LiloCZ LiloCZ komentáře u knih

☰ menu

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Nádherná kniha, opět rychle přečtená. Velmi čtivý příběh, který mi nedal spát a musela jsem stále číst a těšila jsem se, jak to dopadne. Závěr mě trochu zklamal a mrzí mě, ze nebyl vysvětlen. Ale jinak moc krásná kniha!

03.08.2019 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Pro mě odpočinková kniha, která mě ale opět pohltila a přečetla jsem ji velmi rychle. Zajímavý příběh, který vzbuzuje myšlenky na vlastní rodinu a vztahy, které jsou.

01.08.2019 5 z 5


Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Nečekaný konec, rychle přečtena kniha.

31.07.2019 5 z 5


Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Poutavý příběh jedné rodiny s dalšími příběhy ostatních, kteří se v rodině objevují. Přečteno jedním dechem, velmi příjemné čtení.

22.06.2019 5 z 5


Útek z pekla Útek z pekla Juraj Šebo

Velmi čtivá kniha doplněna fotografiemi. Zajímavý příběh, který stojí za přečtení.

22.06.2019 5 z 5


Děti, které přežily Děti, které přežily Richard Dean Rosen

Pro mě zcela nový pohled na holocaust a jeho dopad na děti, které semusely se vším vyrovnat jinak než dospěli.

22.06.2019 3 z 5


Mapa kostí Mapa kostí Jane Yolen

Krutý příběh, který vtáhne do děje od první strany. Překvapivý konec. Kniha se mi moc líbila. Doporučená knihovníkem.

26.05.2019 5 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Opět přečteno jedním dechem. Velmi krutý a nakonec příběh, který ve mě zanechal spoustu otázek a nepochopení, jaké hrůzy byli lidé schopni.

12.05.2019 5 z 5


Osvětimská ukolébavka Osvětimská ukolébavka Mario Escobar

Kniha přečtená za 1 den, smutný a neuvěřitelný příběh, který ve mě zanechává touhu číst další příběhy z války. Doporučuji

10.05.2019 5 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Pro mě velký a silný příběh. Přečteno skoro jením dechem. Krátké kapitoly mě nutili číst a číst několik hodin bez přestávky. Oceňuji popisované detaily prostředí a věcí. Celá kniha mě provázela jak šedými obrazy, tak barevně laděnými popisy slepé Marie-Laure. Určitě doporučuji přečíst i pro pohled na válku s obou stran. Kniha mě opět nutí přečíst si další literaturu, která mi přiblíží právě válečné období.

25.02.2019 5 z 5


Květ pouště Květ pouště Waris Dirie

Přečtená jedním dechem. Malinko mi chyběly podrobnosti k vyprávěným částem života Waris. Určitě ve mě zanechá dlouhé roky dojem a na druhou stranu můžu být moc ráda, že jsem se nenarodila v Somálsku a mohu si plnými doušky užívat život bez zmrzačení. Lituji všechny malé holčičky, které si tou hrůzou prošly a asi nikdy nedokáži pochopit, jak a kde se bere taková kultura.

14.02.2019 4 z 5


Mlčenlivé ženy Mlčenlivé ženy Kerry Fisher

Moje třetí přečtená kniha. Knihu jsem si vybrala v knihkupectví (cca po 20ti minutovém hledání), protože to byla jediná kniha, která nebyla 100% doplněná v regále. Bylo to pro mě určité znamení, že to je ta kniha, kterou hledám. Z těch prvních tří knih, které jsem v tomto měsíci přečetla, byla tou nejslabší. Nicméně pro mě tato kniha byla určitě k zamyšlení se nad svým i jinými životy. Trochu byla ale předvídatelná a některá tajemství jsem odhadla dříve než se o nich Mags a Lara zmínily. Určitě bych knihu doporučila k přečtení, protože z ní vychází zajímavé myšlenky a pohled na rodinu a rodinné vztahy.

10.02.2019 4 z 5


Mé nepálské lásky Mé nepálské lásky Michaela Gautam

Tato kniha byla moje první kniha po dlouhé pauze od čtení. Objednala jsem si ji díky propagaci na soc. sítích 31.12.2018. Hlavním důvodem bylo přispět na dobrou věc (na neziskovku, která se stará o děti v Nepálu). Když mi dorazil balíček s knihou a malým dárkem, úplně jsem na tuto objednávku zapomněla. Dlouho mi tu ležela na stolku, než jsem jí asi za měsíc nakonec začala číst. První moje věty jsem četla v autě (neřídila jsem :)) a musela jsem jí odložit, protože již nebylo denní světlo. Nakonec jsem knížku hned dočetla druhý den, jen s malými přestávkami. Opravdu mě uchvátil celý příběh, který je tak neuvěřitelný (i to, že je skutečný!).
Doporučuji přečíst asi každému, kdo ve svém životě hledá sílu a odhodlání k nějakému kroku, o kterém ho okolí přesvědčuje, že to není ta správná cesta.
Tato kniha mě natolik zaujala, že momentálně se pokouším vyhledávat ke čtení skutečné příběhy. Ale musím se přiznat, že zatím žádný z popisů (jak na tomto webu) mě neoslovilo.
Autorce moc děkuji za tuto knihu, těším se na další (kterou již mám objednanou) a doufám, že se jí povede ve svém životě tak, aby byla šťastná.

06.02.2019 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Přečtená doslova jedním dechem, hodně emotivní. Malinko jsem se ztrácela v postavách. Velmi silný příběh. Stále na knihu myslím (toto dopisuji po 9ti dnech po prvním komentáři). Po přečtení jsem byla přesvědčená o tom, že nebudu již vyhledávat knihy, které jsou z válečného období. S odstupem času se na knihu dívám jinak. Je asi tak málo, co o válce vím a bojím se jí, ale moje zvědavost je silná. Chci vědět víc a věřím, že mi to i hodně přináší. Uvědomit si, že se vlastně máme báječně a vážit si všeho, co dnes máme.

05.02.2019 4 z 5