Ďáblova dílna

Ďáblova dílna https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13767/bmid_dablova-dilna-ton-13767.jpg 4 76 17

Největší padělatelská operace všech dob Autobiografický příběh muže, který jako vězeň několika nacistických koncentračních táborů byl donucen vyrábět padělky peněz pro Německo. Autobiografické vzpomínky A. Burgera, vězně nacistických koncentračních táborů. Autor byl vyučený sazeč. V roce 1942 byl odvlečen se svou ženou ze Žiliny do koncentračního tábora Osvětim. V první části vzpomínek popisuje otřesné poměry a život v Osvětimi a Březince i různé způsoby likvidace vězňů. Jeho žena v táboře zahynula, kdežto A. Burger byl jako knihtiskař a sazeč převezen do Sachsenhausenu, kde byl nucen pracovat v nacistické padělatelské dílně. Zde vznikly padělky liber v mnohamilionové hodnotě, padělky známek i jiných dokumentů. Z tohoto tábora vedla cesta padělatelské skupiny přes Mauthausen až do Ebensee, kde se dočkali osvobození. Po válce byly padělky vyloveny z jezera Toplitz-see, kde je nacisté ukryli.... celý text

Romány Válečné Literatura česká
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Des Teufels Werkstatt , 1945


více info...

Přidat komentář

jan.para
27.03.2023 5 z 5

Neuvěřitelný příběh o vůli přežít ve vraždící mašinerii. První část příběhu nás zavede do Osvětimi, kde Adolf Burger vypráví, jak se mu podařilo přežít. Druhá část příběhu se již plně věnuje padělání peněz. Krom svých zážitků z koncentračních táborů autor popisuje poválečné osudy některých členů SS. Rozhodně knížka stojí za přečtení.

Urabu
27.12.2021 5 z 5

Velice zajímavě napsaná kniha. A lidičky, prosím vás až budete zase někdo hodnotit literární úroveň tak si prosím uvědomte že to není ani detektivka ani fantasy nebo scifi ale spíš dokument a hlavně svědectví .


RoBertino27
11.10.2020 3 z 5

Po knize jsem sáhl jen díky výbornému stejnojmennému filmu s vynikajícím Karlem Markovicsem v hlavní roli. Ono oscilování od příběhu k dokumentu bych neviděl jako největší problém, spíš mi vadí přespříliš postav a jejich minimální "setřídění". Nicméně pro pochopení jedné etapy lidstva je Der Fälscher určitě velmi cenný.

draka
08.08.2020 5 z 5

V knize jsou zachyceny vzpomínky na prožité utrpení v nacistických koncentračních táborech očima samotného autora i z doslechu spoluvězňů. Čtení je bolestnou připomínkou období nacistické zvůle. Rozhodně stojí za přečtení.

Katka2382
08.06.2020 4 z 5

Skvěle napsaná,čtivá a napínavá kniha.Určitě doporučuji k přečtení.

mosem
09.02.2020 3 z 5

Kdyby tuhle knihu napsal profesionální spisovatel, dal bych určitě o hvězdičku míň. Stejně tak v případě, že by knihu zpracovával profesionální historik. Nicméně je třeba ocenit osobní svědectví, je třeba mít pochopení pro literární i dokumentační nedostatky. Nicméně, z mého pohledu kniha kromě tohoto osobního svědectví obsahuje velké množství "balastu", který je lépe a podrobněji zpracován v jiných knihách. Nechci ji označit za zbytečnou, právě tím svým osobním svědectvím autora má svou hodnotu, ale do značné míry nenaplnila to, co jsem od ní očekával.

jfialova
18.03.2019 2 z 5

Kniha na pomezí románu a dokumentu. Bohužel není ani jedno ani druhé. Určitě se dozvíte nějaké nové a zajímavé informace, já jsem třeba o padělatelských dílnách v rámci koncentračních táborů neměla ani potuchy, ale myslím, že to mohlo být zpracováno lépe.

