Ráj mrtvých dětí

Roxann Hill

Sebevražedné oběti z ideálních rodinných poměrů nevysvětlitelně končí své životy. V kulisách německého maloměsta se začnou množit záhadné, téměř rituální sebevraždy mladých lidí z jedné diecéze. Inspektorka Anna, která překonává životní krizi, je najata knězem a církevním vyšetřovatelem, aby objasnila důvod těchto činů. Anna je krásná, emancipovaná mladá žena s velmi odtažitým vztahem k církvi a smutnými vzpomínkami na ztrátu dítěte. Těžko překonává traumata prožitá při službě u policie, ale i přesto nachází přátele a smysl své práce. Na pozadí kalných podzimních dnů, zastrčených skladů a neustále hrozícího nebezpečí se pohybuje dvojice se statečnou vytrvalostí. Navíc vlivem přepadení a ohrožení života se mezi nimi začne vytvářet křehké pouto. Objeví se další kriminální čin, zneužívání dětí. A co hůř? Stopy vedou opět k církvi. Překvapivé rozuzlení odhaluje otřesné souvislosti zmanipulovaných smrtí mladých lidí. A na konci, po sérii děsivých zážitků bez oddechu, dva lidé nacházejí ve všem smysl a čistotu.... celý text

Detektivky, krimi Literatura česká
Vydáno: 2018 , Vendeta
Originální název: Wo die toten Kinder leben, 2013

Komentáře knihy Ráj mrtvých dětí

jprst
10.12.2025

Tak tohle dílko jsem si mohl odpustit, ale to se holt někdy stane, že se při výběru knihy netrefím. Dočetl jsem to na sílu, nemám totiž ve zvyku nechávat knihy nedočtené. Takže slabší průměr, který má do dobré detektivky dosti daleko.

BeátaBí
15.11.2025

Tato kniha mi ležela doma několik let. Vždy když jsem přemýšlela co si přečtu na tuto jsem ani nepomyslela.
Tento rok nadešel její čas.
A hned "úvodní" kapitola mě totálně dostala. Říkala jsem si...jo...to bude skvělé čtení.
Příběh který mi byl předložen začíná velmi brutální sebevraždou opředenou rituálními prvky. Začátek byl skvělý...ale to bylo vše.
Na scénu přichází hlavní dvojice "vyšetřovatelů" ...tedy bývalá policistka/nyní soukromá vyšetřovatelka a mladý pohledný kněz.
Společně se pouští do odhalení proč mladí lidé z církve páchají tak strašlivé sebevraždy. Podobných knih o zločinech v církvi, zneužívání dětí atd. je nespočet. Tento měl dobře našlápnuto, ale bohužel to byl jen nášlap.
Hlavní dvojice se celou knihu plácala v dlouhých pohledech do očí, vzájemné chemii apod. Bez toho bych se osobně obešla.
Několikrát se dostali do tak absurdních situacích... že jsem si říkala že to by nepřežil ani Chuck Norris. Takhle se nechat nalákat do pasti (a ne jedné) by se nechalo snad jen malé dítě. Natož dva dospělí lidé.
Tuto "recenzi" píšu s dost velkým odstupem od přečtení knihy. A nějak si nedokážu vybavit zda vlastně ty sebevraždy vyřešili. Matně si vzpomínám že se řešilo už zmíněné zneužívání dětí. A ani tady si nejsem jistá jak to dopadlo.
Nechci knihu shazovat nebo něco. Četla se dobře a rychle. Ale když to vezmu zpětně nebylo na ní nic extra. Nebyla vyloženě dobrá, ale špatná taky ne. Hned po prvním dílu jsem si přečetla druhý. Protože se to četlo jednoduše a rychle.
Ale v paměti mi příběh neuvízl.

Emma27
14.11.2025

Začátek mě moc nebavil.Celkově mě kniha bavila.

MagdalénaHa
29.09.2025

Vyšetřovatelka je od první stránky spíš nesympatická, chová se předpojatě a místy poněkud trapně. Postavy jsou ploché, nepropracované. Protagonisté se nepromyšleně vrhají do jasných pastí. Dvojice vyšetřovatelů není kompatibilní, byť je tam naznak chemie, která by ale z principu neměla být realizována.

Kapitoly jsou krátké a celkem dějové, čte se to svižně.

Autorka se snaží vytvořit napětí také skrze nejasnou minulost vyšetřovatelky, kterou postupně odhaluje, ale bohužel se jí to až tak nedaří. Další díly si vůbec nepotřebuji přečíst.

Gabri-88
29.05.2025

Jako audio kniha dobré, dokonce jsem si neuvědomila, že chybí “zbytečné” popisy ať už okolí, tak postav. Mě to tak vyhovovalo, představivost díky tomu má volnost. Nenudila jsem se, jen překotným přepadení atd jsem nevěnovala příliš pozornosti se přiznám, stejně bylo jasné, že to pater i vyšetřovaltelka přežijí, když se jedná o serii :)))
za mě dobré, pobavilo, aniž bych si příliš musela lámat hlavu co a jak

TerezaMondeková
15.05.2025

Nejsem si jistá, jak hodnotit. Zajímavý námět, nápad. Bývalá policistka, která je teď soukromá vyšetřovatelka, která spojí své síly dohromady s knězem, aby společně vyšetřili případ podivných sebevražd.
Během vyšetřování se ale objeví hluboko pohřbená tajemství, která neměla nikdy vyjít najevo. Tajemství, která chtěla církev utajit za každou cenu.
Já nejsem věřící... k církvi jako takové mám odpor hlavně kvůli tomu, co se v knize popisovalo. Co se ale týče knihy... musím říct, že jsem ji přečetla opravdu rychle. Prostě jsem četla, četla a četla a najednou byl konec. Nějaké napětí, překvapení a nebezpečí tam bylo, ale konec... já nevím. Nějak mě to nepřekvapilo, neohromilo. Co mě ale během knihy zaujalo bylo pouto mezi Pavlem a Annou. Jsem zvědavá na další díly.

čef
17.04.2025

Tak tady to začíná. Páter se soukromou vyšetřovatelkou zde pátrají po znásilňovatelích dětí a po řešení problému proč někteří nedospělci páchají rituální sebevraždy. Přitom se dočkají kopanců a jiných bitek, skončí občas u doktorky nebo i v nemocnici. Hodně jednoduchý příběh, při kterém si jistě dobře odpočinete před spaním.

MadyDollar
11.04.2025

Četlo se to rychle, ale teda strašně. Nedokážu říct, jak moc je na vině překlad, ale ta psaná stránka knize šíleně ubližuje - nic není popsáno, hrozně stroze zmíněné i docela zásadní části příběhu, postavy skoro nepopsané a to málo, co jim popis dodává, je neskutečně nelogické a nesmyslné. Zato nuzné poklepávání po ramenou, nabízení čaje a odpočinku si asi zaslouží desítky stran...

Příběh samotný byl docela fajn, nijak nový a překvapivý, ale nebyl nudný sám o sobě.

Dostal jsem tedy jako dárek 6 dílů, tak se k ostatním ještě dostanu, doufám v lepší zážitek.

VáclavSuk
16.02.2025

Kniha se dobře a rychle čte, je napínavá takže za den přečtena. Ale je to spíše taková oddechovka. Zápletka se mi líbila a myslím že zkusím i další díl. Myslím že jako oddechovou detektivku ji mohu doporučit. VS

Knihontýnka
25.01.2025

Předvídatelná čtivá jednohubka, u které pravděpodobně za pár dnů zapomenu, že jsem ji četla.

Anette99
12.01.2025

Začátek další série. Za mě vcelku dobrý první díl, jen mi přijde, že to bylo poměrně dost zrychlené - vyšetřování dvou na sobě nezávislých případů i vývoj mezi Annou a Wagnerem, to vše jen na 252 stranách, přeci jen takovéto knihy mívají třeba o sto stran více. Ale Anna i Wagner mi byli sympatičtí a případy mě bavily. Moc mi nesedl překlad, někdy ty věty byly takové kostrbaté a sem tam nějaká nedávala úplně smysl.

