Kladivo na čarodějnice

Kladivo na čarodějnice https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32578/bmid_kladivo-na-carodejnice-65abbe29039a3.png 5 2700 428

Vraždící losinská a šumperská bestie jménem Boblig, šílený inkvizitor a jeho ochránci, kníže Liechtenstein a olomoucký biskup téhož příjmení, vstoupili koncem 17. století do dějin jako tvůrci hrůzostrašného hororu monstrózních čarodějnických procesů, při nichž osobně fanatický mnohonásobný vrah Boblig fyzicky a psychicky zmasakroval, umučil, okradl o čest a majetek a nakonec zaživa upálil přes stovku nevinných obětí, včetně šumperského kněze, děkana Kryštofa Aloise Lautnera. Triumfující bestii nikdo nezastavil. Fanatismus a arogantní zvůle tehdejší moci vygenerovaly takovou institucionalizovanou hrůzu a davovou hysterii, že se nikdo nikoho nezastal. Vraždící triumfující bestialita změnila iracionalitu v realitu, v dokonalý horor o dokonalém zatmění rozumu. Tento sugestivní historický román, v němž se autorovi podařilo spojit faktografickou přesnost s vypravěčským umem, úspěšně zfilmoval režisér Otakar Vávra. Kaplického výpověď tak dostala to, o co autor vždy usiloval, lidovou dimenzi.... celý text

Bafy
Bafy
06.03.2024 5 z 5

Je až děsivé co za zvěrstva dokáže dělat člověk (nejen) člověku a ještě to schovávat-svádět na Boha či ďábla. Vše co jako lidé děláme jsou jen naše rozhodnutí, naše svobodná volba. O to děsivější je, že se v tomto ohledu lidé nikam neposunuli. Jediné co se změnilo jsou metody a prostředky....
Velmi dobře napsaná kniha o čarodějnických procesech v naší zemi. Tak dobře napsaná, že doslova cítíte všechen ten strach, zoufalství, bolest a beznaděj. Pro mne je to velmi silná kniha a to nejen proto, že nejde o fikci....

Suesue
Suesue
27.02.2024 5 z 5

Výborně napsaná obžaloba mučitelů všech svobodomyslných žen a těch, kteří mají smysl pro to, co je "mezi".


Emik87
Emik87
18.02.2024 5 z 5

Kniha u které se nejde rozhodnout, jak jí hodnotit. Ještě, že je nadčasová, protože v tehdejší době bych žít opravdu nechtěla. Fanatismus může být opravdu hodně nebezpečný a tenhle příběh je toho důkazem. Musím ale dát plný počet hvězd.

klobonek
klobonek
18.02.2024 5 z 5

Naprostá bomba! Jeli jsme o jarních prázdninách do Sobotína s dětmi na lyžovačku. Sněhové podmínky - nic, moc. Proto jsem si vzpomněl, že jsem měl v plánu si přečíst tuto knihu. Po cestě jsem tedy zakoupil a tím, že jsem byli ubytovaní blízko Velkých Losin a Šumperka, tak mě děj vtáhl dvojnásob! Je až k neuvěření, jak byla společnost tehdy naivní a lidé byli ochotni sledovat, tak hrůzostrašné činy a věřili jim!

Karin92
Karin92
19.12.2023 5 z 5

Tak to jsem opravdu nečekala, tak stará kniha a taková pecka. Snad jedna z nejlepších. Zejména prostřední část knihy, ta čtenáře úplně vtáhne do děje. Některé chvíle skoro hororové. Audiokniha líp načtena snad ani být nemohla. Paráda.

Lothar.777
Lothar.777
17.11.2023 4 z 5

Hodně nadčasová kniha. Jako obvykle je film trochu slabší, ale film je super, takže jsem si to jen trochu oprášil a budu muset znova zkouknout (člověk chápe, že to byla trezorovka).
Bratrstvo černoprdelnické pracky a jeho slouhové, ohánějí se Bohem a přitom si jen serou do huby. Jde jen o mamon a služba lidem ustupuje do pozadí. V podstatě každý jednou zazpívá, stačí mu dát čas a třeba tomu trochu pomoct. Pokud vydrží, je v moci ďábla a kruh se uzavřel. Bohužel, těm kejdám lidi asi hodně věřili a pokud stálo panstvo za pendrek, nedalo se svítit. To, že ve finále i panstvo bylo zadlužené a všechen majetek shrábl šikulka Boblig, to je jen veselý paradox. Přitom stačilo ho hned z kraje seřezat do kuličky a mohli si ušetřit spoustu nepříjemností. Chudák kat si jen postěžoval a najednou měl prachů jako želez a nikdo neřešil, kde je chyba. A výběr lidi do komise? Taky pěkný..."My na tebe něco máme, tak pojď do toho s námi..."A když pak bohaté zavírali, protože je chudí pomluvili, začíná to být teprve veselohra. Protože zákon padajícího oneho, bohatej sedí, chudej nemá co žrát a na Bobliga si netroufnou. Prostě banda nevděčnejch košťat.

