Komentáře knihy Hrdý Budžes
Impulsem k přečtení byl u mě poslech podcastu rádia Wave: Buchty čtou. Stejně jako jsem se skvěle pobavila u podcastu tak jsem se znovu skvěle pobavila u čtení. I když jsem vyrostla v jiné době knížka vyvolává spoustu vzpomínek na dětský svět. Divadelní představení jsem neviděla.
Po velkých chválách a ovacích na divadelní hru i samotnou knihu jsem po ní sáhla také a byla jsem velmi zklamaná. Vtipná mi nepřišla ani trochu, působila na mě spíš smutným dojmem, místy až trapným (což je ale něco, co v rámci toho, že je vyprávěna z pohledu dítěte, dokážu odpustit). Jediné její pozitivum bylo to, že se to vlastně docela dobře četlo. Nicméně do dalších dílů ze série se pouštět nebudu.
název knihy jsem zaregistrovala už kdysi dávno a lámala si nad ním hlavu...(hlavně ve formě divadelní hry s Bárou Hrzánovou, která také načetla audioknihu, kteru jsem si poslechla a Helenka mi zpříjemnila několik cest z práce...)
milá, jemná, vtipná, naivní.. nejvíc se mi snad líbila dnešní pasáž ze školní jídelny - šlacha s bramborem a koprovkou :D :D
no a pak samozřejmě tragikomické vyústění a zjištění, kdo byl vlastně ten Budžes... a konečně mi to dává smysl !!! :D a nejen mně asi... hurá na Oněgina...
Velmi čtivě vykreslena Husákova doba sedmdesátých let 20. století z pohledu dívenky Helenky, která chodí do 2. třídy. Vše je naprosto pravdivé, nic není přikrášleno ani smyšleno. Viděla jsem představení v divadle, dívenku hrála báječně Bára Hrzánová a tam jsem se i od srdce zasmála.
Patřím k těm kterým se kniha nelíbila a vtipná mi tedy taky vůbec nepřišla. Takové příběhy ze života děvčat jsem četla jako náctiletá.
Nejprve jsem viděla záznam divadelního představení se skvělou Bárou Hrzánovou. Knížka se četla taky velmi dobře. Překvapilo mě, o kolik byla delší oproti divadelní hře :-)
Popsat takto svět dospělých dětskýma očima je umění. Takový styl mi obecně sedí a vnímám to tak, že autorka má talent. Protože napsat knihu tímto stylem nedovede jen tak každý, aby byla kniha autentická a uvěřitelná.
Audio ČRo: Nemůžu se zbavit dojmu, že mě to vůbec neoslovuje. Takové grotesky z dětského života, které ale subjektivně nesednou.
Bohužel nejsem typ na tento styl humoru, který je postavený na dětské naivitě. Některé pasáže jsou vyloženě “na sílu” (jak jsem se počurala). Ale jsem ráda, že mám tuto klasiku odšktrnutou.
Poslouchala jsem jako audio knihu na ČRo skvěle načtenou Zuzanou Slavíkovou. Divadelní hru jsem neviděla, ale chystám se na ni.
Co se obsahu týká, děj není nijak převratný, ale líbila se mi ta dětská naivita, se kterou je popisování svět dospělých.
Většinou se mi líbí víc kniha, než filmové nebo divadelní zpracování, ale v tomto případě díky Báře Hrzánové vyhrává divadlo. Kniha je nicméně napsaná moc hezky a zaslouží si pět hvězd. Bavila jsem se. Doporučuji.
Naskytla se mi možnost poslechnout si audioknihu tohoto velkolepého díla, které se ovšem ne každému líbí. Před očima jsem měla divadelní hru, kterou jsem viděla několikrát a vždycky mě dokáže překvapit. I osobitý styl vyprávění mě prostě sedne. A představitelka hlavní role - paní Barbora Hrzánová - to se nedá popsat. V tomto případě si role nemohla vybrat lepší herečku. A Bára umí nejen zahrát, ve svém věku, ale i namluvit a to zcela přesvědčivě i dětské role tak, že jí věříte všechno do posledního slova. Má dar. Pak je takto předvedené literární dílo nezapomenutelné. Jistě sen každého spisovatele.
Helenka Součková chodí na prvý stupeň základnej školy, pochádza z hereckej rodiny, má miernu nadváhu, srší neutíchajúcim množstvom zvedavosti a vyrastá v komunizme.
Kombinácia, ktorá prináša nespočet nevinných detských nedorozumení, "nemilých vecí", no najmä úsmevných situácií, ktoré minimálne zlepšia náladu a človek sa od srdca zasmeje.
Táto jednohubka sa stala mojou srdcovkou vďaka divadelnej inscenácii s jedinečnou Bárou Hrzánovou. Jej hlas a stvárnenie Helenky som počula pri každom slove a dodávalo čítaniu hlbší a čarovnejší rozmer.
Tento příběh jsem viděla nesčetněkrát jako divadelní hru, která je za mě naprosto bezkonkurenční. Dodává mu tu pravou šťávu, která bohužel v knižní podobě chybí a nevynikne tak, jako na jevišti.
Patrně jako jeden z mála zdejších uživatelů jsem neviděl divadelní hru s Bárou Hrzánovou, nicméně druhé přečtení knížky mě utvrdilo v tom, že Hrdý Budžes není pro mě. Ta netradiční forma vyprávění mi vůbec nesedí. Jedno se tomu však upřít nedá - komunistické reálie vyprávěné z pohledu malého dítěte jsou místy opravdu mrazivé.
Vyprávění i komentáře Helenky jsou vtipné a originální. Pohled na dobu komunismu očima dítěte je moc zajímavý. Jen škoda, že je to tak krátké.
Kniha napsaná očima malé dívenky v dětských letech. Podle toho také vypadá jazyk a soudržnost textu. Přijde mi to opravdu autentické vyprávění, autorka často odbíhá od myšlenek k zdánlivě nesouvisejícím věcem, takže to napodobuje myšlení malého dítěte. Místy jsem se ztrácela v textu, protože si ani nevšimnete a najednou se od původní myšlenky přesuneme úplně jinam. Přitom jsou na pozadí vyprávěny příběhy mnoha lidí většinou zdrcených socialismem. Kniha nejspíš nebude má nejoblíbenější, ale příběh i samotné zpracování bylo zajímavé, proto doporučuji si knihu alespoň přečíst.
Normalizace očima malé holky. Skvělé je, že vypravěčka neopouští jazyk malé holky, má znalosti i zkušenosti malé holky a všechno je to uvěřitelné. Jen nevím, jestli je to náročná kniha nebo obyčejná kniha v náročné době.
Knížka se tváří jako veselá, ale chvílemi mi ten úsměv na tváři povážlivě tuhnul. Na svá klukovská léta samozřejmě vzpomínám rád, ale pro generaci mých rodičů za Husáka povětšinou moc srandy asi nebylo. Každopádně díky Báře Hrzánové a následně paní Douskové mám splněný 10. úkol ČV 2025 (nejdříve film a pak kniha).
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
satira humor zfilmováno dětství komunismus normalizace (1969-1989) herci dětský hrdina rozhlasové zpracování zločiny komunismuIrena Dousková také napsal(a)
| 1998 | Hrdý Budžes |
- Irena Dousková – Hrdý Budžes / Milan Ciler, webmagazin.cz

80 %
76 %
Hrdý Budžes
Smála jsem se a zároveň mi tuhla sanice při vzpomínkách na mé dětství. Pionýrský kroj, státní svátky, lampionový průvod... díky za tuto knihu