Jahýnek Jahýnek komentáře u knih

☰ menu

Třináct měsíců Třináct měsíců David Mitchell

Líbilo se mi, jak mne autor dostal do hlavy 13letého kluka. Krásně ukázal, jak se tam pere malý kluk s puberťákem, touha po dobrodružství a dětská naivita, potřeba rodinného zázemí a pocitu samostatnosti. Nástin šikanujícího školního prostředí je alarmující a děsivý zejména v tom, jak je všem na očích skrytý.

15.03.2024 5 z 5


Čarodějky Čarodějky Barbora Hrůzová

Zajímavý námět, ale zpracování druhé půlky (současnost) mi vůbec nesedlo, prosakovaly z toho moralizující poučky. Líbilo by se mi rozpracování vztahu vnučky s babičkou...

20.12.2023 2 z 5


Dáma, která měla ráda čisté záchodky Dáma, která měla ráda čisté záchodky James Patrick Donleavy

Audiokniha. Byla jsem zvědavá na pointu a na závěr jsem si vychutnala postavu načtenou panem Hartlem. Jinak mi to přišlo divné, ta paní byla dost mimo realitu, ale aspoň zkusila pracovat.

03.08.2023 3 z 5


Ostrov s vůní čerstvého chleba Ostrov s vůní čerstvého chleba Jenny Colgan

Nenáročné letní čtení, dokonalá hlavní hrdinka, které se po počáteční nepřízni osudu (mladické naivitě?) život začne až neuvěřitelně dařit. A všechno vypadá tak lehce, zanedbanou ruinu zútulní vlastně jen generálním úklidem, všichni si ji oblíbí a ano, i na lásku dojde. Pečivo mi chutnalo, jinak přeslazeno.

03.08.2023 3 z 5


Tajemný Etrusk Tajemný Etrusk Mika Waltari

Audiokniha. Příběh mne zklamal, doposlouchala jsem jen díky skvělému přednesu. Očekávala jsem více běžného života té doby, o Etruscích jsem se toho moc nedozvěděla, převládaly osobní a milostné vztahy, zákulisí a božské tajemno. Často jsem vůbec nechápala pohnutky hlavních hrdinů, vytáčela mne vypočítavost Arsinoe a slepota (hloupost?) Turmse.

03.08.2023 3 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Mohl to být námět na slušnou detektivku, ale jsem ráda, že je ta knížka mnohem více o lidech, jejich (po)citech a o přírodě. Naprosto odpovídající anotace. Rozpor mezi opuštěným dětstvím se strachem z okolí a touhou po něčí blízkosti v dospívání. Líbila se mi postava přítele, který ji pomáhal formovat, i přítomnost podpůrné černošské rodiny.
Motiv ilustrovaných přírodovědných knih dodává příběhu další kouzlo.
Jen s těmi raky z titulu jsem měla problém. Je to nějaké obecně používané anglické úsloví?

29.06.2023 5 z 5


Citlivá místa Citlivá místa Anna Gavalda

1. Způsob randění nevzdělané prodavačky, co pro ni znamenají kluci na jednu noc.
2. Starý pán se musí rozloučit se Psem a vzpomíná na jiné ztráty. Tato se mi líbila nejvíc.
3. Dvě ženy, obě ztroskotané, každá jinak, svým svěřením se si asi pomohly. Mně v tom něco chybělo.
4. Gurmán a milovnice nugetek v McDonaldu. Pointa předvídatelná.
5. Pěšák kapitalismu. Kdyby byla kratší, stačilo by to, ale tím ji nehaním. Líbilo se mi postupné odkrývání přátelství dvou mužů, jejich rozdílností i podobností. Zaujal mne motiv bot i symbolika filmů. Díky této povídce dávám 4*.
6. Mladík se mi nelíbil.

28.06.2023 4 z 5


Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Mně se ten příběh líbil, bylo v něm přesně to, co mám od M.K. ráda, že mi nechává prostor pro přemýšlení o různých možných řešeních, o pohnutkách jednotlivých postav. Líbilo se mi, jaké sem vybrala chlapy, jen jsem zde měla trochu problém se Žofií, jestli jí věřit či ne. A ten závěr mi nesedl. Ovšem knížku k přečtení doporučuji. Ráda jsem se aspoň v myšlenkách toulala tím krajem, kterým se M.K. nechala inspirovat.

29.05.2023 4 z 5


Zulejka otevírá oči Zulejka otevírá oči Guzel Jachina

Tuto knihu řadím do KRÁSNÉ literatury! Ačkoli nepíše o krásných věcech, ba naopak, je čtení bohatým zážitkem. Četla jsem již před pár měsíci, ale děj mám stále před očima jako sled obrazů, film. Autorka to prý původně psala jako scénář a přerod v knihu se nesmírně povedl. Už jenom úvodní část prostého a drsného života v tatarské vesnici s manželem a tchýní by vydala na román. Následovala cesta vlakem a postupné představování dalších postav, které se vynořovaly zcela plastické. Během budování osady u řeky se autorce povedlo je ještě více prohloubit, postavy se vyvíjely, skutečně žily. Obdivuji, jak je autorka dokázala vylíčit, uznání patří jistě i překladateli Jakubu Šedivému! Oblíbila jsem si doktora i komisaře, "leningradské" i mladého rybáře. Je mi líto, že jsem si knížku více nešetřila a neprožila s nimi více času.

26.05.2023 5 z 5


Zlodějka příběhů Zlodějka příběhů Michaela Klevisová

Nebylo to špatné, ale protože už jsem několik knih s inspektorem Bergmanem četla a srovnávám, nemohu zde dát tolik hvězd. On v tomto příběhu hrál hodně malou roli, všechno jsme se dozvěděli od ostatních postav. Autorka vybrala pestrou směs typů, líbila se mi psychologie hlavní postavy a pár dalších, ale většina umělců je načrtnutá dost povrchně. Nevyhovovalo mi, že autorka více než půl knihy narážela na něco důležitého, co nám ale prozradila na můj vkus až příliš pozdě. Samozřejmě jsem jako vždy postupně podezírala leckoho, to mne u paní Klevisové baví, ale tentokrát jsem k pachateli nakonec došla dříve, než byl vysvětlen motiv. Asi dělám chybu, že to nečtu popořadě a měla jsem zde vlastně proti autorce několik dílů náskok :-) Už se těším na Vraní oko.

26.05.2023 3 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Četlo se rychle, plynulo věrohodně, každý má trochu másla na hlavě, učitelky se chovaly tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, ale nejvíce mne zasáhlo prozření hrdinky, že táta je bez mámy fajn a máma že vlastně vyšiluje kvůli tátovi.

22.05.2023 4 z 5


Jestli vůbec někdy Jestli vůbec někdy * antologie

Pěkná sbírka, líbily se mi všechny. Ovšem veselé čtení to nebylo.
Některým příběhům se podařilo přenést mne do situace mých rodičů, kterou jsem já tenkrát prožívala z té dětské nevědoucí pozice. Děkuji a doporučuji.

28.04.2023 4 z 5


Dívka s pomeranči Dívka s pomeranči Jostein Gaarder

Příběh táty a dívky s pomeranči se mi moc líbil. A to jeho fantazírování! Zamilovaní jednají krásně iracionálně ...
Georgovy úvahy mne oslovovaly trochu méně, ale jsem si jistá, že v mládí by mi přesně tohle sedlo. Doporučováno od 12 let, já bych cca dva roky počkala.
Musím uznat, že se autorovi podařilo pěkně vykreslit Georgův vývoj, jak během té knížky dospěl.
Inspirativní, doporučuji.

21.04.2023 4 z 5


Krabička vzpomínek Krabička vzpomínek Kathryn Hughes

Moc pěkně se mi ta knížka četla, díky dialogům se děj rychle odvíjí a líbilo se mi porovnávání mladé Jenny před 75-80 lety a její o tolik mladší ošetřovatelky v současnosti. Osudy válečné generace z pohledu lidí mimo frontu, život na statku, ztráty a naděje, pohled na současnost se zkušeností letité dámy.
Ovšem dějový zlom na straně 214 a následující druhá půlka románu s tolika náhodami pro mne vyznívala nepravděpodobně, jako autorský kalkul. A vadilo mi, že zejména mužské protějšky hlavních hrdinek jednali až šablonovitě stejně.
Nicméně Jenny jsem si oblíbila a jako nenáročné čtení na oddechový víkend mohu doporučit.

17.04.2023 3 z 5


Nalezení Nalezení Jiří Březina

Opět výborné čtení, pro mne dokonce z Volfovek ta nejlepší. Skvěle rozložené vyprávění ve dvou časových liniích, uvěřitelné pocity mladého i dospělého T.V. a vykreslení systematické práce kriminalistů a jejich odhodlání, nasazení. K tomu nálada začátku prázdnin na maloměstě a vztah s rodiči.
Jen ta Evina sóloakce mi přišla zbytečná. Ovšem k Evinu charakteru to sedí.
Díky autorovi za použití forenzní genetiky.
100% a doporučuji!

16.04.2023 5 z 5


Knihkupectví na Bylinkovém náměstí Knihkupectví na Bylinkovém náměstí Eric de Kermel

Milá knížka. Libilo se mi vykreslení atmosféry malého městečka i majitelka knihkupectví, která se motá do života svých zákazníků, aby jim pomohla. Zpočátku to bylo sympatické, ale s přibývajícími klienty to působilo vyumělkovaně. Jelikož je to fikce, vždy to dobře dopadne, žádný čtenář si nestěžuje a kromě matky Cloe už nikdo nepráskne dveřmi, bývalá kantorka je zřejmě dobrý psycholog. Občas text sklouznul k mravoučným odstavečkům a citátům, čímž připomíná kategorii "osobní rozvoj", ale to jsem tak nějak očekávala.
Napadla mne představa podobné knihy o číšníkovi: "Smažák a čokoládový dort?! Asi zajídáte nějaký smutek... Zkuste pro odlehčení rybu se salátem, to mi vždy udělá dobře." :-)
Výborný je závěrečný seznam citované literatury, bohužel pár knížek, které mne zaujaly, nevyšlo česky.

12.04.2023 4 z 5


Prorokyně a hlupák Prorokyně a hlupák Jonas Jonasson

Tato kniha od J.J. mne zklamala. Zpočátku mi připadala ještě absurdnější než Stařík nebo Analfabetka, nicméně bylo to čtivé* a zábavné*, okořeněné gurmánskými zážitky*. To jsou ty tři hvězdičky.
Pak se to však začalo táhnout a musela jsem se do čtení nutit, ani závěr můj dojem nijak nevylepšil. Z přidělených hvězdiček sice žádnou neubírám, ale knihu nedoporučuji.
Pokud J.J. znáte, nekažte si chuť, a pokud ještě ne, sáhněte po jiné jeho knížce.

10.04.2023 3 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Audiokniha. Perfektně načteno, všechny postavy jako živé! Klobouk dolů! Jenže díky tomu mi některé byly echt protivné. Hned první výslech realitní makléřky mi připadal absurdní a pokračovalo to jako parodie na detektivku. Vydržela jsem jen díky zdejším komentářům, ovšem líbit se mi to začalo až po pizze. Nevím, komu doporučit. Studentům psychologie?

26.03.2023 3 z 5


Mokrá ryba Mokrá ryba Volker Kutscher

Četla jsem s napětím, ale mám raději kratší detektivky, toto je dost rozsáhlé. Čekala jsem více dobových reálií, vůbec jsem si nepripadala jako před sto lety, příběh pro mne datovaly jen politické okolnosti. Důležitý byl asi i místopis Berlína, moje mínus že to tam neznám. Ovšem tu sušenou cibuli překladatel mohl uvést aspoň pod čarou, abych nemusela do slovníku. Líbily se mi různé policajtské typy, způsoby vyšetřování. Komisař Rath mi sice nebyl moc sympatický jako člověk, ale možná ještě zkusím nějaký jeho pozdější příběh, jsem zvědavá na jeho vývoj.

21.03.2023 3 z 5


Sběratel mušlí Sběratel mušlí Anthony Doerr

Krásné povídky. Nejvíce se mi líbily Mkondo, Tolik šancí a Správce. Jsou pečlivě propracované a díky detailům jsem příběhy přímo prožívala. Náměty by skvěle posloužily i pro román. Rozpor mezi životem propojeným s přírodou a muzeální přírodou ve velkém městě, generační rozdíl ve vnímání nových příležitostí mladou dívkou a existenčními obavami její matky. Obdivuji, jak autor vytváří zcela reálné postavy, které nejsou ani dobré ani zlé, téměř s každou z nich se dokážu ztotožnit a v konkrétních situacích prožívat její příběh. Doporučuji.

13.03.2023 4 z 5