Klubovna Naděje

Klubovna Naděje https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518982/bmid_klubovna-nadeje-AXW-518982.jpg 5 47 34

Tomáš Paprštein zažil v dětství sexuální zneužívání, manipulaci a citové vydírání. Jeho autentický příběh v podobě deníku je doplněn o vhledy odborníků a praktické rady. Dozvíte se, co vše může přispět k ohrožení dítěte, čeho si všímat, jak se zachovat nebo kde a jak hledat pomoc. Kniha se obrací nejen k obětem, ale ke všem, kdo vychovávají děti nebo s dětmi pracují. Snaží se vnést světlo, porozumění a naději tam, odkud tak často odvracíme zrak. Tomáš Paprštein není spisovatel, ale svůj autentický příběh sepsal s vírou, že otevřené sdílení pomáhá těžké životní zážitky zvládnout. Klubovna Naděje přináší naději na změnu, citlivou prevenci a odbornou osvětu. Co s přečtenou knihou? Pošlete knihu dál, odneste ji do knihovny, dětského domova či knihobudky. Aby se osvěta, prevence a pomoc šířila a byla dostupná komukoliv, kdo ji bude potřebovat. Aby se to už nikomu nestalo. Knihu je možné koupit zde: kniha.klubovnanadeje.cz... celý text

Přidat komentář

sgjoli
24.03.2024

Vydání knihy Klubovna Naděje jsem podpořila na HitHitu, protože mi vydání této knihy přišlo důležité. Konečně jsem se pustila do čtení a i po přečtení stále věřím, že podpořit tuto knihu bylo správné.
Autor zde čtenářům překládá svoje nejniternější vzpomínky a otevírá rány duše, když zde vypráví o tom, jak byl sexuálně zneužit svým učitelem a vedoucím oddílu v jedné osobě. Autentické vyprávění pana Tomáše je prokládáno rozhovory s různými odborníky, které doplňují informace k tomu, čím si pan autor prošel. Najdete tu tipy, čeho si všímat, jak poznat, že by někdo mohl být obětí zneužívání, jsou tu i kontakty, kam se může člověk obrátit.
Kniha se nečte snadno, a přesto myslím, že by se měla dostat do rukou co nejvíce lidem. Cílem knihy je upozornit na podobné případy, informovat a předat obrázek o tom, jak takové chování dospělého vůči dítěti/mladistvému (manipulace, zneužití atd.) může vypadat. Otevřít lidem aspoň trochu oči, aby nebyli lhostejní vůči svému okolí a uměli pomoci. Aby se to už nikomu nestalo - to je jedno z hlavních poselství této knihy.
Knihu určitě doporučuji. Pokud by kniha někomu pomohla, určitě mělo smysl ji vydat. O podobných událostech by se mělo mluvit - nemělo by se před tím zavírat oči a předstírat, že se podobné věci dětem nedějí, protože se dějí.
Nehodnotím hvězdami - nezdá se mi to v případě této knihy na místě. Jedná se nicméně o velmi silnou knihu. Panu Tomášovi přeji jen to dobré, zároveň smekám pomyslný klobouk - vůbec si netroufám pomyslet na to, jak náročné muselo být tuto knihu napsat a jít tzv. s kůží na trh. Děkuji za tu odvahu, věřím, že to má smysl.

Naty.Valentová
14.03.2024 5 z 5

Knihu jsem dočetla skoro ihned po jejím vydání. Stále hledám slova pro její hodnocení. Nedivím se, že se kniha vyprodala po takové chvíli, co vyšla a už autoři udělali její dotisk, po necelých čtyř měsících po vydání. Troufnu si odhadnout, že tahle kniha bude v ČR brzy bestseller a zasloužila by si i překlad do jiných jazyků. Čtu hodně, ale takhle kvalitně napsanou knihu jsem dlouho nečetla, o to víc jsem byla překvapena, že hlavní autor Tomáš Paprštein není spisovatel. Myslím si, že by měl být, protože, to jak píše je skvělé, naprosto čtivé a poutavé. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout a po vytištění druhého vydání jsem neváhala a napsala si o něj. Přeji vám Tomáši, pište, pište, cokoliv, dál, pořídím si každou vaší další knihu pokud bude.

A teď konečně k tomu hodnocení. Kniha Klubovna naděje na mě vyskočila kvůli mé vlastní zkušenosti se sexuálním zneužitím v dětství, hledala jsem knihu, která se zabývá tímto tématem, protože jsem potřebovala plno pochopit. Stalo se. Díky samotnému příběhu autora, ale také díky odborným komentářům, které jsou v knize, jsem konečně plno věcí pochopila a také jsem je dokázala konečně pojmenovat. Nekonečně mnohokrát děkuji, protože tahle kniha pro mě je obrovským přínosem a to i proto, že už jsem máma tří dětí. V knize je naprostá hloubka a jedním slovem mé hodnocení je PERFEKTNÍ! Všechno dokreslují tématicky zařazené ilustrace, které vás vtáhnou do děje a z těch autentických materiálů jsem si sedla na zadek, jako kdyby četla to, co se tehdy dělo mě samotné. Síla, respekt a ten největsí klobouk dolu. Knihu budu šířit všude možně a začala jsem maminama, které mám v okolí. Držím palce v další práci a posunech v tomto tématu a ještě jednou děkuju. Doporučuji. Jednoznačně!


Metcheque
14.03.2024 4 z 5

Velmi cenné a důležité svědectví. Kniha ukazuje, jak rafinované mohou být manipulační techniky sexuálních predátorů a zároveň i zdůrazňuje bezbrannost jejich obětí. Hvězda dolů snad jen za časté rozsekávání příběhu rozhovory s odborníky, které by mohly být umístěné snad až na konci knihy.

m.zirhut
09.03.2024 5 z 5

Jen méně takových Matějů a více takových všímavých paní učitelek Čížkových, chápajících babiček, věrných Jůlinek a odhodlaných Tomášů.

Oceňuji také, nedehonestující postoj vůči pedofilům. Na lidi s odlišnou sexuální orientací je často pohlíženo skrz prsty. Není určitě vůbec jednoduché se přijmout a udržet své pudy na uzdě. Mít snahu na sobě pracovat. Matěj bohužel patří mezi ty, kteří to nezvládli a negativně tak ovlivnil životy mnoha osob ve svém okolí.

huhuhu
26.02.2024 5 z 5

Velmi obdivuji autora, že svou negativní zkušenost dokázal přetavit v něco pozitivního (pomoc dalším obětem, osvěta, prevence), čehož součástí je i tato kniha. Je jasné, že to vyžadovalo velkou dávku odvahy!

Přiznávám, že se mi do knihy dlouho nechtělo, věděla jsem, že to nebude - vzhledem k tématu - lehké čtení. A nebylo. Když jsem četla před spaním, nemohla jsem pak v noci vůbec spát.

Že bude kniha o sexuálním zneužívání, jsem samozřejmě věděla dopředu, ale překvapilo mě, jak moc to bylo spojeno a propojeno s manipulací a psychickým vydíráním. Velmi oceňuji odborné informace, které příběh doplňují a celou problematiku dovysvětlují. Jako každý normální rodič chci své děti před potenciálními predátory ochránit, ale pokud člověk neví nic o tom, jak zneužívání obvykle "funguje", může děti chránit před něčím, co statisticky vzato příliš velkou hrozbou není (náhodné přepadení na ulici), ale přehlédnout něco na první pohled zcela neškodného, co hrozbou naopak být může (velmi "přátelský" člověk z blízkého okolí dítěte).

Za mě tedy velice užitečný počin: kniha, kterou by si mělo přečíst co nejvíc lidí.

LucyEcstasy
24.01.2024 5 z 5

Klubovna naděje - Tomáš Paprštein

Tahle kniha by měla být ve všech školských zařízeních, dětských psychologů a přečíst by si ji měl každý, kdo se dostane do blízkého kontaktu s dětmi.

Tomáš je za mne velice odvážný mladý muž, který prožil něco hrozného - pohlavní zneužití. Sebral veškerou svou sílu a odvahu a nebojí se o tom mluvit. Zároveň vytvořil bezpečné místo pro další takové děti a aktivně se zapojuje do osvěty.

V Klubovně naděje najdeme nejen autorův příběh, ale rozebral ho s odborníky ve formě rozhovorů. Zodpoví otázky, jak pracovat s dětmi, které si tímto procházejí/prošly či jak postupovat, když se dítě odváží svěřit se. Tím to ale nekončí. Kniha je prokládána fotkami, citacemi konverzace mezi predátorem a Tomášem, zprávami. Ke konci najdeme dvě krátké kapitoly dalších takových obětí, které promluvily.

Vše je psané tak, aby tomu rozuměl i laik. U čtení jsem cítila úzkost a bezmoc. Věděla jsem, že se stane něco špatného a neměla jsem možnost nijak malému Tomášovi pomoci. Zarazil mne fakt, že v době vydání, každé 4. dítě zažilo pohlavní zneužívání a že ze 60% ze strany lidí z blízkého okolí. Neskutečné.

Překvapivý byl i fakt, že autor v této knize spolupracoval s ČEPEKem a že i pedofilové jsou jen lidé. Možná si teď říkáte, co to blábolím, ale v této knize se dozvíte zajímavé fakty právě o těchto lidech a že ne všichni jsou "predátoři".

Pokud by se Klubovna naděje dostala k někomu s tím, co prožil právě Tomáš, tak uvnitř najdete kontakty, kam se obrátit.

Ve finále je tohle vše neskutečné. Tolik emocí vyvolaných při čtení, tolik nových informací, chuť nějak pomoci. Tahle kniha si zaslouží plných počet hvězd.

Prey
26.12.2023 3 z 5

Kombinace autentického vyprávění a odborných statí knize literárně ublížila, i když rozumím záměru dát slovo expertům, nepsat román. A bohužel se musím přiznat, že by mě velmi zajímal pohled druhé strany - nechci se dopouštět sekundární viktimizace, ale celý projekt Klubovny naděje, kde nechybí "dobročinný e-shop", např. s "povzbuzujícími kartami Nadějkami" za 333 Kč, mi příliš zavání marketingem.

dominika1TEk
16.12.2023 5 z 5

Kniha je o autentickém pribehu nezletilého kluka, ktery se stal sexualni obeti. Kniha je doplnena o psychologicky pohled. Kdyz se mi kniha dostala do ruky precetla jsem ji jednim dechem. Doporucuji aby si knihu precetl kazdy, toto tema se tyka nas vsech i kdyz se na prvni pohled muze zdat ze ne.

Renda-Pilny72
16.12.2023 5 z 5

Knihu jsem dostal od partnerky, protože jsem něco podobného prožil. Moje slova po přečtení? Tak tohle je jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četl. Obdivuju autora. Totálně nařáchlý příběh a ta odborná část.... skvělá knížka. Doporučuju všema dvaceti. Totální respekt k autorovi. Případ jsem si googlil a musim říct, že jako mrazilo mě! Když jsem se dozvěděl, že učitel stále učí a přitom byl odsozen za zneužívání dítětě. Víc nemám slov. Tuhle knihu by si měl přečíst každý rodič. Taky jsem si prohlédl sociální sítě autora a v posledních příspěvcích jsem četl, co mu píšou děti, jež učitel právě učí... Nadskočil jsem a raději jsem šel sekat dříví, abych se uklidnil. Knihu by si měl přečíst snad každý. Díky za osvětu. I mě to pomohlo uvědomit si nějaký další věci. Zdravim René.

eliska4hZN
11.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Příběh Tomáše Papršteina je velice silný a hluboký. Poprvé jsem ho slyšela v podcastu Ve stínu: Nejlepší kamarád na Seznam Zprávy, kde vypovídá i pachatel, který sexuálně zneužil Tomáše, a další odborníci, kteří na tomto případu pracovali. Ani na vteřinu jsem nezapochybovala o tom, že by si to Tomáš vymyslel. Našel odvahu a promluvil. Promluvil už během střední školy poté, co se toto otřesné chování pachatele opakovalo. Nyní promluvil znovu. Stejně tak odvážná jako on je i jeho kniha, kterou napsal společně s terapeutkou Mgr. Renatou Ježkovou.

Tomášova kniha je mimořádná. Její pojetí formou vyprávění příběhu, následného komentáře odborníků a praktických rad pro rodiče, učitele i širokou veřejnost umožňuje čtenáři pochopit jednání a prožívání Tomáše a zároveň se ponořit hluboko do jeho příběhu. Velkou zajímavostí jsou pro mě dochované autentické materiály, které čtenáři předávají i to, co možná ani autor slovy předat nemůže. V knize se nachází další příběhy lidí, na kterých bylo spácháno sexuální násilí. Děje se to všude kolem nás, častěji, než si myslíme. Jedna část knihy se věnuje tématu pedofilie a příběhům lidí, kteří si uvědomili, že mají pedofilní sklony. Autor otevírá další téma, které je v naší společnosti tabu.

Na celé knize nejvíce oceňuji to, že je psána pro širokou veřejnost, pro člověka, který nějakou formu sexuálního násilí zažil, i pro odbornou společnost. Zároveň je kniha vhodná i pro ty, kdo se obávají příliš intimního obsahu knihy. Já sama jsem přečetla spoustu knih, které se tímto tématem zabývají, a knihu Tomáše Papršteina oceňuji i za to, že v ní popisuje zejména jevy spojené s touto problematikou (např. manipulace, úmrtí maminky), nikoli "pouze" sexuální akty. Děkuji Tomášovi a Klubovně Naděje za jejich neutuchající práci, která pomáhá k lepší společnosti. Knihu doporučuji přečíst úplně všem.

eva3992
26.11.2023 5 z 5

Tomáš se rozhodl promluvit o svém osobním příběhu. V dětství zažil sexuální zneužívání, manipulaci a citové vydírání. Kniha je formou jeho deníků a zároveň je doplněna o rady odborníků.

Tato kniha je ohromně důležitá a rozhodně by si zasloužila více pozornosti. To, jak je uchopená, celý ten koncept, že to není jen samotný příběh Tomáše, ale nesmírně důležité rady různých odborníků. Ty vám mohou třeba otevřít oči. Jsou určeny dětem, rodičům, učitelům, no prostě všem, kteří mají pocit, že něco není v pořádku, tak aby věděli, co s tím.

Příběh Tomáše je velice silný. Ať už samotné zneužívání, ale i to, kam se příběh poté ubíral. Když si myslíte, že už to všechno skončí, protože šel Tomáš s pravdou ven. Bohužel však trauma nekončí tam, kde bychom si mysleli.

Jelikož mám děti a nechci, aby něco takového zažily, tak mě rady a tipy odborníků v knize opravdu zaujaly, vím, na co si dávat pozor, jak se může změnit jejich chování a na co se zaměřit.

V knize najdete i kontakty, kam se můžete obrátit v případě, že potřebujete pomoc, a to v různých situacích.

Tento příběh si rozhodně přečtěte a pošlete ho dál. Osvěta je velmi důležitá a může zabránit nejednomu traumatu a nešťastnému životu.

Příběh Tomáše a vše kolem toho, jak se rozhodl pomoci, najdete na stránkách Klubovny Naděje. Kde si nejenom můžete pořídit knihu, ale jsou tu i videa s odborníky a jejich rady.

Otevřete oči a zajímejte se, aby se to už nikomu nestalo

TerezNik
10.11.2023 5 z 5

Velmi, velmi kvalitně sepsaná kniha! Nesmírně silný lidský příběh doplněný o praktické rozhovory s odborníky a rady, jak postupovat.

marketa3120
29.10.2023 5 z 5

Na Tomův příběh jsem narazila na Seznam Zprávách při poslechu podcastu Nejlepší kamarád. Když jsem zjistila, ze vychází k tomuto tématu knížka, řekla jsem si, ze chci Toma a celou Klubovnu Naděje podpořit. Knížka je kvalitní, propracovaná a také šíleně bolestivá. Jako maminka dvou malých chlapečků jsem kapitolu o Tomově mamince musela číst na několikrát, protože jsem na řádky přes slzy neviděla. Na knizce velmi oceňuji komentáře odborníků k tématu, rady a tipy, jak se chovat v případě, ze se ocitnete v podobné situaci.
Knížka putuje dal k moji milované sestricce a ta ji snad také posle dal - aby už se to nikomu nestalo! <3

lucieZB3E
15.10.2023 5 z 5

Kniha s tématem, jehož zpracování v českém knižním prostředí na trhu chybělo. Tedy určitě v takovém rozsahu a pojetí, které autor svou knihou ztvárnil. Poutavý příběh, který se čte jedním dechem. Doporučuji všem, kteří mají ve svém okolí děti jakéhokoliv věku. Téma manipulace a citového vydírání – kdo zažil, ví a prožívá děj o to více.

mitrn
15.10.2023 5 z 5

Tuto knihu by si měl přečíst opravdu každý. Rodič, budoucí rodič, prarodič, teenager, učitel, kdokoli. Až si knihu přečtete, pošlete ji dál svým kamarádům a příbuzným. Protože sexuální násilí nebo zneužívání se děje za zavřenými dveřmi a nemusíme mít ani ponětí o tom, že může být pácháno na někom, kdo je nám blízký. Velmi silný autentický příběh, který člověka pustí až do nejniternějších pocitů, myšlenek a prožívání oběti sexuálního zneužívání, umožní pochopit chování obětí i manipulativní techniky, které používají agresoři. Kniha dovolí nahlédnout do dětských duší, na kterých je pácháno nevratné zlo, a každý, kdo takové zlo nemusí trpět, si při čtení uvědomí, jaké štěstí má.

petrarka72
15.10.2023 5 z 5

Osobní příběh, který přitáhne a ohromí či zmrazí, rady terapeutické i praktické, které čtenáři dovolí znovu začít dýchat, v obsahu. Včetně zprávy o následcích, pokud člověk trauma zveřejní; hůře je na tom asi ten, kdo ho ani nezpracuje. (Jak by mohl, pokud nemá informace? Ještě na konci tisíciletí nebyly vůbec žádné...) A co má se sebou dělat takříkajíc druhá strana? Může vůbec něco? (Platí totéž, viz předchozí závorka.) Přesná míra empatie a věcnosti ve zpracování. Velmi potřebná kniha. Díky.

radusak9806
29.09.2023 4 z 5

Pro mou osobu čtení ještě těžší, já si umím za jména dosadit tváře.

Aliii
21.09.2023 5 z 5

Velmi prezicně zpracovaná kniha, za kterou je znát spousta práce a která naprosto předčila veškerá má očekávání. Dozvěděla jsem se nejen o konkrétních příbězích zneužívaných lidí, ale i o tom, co v podobných situacích dělat, kdo může pomoci nebo jak můžu pomoct já.
Smekám před autory i všemi, kteří přispěli do knihy a pomohli vytvořit tak komplexní dílo, i těmi, kdo pomáhají obětem.
Ústřední příběh Tomáše je silný a velmi inspirativní v tom, jak i po celé hromadě negativních životních zkušeností v sobě dokázal najít sílu jít dál a aktivně pomáhat jiným a věnovat se prevenci, aby už nikdo nemusel nic takového prožívat.
Díky a tak trochu paradoxně držím palce, aby Klubovna naděje měla co nejméně práce.

RenataVod
04.09.2023 5 z 5

Vidím malého chlapce, který ztratil maminku. V jeho citlivém nitru vznikne černá díra, která volá po zaplnění. Ten chlapec touží po tom, o co přišel - chce blízkost, něhu, porozumění. S dětskou důvěrou a srdcem na dlani hledá v nebezpečném světě, kdo tu díru zaplní... až najde. Opravdového kamaráda, kterému na Tomovi záleží. Až postupem času Tom přichází na to, že onen kamarád není kamarád... nýbrž bezcitný predátor. Chladnokrevný manipulátor.
Tomův příběh je vlastně úplně prostý. A mě děsí, kolik podobných příběhů se momentálně odehrává. Kolik dětských srdcí, které touží po tom, co jim právěm náleží - lásce - se chytí v pasti.
Je mi z toho smutno. Ale zároveň cítím naději, že se s tím dá něco dělat. Čím vice budeme o tomto tématu zneužívání dětí mluvit, čím více budeme mít odvahu přiznat sami sobě vlastní odchylky, úchylky a stíny, tím budeme jako společnost zdravější.
Tom píše lehce a zároveň poutavě. Nemohla jsem se od příběhu odtrhnout, byla jsem zvědavá, jak jeho vyprávění dopadne. Názory odborníků jsou skvělým doplněním.
Pasáž o pedofilech a informace, kde mohou najít podporu mi přišly hodně důležité. Uvědomila jsem si svou chybu, že jsem vždy házela pedofily do jednoho pytle s těmi, kteří děti zneužijí.
Rozhodně budu knihu doporučovat dále. Moc bych si přála, aby pronikla k co nejvíce lidem, aby se o ní mluvilo, aby už žádné dítě nemuselo zažít to, co Tom.

Paja451
03.09.2023 5 z 5

Skvělá knížka, velmi silná. Tím jak je strukturovaná a proložená komentáři odborníků, může působit terapeuticky. Mně osobně otevřela oči a moc mi pomohla. Doporučovala bych ji přečíst všem, zejména rodičům, protože učí přístupu k dětem v tak důležitých a citlivých věcech. Děkuji autorovi za tento počin a klobouk dolů za odvahu s tímto veřejně vystoupit a šířit osvětu.