Lucy
06.01.2025

Kniha se docela dobře čte, jen tedy nevím zda je překlad horší, nebo to je psaním, ale občas mi to trochu nedávalo smysl ty slova k sobě. Ale zápletka dobrá, napětí, chtěla jsem vědět,jak to dopadne, takže přečteno za večer. Jen mi ke konci už bylo jasné, kdo v tom má asi prsty. Přesto knihu můžu doporučit na takovou oddechovku, i když téma je o dětech. Určitě zkusím druhý díl.

schvomis
07.12.2024

Čtivá kniha, taková jednohubka na jeden den. Spisovatelka mě zaujala.
Jinak překlad byl opravdu špatný, dost to knize ubralo na kvalitě.

koblížek779
06.12.2024

Čtívý detektivní příběh, dobře se čte. Moje první kniha od této spisovatelky,asi ne poslední.

Stanas513
26.11.2024

Čtivý detektivní příběh, děj rychle ubíhá. Možná je trochu nadsazený komentář pod názvem, protože děj zase až tak spletitý není. Ale je to dobré čtení na dlouhé podzimní a zimní večery.

Makaja
02.10.2024

Knihu jsem dostala, tak jsem ji přečetla a .... detektivky mě pořád moc nebaví, to už musí být nějaká super extra a to tahle není.

Olous1
23.09.2024

Takové jednoduché čtení. Dobrý námět,ale překlad knihy byl špatný a kazil celkový dojem z četby. Jinak to celkem ušlo.70%.

verka5083
23.09.2024

"Ráj mrtvých dětí" je temný a napínavý thriller zasazený do maloměsta, kde se začnou odehrávat záhadné sebevraždy mladých lidí. Příběh nás zavede do prostředí diecéze, kde tyto téměř rituální činy spustí vyšetřování pod vedením inspektorky Anny. Anna, charakterizovaná jako krásná a silná, avšak emočně zraněná žena, je najata církevním vyšetřovatelem, aby odhalila důvod těchto tragických událostí. Její složitý vztah k církvi, prožitá osobní traumata a smysl pro spravedlnost dodávají příběhu další vrstvu napětí.

Pozitivní aspekty knihy zahrnují její velmi čtivý styl, který umožňuje doslova prolétnout příběhem během několika odpolední. Autorčin přístup k tématu je originální, což přináší svěží pohled na žánr detektivního thrilleru. Velkým plusem je také nepředvídatelnost zápletky – závěr knihy překvapí, protože já osobně jsem po celou dobu tipovat špatného viníka.

Na druhou stranu, jak bylo zmíněno, kniha by si zasloužila více prostoru pro rozvoj postav. Strohost v popisu postav může pro některé čtenáře působit jako ztráta příležitosti pro hlubší pochopení jejich motivací a vztahů. Postava Anny, ačkoliv silná a zajímavá, by mohla získat více prostoru pro svou osobní cestu, což by příběh ještě více obohatilo.

kniznisvetsjiri
09.09.2024

Jsou dobré a špatné knihy. A tahle kniha za mě, bohužel patří mezi ty špatné.
Nevím co mi vadilo víc, jestli překlad textu nebo to jak celkově kniha byla psaná. Příběh ve mě nevyvolal žádnou emoci, právě kvůli tomu jak byl psaný. Stroze. Za celou dobu jsou hlavní hrdinové tak málo popsaní že jsem měla problém si je představit a neutvořila jsem si k nim žádný vztah.
Příběh je to ale zajímavý. Překvapil mě konec. Ráda bych se pustila do pokračování ale mám obavu že to bude napsané stejným stylem a to už bych podruhé nezvládla.

JustWomen
26.08.2024

Originální hlavní postavy, šílené sebevraždy, k tomu zneužívání dětí, mělo to vše, konec mě překvapil. Myslím, že důstojné zahájení série.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi