jituliste jituliste komentáře u knih

☰ menu

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Strhující dílo, stejně jako první díl. A stejně jako u první knihy jsem trpěla s těmi, kteří se ocitli v nešťastnou dobu na nešťastném místě, s napětím a obavou sledovala, jak vše jejich životy poznamená. A ani tentokrát se to neobešlo bez slz. Člověk si uvědomí, kolik štěstí má a leckdy si toho vůbec neváží. Autorka prokázala perfektní znalost doby, opravdu smekám. Obrazová příloha na konci knihy super. Těším se na třetí díl, ale trochu se i bojím, už takhle je naloženo všem postavám až až.

02.05.2024 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Nádherná kniha, čtená většinu času s knedlikem v krku. Psaná tak autenticky, že jsem všechnu tíhu nastalých situací prožívala naplno s postavami příběhu. Netušila jsem nic o solných poutích ani o tom, jaké panovaly v této oblasti po válce vyhrocené vztahy, takže i díky za to paní autorce, že tato opomíjená historická fakta jsou v knize zmíněna. Pouštím se do 2. dílu hned...

27.03.2024 5 z 5


Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Milá a pohodová knížka, myšlenky z budhismu jsou zde podávány tak, jak jsou budhisty vnímány, v podstatě jako cesta k sobě samému a osvobození od toho, co nás myšlenkově svazuje, s cílem dosáhnou spokojenosti. V knize jsou podány nenásilnou formou v rámci příběhu. odpočinková četba.

18.03.2024 4 z 5


Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Krásná a dojemná kniha. Je pravda, že začtení do příběhu mi chvilku trvalo, ale pak už vše plynulo hladce. Eleanor je opravdu zvláštní osůbka, ale když se v příběhu rozplétal šmodrchanec až k jejímu dětství, bylo snadno pochopitelné její asociální chování s absencí jakýchkoli emocí. Upřímně mě těšilo její přátelství s Raymondem a zároveň jsem často přemýšlela o tom, jak člověk často sklouzavá v reálném životě k unáhlenému hodnocení někoho, kdo se určitým způsobem odlišuje.

28.02.2024 5 z 5


Gazely Gazely Patrik Hartl

Příjemné oddechové čtení, navzdory životním situacím tří hlavních hrdinek, které zrovna neprožívají idilické chvíle, Patrik Hartl to umí podat s takovou lehkostí.... A tak dokonale vystihne běžný život, že na mě příběhy působí tak reálně. Těším se na další Hartlovy knihy.

14.02.2024 4 z 5


Ztraceni v čase Ztraceni v čase Petra Braunová

Původně půjčeno pro syna, ale vzhledem k dobrému hodnocení jsem se rozhodla, že se do četby pustím i já. A nelituji, skvěle napsaná kniha, úžasná zápletka, napětí i to rozuzlení. Moc se mi líbilo :o)

26.01.2024 5 z 5


Marie Stuartovna Marie Stuartovna Stefan Zweig

Jsem moc ráda, že jsem si tuto knihu vybrala, znala jsem v podstatě jen konec a díky knize jsem vyplnila tuto velkou mezeru, která tomuto konci předcházela. Bylo úžasné sledovat životy obou královen popsané bez příkras, poměrně krátký život Marie Startovny by vystačil na desítky románů, až se nechce věřit, že tohle napsal sám život. Během čtení jsem si uvědomovala, jak vše mohlo končit úplně jinak, jak každé menší rozhodnutí utahovalo smyčku a jak je zvláštní, že zrovna ve stejné době se střetávají životy dvou tak silných žen, kdy není možné jiné řešení, než to, že jedna zmizí ze scény. Doporučuji ke čtení.

24.01.2024 5 z 5


Klubovna Naděje Klubovna Naděje Tomáš Paprštein

Výborně zpracovaná kniha, obsahuje naprosto vše, od osobní zpovědi-včetně dopisů a fotografií, které dodávají autentičnost celému vyprávění, přes vyjádření nejrůznějších odborníků/psychologů/psychoterapeutů, dva příběhy sexualně zneužívaných žen, doporučenou literaturu, rady a citáty... Velmi mě zaujala i kapitola poslední vztahující se k pedofilii, která obsahovala autentické výpovědi můžů-pedofilů, to mi umožnilo podívat se na svět jejich očima s jejich pocity, strachy a starostmi a ano, díky za to, osvěta je potřebná i v této oblasti a i díky tomu je vnímám jinak.
Musím pochválit také ilustraci na obalu knihy, kdy dítko vychází z temnoty v doprovodu ženy a před nimi se objevuje světlo majáku. Jednak to vystihuje vše a zároveň na mě ilustrace působí i přes smutné téma optimisticky.
Obrovský respekt před Tomášem Papršteinem, že se absolutně otevřel všem. Z pozice matky se mi to četlo velice težce a není mi dobře, když vím, že "Matěj" dál pracuje s dětmi, jakožto člověk, s manipulativním chováním a psychopatickými sklony, který dokáže využít dětské bezbrannosti. Je mi smutno z toho, jak se k Tomášovi postavili lidé, kteří ho znali, je mi smutno z toho, že jediná osoba, která roztočila kolotoč vyšetřování zůstala opravdu jediná mezi kantorským sborem a bylo na ni nakydáno také spousta špíny. Ještě více smutno mi je z toho, jak si tím nejtěžším obdobím Tomáš procházel sám. A naopak jsem velmi potěšena, že i přes to všechno Tomáš žije život, jaký žije, a že v sobě našel sílu a celou tuto strašlivou zkušenost vložil do této knihy s touhou pomoci, aby se to už nikomu nestalo. Velice za to děkuji, knihu jednoznačně doporučuji všem k přečtení.

