Krycí jméno Studentka

Milena Štráfeldová

Komentáře

Románový příběh studentky Lídy je velmi volně inspirován osudem gymnazistky Lilian Landové, signatářky Charty 77. Lída vyrůstá u prarodičů na venkově, protože její matka Eva neměla zájem se o ni starat. Bujarý noční život, alkohol a večírky byly pro Evu na prvním místě. Po smrti prarodičů je ale Eva nucena vzít si Lídu k sobě do Prahy. Lída se pomalu sžívá s velkoměstským prostředím, ale Evin bujarý život se brzy dostane pod drobnohled Státní bezpečnosti. Okupace v srpnu 1968, smrt Jana Palacha, nástup normalizace a vznik Charty 77 tvoří rámec tohoto příběhu.... celý text

Komentáře knihy Krycí jméno Studentka

Tída
16.04.2026

Takhle jednoduchý a nebojím se říct až plochý jazyk jsem už dlouho neviděla. Místy mi to připadalo, jako když pejsek s kočičkou pekli dort, i autorka se do knihy snažila nacpat všechno, co o daném období ví. Autorka se nechala inspirovat osudem Lilian Landové, což mi přijde trochu jako parazitování. Tahle mladá odvážná žena by si zasloužila, aby o jejím životě napsal někdo fundovanější.

broskev28
14.04.2026

Po To je on a Trestankyni je tohle moje třetí kniha této autorky a opět jsem spokojená. Na rozdíl od Čapkových Kořenů, které jsem po několika kapitolách odložila, mě tahle kniha celkem rychle vtáhla. Samozřejmě že je částečně schematická, ale čerpá ze skutečných osudů a navíc určitě velmi věrně popisuje dobu, kterou by asi nikdo z nás nechtěl prožít. Vydírat rodiče prostřednictvím dětí a obecně příbuzenských vztahů není vynález socialistického systému, ale právě socialistické státní bezpečnosti se povedlo dovést ho k absolutní dokonalosti. (I když východoněmecká Stassi prý byla podle historiků ještě perfektnější a výkonnější.)
Osoby Profesora a Zpěváka jsou snadno rozpoznatelné, zatímco Eva, Milan, Janek, Mirka, Pavel, Dana a samozřejmě Lída reprezentují různé typy běžných občanů. Sympatie čtenářů jsou celkem předvídatelné, já navíc hodnotím čtivost a spád, rozhodně jsem se nenudila. Jsem ráda, že tyhle časy jsou už poměrně dávnou minulostí, ale nemyslím si, že na naši dnešní demokratickou společnost můžeme být pyšní; já osobně jsem si ji představovala jinak.

„Vždyť o jaké ideály tu ve skutečnosti jde? O pravdu, která může mít nespočet odstínů? O spravedlnost, jež nikdy není černobílá? O odpovědnost, slušnost a ohleduplnost k druhým, i když si tak člověk sám sobě škodí? O práci pro vlast? O ono proslulé nebát se a nekrást? Nebo o touhu uspět, proslavit se, udělat kariéru a přizpůsobit tomu své chování? Anebo nakonec jen přežívat v závětří a mít klid?“

julifox3
20.03.2026

Po precteni dila jsem spise rozpacita. Autorka tolik tlaci na pilu, aby vsechen hnus a zlo minuleho rezimu vtesnala mezi radky, az ji zcela unika pribeh, psychologie postav a vztahy mezi nimi. Prilis jednoduchy styl psani ve mne bohuzel nevyvolal zadne emoce. Verim vsak tomu, ze si dilko sve cilove ctenare najde. Knihu bych vrele doporucila jako doplnkovou beletrii k ucebnicim dejepisu pro zaky druheho stupne zakladni skoly.

Josh
16.02.2026

Autor sám volí zda bude mít 1-2 postavy a dostane se jim na kost, nebo více postav, možná ne tak do hloubky, ale komplexněji. Co chce čtenář? Každý něco.... MŠ se podařilo na hraně obojí, záleží na čtenáři čemu fandí a která osoba zaujme. Určitě se většina shodne, že matka Lidky Eva byla teda úkaz a že udavač zůstal mezi řádky...

Zapomínáme, že se v 50.-80.letech toho opravdu moc dělat nedalo. Člověk mohl podlehnout všemu co se mu zdálo určitým útěkem nebo naopak se vezl na silné, komoušské vlně. Ti, kdo se jí nenechali pohřbít, jako třeba Profesor si zaslouží obdiv za odvahu, ale většina národa se snažila přežít... MŠ pokryla nejen obraz rodiny, ale společnost v celé šíři, od těch co trpěli, přes ty co tak nějak zvládali až po ty co měli moc a rádi ji využívali, zneužívali. Autorka tím přenesla atmosféru té doby tak dokonale, že si člověk musí příběh dávkovat, aby ten hnus vydržel....

