Jamilily Jamilily komentáře u knih

☰ menu

Osmý život (pro Brilku) Osmý život (pro Brilku) Nino Haratischwili

Přála bych si, abych mohla knihu celou zapomenout, a přečíst si ji znovu, aniž bych věděla, co se stane. Tak skvělá byla.

19.04.2020 5 z 5


Závěje Závěje Marit Reiersgård

Čekala jsem příběh asi trošku jinak vystavěný. Ale bylo to zajímavé čtení. Zajímavá mi přišla Bitte, s Vernerem jsem se nějak nemohla sžít. Přemýšlím o dalším dílu.

22.03.2018 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Po přečtení prvních dvou částí jsem si říkala - fajn, knížka je čtivá a fakt zajímavě napsaná, ale nedostavilo se to wauuu, jaké jsem viděla všude kolem. Po přečtení třetí části jsem brečela jako želva a i první dvě části byly doceněny... strašně silná a smutná kniha, neuvěřitelně čtivá. Téma strašné a nedokážu pochopit, jak můžou být lidé něčeho takového schopni.

21.03.2018 5 z 5


Nomád Nomád James Swallow

Zklamání, dlouhé popisy, pro mě naprosto nesympatičtí hlavní hrdinové, nedokázala jsem mít ráda nikoho z nich. Bavily mě snad jen scény z centrály MI6 (připomínalo mi to seriál Noční recepční) a ještě možná střední pasáž knihy. Čekala jsem tedy větší nářez.

05.03.2018 2 z 5


Počátek Počátek Dan Brown

Brown vykrádá sám sebe... stokrát ohrané téma, popisů tolik, že kdyby je vynechal, tak má kniha cca 100 stran... Pro mě zklamání roku.

05.03.2018 2 z 5


Bohyně osudu ze Salonu d'Amour Bohyně osudu ze Salonu d'Amour Anna Jansson

Po spoustě přečtených severských detektivek jsem sáhla po severské autorce jiného žánru (ale i tady najdeme nějakou tu kriminální zápletku). Ze začátku jsem byla lehce zklamaná - věštby??, pak jsem pochopila, o čem přesně ta knížka je, výsledkem byl neuvěřitelně čtivý a milý oddechový příběh. Hned po dočtení knížky jsem si přála, abych mohla obsah zapomenout a užít si jí znova... :)

05.03.2018 5 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Od Keplera jsem přečetla zatím jen Hypnotizéra a pak přešla na Písečného muže . jednoduše mě témata dvou předchozích knih nezaujaly. Na mojí orientaci v knize to ale vliv nemělo, Joony tu není tolik jako v Hypnotizérovi, ale Saga je skvělá. Jde vidět, že Keplerovci přitvrzují, tenhle díl mi přišel tak o 10000% krvavější a zvrácenější, než Hypnotizér. U scén z vězení mi bylo fyzicky špatně a knížku jsem několikrát odložila. Krátké kapitoly sice pobízejí ve čtení, knížka má vážně spád, ale téma a celkově jistá překombinovanost na mě byly už moc.

05.03.2018 3 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Hledala jsem nějakou další severskou detektivku, protože Nesboa mám přečteného snad tisíckrát... sáhla jsem po Keplerovi, protože mě zaujala anotace na obálce. Knížka byla čtivá a téma zajímavé, ale čím dál jsem četla, tím víc mi bylo fyzicky špatně... opravdu tohle dokážou někteří jedinci udělat? Hvězdička dolů za přílišnou krvavost a trošku nereálný konec... (spoiler: scéna s autobusem na konci? i když jsem jí četla vícekrát, nepochopila jsem, jak se z toho nakonec všichni dostali...)

05.03.2018 4 z 5


Specialistka Specialistka Stephenie Meyer

Ze začátku jsem se nemohla začíst, a i když jsem si knihu moc přála, chtěla jsem jí odložit... naštěstí jsem to neudělala a vydržela pár stran a pak už to jelo! Stephanie má asi hodně ráda Bonda (a hlavně DC) ;) Na konci jsem sice čekala to "něco", co by tomu dodalo třešničku na dortu, ale jsem spokojená :) PS: tak nějak jsem v půlce knihy myslela, že se to zvrtne v romantické drama s dilematem "tak který bratr?", ale nakonec ne (a bylo to jen dobře, i když sama jsem si myslela, že skončí s tím druhým) PPS: docela by se mi líbilo nějaké pokračování, nebo třeba spin off s Kevinem

08.01.2018 5 z 5


Temné hlubiny Temné hlubiny Robert Bryndza

Na knihu jsem se dlouho těšila, a skoro splnila mé očekávání. Styl mi (bohužel) přišel podobný, jako v prvním díle-Erika dlouho tápe, a najednou má případ vyřešený. Navíc jsem zjistila, že asi nemůžu číst díla, kde jde o trestný čin na dětech (stejně to mám třeba se Šváby od Nesboa). Serie s Erikou není špatná, ale doufám, že Bryndza v dalším díle něčím překvapí.