17.08.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Knihu jsem dočetla, zaklapla a zůstala v tichosti s tíhou na srdci. Příběh mě vcucl, ale zároveň jsem se bála toho, co přijde a s každou další stránkou jsem se nořila do toho temného světa. Hodně smutné a tísnivé čtení, kde každé slovo mělo smysl a vytvořilo dokonalou knihu.

03.08.2023 5 z 5


Pražská zima Pražská zima Madeleine Albright

Mistrně zachycený úsek našich dějin, kniha mě pohltila díky vypravěčskému umu Madeleine Albrightové, až mě to samotnou překvapilo. Doporučuji všema deseti. Ano, člověk by měl znát dějiny, protože z nich plyne ponaučení, smutné ale je, že se dějiny opakují a v každé době se najde manipulátor s touhou ovládat svět....

18.07.2023 5 z 5


Warren XIII. a Vševidoucí oko Warren XIII. a Vševidoucí oko Tania del Rio

Pro děti krásná kniha zahalená do tajemství, čteno společně se synem, i on byl spokojeny. Nejúžasnější jsou kresby, ty upoutaly moji pozornost na každé stránce. Moc povedené.

16.07.2023 5 z 5


Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Skvělé čtení a zase zlom až v závěru.... V průběhu četby jsem nechápala, proč se občas plynule prolnou dva různé děje, ale ano, všechno má svůj smysl. Na 13. díl v sérii jsem se těšila a splnil očekávání. Je obdivuhodné, jak Nesbo dokáže držet laťku pořád tak vysoko.

08.06.2023 5 z 5


Slušní lidé Slušní lidé J. P. Delaney (p)

To, že dojde k záměně dětí, je jen začátek toho, co následuje. Strhující příběh, který mě vnitřně úplně dusil, ta bezmoc a zoufalství dvou hlavních hrdinů, žádná brutalita jen totální psychický tlak. Kniha se těžko odkládala, osvěžující bylo střídání pohledu dvou hlavních postav. A závěr za mě velmi povedený, mě osobně překvapil, ikdyž se vše semlelo celkem rychle.

05.05.2023 5 z 5


Dravec Dravec Marek Epstein

Neskutečně čtivé, chvílemi mrazivé, napínavé a taky dojemné. Popis událostí z pohledu různých postav skvělý, děsivý obraz, jak se deformovalo smýšlení mladého kluka v psychopata, který byl schopný všeho.... Když mi zbývalo pár stránek do konce, skoro jsem se bála a pak to nabralo neskutečný spád.... Tohle čtení rozhodně doporučuju a už po několikáté děkuji za čtenářskou výzvu, díky které se kniha objevila v mých rukách.

17.04.2023 5 z 5


Patrioti Patrioti Sana Krasikov

Četla jsem poměrně dlouho, vzhledem k nelehkému tématu. Velmi zajímavý příběh tří generací, popsáno tak věrohodně, až mi chvílemi nebylo dobře. Jak je snadné s určitou vidinou splnění snu skočit na lep a podlehnout nátlaku a jak je obtížné nebo spíše nemožné se dostat ven. Hlavní hrdinka Florenc působila poměrně svérázně, naivně a chladně ve vztahu k manželovi i synovi, ale až po dočtení jsem si utvořila její vlídnější obrazek a našla pro ni pochopení, stejně jako Julián. Doba nelehká, v Rusku v podstatě pořád stejná i v současnosti...

04.04.2023 5 z 5


Tři pocestní Tři pocestní Thomas Hardy

Přečteno v angličtině, skvělá četba na procvičení jazyka, jednoduchá angličtina. A kniha jako taková je čtivá, povídky velmi zábavné, s napětím i nečekaným rozuzlením.

04.04.2023 5 z 5


Island Island Jiří Kolbaba

Jedním slovem "skvost". Fotografie nádherné, vystihující stoprocentně atmosféru, divokost a majestátnost islandské krajiny. Doslova jsem ji zhltla. Fotografie jsou doplněné krátkými popisky pana Kolbaby, ze kterých je cítit fascinace touto nádhernou zemi, skvělé jsou také mapičky s označením místa zachyceného na fotografii.

08.03.2023 5 z 5


Jeřabinový dům Jeřabinový dům Marie Hajdová

Milé překvapení, krásně popsané prostředí Rychlebských hor i uvažování místních lidí se všemy dobrými i špatnými vlastnostmi. Jedná se o obyčejný lidský příběh, jaký si žije každý z nás a proto je to příjemně čtivé.

14.02.2023 4 z 5


Je hlína k snědku? Je hlína k snědku? Jakuba Katalpa (p)

Tak tady jsem opravdu váhala s hodnocením, co s tim.... Z počátku jsem myslela, že knihu odložím nedočtenou, ale nemám to ve zvyku a tak jsem se pořádně kousla a po dočtení přidávám jednu hvězdu navíc oproti původnímu záměru, a to hlavně za opravdu originální, netradiční popisy, které vyznívaly až básnicky. Lámu si hlavu, co tím vším chtěla autorka říct, ale podle komentářů si kniha své příznivce našla a tak to má být.

01.02.2023 2 z 5


Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Těžké téma, ale krásně a citlivě odvyprávěno. Paní Hanišová skvěle vykreslila vnitřní boj, který se v Sáře odehrává. Tohle se moc povedlo!

01.02.2023 5 z 5