kotoulek kotoulek komentáře u knih

☰ menu

Inferno Inferno Dan Brown

(SPOILER) Naprosto úžasný nápad.
Ze svého okolí jsem slýchala, že toto je nejlepší díl ze série s Robertem Langdonem. Byla jsem už ve tři čtvrtě knihy a říkala jsem si, že absolutně nechápu, co se na tom všem tak líbilo, a že nejlepší díl za mě zůstávají Andělé a Démoni. A jak jsem se spletla. Pak přišel tak nečekaný zvrat, že jsem tomu nemohla snad ani uvěřit. Naprosto dokonale promyšlený příběh.
Za celou tu dobu by mě ani na chviličku nenapadlo, že to všechno je jenom jedna velká a perfektní iluze. Myslela jsem si že agent FS-2080 je doktor Ferris a byl docela šok zjistit, že to celou dobu byla Sienna.
Líbilo se mi, že tento díl nebyl ani tak drsný. Všechny zabití, které se tam odehráli, byli buď iluzí nebo přirozenou smrtí. A myšlenka nebezpečného viru, který nezabíjí ale způsobuje sterilitu, byla opravdu zajímavá a velmi dobrá.
Bylo tam opravdu spoustu zajímavých myšlenek a taky se v knize objevuje docela podstatný reálný problém, se kterým se opravdu potýkáme.

12.04.2024 5 z 5


Aristokratka u královského dvora Aristokratka u královského dvora Evžen Boček

První půlka knihy patří opět k těm slabším a pak se to začíná trošičku víc rozjíždět, co se humoru a zajímavosti děje týče.
Nicméně každým dílem se potvrzuje, že mojí nejoblíbenější postavou je paní Tichá. To je tak specifická správně česká osoba, která nikdy nezklame a vždycky to nějak zabije. Její závěrečná hláška tohoto dílu mě rozesmála asi na 10 minut. Ta byla top.
Ač teda asi slabší z dílů, pořád skvělá oddychovka.

07.02.2024 4 z 5


Outsider Outsider Stephen King

(SPOILER) Po přečtení Řbitova zviřátek, ze kterého jsem byla dost zklamaná, bylo tohle příjemné překvapení. Nebo spíš lépe řečeno docela pecka.
Jasně možná někdy zbytečně moc popisů situací, které nebyly pro hlavní dějovou linii vůbec podstatný, ale rozhodně napětí trvalo do poslední stránky a opravdu se nedalo předvídat, co se bude dít dál...jak po zastřelení Terryho, tak na konci Howieho a Aleca jsem nemoha uvěřit tomu, že opravdu umřeli..že to autor dopustil, aby se to stalo...ale to je asi zároveň to, co se mi na tom líbí..že to není jak ve všech tuctových příbězích, že hlavní hrdinové přežijou všechno a vždycky se ze všeho dostanou a všechno dobře dopadne.
A právě tahle směsice skutečné reality a zároveň nadpřirozena mě nadchla. Bylo to až na malinkaté detaily perfektně promyšlené a jsem ráda, že jsem Kingovi dala ještě šanci.

31.01.2024 5 z 5


Němý křik Němý křik Angela Marsons

(SPOILER) Mám dva rozporuplné pocity. Ten první je, že knížka byla úplně skvělá a ten druhý, že vlastně až zas tak ne.
Příběh byl skvěle napsaný, za mě i hodně vtipný a hlavní hrdinka mi byla sympatická. Sice trochu svoje, ale sympatická a moc se mi líbil její sarkasmus. I zápletka a hlavní děj byli docela dobře vymyšlené a ten konec jsem opravdu nečekala a četlo se mi opravdu dobře.
A teď k věcem, které se mi moc nelíbily. Často to byl opravdu chaos. Přišlo mi že až moc často hlavní hrdinka přišla na věci a dala si dohromady souvislosti, které se mi úplně nezdály nebo podle mě nebylo úplně možné, aby si to dala dohromady a bylo to asi dost takové uspěchané a občas jsem se v ději ztrácela.
Další věc byla že profil vraha tří pohřbených dívek nebyl vůbec zajímavý a vlastně byl takový obyčejný psychopat a hlavně bylo docela jednoduchý zjistit kdo to byl, protože vzhledem k tomu, že skoro všichni ostatní pracovníci byly tou dobou už po smrti, nebylo těžký dát si dohromady, kdo ještě zbývá.
Takže těžko napsat jeden jediný závěr, ale druhýmu dílu šanci dám.

