Oněgin byl Rusák
kniha od: Irena Dousková
KoupitKoupit eknihu
Volné pokračování bestselleru Hrdý Budžes. I Oněgin byl Rusák chytí za srdce jak každého, kdo má v živé paměti prapodivně popelavou dobu husákovské normalizace, tak čtenáře, kteří onen čas-nečas znají už jen zprostředkovaně. Helena Součková se přes kádrové překážky dostává na gymnázium. Přestože jí osud nerozdal právě příznivé karty, statečně usiluje vyznat se ve svém nitru i v pokryteckém světě kolem. Navzdory všem obtížím a zmatkům si dokáže trpělivě budovat bohatý vnitřní svět. Oněgin byl Rusák je tedy podobně jako Hrdý Budžes jednak autobiograficky laděným osobním příběhem, jednak tragikomickou mozaikou doby, která ani s odstupem času neztratila nic na své obludnosti. Zparchantělý, prohnilý komunistický absurdistán ČSSR zde (spíše jakoby mimochodem, tím však přesvědčivěji) vystupuje ve vší své ubohosti a nahotě....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/2749/onegin-byl-rusak-2749.jpg 4.4751Série | Helenka Součková 2. |
Žánr | Humor, Literatura česká |
Vydáno | 2006, Druhé město |
více informací... |
Komentáře (117)
Kniha Oněgin byl Rusák

Helenka Součková nám od minule trochu povyrostla. Chodí na gympl, píše básně a s kamarády z Pomedu vede vznešený debaty o životě, vesmíru a vůbec. Stejně jako v prvním díle je tu geniální obraz dospívající holky, která si prostě vede svůj život, tak jako stovky generací holek předtím i potom – řeší kluky, známky, matku, koníčky a poznává svět, jak nejlíp umí. Zároveň tu jsou krásně vidět úskalí doby kádrových posudků a omezené možnosti ve společnosti, kde správný názor je ten úředně schválený.
Celou knihou tak nějak neviditelně prochází můj milovanej Evžen Oněgin. Součková se k němu často nedobrovolně vrací a dává si velkýho majzla, aby nedopadla jako hloupá odmítnutá Taťána, až si nakonec zapomene dát taky pozor, aby nedopadla jako natvrdlej Pozdě Bycha Oněgin… A když mi konečně došlo, že se v názvech kapitol schovává soundtrack, bylo vymalováno. Šest z pěti hvězdiček a nikdy jinak.

Po Budžesovi je čtenář nejdřív trochu zklamán, pak se objeví vážnější děj. Trochu komedie a tak trochu tragedie. Zkratka život jak si ho někteří ze 70. let pamatujeme. A najednou je o čem přemýšlet, vzpomínat a srovnávat. Není to už takové odpočinkové, o to zajímavější.

Volné pokračování knihy Hrdý Budžes. Helenka Součková na gymnáziu v Praze prožívá 70.léta. Autobiografický příběh, který je tragikomickou mozaikou doby. Skvělý čtivý román.
(31.3.2008)

Helenka dospívá a má jiný život. Školu, profesory, kluky, peníze, politiku, místo ve společnosti, v životě, a stejně jako v prvním díle pravdu a spravedlnost, vše v ocelových kleštích totality. Krásně napsáno, opravdový návrat do socialistické Prahy.

Za mě úžasná kniha! Stejně tak jsem s nadšením přečetla i knihu Hrdý Budžes. Připomnelo mi to dobu, ve které jsem žila, jako by se člověk vrátil do dětství a mládí. Viděla jsem i divadelní představení v Praze v Dlouhé - Onegin byl Rusák- , úžasné, to nemělo chybu. Moc pěkná kniha a to divadlo - bomba! Šla bych na to znovu a znovu, kdyby to dávali.

Hrdý Budžes, to je srdcovka, ale k přečtení pokračování jsem se hodně dlouho odhodlávala. Teď když mám dočteno, tak rozhodně nelituji. Stejně jako první díl se kniha četla dobře, člověk se zasmál i zamyslel. Poslední stránky knihy sebou přinesly i značnou dávku úzkosti. Doufám, že se mi v nejbližší době povede sehnat i třetí pokračování, ať vím, jak to s Helenkou nakonec dopadlo.

O něco starší a zkušenější Helena Součková, která je ale dál sympatická, přemýšlivá i vtipná – stejně jako moje oblíbená autorka Irena Dousková.
Doporučujeme

Štítky
humor komunismus satira normalizace (1969-1989) studenti Praha normalizace socialismus Československo
Autor a jeho další knihy
- Rakvičky 2018
- Hrdý Budžes 1998