12.12.2017 4 z 5


Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Krásná kniha, moc se mi to líbilo, kniha mě nutila přemýšlet a Backmanův styl psaní mi sedl jako ulitý. Nejdřív se knížka tvářila, jako že je o mém milovaném hokeji, pak děj přitvrdil. U některých částí jsem si i pobrečela. Postavy jsou skvěle popsané, některé více, některé méně, nikdo není jen zlý či hodný, každý má své mouchy, i když je v jádru dobrák (moji favoriti jsou Bobo a Benji, samozřejmě :D). Těším se na pokračování, doufám, že se dozvím, jak to dopadli se čtveřicí na konci, zas to bude úplně jinak, než si myslím já :)

12.12.2017 5 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Konečně jsem se k ní dostala, po všech těch pochvalných recenzích. Líbilo se mi, jak byla kniha psaná - celou dobu jsem byla vážně znechucená a zoufalá, hrdinka naprosto vtáhne do děje. Bylo to dobré čtení, jen konec mi přišel moc rychlý, zvrat a dá se říct za pár stran konec.

02.10.2017 4 z 5


Do vody Do vody Paula Hawkins

Knihu jsem nejdřív objevila v Německu, a tak jsem začala pátrat, kdy vyjde v češtině. Hned jak jsem to zjistila, neustále jsem se na ní těšila, ta krásná obálka!!!, a po vydání koupila. Než jsem se ke čtení ale dostala, četla jsem tu pár komentářů, které mě dost uzemnily, vůbec jsem se na tu knížku netěšila. Ale musím říct, že podle mě není vůbec tak špatná, jak jsem si tu přečetla, mě to množství postav právě sedělo, příběh byl zajímavý, jen konec mi přišel celkem přitažený za vlasy, a hlavně mi přišel strašně rychle odbytý, což bylo asi největší minus téhle knížky.

31.07.2017 4 z 5


Pentagram Pentagram Jo Nesbø

Pozor, možné SPOILERY! Děj mě bavil tak zhruba do půlky, jak se přišlo na to, kdo je (či spíše není) vrah, už mi to přišlo mooooc přitažené za vlasy. Je někdo opravdu tak moc v nepořádku, že zabije o čtyři lidi víc, jen aby mohl vytvořit "šifru"??? Plus vypořádání se s Waalerem - sice potěšilo, ale ten styl, a ten plán? Tak chabý, že je s podivem, že vůbec vyšel... což je nešvar, který se objevuje hlavně v dalších Nesboeho dílech HH. Jinak ale skvěle napsané, potěšilo norské prostředí, které jednoduše zbožňuju. Čekala jsem ale něco víc, když jsem četla zdejší komentáře. Teď ještě Spasitel a budu mít Harryho kompletního :)

31.07.2017 4 z 5


Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Další skvělý díl, skvělá Beáta!! Předchozí Červenka ale zabavila trochu víc. A Waaler je pěkná svině, už aby mu to někdo pořádně vytmavil!

21.07.2017 5 z 5


Červenka Červenka Jo Nesbø

Konečně! Návrat do Norska se Joovi (Joemu?? :D) vydařil na jedničku, to je ten Harry, kterého znám! Skvělý případ a flashbacky do minulosti top! Jen je mi líto, že setkání s Ellen bylo tak krátké :(

21.07.2017 5 z 5


Švábi Švábi Jo Nesbø

Lepší než první díl, ale do Sněhuláka nebo Policie je pořád daleko. Chybělo mi tu něco navíc o postavách, vztahy, více prožívání, popis práce na policii, norské prostředí... Prostě vše, co se objeví až v dalších dílech. Tady se jen objeví mrtvola a jde se na případ, vyřešeno a konec.

13.07.2017 3 z 5


Noční lov Noční lov Robert Bryndza

Lepší než předchozí díl, kratší, výstižnější. Erika a Paterson jsou skvělí, ale nejsympatičtější je mi Mossová, a taky Isaac Strong je fajn. Nemusím teda moc tu módu, jak teď musí být všude nějaký homosexuál, ale tak ok no. Celkem se i těším na další díl, ale že bych v den vydání letěla nedočkavě do knihkupectví, to zase ne.

25.06.2017 4 z 5


Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Čekání bylo dlouhé, ale nakonec jsem se dočkala! Od knížky se nedalo odtrhnout, pořád jsem chtěla vědět, co se stane na další stránce. Líbila se mi další sonda do soukromí postav, hlavně dvojice K+B, ti mi k sobě opravdu pasují. A i když si myslím, že hlavní detektivní zápletka, nebo spíše motivace muže v pozadí byla až moooc ujetá (myslím, že jsou v životě mnohem důležitější věci, než to, co si chtěl splnit on), už teď v skrytu duše doufám, že Nesboe sedí někde v Norsku u stolečku a pilně píše pokračování ;)

25.06.2017 5 z 5


Policie Policie Jo Nesbø

Po slabším Přízraku zase skvělý díl! Všechno do sebe krásně zapadalo, líbilo se mi to propojení minulosti s přítomností. Naštvalo jen to, že někteří haj*líci ještě nedostali co proto... ale tak to v životě chodí, že.

25.06.2017 5 z 5