Mokrá ryba

Mokrá ryba https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344976/bmid_mokra-ryba-5RV-344976.jpg 4 424 112

Gereon Rath série

1. díl >

Berlín roku 1929. Kriminální komisař Gereon Rath zažívá město, které je v rauši. Kokain, ilegální noční kluby, politické pouliční bitvy – prostě tanec na sopce. Mladý, ctižádostivý komisař, který je ve městě nový a byl uklizen na mravnostní oddělení, se nikým nepověřen zapojí do vyšetřování, které vede oddělení vražd – a netuší, že píchl do vosího hnízdaMrtvý bez identity a se stopami bestiálního mučení je pro oddělení vražd hádankou. Rath objeví pojítko se skupinou Rusů v exilu, kteří měli v plánu nakoupit zbraně za pašované zlato a připravit puč. Po zlatu a zbraních však pasou i jiní. Rath narazí na polovojenské jednotky i organizovaný zločin. Zamiluje se do Charly, stenotypistky na oddělení vražd, a využije jejích zasvěcených informací pro své osamělé vyšetřování. Přitom se do případu zaplétá víc a víc...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Der nasse Fisch , 2007


více info...

Přidat komentář

mirec88
dnes 3 z 5

Nepresvedčilo ma to veľmi. Taký priemerný krimi román, ktorého komiksové spracovanie je omnoho lepšie. Ale seriál si pozriem určite.

Ivana252
20.03.2024 5 z 5

Série s Gereonem Rathem (Mokrá ryba je první knihou této série) je velkolepé dílo. V každém díle sledujeme jeden hlavní detektivní příběh, ale i několik vedlejších, některé se proplétají celou sérií (obdivuji autora, že dokáže udržet v příbězích logiku, často se objeví drobný motiv, který pak rozvine v některém z dalších dílů), složité a propletené jsou i osudy kriminalistů a řady dalších postav, které v sérii prodělávají vývoj a mnohé překvapí. Na pozadí detektivky pak probíhá fascinující příběh nástupu nacismu k moci a přeměny Výmarské německé republiky v Třetí říši, přičemž v sérii je vylíčena řada skutečných historických událostí a postav. Skvělé! Dodala bych jen drobné varování: pro ty, co sledovali seriál Babylon Berlín, ten je také výborný, ale jen velmi volně sérií inspirovaný. A drobná výtka: škoda nekvalitní práce redaktora, ani v jedné knize se nevyvaroval rušivě velkého množství překlepů a pravopisných chyb.


Čmeláček
07.11.2023 4 z 5

Na doporučení mého okolí jsem se rozhodnul, že začnu číst knihy s Gereonem Rathem v hlavní roli :). Zrovna tenhle první díl se mi zdál maličko slabší, ale určitě budu pokračovat a jak tak vidím hodnocení tady, mělo by se to zlepšit :).

Lienilda
04.11.2023 3 z 5

Občas sleduji (nebo spíše si nejdříve nahrávám) seriály, které dávají pozdě večer na ČT2 nebo ČTArt. A často tam narazím na nějaký skvost, jako byl třeba Babylon Berlín. Moc moc se mi ten seriál líbil a když jsem po hodně dlouhé době přišla na to, že je to založené na knihách, bylo jasné, že si sérii chci přečíst.

S mým nadšením nekoresponduje úplně hvězdičkové označení, které knize dávám. Je to tím, že ten rozpor mezi seriálem a prvním dílem knihy je příliš propastný. Charaktery a prostředí postav se vyvíjejí úplně jinak a hlavně Charly pro mě byla v knize zklamáním. Vyhovoval mi více to, co je vidět v seriálu, bohatší a chudší Berlín, což v knize nebylo moc patrné.

V sérii hodlám rozhodně pokračovat a i podle některých komentářů už tuším, že druhý díl se mi snad bude více líbit.

Strašně moc názvů ulic a míst mi kupodivu vůbec nevadilo, spíše jsem litovala, že Berlín vůbec neznám, jinak bych si to užila více.

jarin58
01.11.2023 5 z 5

Dobrá detektivka z období mezi oběma válkami.

efka-m
23.10.2023 3 z 5

Na knihu jsem se moc těšila, mám ráda tlusté detektivky, ale i u mě bylo očekávání větší než výsledný dojem. Zajímavý hrdina, prostředí, doba událostí, kniha byla čtivá, ale nějak mi chyběl větší spád...rozhodně ale kvalitní detektivka se zajímavým příběhem a rozhodně s ní neuděláte chybu.

Vevericka.eva
21.10.2023 3 z 5

Příznivcem této série se nestanu. Sice mi nevadí tlusté knihy, ale musí to mít opodstatnění, taky by se hodilo čast proškrtat, aby byla kniha víc čtivá. Koksující inspektor mě fakt nebavil. Hvězdy za reálie.

petrpospa
31.08.2023 3 z 5

Vysoká hodnocení = velké očekávání. Určitě dobrý pohled do Berlína před sto lety, příběh zajímavý, ale pro mě až moc neuvěřitelný. Hlavní hrdina sebestředně kráčí (všemi) ulicemi Berlína, dělá jeden kopanec za druhým aniž by mu to nějak ublížilo, aby ve finale s kouřící hlavní revolveru zvítězil nad několika skupinami po zlatě dychtících padouchů... Proč ne, papír to unese...