09.01.2024 4 z 5


Ztracený symbol Ztracený symbol Dan Brown

Za mě další dobré pokračování série v čele s Robertem Langdonem. Je pravda, že předchozí dva díly sice byly dle mého názoru lepší než tento, ale i tak stojí za přečtení.
Hlavní děj a myšlenka byla opravdu dobrá a i na konci překvapení, kdy jsem fakt chvíli seděla s otevřenou pusou a nemohla uvěřit tomu, že je tam fakt napsaný tohle. Jen mě asi tolik nebavil svět, který se točí kolem zednářů. A možná ne až tak vlastně zednářů jako spíš té vědy, která je v knize úzce propojována s Bohem a jejich vzájemné propojení. Některé ty popisy a vysvětlení na mě byly až moc nábožensky složité a někdy také zbytečné.

28.12.2023 4 z 5


Hvězdný prach Hvězdný prach Neil Gaiman

(SPOILER) Filmové zpracovaní miluju a vlastně až donedávna sem netušila, že má nějakou knižní předlohu. Strašně jsem se na ni těšila. Ale bohužel je to pro mě zklamání.
Příběh se četl docela rychle, nicméně autorův styl mi úplně nesedl a nejsem si jistá jak moc může být můj názor relevantní vzhledem k faktu, že jsem viděla nejprve a několikrát film. Ale i přesto musím říct, že toto je další z mála případů, kdy je film lepší než jeho knižní předloha.
Tak nějak jsem pochopila, že by to měla být spíše kniha ne-li snad až pohádka pro děti. K tomu mi ale zase nesedělo přeci jen drsnější vraždění, hodně smrti a i ta jedna milostná scéna. To by mě jakožto dospělému čtenáři nevadilo. Co mě ale zklamalo byl konec. Ten byl totiž právě přesně jako v pohádce pro děti, kdy se strašná, zlá, vraždící čarodějnice jen tak prostě rozhodne, ať si to srdce nechá, když předtím jí ho chtěla zaživa vyříznout z hrudi. To ve filmu naštěstí nedodrželi.
Dále jsem absolutně nepochopila, jak se vyvíjel nebo teda spíš nevyvíjel vztah mezi Tristranem a Yvaine...reálně se nijak nevyvíjel, nebylo to vůbec nijaké postupné zalíbení v sobě navzájem...prostě najednou z ničehonic se měli rádi..?? Opět ve filmu mnohem lépe zpracované.
Závěrem asi ještě jen to, že často jsem byla dost zmatená v popisech a upřímně pro mě bylo dosti obtížně si představit, co je za zdí na které straně a tak podobně...
Pro někoho, kdo nezná film, může být tato kniha příjemnou pohádkou pro starší. U mě tomu tak ale rozhodně nebylo.