Zapomínáme, že se politika možná změnila, ale bezcharakterní, bezpáteřní, hloupí, arogantní, peněz a moci chtiví lidé zůstávají.... stejně jako dnes. Není tedy jen otázka jakou politiku si lidé volí, ani co daná politika lidem dovolí, ale mnohem důležitější je co většina z nich akceptuje právě těm jedincům, kteří čekají na vlnu, aby je nad ně vyvezla...

Kéž má náš národ nejen lepší paměť, ale umí se z minulých zkušeností opravdu poučit. Tahle kniha nabízí k tomu možnost.

Annicka
07.02.2026

Měla jsem asi trošku jiná očekávání. Čekala jsem knihu o Lilian Landové. Nebo klidně fiktivní Lídě Jandové, která je skutečnou osobou inspirovaná. Ostatně na to nás kniha láká. Kdyby se příběh zaměřoval na ni, klidně jak tu přede mnou někdo napsal, v ich formě, že bychom viděli, co si tak člověk myslí, když objevuje takový šílený svět, ve kterém má žít. Hlavně pak ten konec, co ji vedlo k sebevraždě. Ale tady jsem si dobré dvě třetiny knihy říkala, kdy se konečně dostaneme k Lídě. A proč je to tady zaplaveno množstvím jiných lidí, jiných příběhů a podpříběhů? Proč se dozvíme i domácí trápení estébáka, který Lídu vyslýchá? Přišlo mi, že spisovatelka chtěla do knihy vecpat všechen hnus minulého režimu, kterého je ale tolik, že by z toho mohla napsat celou sérii, o každé postavě jeden díl. Takhle mi to přišlo moc ploché. Ani jazykově mě to nezaujalo. Myslím ale, že např. pro náctileté jako takový nenáročný úvod k tomu, co se dělo, by to mohlo být dobré. A rozhodně nepovažuji za ztrátu času, že jsem to četla.

Ctv
10.01.2026
Ctv

Aniž bych chtěla snižovat hodnotu knih, které jsou v povinné četbě pro ZŠ (jestli ještě vůbec něco jako povinná četba je), tak musím říct, že tohle je kniha, kterou by si měl povinně přečíst každý žák druhého stupně.
Příběh Lídy hezky popisuje fekálie, ve kterých tehdy lidé žili. Ale nejen kvůli komunistům, ale také kvůli tomu, co jsou lidé zač. Jak se chovají, když dostanou moc nad jinými.
Konec knihy a Lídin věk 17 až 20 let tu byl na můj vkus vzat příliš letem světem. Když už autorka psala fiktivní román jen s hlavními motivy života Lilien, tak si s příběhem mohla pohrát víc. O opravdové Lilien toho není zas tak moc známo, aby šel napsat příběh zcela podle jejího života, takže šlo s tou autorskou fikcí pracovat víc.
Nic to ale nemění na skutečnosti, že je to skvělá kniha.
Doporučuji dohledat si na YouTube vyjádření umělců k antichartě. Hlavně z Mistra se člověku udělá nevolno.

VladkaBU
02.01.2026

... zajímavý příběh o době, kterou neznám, byla jsem dítě, a zajímaly mě jiné věci, a o které se postupně dozvídám. Byla to doba zlá, nikdo netušil, zda je sledován, kým je sledován, kdy si pro něj přijdou. Lídin život byl až moc krátký, obdivuju její odvahu.

lenikhor
21.12.2025

Opravdu poutavě napsaná kniha. Líbí se mi, že spisovatelka se nechala inspirovat skutečnými postavami, i když změnila jména a určitě trochu i děj. Ale fakta jsou skutečná. Je dobře, že se můžeme takto něco dozvědět o chartistech, ale i něco o osudech jeptišek a o tom, jak byli lidé "všímaví" a hbitě hlásili protisocialistické chování spoluobčanů, o tom jak mohli probíhat výslechy nebo schůze SSM. Místy kniha obsahuje i jemný humor, ale je psána věcně, bez zbytečných podrobností.

Datr1
16.11.2025

Skvěle napsáno, určitě by si to měli přečíst ti, co dnes říkají, že před revoluci bylo líp. Jenom se mi moc nelíbilo to skákání v časech

Annannas
28.10.2025

Výborná kniha o statečnosti lidí, kteří se nechtěli smířit se zrůdným režimem, ale dostali zrůdnou odplatu... DOPORUŘUJI

JointlieKat94
16.10.2025

Máme chvilku po volbách a i tak jsem byla napjatá, jak to s námi bude. Kdyby to vyšlo tak, jako tady v té knize, prostě zmizím. Nepředstavitelné peklo.

Kniha na mě už nějakou chvíli čekala, ale prostě to přišlo ve správný čas. Zpočátku jsem měla trochu problém se jmény, jako kdo s kým a kam patří, ale to trvalo jen pár kapitol. Pak už jsem se jen vezla a hltala kapitolu od kapitoly. Vůbec to nebylo zlé tak, jak jsem se ze začátku bála. Četlo se to fakt samo, jen bych dala asi více prostoru Lídě, než její matce Evě.