Vcelar1980
09.07.2023 5 z 5

Skvělý úvod serie. Kromě samotného děje je strašně zajímavý i místopis, doporučuji čtenářům najít si na internetu v knize zmíněná místa (Dům Vaterland, Schlesischer Bahnhof, atd...) a podívat se, jak místa vypadají teď (nebo spíš jak dopadla po válce). Také jsou zajímavé politické informace, jaký bordel dělali komouši v tom roce 1929, jak byla slabá vláda a jak se díky tomu pomalu ale jistě začali prosazovat nacisti. Je to skvělé čtení a těším se na další díly.

PitoR
28.06.2023 4 z 5

Babylon Berlín!
"Jedenáste prikázanie: nesmieš protirečiť šéfovi svojmu."

Televízny seriál ma minul obrovským oblúkom, ale rozhodol som sa zoznámiť s knižnou predlohou a zároveň aj nemeckým autorom tohto diela.

Píše sa rok 1929 a v Berlíne to vrie - ilegálne nočné kluby, drogy, prostitúcia, politické šarvátky. Mesto sa mení na divoký západ a ako hovorí klasik: "V Berlíne bol východ divokejší ako západ." Do tohto šialeného kolotoča naskočí komisár Gereon Rath, pochádzajúci z Kolína nad Rýnom. A ten je stelesnením všetkého, len nie vzorného pracovníka kriminálky. Veľmi zamotaný prípad, v ktorom ide o zlato zámožnej ruskej rodiny, k tomu zblúdené guľky a mŕtvol pribúda...

"Po tom zlate pátra každý, kto o ňom vie. Hovorí sa, že kuriér neodolal a chcel si nechať všetko pre seba. V každom prípade nedorazilo tam, kam malo."

Takže, spisovateľ Volker Kutcher ma zaujal, jeho štýl mi sadol a príbeh bol veľmi zaujímavý. A čo vlastne znamená slovné spojenie mokrá ryba? Tak to si musí zistiť každý sám, ak o kriminálne prípady tohto autora prejaví záujem.

"Ľudia sú schopní vykonať aj omnoho horšie veci, ako by človek na prvý pohľad povedal."

Kto vie, prečo sa vydavateľstvo Lindeni rozhodlo pochovať sériu "Krimiprípady Gereona Ratha" už po prvej časti. Žeby Sapkowského "Zaklínač" vynášal viac? No, nič sa nedá robiť. Ak chcem v tejto sérii pokračovať, musím si pomôcť u západných susedov...

alibaba72
26.05.2023 5 z 5

Geniální, skvělé, čtivé, už mám doma druhý díl a jdu ho co nejrychleji číst :-)

Rihatama
04.04.2023 4 z 5

Německý kriminální román zatím nekončící série zasadil autor do roku 1929, tedy do středu německého meziválečného období (skoro to vypadá, že psaní o válečné tematice, ať přímo nebo nepřímo, berou Němci jako psychoterapii). Kriminální komisař Gereon Rath mi od prvních stránek nepadl ani do oka ani do srdce. Mladý, ambiciózní, bezskrupulózní. A přece se v něm nakonec probudí smysl pro čest a morálku, i když trochu pofidérní s vůní kokainu, střelného prachu a dýmu cigaret. Nebýt zmíněného historického kontextu, byl by mě Kutscher svým poměrně lascivním a zprvu i docela naivním příběhem odradil hned zpočátku. V určitou chvíli se však scéna rozkošatí a příběh, kde se kříží sovětská stopa, pašování drog, interpersonální rozbroje a korupce v řadách policie na Hradě, rozběhne. Berlínský Alexandr Platz jsem taky měla před očima. Viděla jsem jej poprvé v roce 1986, kde jsem z televizní věže s očima jak dva talíře koukala přes berlínskou zeď do západního Německa. Nakonec mě udržel nejen kontext věrohodně zachyceného poválečného Berlína zlaté éry výmarského Německa ve 30. letech a rozvíjející se zápletka, ale i postava samotného komisaře Ratha. Vždyť Kájů Maříků je v knihách víc než dost.

Jahýnek
21.03.2023 3 z 5

Četla jsem s napětím, ale mám raději kratší detektivky, toto je dost rozsáhlé. Čekala jsem více dobových reálií, vůbec jsem si nepripadala jako před sto lety, příběh pro mne datovaly jen politické okolnosti. Důležitý byl asi i místopis Berlína, moje mínus že to tam neznám. Ovšem tu sušenou cibuli překladatel mohl uvést aspoň pod čarou, abych nemusela do slovníku. Líbily se mi různé policajtské typy, způsoby vyšetřování. Komisař Rath mi sice nebyl moc sympatický jako člověk, ale možná ještě zkusím nějaký jeho pozdější příběh, jsem zvědavá na jeho vývoj.

Corso
03.02.2023 4 z 5

Praca komisara v medzivojnovom obdobi bola ovela spinavsia a drsnejsia. Navrativsi sa z fronty si prinasaju traumy, sklamanie, ponizenie, hnev, depresiu, a su na oboch stranach barikady. Ci v radoch podsvetia, ci medzi policajtmi, ci medzi robotnikmi, slachtou, v zbytkoch armady.
Kutcher na pozadi krimi pripadu ale vykresluje uveritelnu a realisticku mosaiku, fresku Vymarskej republiky, spolocensky var, aky Nemecko po porazke cakalo. Velmi mi kniha pripomenula ineho mojho oblubeneho detektivkara, poliaka Mareka Krajewskeho a jeho Breslawsku seriu. Podobne, velmi podobne citanie. Az mam dojem ze Kutcher Krajewskeho (pomrknutie aj v Mokrej rybe?) pozna. Rovnako drsne pribehy. Krajewski knihkupectvami preletel dost nepovsimnuty. A mne chybaju taketo detektivky. Rozumej, neseverske neamericke, nie hry s citatelom ake hra Aghata. Spinavy realizmus a troska nahliadnutie do historie. Konecne som objavil nieco tak dobre. Myslim ze Kutcher sa stane mojim oblubencom.

JamesCZE
06.11.2022 4 z 5

Volker Kutscher je po Agatě Christie můj nejoblíbenější autor detektivek. Mám přečtenu celou sérii, ale paradoxně jsem začal od 4. dílu, na který jsem narazil v knihovně a postupně jsem si pořídil i další díly až do konce.

K prvnímu dílu se tak vracím až teď zpětně a musím říct, že rozjezd moc fajn, ale další díly jsou prostě lepší, proto dávám 4 hvězdičky. Jedním z důvodů, proč jsem se i vrátil na začátek série je ten, že jsem nedávno začal koukat i na TV seriál na motivy těchto knih.

Ten je sice fajn, ale vůbec nemá na knihy, ty jsou řádově lepší a platí to i o tomto prvním díle.

perpe2a
12.08.2022 4 z 5

první díl série a super

derminator
08.07.2022 3 z 5

Má první autorova kniha se četla docela dobře, dobrý kladný hrdina, vcelku dobrý příběh. Ale myslím tím jen dobrý proto knihu hodnotím 50%.

Alma-Nacida
26.06.2022 2 z 5

Zas větší očekávání než výsledný dojem. Bylo to nějak nepřehledné a bylo tam všeho moc. Rath se nestal mým oblíbencem a nebýt to audiokniha, přeskakovala bych kde co. Do dalších dílů nejdu.

heavy66
25.06.2022 3 z 5

Po nočním přívalovém dešti vím, jak se asi cítí mokrá ryba. Musím přiznat, že jsem čekal víc napětí a logiky. Příběh mi připadal nepřehledný a zmatený, i když atmosféru hříšného Berlína trefil pan Kutscher dobře, a seznam berlínských ulic je kompletní! Musel bych to celé přečíst ještě jednou, abych si v těch Berolinách a Nordpiratech sjednal pořádek, ale nemyslím, že to v dohledné době udělám!

mial74
20.04.2022 4 z 5

Obvyklá bolest zfilmovaných děl - doporučuji nejprve přečíst a až pak shlédnout výborný seriál.

Já nejprve viděl seriál Babylon Berlin, který nasadil laťku hodně vysoko. Pak jsem se snažil začíst do románu, ale trochu to drhlo, protože začátek je takový pozvolný a navíc zfilmovaný dost doslova. Po několika kapitolách jsem pochyboval, jestli to vůbec má cenu číst dál, jelikož jediný rozdíl oproti seriálu jsem našel, že rudá doktorka byla původně rudý doktor.
Ovšem odložit knížku by byla velká chyba, protože pak se to přeci jenom začne lišit výrazněji, příběh pak také získá docela tah, až jsem zapomněl, že vím, jak to má dopadnout. Výborná detektivka v kulisách meziválečného Berlína, kde se již začíná schylovat k něčemu nepěknému...
Doufám, že ostatní romány cyklu budou stejně dobré a určitě se o tom přesvědčím.

Podle románu byla natočena první série seriálu Babylon Berlin. Oproti knížce je atmosféra výmarské republiky vykreslena daleko plastičtěji. Trochu mě ale filmaři namíchli, kam posunuli postavy Gereona Ratha a Charlotte Ritterové.
Končím se vzpomínkou na hemžení těl na parketu v Moka Efti:
Zu Asche, zu Staub
Dem Licht geraubt
Doch noch nicht jetzt
Wunder warten bis zuletzt...