10.12.2023 2 z 5


Oběť bez tváře Oběť bez tváře Stefan Ahnhem

(SPOILER) V příběhu se stalo celkem hodně věcí, takže mám v sobě trochu moc pocitů. Ale celkový dojem je rozhodnopádně kladný. A teď jenom, kde začít :D.
Moc se mi líbil autorův styl psaní. Nedokážu popsat proč a co se mi na něm líbilo, ale prostě mi to fakt hodně sedlo, čtení odsýpalo a četlo se mi fakt krásně.
Příběh pro mě byl napínavý a nebyl úplně předvídatelný. Napětí rozhodně podpořilo autorovo členění do kapitol, kdy kapitola skončí stylem ''něco se stalo'', ''někdo na něco přišel'', ale další kapitola je psaná o někom úplně jiným a k tomu tématu se to vrátí zase až po několika kapitolách.
Fabian, mě občas trochu štval. Na jednu stranu chápu, že si chceš věci nejdřív ověřit, než je vypustíš do světa, ale častokrát by se to tolik věcí změnilo k lepšímu, případně by se něco nestalo vůbec, kdyby to udělal a hrozně mě tohle jeho chování štvalo. Nejvíc asi to, že ostatním nezavolal a neřekl jim jeho jméno hned jak to zjistil.
Ale nejvíc na všem mi vadil Slizák. Pokaždé, když o něm byla kapitola, tak jsem měla chuť vyhodit knížku z okna, protože mi tak neskutečně vadil. To jeho chování, jeho osobnost a hlavně ty jeho sviňárny a hnusný věci, který dělal. Vůbec už pak nemluvím o tom, co udělal Dunje a o tom, že kdyby od začátku spolupracoval se švédskou policií a nechtěl si akorát zachránit svůj zadek tím, že bude lhát a zdržovat vyšetřování co to jde, rozhodně by to mohlo dopadnout úplně jinak.
Jediné co mě trošičku zklamalo byl samotný konec. Nevím asi jsem prostě čekala, že ten zbytek už to přežije, včas přijdou na to, že je tam vlastně zavřenej s nima a zavřou ho až zčerná, aby mu prostě nějak srazili hřebínek, což mi prostě přijde mnohem lepší trest než smrt. Mám strašně ráda tyto příběhy, které jsou neskutečně dokonale a dobře promyšlené a těm špatným lidem vždycky všechno vychází a jsou 10 kroků před policií. Ale tady už mi to asi přišlo až dost a vadilo mi, že by mu to prostě mělo všechno vyjít a měli by umřít všichni, i když se mu to nakonec povedlo jen zčásti.
Ale jak už jsem řekla, celkově je to skvělá detektivka a určitě si ráda přečtu i další díly.

22.11.2023 5 z 5


Bestie je zvíře Bestie je zvíře Peternelle van Arsdale

Hodně zápolím s tím, jaký celkový dojem na mě tato kniha zanechala.
Kniha se od začátku až do konce četla opravdu dobře a rychle to utíkalo. Byl mi sympatický i autorčin styl psaní...nevím, jak přesně bych to popsala, ale věty byly jednoduché, úplně až skoro normální a to se mi právě líbilo, že to nebyly dlouhé táhlé až moc spisovně a knižně popisované situace.
Nicméně příběh mě až zas tolik nedostal. Byl určitě zajímavý, námět byl, alespoň pro mě, zcela nový a nebyla to nějaká fantasy odrhovačka o upírech, vlkodlacích apod. Ale příběh jako takový i přesto že měl spád a docela mi i dával jakž takž smysl na mě působil tak jako divně až trochu odfláknutě co se samotné Bestie týče a Alysině spojení s pojídačkama duší. Opravdu těžko se mi ty pocity popisují.
Ale oddychovka asi dobrá a hlavně se opravdu rychle a hezky četla.

06.11.2023 3 z 5


Poslední dívka Poslední dívka Riley Sager (p)

U této knihy musím souhlasit s většinou komentářů. V první polovině knihy jsem se musela do čtení trochu nutit a moc mě to nebavilo. Také jsem nabývala dojmu, že je předvídatelná, a že už tak ve třetině knihy vím, jak to dopadne a co se stane.
No nicméně druhá polovina byla už o něco zajímavější a co teprve pak konec. Nikdy by mě nenapadlo, že to takhle skončí. Fakt jestli si během čtení budete myslet, že víte co se stane, tak vězte že to tak určitě nedopadne :D.
Ze začátku jsem měla pocit, že jsem zklamaná, protože jsem měla úplně jiná očekávání. Ale ten konec a zpětně pak uvědomění, že všechno, co se tam stalo mělo svůj smysl, moje očekávání naplnilo.
Takže se nenechte odradit první polovinou, protože za to rozuzlení a konec to za přečtení stojí.

21.10.2023 4 z 5


Slzy mrtvé jeptišky Slzy mrtvé jeptišky Roxann Hill

Za mě ještě lepší díl než první. Opět jsem tušila kdo bude do vraždy minimálně nějak zapletený, ale i přesto jsem byla na konci překvapená jak to dopadlo.
Opět oddychové, rychlé a příjemné detektivní čtení a rozhodně nepohrdnu dalšími díly.

01.10.2023 5 z 5


Ráj mrtvých dětí Ráj mrtvých dětí Roxann Hill

Nejprve jsem chtěla napsat, že nechápu, proč má kniha tak špatné hodnocení. Pak jsem si to ale rozmyslela, protože i přesto že mně se četla velice dobře a rychle to utíkalo a příběh se mi líbil, někomu mohla kniha navodit pocit znudění a neoriginality.
Jak už jsem řekla, mně se příběh líbil, jak téma tak styl psaní a nejspíše se vrhnu i na další díly této série.
"Padoucha" jsem víceméně odhadla ale i tak to byla příjemná oddychová detektivka.

18.09.2023 4 z 5


Narodili se, aby přežili Narodili se, aby přežili Wendy Holden

Těžko se mi hledají slova.
Přesto, že už jsem nějakou knihu s touto tematikou četla, mě nepřestávalo udivovat, čeho byli schopni...opravdu je mi hodně hodně zatěžko pochopit a uvěřit, jak se mohl takto chovat člověk k jinému člověku.
Je asi trochu nevhodné říct u této knihy, že si mi něco "líbilo", ale oceňuji, že autorka vysvětluje i ten koloběh chaosu po vysvobození. Doteďka jsem žila tak nějak v představě, že je vysvobodili a "všechno" bylo v pohodě. Ale nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, že spousta těch lidí, kteří přežili vlastně ztratili většinou všechno...rodinu, blízké, přátele, majetek...a teď sice byli vysvobozeni z toho utrpení pod nadvládou nacistů, ale čekalo je další utrpení v jiné podobě...
Za mě rozhodně stojí za přečtení. Je to velice silný příběh.

09.09.2023 5 z 5


Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Ze začátku se mi četlo docela pomalu, ale čím víc se to rozjíždělo, tím líp se četlo. Samozřejmě jsem tušila, co mě v této knize čeká...ale nikdy by mě nenapadlo, že to bude až tak hrozný. Fakt jsem nemohla uvěřit tomu, že se tohle skutečně dělo, a že mu tyhle příšerný sviňárny a lži tak snadno všude procházely a kolik kvůli němu umřelo zbytečně a bezdůvodně lidí.
Asi nevím, co k tomu víc dodat..rozhodně doporučuji si přečíst, protože jak už jsem zmínila, ani ve snu by mě nenapadlo, že to v té době bylo až tak zlý.
Jediné co mě trochu otravovalo, byl jazyk a přemíra náboženství, ale s tím samozřejmě musí člověk počítat vzhledem k době, ve které se tyto hrůzy odehrávaly.

27.08.2023 4 z 5


Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

V poslední době se setkávám s tím, že knížky které lidé opěvují, mě zas až tak nenadchnou a naopak. Tato kniha není výjimkou.
Chápu, že každému se samozřejmě líbí něco jiného. Ale za mě byl tento díl asi nejzábavnější ze všech, i když se úplně nemluvilo o hlavních postavách a děj se odehrával očima postav skoro úplně cizích.
Proto mu dávám 5 hvězdiček, i když jsem ostatním dala jen 4.

02.08.2023 5 z 5


Dívka, která psala na hedvábí Dívka, která psala na hedvábí Kelli Estes

Než jsem začala číst, měla jsem trochu pochybnosti, jestli mě tato kniha bude bavit. Ze začátku mě kniha bavila. Postupem času však ani nevím proč moje nadšení trochu opadlo a musela jsem se lehce do čtení nutit. Ale pořád mě zajímalo jaké kniha přinese rozuzlení, a jak to nakonec dopadne.
Konec jsem přečetla jedním dechem, protože jsem byla hrozně zvědavá, jak to dopadne a to i přesto, že jsem některé vazby a překvapení, která kniha měla na konci přinést, tak nějak v hloubi duše předvídala, nebo mě to alespoň na chvíli napadlo.
Líbilo se mi, že je příběh založen na pravdě, i když samozřejmě postavy a jejich osudy jsou fiktivní. Také jsem se dozvěděla spoustu věcí o staré Číně a bylo dost kruté si uvědomit, jak to tito lidé měli v té době těžké.
Takže závěrem. Byl to hezký zajímavý příběh, který podle mě stojí za přečtení.