Zemlja
Zemlja
04.10.2023 5 z 5

Hrůzná doba. Nebylo úniku. Strašné. Cokoli s inkvizicí je pro mě děsivé.

Erytrocytek
Erytrocytek
04.10.2023 5 z 5

Perfektní vykreslení zinscenovaných čarodějnických procesů v celé své kráse...
Při čtení člověk cítí bezmoc, vnímá všechny popisované detaily a roste jeho nenávist k lidské rase. Že byli Boblig, Nácek a pár dalších "nenažraní", to je jedna věc, ale kolika jiným lidem na různých pozicích to přišlo podezřelé a přesto vesele razítkovali a podepisovali vše potřebné k odsouzení nevinných, z toho mi je vážně zle. A smutné je, že lidé takoví jsou a budou i za tisíc let.

Lele61
Lele61
01.10.2023 5 z 5

Zajímavý historický román Václava Kaplického, ve kterém fanatický a šílený inkvizitor Boblig masově upaluje nevinné oběti. Věrný popis tragických monstrózních čarodějnických procesů na Šumpersku. Známé je i úspěšné filmové zpracování.

alef
alef
15.09.2023 4 z 5

Nejděsivější tragická událost éry honů na čarodějnice, konec 17. století, Velké Losiny a Šumperk - skutečné osobnosti, skutečná místa.
Začíná drsné vyprávění ...
na jeho začátku se seznámíte s krásnou a mladou hospodyní Zuzanou Voglickou a děkanem Kryštofem Aloisem Lautnerem. Panuje veselá a šťastná atmosféra svatby a nic nenasvědčuje brzkému vystřídání hrozivými událostmi - strachem a beznadějí, na jejichž počátku stojí jedna nedojící kráva a pověrčivá žebračka ... důsledky jsou děsivé, nařčení z čarodějnictví a zřízení inkvizičního tribunálu ... proces, kde jediný možný výsledek je přiznání, a tak padne rozhodnutí, použití útrpného práva!

- v mučírně začínají řinčet řetězy -

"Ticho v soudní síni se stávalo nesnesitelným!"

Každé odhodlání je za pomocí španělské boty zlomeno.
A inkvizitor Bobling si uvědomuje, že má volné ruce ... nic už nebrání nastražit past ... těm nepohodlným!
Jeho řádění zdá se nezná mezí, a přesto má své hranice ... touha po moci totiž může narazit na ještě větší moc, a ta se nenechá pozřít!
A nakonec, není pravdou, že to byli i oni sami (Sattler, Lautner, biskup, ...) kdo zavírali oči a věřili, že se situace nějak vyřeší sama?

Co zbylo na konci? ... nic, jen trocha popela!

BaPe895
BaPe895
02.09.2023 5 z 5

Hodně drsná a chmurná kniha,která ve vás rezonuje ještě dlouho po jejím přečtení.

kotoulek
kotoulek
27.08.2023 4 z 5

Ze začátku se mi četlo docela pomalu, ale čím víc se to rozjíždělo, tím líp se četlo. Samozřejmě jsem tušila, co mě v této knize čeká...ale nikdy by mě nenapadlo, že to bude až tak hrozný. Fakt jsem nemohla uvěřit tomu, že se tohle skutečně dělo, a že mu tyhle příšerný sviňárny a lži tak snadno všude procházely a kolik kvůli němu umřelo zbytečně a bezdůvodně lidí.
Asi nevím, co k tomu víc dodat..rozhodně doporučuji si přečíst, protože jak už jsem zmínila, ani ve snu by mě nenapadlo, že to v té době bylo až tak zlý.
Jediné co mě trochu otravovalo, byl jazyk a přemíra náboženství, ale s tím samozřejmě musí člověk počítat vzhledem k době, ve které se tyto hrůzy odehrávaly.

Andělský
Andělský
02.07.2023 5 z 5

Přečetl jsem ji snad pětkrát! Viděl jsem i film, ale kniha je lepší. Je neskutečné, co se to vlastně dělo, že to Bobligovi procházelo. Barvitě popsané mučící metody, smrt, beznaděj a strach sálají z každé stránky knihy, pohádka to není, ale to je známo.

