Slovensku, ale kdo ví. Scény mučení opravdu hnusné, hodně jsem přeskakoval. Napsáno však velmi poutavě, autor se nemazal se sprostou mluvou a vyprávění mělo spád. Bude jistě zajímavé sledovat, co dalšího vytvoří.

LussyP
31.07.2023 3 z 5

3,5/5

- Ty šašku jeden počmáranej! -

Prvně, bych ráda zopakovala, že kniha kvůli obsahu není vhodná pro mladší 18 let a lidi s pevnou psychikou a silným žaludkem.
Tak, kde začít, příběh je volně inspirován skutečným příběhem, ale zasazen do jiného časového období, roku 2018, tedy téměř současnosti.
Velice specifický mi přišel styl psaní autora, pro mě v dobrém slova smyslu, já ráda sarkasmus a černý humor, ale věřím, že některým úplně sednout nemusí. Věřím také, že přímý popis některých scén bude pro některé až příliš.
Příběh se mi celkově líbil, kniha se četla sama. Provádí nás jak dětstvím, tak i činy v dospělosti naší "Bestie Števka". Máme tu i úhly vyprávění několika různých stran, které se nám, jak jinak, na konec spojí.
Co bych ráda za sebe dodala je to, že jsem si pročetla poté mnoho recenzí a přijde mi, že chybí to podstatné... Pro mě nebylo otázkou, jak to, že to Števko udělal. Pro mě celou dobu byl největší problém zkousnout to, jak to, že za celý Števkůch život nikdo neudělal nic pro něj. Nic z toho se třeba ani nemuselo stát. Jak to, že nikdo nezakročil? Jak to, že nikdo nic neudělal? Co všechno se muselo stát a přitom reakce okolí naprosto žádná. Ignorace. I to ovšem autor popsal velice nelítostně: šikana není výmysl moderní doby, jako zhoubný nádor požírají své oběti a rodiče, zaslepené bytosti, se pak diví, když dítě řekne sbohem a skočí z dvanáctého poschodí.
Zrůdy se nerodí, to lidi dělají z lidí zrůdy.

ctenar2846
26.07.2023 5 z 5

Masakrózní brutalita od začátku až do konce. Postupně se nám před očima pomalu skládá jasný obrázek toho jak a kdo bestii pomáhal vytvořit. Od prvních dětských pohnutí až po stříkající krev a vnitřnosti jejích obětí. Celkově je vše velmi brutální, naturální a až neuvěřitelně uvěřitelné. Velké plus knihy jsou myšlenky jak samotné bestie, tak jejích obětí.

Gabusza
25.03.2023 5 z 5

Po stopách bestiálního psychopatického vraha.

Je to příběh inspirovaný skutečným vrahem.
Šílený psychopat plný hněvu, zloby a nenávisti, vraždí nechutnými způsoby mladé lidi, studenty a studentky na popud svého ukojení, které se postupně zvyšují až do šílených a těžko uvěřitelných zvráceností!!
Bohužel se jeho povaha projevila vinou jeho ne příliš šťastného dětství a pokřivilo to jeho charakter. Ale totálně!!

Nad některými pokusy jsem kroutila hlavou a musela číst opakovaně, člověk by nevěřil, že takové věci někoho mohou napadnout.

Bavilo mě sledovat osudy mladých studentů, jejich mladické bezstarostnosti, bouřlivého života a hlavně zamilovanosti, kde každý z nich měl v sobě citlivost a hlavně lásku, kterou si nedokázali moc přiznat.

Nebudu se moc rozepisovat, každopádně knihu doporučuji, je ohromně čtivá, popisuje a zkoumá obsah lidské psychiky, kam až sahá hranice lidské mysli. Rozhodně je to silné čtení pro silné povahy.

Vixiene
19.03.2023 1 z 5

Tak tohle mě moc nenadchlo upřímně.. mám ráda nechutné popisy, surovost v knihách, inspiraci na základě skutečných události...

