Luffi Luffi komentáře u knih

☰ menu

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Budu opakovat co již bylo řečeno, ale pravděpodobně bylo potřeba vydělat na další drogy a alkohol. Celou dobu mi Matthew lezl akorát na nervy, ačkoliv cílem bylo pravděpodobně vyvolat lítost/soucit/empatii, na mne to fungovalo zcela opačně. Věřím, že dojem z knihy by byl diametrálně odlišný, pokud by se více rozepsal o fungování jednotlivých natáčení, svých kolegách, zážitcích s nimi... ale to by si z nich musel něco pamatovat, že jo :-) Avšak množství přefiknutých ženských by dohromady asi dal. Nečekala jsem duhu a jednorožce jako z Přátel, ale bohatého ufňukánka taky ne. Za mě velké zklamání.

10.08.2023 2 z 5


Česká literatura a nová média Česká literatura a nová média Karel Piorecký

Kniha ve své době byla opravdu unikátní a zajímavá. Pro člověka, který v tomto směru nemá žádné informace či ho zajímá opravdu detailní rozbor toho, jakým způsobem se od začátku dob internetu - u nás - tvořila literatura, může být kniha zajímavá stále. Jinak se jedná převážně o deskriptivní popis literárních jevů na internetu a to bez sociálního a kulturního kontextu - resp. není zde ani popsáno v čem je či není naše prostředí odlišné od těch okolních. Z hlediska estetického je vyobrazování screenshotů značně nešťastně řešeno.

10.08.2023 2 z 5


Mléko a med Mléko a med Rupi Kaur

Některé myšlenky byly zajímavé více, některé méně, některé vůbec a někde jsem ani netušila, co to sakra je. Čekala jsem však mnohem více než moudra a myšlenky vystřižené z instragamu a tiktoku. Pokud by se kniha netvářila jako hluboká cesta do nitra lidské duše pomocí básní, ale spíše jako sborník myšlenek a střípků ze života autorky, vnímala bych to mnohem pozitivněji. Pozitivně tak hodnotím alespoň přítomné ilustrace.

18.08.2022 2 z 5


Sociální politika Sociální politika Ivana Duková

Obsahuje veškeré základní podstatné informace v přehledné a jednoduché formě.

23.01.2020 5 z 5


Spratek: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval Spratek: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval Torey L. Hayden (p)

Kniha Vám nabourá předsudky a donutí přemýšlet hlouběji o tom, co za skutky lidí ve skutečnosti může (ale také nemusí) stát. Skvělé čtivo nejen pro sociální pracovníky.

05.12.2019 5 z 5


Občas lžu Občas lžu Alice Feeney

Skvělé. Když už si myslíte, že VÍTE... zjistíte, že vlastně vůbec nevíte. Lehce se začtete a kniha nepustí, dokud se nedostanete na hořkosladký konec. Doporučuju.

08.09.2019 4 z 5


Hvězdný šéf Hvězdný šéf J. D. Hawkins

Jedna hvězda za to, že mé utrpení při čtení nebylo tak dlouhé a dalo se to dočíst. Autor si měl dát víc času se vzájemným očucháváním postav - třeba dát je do role rivalů, kdy budou muset v kuchyni spojit své síly a zachránit svět před mimozemšťany a špatně připravenými steaky... fakt cokoliv lepší než ta kejda na konci. Nebo uprostřed a na začátku. Velké zklamání.

26.06.2019 1 z 5


Společnosti Společnosti Josef König

Čtivé, trpké, aktuální. Věřím, že v sobě měla víc poselství, než jsem zvládla odhalit. Jen škoda nic neříkající obálky.

14.05.2019 4 z 5


Kejda Kejda Dan Černý

Když si člověk začal říkat, že ho už nic nepřekvapí... a ono ejhle. Tuhle ujetou jízdu plnou nemrtvých srnek a žab zkrátka musíte přečíst jedním dechem :-)

16.04.2019 5 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Lehké, příjemné a místy vtipné čtení. Mozek zkrátka vypne a nechá se jen unášet příběhem. Ten není nijak zvlášť zajímavý ani plný nečekaných zvratů, ale i přes to chcete vědět, kam až s tím autor míří. A tak čtete, čtete,... až přijde konec. Který je svým způsobem uspokojující, ale nejspíš už po této knize nikdy znovu nestáhnete, protože jak to začalo, tak to i skončilo. :-)

Člověk při čtení tajně doufá, že té nevěry v tom obyčejném životě až tolik není. Jenže... ono jí bude nejspíš mnohem více... Dál budu žít ve sladké nevědomosti:-)

16.03.2019 3 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Ačkoliv se nejedná o žádný literární skvost, který vám nedá par dní spát, můžu s klidem říct, že jsem si to čtení užila. Bylo to milé (a nemilé zároveň), ze života, jednoduché a čtivé.

Obsahem nijak zvlášť nepřekvapila ani nezklamala, svůj účel však splnila - pobavila. :-)

16.03.2019 4 z 5


Haiku a hříčky Haiku a hříčky Irena Mondeková

Lehké a milé počtení ke krbu:)

28.02.2019 4 z 5


Ďáblova dílna Ďáblova dílna Adolf Burger

Další z mnoha velmi důležitých svědectví o nacistických zločinech. Některé pasáže byly trochu nezáživné, avšak u tohoto druhu literatury to neberu nijak v potaz, protože je důležité si tyto události připomínat. A to jakkoliv.

28.02.2019 5 z 5


Už nejsem vaše dcera Už nejsem vaše dcera Karin Jäckel

Jedno ze šílených zvěrstv, které jsou páchané na dětech, zpracované se všemi příšernými detaily. Člověk dočte a musí se potýkat s vědomím, že TOHLE se stále mezi námi DĚJE. Jen z většiny případů o tom nikdo knihu nenapíše...

28.02.2019 5 z 5


Továrna na smrt Továrna na smrt Erich Kulka

Komplexní zpověď, která vás nenechá chladnými. Brutalita, nelidskost. Hlad, bída, nemoce, člověk na hraně života a smrti. Chtíč přežít o jeden den víc než ten, co dnes padl první.

Nejvíce citově na mě zapůsobily nákresy a fotografie, kdy se ze jmen na papíře stávají opravdové bytosti s tváří, která na vás hledí.

Mrazí mě ještě teď.

28.02.2019 5 z 5


Byl jsem Mengeleho asistentem Byl jsem Mengeleho asistentem Miklós Nyiszli

Další z množství knih o hrůzách koncentračních táborů, která však trochu vybočuje z řady. Ač se autorovi vyhnuly kruté nástupy v mrazech i vedrech, nehladověl, nepracoval do úplného fyzického vyčerpání a nebyly na něm dělány pokusy (mluvíme-li tedy o pobytu v Osvětimy), zažil tyto hrůzy ze zcela jiného - neméně hrozného - pohledu.

Kniha je psána fakticky, s "nadhledem" a syrovostí. Pocity a myšlenky autora jsou zde upozaděny za jediným účelem - uceleně světu ukázat, čeho jsou lidé schopní.

28.02.2019 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Kouzelná kniha. Jestli je na ní něco dětinské, tak krásně nevinné myšlenky a chování Malého prince ve světě, kterému tak docela nerozumí. Nebo možná jen svět nerozumí jemu? Pozoruhodné, kolik poselství a pravd se dokázalo na tak málo stran ukrýt.

Nedoporučuji knihu maturantům, kteří si jí vybírají kvůli počtu stránek. Aby se vám to nevymstilo.

28.02.2019 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Nadčasové. V současnosti nám tato předpověď ťuká na dveře: ,,Už jsem tu, jen otevři... "

28.02.2019 5 z 5


Vteřinu poté Vteřinu poté William R. Forstchen

Obrovské zklamání. Dokázala jsem přečíst první polovinu a dál to zkrátka nešlo. Při každé větě a proslovu, který se týkal "staré dobré Ameriky" se mi otevírala kudla v kapse. Stejně tak, když měla každá postava potřebu sdělovat, jaký film/ seriál/ píseň jim ta či ona situace připomíná. Sáhodlouhé promluvy hlavní postavy byly otravné, často zbytečné a strojené. Akce žádná. K ani jedné z postav jsem si za těch x stránek nevytvořila vztah, všechny byly jak přes kopírák - liché, nudné. O tom, jak se určité pasáže a informace opakovaly, asi just for sure kdyby byl čtenář úplně tupý a všechno zapomněl, ani nemluvě.

Jedna hvězda za dobrý námět a realistické vykreslení toho, jaké situace a rozhodování by člověka čekala, pokud by se něco takového událo.

Škoda. Z knihy mám pocit, že autor si při sledování filmů pro dospělé místo ženských představuje americkou vlajku. Kniha by zasloužila razantně proškrtat a bylo by to velmi čtivé.

27.02.2019 1 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

„V okamžiku, kdy jsme zvítězili nad smrtí, jsme se stali něčím nepřirozeným."

Tak tohle, přátelé, byla docela jízda. Už od první strany mi sedl styl vyprávění a mohla jsem se nechat unášet proudem. Děj nepřináší nijak zvláštní zvrat či nečekanou událost, která by vámi rezonovala ještě týden, ale tenhle svět je zkrátka zajímavý, postavy nejsou vysloveně přeslazené ani na zabití, příběh ubíhá, nejsou zde hluchá a nudná místa. Prostředí světa bez smrti je propracované, promyšlené a hlavně uvěřitelné. Zápisky z deníků smrtek jsou skvělým doplněním atmosféry i zdrojem zajímavých myšlenek, kterých je v knize opravdu spousta, podaných zcela nenásilně, bez sáhodlouhých emotivních či filozofických slohů.

Jako minus vnímám, že určité dějové linky byly nakousnuty, ale nijak zvlášť rozvedeny (Esme) jiné zase nedotáhnuté nebo trochu odfláklé (SPOILER !!! konec Goddarda - obrovské zklamání, nevěřím, že by se postava s touto povahou a vykreslením nechala takhle snadno "obalamutit" a zabít od učedníka, stejně jako jeho motivace vzít ho do učení mi přijde značně krátkozraká... KONEC SPOILERU!!!) Doufám, že chystané pokračování tohle napraví. Kdo ví, třeba mi spadne brada a donutí mě se sem vrátit k přidání páté hvězdy:)

23.02.2019 4 z 5