24.07.2023 4 z 5


Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

(SPOILER) Jsem upřímně docela překvapená, že má tato kniha takovéhle hodnocení a v komentářích schytává kritiku a je označována za průměr.
Za mě byla tato kniha skvělá. Četla se velmi dobře a byla velmi napínavá. A na rozdíl od některých jiných detektivek byla alespoň za mě docela nepředvídatelná. Až do poslední chvíle jsem nevěřila, že to Wolf skutečně udělal. Také se mi líbilo proložení děje velmi zábavnými kousky, u kterých jsem se upřímně pobavila.
Postavy byly docela sympatické, i když v určitých situacích občas lezly na nervy. Koho jsem ale nemohla vystát byla Andrea a celá ta novinářská skvadra. Z těhle hyen mi bylo opravdu s prominutím k zblití. A to nejenom v této knize, ale ve všech filmech, seriálech či jiných knihách. Jejich chování je opravdu hnus a vždycky mě to dokáže úplně neskutečně vytočit ta jejich bezcitnost.

17.06.2023 5 z 5


Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Po prvním díle jsem přemýšlela, jestli další díly stojí za přečtení. Když jsem si všimla, že tento druhý díl má jen sto a kousek stránek, tak jsem si řekla, že tomu dám šanci, a kdyby mě to náhodou nebavilo, tak je to jenom pár stránek, dočtu to a další díl už si nepřečtu.
Přečtení druhého dílu mě však přesvědčilo, že dám šanci i zbylým knihám ze série. Kniha se četla opět skvěle a rychle a laťka humoru navázala na druhou polovinu prvního dílu, takže jsem se docela pobavila a nejednalo se rozhodně o lehce trapný humor, který se objevoval v první části předchozí knihy.

11.06.2023 4 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Podle mého názoru tady jde asi o další z mála případů, kdy se mi film líbil více než kniha. Film se sice od knihy trochu odlišoval, ale miluju ho. Skvělá komedie podpořená úžasnými hereckými výkony. Na knihu jsem se proto moc těšila, ale ta už ve mně takové pocity jako film nevyvolávala.
Nemůžu říct, že jsem se vůbec nezasmála. To ne. Ale mnohokrát mi přišly pokusy o vtipy až trochu trapné, na každém kroku a z větší části ani moc vydařené.
Ale propadák to rozhodně nebyl. Kniha se četla skvěle a rychle a druhá půlka byla za mě tedy lepší a co se humoru týče vydařenější. Jen teď hodně váhám, jestli stojí za to přečíst i ostatní díly, nebo to bude pořád to samé dokola a nestojí to za to.

06.06.2023 4 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Nevím, jestli můžu úplně objektivně knihu zhodnotit vzhledem k faktu, že jsem viděla prvně film, takže jsem dopředu věděla, co se stane. Nebylo tam tedy nic, co by mě překvapilo. Ale i přesto jsem byla knihou trochu zklamaná. Nápad jako takový se mi hrozně líbil a těšila jsem se. Ale kniha byla plná zbytečných a nudných pasáží, které mi čtení trochu znechucovaly a musela jsem se do čtení nutit. A hrozně jsem se těšila, až to konečně dočtu a knihu budu moct odložit.
Na to, že se jedná o horor, jsem moc hrůzy během čtení nezažila, a to jsem docela velký posera a mám velkou fantazii.
Od Kinga to byla moje druhá kniha (tu první si tedy už moc nepamatuju) a chtěla jsem si rozhodně přečíst i další. Po tomhle ale zvažuji, jestli se do toho pustit.

31.05.2023 3 z 5


Jeden z nás je na řadě Jeden z nás je na řadě Karen M. McManus

(SPOILER) Za mě teda mnohem lepší díl než první. Postavy byly mnohem sympatičtější než v prvním díle a ani chvilku jsem se nenudila. Strašně moc jsem záviděla Meave Luise a doufala jsem, že spolu skončí.
Byl to opět částečně předvídatelné, ale rozhodně míň než první díl, takže jsem byla docela napjatá až do konce a ten úplnej konec, poslední kapitola, mě docela dostala.

13.05.2023 5 z 5