Luffi
28.02.2019 5 z 5

Další z mnoha velmi důležitých svědectví o nacistických zločinech. Některé pasáže byly trochu nezáživné, avšak u tohoto druhu literatury to neberu nijak v potaz, protože je důležité si tyto události připomínat. A to jakkoliv.

Kubajin
21.04.2018 1 z 5

Jedna ze slabších knih dané tématiky. První část obsahuje v podstatě jen obecné shrnutí fungování osvětimy a informace z kdoví kolikáté ruky. Nesmí chybět ani několikanásobný výskyt Mengeleho, za kterého považují pamětníci asi každého SS doktora, kterého viděli.
Druhá část je již zajímavější, přesto mi přeskakování mezi výčtem jmen, statistických a technických dat a samotnou autobiografickou vložkou moc nesedlo.

Zaobalit to do výpovědi u soudu a přednášky ve škole mi přišlo úsměvné, reakce publika působili značně idealizovaně a uměle.

xxBILLY
11.09.2017

Jeden z velmi cenných dokumentů nejhoršího zločinu lidstva - koncentrační tábory SS, které se dnes dokonce někteří
,,lidé" odvažují zpochybňovat.

historikola
21.12.2016 5 z 5

Knížka pojednává o člověku, který začal pracovat pro "nesprávné" lidi. Popisuje jeho životní příběh a pracovní i soukromý postup životem. Rozhodně příběh je zajímavý. Je to vlastně opak příběhu než by každý člověk čekal. Tuto knížku se vyplatí zařadit do své knihovny.

Kubíííína
28.07.2016 5 z 5

Velmi čtivé zachycení jedné z největších hrůz v našich dějinách-holokaustu. Mráz mi z toho běhal po zádech a fotografie byly opravdu hrůzostašné. Horory jsou samozřejmě taky děsivé, ale tohle je daleko horší-protože se to skutečně stalo.

maryzka
17.01.2016 4 z 5

Vzhledem k tomu, že jsem od něho četla jinou knihu (číslo 64401 mluví) tak ta kniha je zajímavá tím, že popisuje osudy lidí co pracovali v jeho komandu, pak pomáhání hledání archivů v jezeru rakouských Alpách. Sice není tolik strašidelná, ale zas tam přibližuje víc smrt svojí ženy, dokonce je tam zmínka o svojí rodině apod).Myslím si, že autor se tomuto tématu věnoval celý svůj život.

sumcicka
09.01.2015 2 z 5

Souhlasím s mane.n - od knihy jsem rozhodně čekala jiný přístup a více informací právě o práci v padělatelském komandu. Autor první část knihy popisuje obecně známá fakta o holokaustu, ketrá by byla relevantní, pokud by se kniha nejmenovala Ďáblova dílna. O ní samotné a o mužích, kteří zde pracovali, se však čtenář dozvídá až mnohem později, přičemž informace nejsou příliš obsáhlé. Kniha rozhodně mohla být zpracována lépe, bohužel.

mane.n
30.01.2014 2 z 5

První část je průměrným komentářem známým ze všech knih ohledně koncentračních táborů. Druhá část je daleko zajímavější, problémem je však utápění se v nesouvisejících skutečnostech, skutečný příběh by mohl být více obsahově rozsáhlý, čekala jsem jiný přístup.

antonio13
24.01.2013 5 z 5

Velmi hezky napsaná kniha...pod stejným názvem je natočen i film.Na tu hrůzu která se děla v koncentračních táborech, tak tito vyvolení (tiskaři a lidé vyrábějící falešné peníze)se měli dobře...i když věděli ,že budou zlikvidováni...aby tajemství zůstalo zachováno a beze svědků.Doporučuji přečíst.Mě se líbila.

minirock
03.09.2011 4 z 5

Svědectví muže, který se v koncentráku dostal do komanda které vyrábělo falešné peníze. Hrůzný obraz života v koncentráku v kontrastu s precizností při výrobě padělků. Bůh ví, kolik jich po světě ještě lítá.