Timkim
Timkim
10.05.2023 4 z 5

Hrubou představu o ději jsem měl, ale jelikož filmové zpracování mě minulo, zkusil jsem audioknihu.
Co k tomu dodat? Vykonstruované případy které byly vedeny pouze za ziskem Bobligovym. Jen mě v takovýchto knihách nepřestává udivovat, jak je možné, že církev měla takovou moc, když se opírala pouze o něco nehmotného a proč byly lidé tací tupí.
Jako klasiku jsem odposlechl, ale znovu už bych ani snad nemusel.

stanislava9718
stanislava9718
28.04.2023 3 z 5

Jedna k z knih povinné četby. Inkvizice, falešná morálka, utrpení obětí, která se přihodila v naší zemi. Můj postřeh, děvče, ty jsi čarodějnice, nic tě neochrání, jelikož máš majetek, který teď připadne nám.

Gazetka
Gazetka
26.02.2023 4 z 5

Velmi čtivý příběh psaný na základě skutečných událostí. Perfektní vhled do absurdních principů čarodějnických procesů. Plný počet hvězd nemohu udělit pro velkou předvídatelnost a pro časté opakování dějových principů.

jana1976
jana1976
20.02.2023 5 z 5

Toto člověka opravdu dostane. Když si přestavíte, že to není pouze román, ale fakt, že tyto hrůzy lidé museli zažívat, chce se mi brečet. Kolik lidí muselo trpět hloupostí jiných....

sabina5156
sabina5156
20.12.2022 5 z 5

Doufám, že jsem to ještě u žádné knihy nenapsala ale: Nejkrásnější kniha, kterou jsem kdy přečetla. Vůbec se Zuzaně nedivím, že ze srdce nejvíc milovala děkana Lautnera, protože já též. Kniha se odehrává na přelomu 17. a 18 století někde v oblasti Velkých Losin, což je oblast pod polskými hranicemi. Je špatná doba a ti nejchudší si neušetří vůbec nic, ti bohatší mají sami příliš málo. A co taková žebračka, která v životě poznala jen ten malý svět pod schody kostela a pár svých věrných přítelkyň, které se nemají o nic lépe, než ona sama. Problém nastane, když jedné z nich onemocnění stračena a samozřejmě, jediným osvědčeným lékem je posvěcená hostie. No, situace se nám poněkud zamotá a vzhledem k tomu, že jsme ještě neměli tu skvostnou zkušenost z Východním blokem a vším, co nám rok 1948 přinesl (vrátím se k tomu, protože i to je pro krásu knihy důležité), byla tahle země zkrátka plná pánbíčkářů (než je socani poslali do gulagů). Někde kousek blíž k Šumperku si žila hraběnka, ne moc chytrá paní - nutno zdůraznit, a ta toužila po nějaké zábavě. Slovo dalo slovo a nejznámější inkvizitor naší země nás poctil svou návštěvou. To, že nejzajímavější část knihy začíná zde asi zdůrazňovat nemusím...Některé postavy jsou napsány propracovaně, velmi uvěřitelně. Tahle kniha v sobě nese obrovské poučení a zároveň připomínku toho, co je důležité. Kniha upadla v nemilost v období 50. let minulého století, primárně z toho důvodu, že našim drahým soudruhům připadalo až nápadné, jak se čarodějnické procesy podobají jejich oblíbené činnosti - monstrprocesům. Ale i to je forma sebereflexe, že?...

GeRaltzRiVie01
GeRaltzRiVie01
19.12.2022 5 z 5

Možná by občas nebylo na škodu soudit lidi podle vzhledu viz třeba Boblig a jeho pomocník.

Apo73
Apo73
25.11.2022 5 z 5

VYNIKAJÍCÍ! Přistupoval jsem k národnímu umělci Kaplickému s obavou, a jsem unešen. Klasik rozvíjející tradici historického románu od Wintera a Jiráska, ale se schopností strhnout pozornost a intenzivně zaplétat smyčku losinských procesů až k nesnesení. Kdysi jsem viděl film (taky skvělý), ale už je to dávno a nepamatoval jsem si, jak to vlastně dopadne. (No dobře určitě ne, jsem si říkal.) A stržen vyprávěním jsem se nemohl skoro odtrhnout a těšil jsem se v koutku duše, že se to podaří nějak zvrátit, že to přeci není možné, že je nutné najít přímluvu u samotného císaře, že ďábla s tváří Bobliga je třeba zastavit! Kdybych mohl, sám napíšu knížeti Lichtensteinovi, ať s tím něco udělá! Chápu, že kniha fungovala na začátku 60. let jako paralela k nedávným politickým procesům, protože doznávání k tomu, co člověk neudělal, je jejich princip. Ponížení, mučení na hranu únosnosti, svědectví útrpných přiznání jako jediný důkaz - to všechno je zrůdné a sami jsme si to tady provozovali - ať už v 17. nebo ve 20. století.
Václav Kaplický dokáže barvitě vylíčit situaci, gradovat ji a zaplést osudy postav tak, že naděje zůstává, i když směřuje k tragickému konci. A souhlasím s "witikem", že pokušitelé současného historického románu by se u něm mohli učit. Knihu dávám do knihovny jako jeden z velkých životních zážitků.