Ale jinak, skvělé, a asi doporučuji k přečtení.

Mateo67
10.09.2025

Blíží se volby. Ale nejen proto knihu čtěte a doporučujte dál. Zrůdnost totalitního režimu v přímém přenosu. Takovýchto knih, jak běží čas dál od roku 1989, není a nebude nikdy dost.

JiMi017
01.06.2025

Velice pozitivně hodnotím tuto knihu, kterou jsem dostal zapůjčenou k přečtení od kamarádky čtenářky. Kniha se mi strašně dobře četla a i když se tam prolíná více postav, tak byla pro mě přehledná a každý příběh se mi postupně rozvíjel a časem spojil s hlavní hrdinkou Studentkou Lídou. Kniha popisuje celý životní příběh Lídy, kdy kniha začíná životem její mamky před narozením Lídy, jejím početím a životem potom. Už život u její mamka ji dal kořeny ke svobodnému myšlení a její partner, který pak emigroval se svými přáteli ji inspiroval dýchanky v bytě. Zdravý životní základ měla u babičky a dědy, ale bohužel po jejich smrti už se vyvíjela v prostředí, které je nasměrovalo na životní cestu, která nebyla v komunistickém režimu žádána a nakonec ji dovedla až ke smutnému konci. Příběh dalších postav, krásně zapadá do dané doby a je vidět různé pohledy a role v komunistickém režimu, jako třeba její druhá babička, u které pak bydlela, přátelé Mirka a Janek se synem Lukášem, Profesor a Zpěvák. Vřele doporučuji k přečtení a mladá generace by se měla seznámit s tímto příběhem, ať vnímá tehdejší dobu a názory mladých lidí, kteří nechtěli žít v soulady s režimem v budovatelské kleci socialismu. Dávám 5 * a moc chválím tuto knihu, navíc, když příběh je napsaný podle skutečné postavy.

JitkaJak
01.05.2025

Po zhltnutí téhle čtivé knížky jsem dala 4 hvězdičky. Za to, že mě příběh, byť tak nějak škrobeně napsaný, pohltil, a že jsem se dověděla o dívce Lilian, mé vrstevnici. Ale o knize pořád přemýšlím a hvězdy ubírám. Mrzí mě, že nebyla napsána úplně jinak, víc do hloubky, víc z pohledu té hlavní hrdinky, dokonce třeba ich formou, jak vnímala své dětství, svoji mámu, lidi okolo sebe, co prožívala ve vztahu k době, v níž vyrůstala, i k lidem, kteří ji obklopovali. Co se jí asi honilo hlavou, když, osamělá, koukala z okna na Prahu? Co s ní později udělala zamilovanost? Atd. Víc jsme se dověděli o její hloupé a praštěné matce. Ta za prostor, který v knize dostala, opravdu nestála.

ErikaJ
24.04.2025

Příběh mladé dívky, která v době nesvobody našla odvahu postavit se proti systému a příkazům. Její příběh není jen o odporu, ale i o vnitřní síle, víře ve spravedlnost a touze po svobodě. Mám ráda knihy s touto tématikou. Vždy si zase a znovu uvědomuji, že bychom neměli zapomínat na to, jak křehká může být svoboda a jak těžké bylo žít v době, kdy se pravda šeptala a odvaha trestala.

AngeliS
14.03.2025

Kniha mě úplně pohltila a ještě dlouho po dočtení jsem o ní přemýšlela. Popisuje pro mě poměrně neznámý příběh o odvážných disidentech. Sama jsem dobu komunismu nezažila, takže pro mě bylo čtení o to zajímavější. Obdivuji odvahu těchto lidí, protože si nejsem jistá, jestli bych sama dokázala něco podobného. Asi bych dala přednost klidu, a právě proto si jich tolik vážím – i když vím, že to nikdy nemůžu úplně pochopit - hlavně co LIDI, vlastní lidi dělali lidem a kor po válce!
Kniha je ale napsaná skvěle!

Ivana.Grande
27.02.2025

Jedna z nejlepších knih, kterou jsem kdy četla. Propracovaná, čtivá, silná. Člověku se až nechce věřit, v jakém režimu byly naše rodiny nuceny žít. Tohle vyprávění o době, kdy jste nemohli věřit vůbec nikomu a i stěny měly uši, vás prostě chytne a nepustí. A nejhorší na tom je, že se to doopravdy dělo.

brebta
07.01.2025

Velmi silný příběh. Je to již chvíli co jsem dočetla a stále ve mě rezonuje. Toto by měla být povinná četba pro všechny. Velice rychle zapomínáme co všechno bylo běžné a normální. Po přečtení jsem se cítila celá ulepená, špinavá.....a zároveň vděčná za možnost číst tento příběh pro mě neznámý. Skvěle napsaná kniha

jindra3953
05.01.2025

Až z toho člověka mrazí, jaká to byla hnusná doba a jak rychle lidi zapomínají. :(

iva23
24.09.2024

Skvělé. Jako všechno od paní Štráfeldové.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi