Italkaaa Italkaaa komentáře u knih

☰ menu

Psí srdce Psí srdce Michail Bulgakov

Nádhera, na jak malém prostoru dokázal B. vyjádřit tolik podstatných věcí.

06.04.2024 5 z 5


Jeptiška Jeptiška Denis Diderot

Tohle jsme četli ve škole a teď jsem si to po letech přečetla v jiném jazyce a musím říct, je mě text stále oslovuje, je plný zajímavých myšlenek a poukazuje na problematičnost církve. Mám tu knihu ráda.

24.02.2024 5 z 5


Moliére Moliére Michail Bulgakov

Skvělé, dva velikáni spojení v jednom textu. Břitkost Bulgakova a dávné umění Moliéra – výborný počin, tematicky je zde mnoho přesahů do dneška, ale nechci spoilovat. Dejte si to.

24.02.2024 5 z 5


Tíživá láska Tíživá láska Elena Ferrante

Jedním slovem: nádhera!

24.02.2024 5 z 5


Prolhaný život dospělých Prolhaný život dospělých Elena Ferrante

Spisovatelka čaruje s náladami i se slovy. Umí popsat vnitřní myšlenkové pochody všech svých postav s takovou přesvědčivostí. Tenhle román je silný, hutný a přesto není rozvleklý. Určitě ho doporučuju.

24.02.2024 5 z 5


Dva životy pana Perla Dva životy pana Perla Timothée de Fombelle

Mám ráda kouzelné příběhy, které by vlastně mohly být i reálné. Tedy alespoň v mém světě. Žádná autorova kniha mě ještě nezklamala. Jen bych byla opatrná s tím, že je to kniha pro děti. Podle mého názoru není, ale dětem asi neuškodí. Je to pěkná kniha.

23.02.2024 5 z 5


Ostrov Entry Ostrov Entry Peter May

Tahle detektivka mě chytila od první věty a nepustila až do věty poslední. Opravdu jsem si ji užila, to napětí, postavy i vykreslení míst, kde se děj odehrává. Vřele ji doporučuji kudy chodím.

23.02.2024 5 z 5


Bratři v poli Bratři v poli Jana Šrámková

Pro děti to úplně není, protože je tam plno výrazů, které se těžko vysvětlují a děti pak ztrácejí pojem o tom, co ten příběh vlastně chce říct. Mám to odzkoušené na třech neteřích v různých věkových kategoriích. Ale jinak je to moc hezké, ilustrace také.

23.02.2024 5 z 5


Povídky smíchovské Povídky smíchovské Marie Rejfová

Bavilo mě prolínání různých poznatků, které známe ze školky. Vše hezky plynulo. Chytré, vtipné, vypointované.

14.10.2023 5 z 5


Pomněnkové matky Pomněnkové matky Lenka Chalupová

Tísnivé a v mnohém nepředstavitelné. Drsně popsané pocity beznaděje ženy, která nemůže mít děti. Celou četbu jsem si přála, aby příběh dobře dopadl. Knihu jsem kvůli tomu nemohla skoro vůbec odložit a když jsem přeci jen musela, neustále jsem na příběh myslela...

13.06.2023 5 z 5


Reklama: Umění hovna? Reklama: Umění hovna? Josef Havelka

Myslím, že je v té knize vtipně a intelgentně shrnuto vše, co je potřeba o reklamě vědět. A je to teda spíš smutné čtení, když si člověk uvědomí, v jakém vleku tupé reklamy neustále je, přestože si myslí, že jí odolává. :-)

08.06.2023 5 z 5


Trestankyně: Příběh Růženy Vackové Trestankyně: Příběh Růženy Vackové Milena Štráfeldová

Knihy paní Milena jsou mimořádné. Umí psát bez patosu a navíc se vyzná v historii, takže vše podává s přesností, která ale nenudí.

08.06.2023 5 z 5


Krycí jméno Studentka Krycí jméno Studentka Milena Štráfeldová

Skvěle popsaná doba, bez patosu, jak to mám ráda.

08.06.2023 5 z 5


Klub nenapravitelných optimistů Klub nenapravitelných optimistů Jean-Michel Guenassia

Tohle je kniha, u které jsem se mnohokrát dojala. Navíc je mimořádně dobře napsaná i přeložená. Četla jsem nejprve v originále, ale česká verze mi asi i díky snadnějšími vnímání textu připadala lepší.

08.06.2023 5 z 5


Anatomie rodu Anatomie rodu Simon Mawer

Opravdu bravurně dovyprávěný příběh. Takových knih nevychází mnoho. Silný příběh, silné postavy, logicky jednající, dojemný, nikoliv plytký. Doporučuji všem.

08.06.2023 5 z 5


Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

Nevadí mi, že je to vulgární. Vlastně mi nejdřív připadalo jako skvělý nápad jakési "přestříhání" děje či kapitol. A jaké to bylo ve skutečnosti? Text je nudný, do příběhu se nejde ponořit, ani se s postavami lehce ztotožnit. Připadalo mi to hloupé, stejně jako volba jazykových prostředků a celkový styl. Jsou knihy, které těší čtenáře svou uměleckou hodnotou, příběhem atd. Tato kniha nepotěší ničím. Je pouze hloupá.

08.06.2023 odpad!


Vlak do Moskvy Vlak do Moskvy Elena Gorokhova

Obálka "na první dobrou" mě nejprve odradila, ale ten obsah byl skutečně moc dobrý. Hodně věcí jsem se dozvěděla, vše navíc bylo zabalené v poutavém příběhu, který se skvěle četl. Je to jedna z těch knih, kterou nechcete odkládat a přejete si ji dočíst na jeden zátah.

08.06.2023 5 z 5


Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Karla Kubíková

Skvělá kniha, plná emocí, strachu, vlastně mi přišla napínavá, protože jsem si říkala, že ve spoustě momentů bych já sama už pokračovat nemohla. Ale hlavní hrdinka pořád žila dál a dál. Bylo to o lidech z masa a kostí. Jsem nadšená.

29.10.2022 5 z 5


Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

U málokteré knížky si člověk odpočine. A proto dávám plný počet hvězdiček. Víc dodávat netřeba.

25.10.2022 5 z 5


Hrdý Budžes Hrdý Budžes Irena Dousková

Smála jsem se, přestože je to literatura ve stylu filmů Zdeňka Trošky. Ale smála jsem se, když jsem to četla ve třinácti. Teď, když jsem to vzala znovu do ruky, už mi to tak zábavné nepřišlo.

25.10.2022 5 z 5