Když to vezmu s odstupem, nebyl to vyloženě propadá, ale bylo to "hloupě" nechutné a prvoplánové... dovedu si představit, že kdyby to autor pojal trošku jinak, více by mi to sedlo. Nemohu však upřít čtivost a to, že stránky vám ubíhají pod rukama. Na autora nezanevřu a ráda si za čas přečtu jinou jeho knihu, ale k této se už nevrátím.

Marketplace
18.02.2023 5 z 5

Po viru omega a kanibalech další přečtená kniha od tohoto autora. Bestie - a to doslova. Napínavé, děsivé a ne tak nechutné jako kanibalové.

Allla9
07.02.2023 5 z 5

Autor se nechal inspirovat skutečným masovým vrahem Štefanem Svitkem (1960 - 1989), který byl Jako poslední člověk v Československu odsouzený k trestu smrti. Kniha není žádná červená knihovna ani romantika. Naopak. Čtení je děsivé, mrazivé. Nechce se mi věřit, co všechno byl schopný spáchat.

B.arbora
01.01.2023 5 z 5

Od pana Epochy moje první kniha od tohohle autora. A nejlepší. Miluji ty zvracenosti a uchylarny a ještě se inspiroval vrahem Štěfanem Svitkem. Za mě topka

saryk93
29.12.2022 4 z 5

Na tuto knihu jsem byla opravdu zvědavá. Baví mě totiž tato tematika a všichni více či méně ujetí sérioví vrazi. Všudypřítomná varování ke knize mě děsila i lákala zároveň a tak, když se mi kniha konečně dostala do ruky, jsem se na ni hned vrhla. Jak už tu zaznělo, je velmi čtivá, drsná (ale popravdě ne až tolik, jako jsem čekala), místy nechutná, syrová, detailní.. vyzdvihla bych skvěle vykreslený popis dětství vraha, který hrál v příběhu velkou roli a činil pro mě jeho jednání pochopitelnější. Vytkla bych některé zbytečné scény, popisy a občasný přehnaný slovník (např. teenagerů), ale jinak bych jí rozhodně všem podobně ujetým lidem, jako jsem já, určitě doporučila :)

ZuzanaZ83
09.09.2022 4 z 5

Děsivý příběh na motivy života Štefana Svitka, ovšem v kulisách roku 2018. Autor se věnuje dětství a dospívání bestiálního vraha, které nezvratně ovlivnily jeho život v dospělosti.
A jak je napsáno v úvodu - pro starší 18 let, pokud máte silný žaludek...

GYROTOURBILLON
24.07.2022 5 z 5

Tak mi je jasné 5* hodnocení uživatelů.
Nebudu doporučovat, ani se více vyjadřovat.
Přesto dám těch 5* taky

Ondra_P
10.07.2022 5 z 5

No asi to nebude kniha úplně pro každého, ale mě sedla, příběh je skvěle napsaný a stránky se obracely téměř samy.

Baja333
24.06.2022 5 z 5

Drsné, brutální, krvavé, nechutné, ale super čtivé. Ze začátku mi vadilo přeskakování z osoby na osobu, ale ve výsledku to bylo opodstatněné a žádoucí. Kniha opravdu jen pro silné povahy.

brunettlibrary
06.06.2022 4 z 5

Kniha je skvěle napsaná, obdivuju autorův smysl pro detail v každé situaci. Postavy jsou vykresleny skvěle (hlavně samotný vrah). Styl psaní knihy je velmi čtivý. Ubírám jednu hvězdu za pár absurdních situací, které mi přišly zbytečné. Knihu doporučuji, ale nemusíte se ji až tak bát. Ano, varování v sobě má, ale není to tak hrozný jak se může na první pohled zdát.

suiteki
06.05.2022 3 z 5

Nejsem si jistá jestli to bylo dobrý nebo špatný, četlo se to dobře, ale bylo to opravdu odporný.
Asi bych měla obavy potkat se s autorem v noci v lese. (Ale asi jsem taky divná, když jsem to dočetla až do konce.)