floribar floribar komentáře u knih

☰ menu

Lisey a její příběh Lisey a její příběh Stephen King

O trochu slabší Kingova kniha. Mělo to velmi dobré a napínavé pasáže, ale i velmi nudné pasáže. Mám sice ráda Kingovo detailní popisy které výborně seznámí čtenáře s postavou i dějem ale zde toho mi přišlo až moc.

13.01.2024 4 z 5


Cujo Cujo Stephen King

Tato kniha je prostě klasika. Jako snad ve všech Kingových knihách, které jsem zatím přečetla, i zde jsou skvěle vykreslené postavy i jejich vztahy a osudy. King zkrátka umí bravurně popisovat lidi, prostředí i atmosféru. Osobně se mi strašně líbili pasáže, kde byl vyobrazen pohled psa Cuja.

13.01.2024 4 z 5


Trápení Trápení Richelle Mead

Knihu jsem četla kdysi jako náctiletá a kniha mi přišla úžasná. Teď po nějaké době jsem se ke knize vrátila, kvůli čtenářské výzvě. A musím říct, že mi kniha je sice dobře napsaná, ale nějak se mi do ní nepovedlo začíst, pravděpodobně je to tím, že jsem jí kdysi už četla nebo změnou preferencích.

25.11.2022 3 z 5


Čtyři rány pěstí / The Four Fists Čtyři rány pěstí / The Four Fists Francis Scott Fitzgerald

První dvě povídky mě bavily, ale u té třetí jsem někdy v půlce přeskočila z češtiny do angličtiny abych ji vůbec dočetla. Angličtina je v ní obtížnější, ale vždy se můžete podívat na českou stránku a zjistit co to slovíčko znamená.
Nejvíc se mi líbil příběh Ach, rusovlasá kouzelnice!, je vlastně velmi smutný příběh o muži, který se nikdy neodvážil splnit si své sny a kvůli tomu vlastně nebyl nikdy šťastný ve svém morálně správném stereotypním životě.

25.11.2022 3 z 5


Billy Summers Billy Summers Stephen King

Sice jsem po jsem očekávala nějaký hororový příběh nebo alespoň víc krvavý, ale musím říct, že i přesto mě kniha v táhla do děje velmi rychle. Kniha je velmi dobře a poutavě napsaná. Postavy jsou skvěle napsané, že by jste je hned rádi pozvali na kafe, jen aby jste věděli o nich víc i když Alice mi přišla trochu otravnější, ale to k ní asi patřilo.

15.11.2022 5 z 5


Těžké melodično Těžké melodično Terry Pratchett

Další úžasná knih z prostředí zeměplochy, díky které mám tendenci si teď přečíst knihy co už jsem četla. To, že v ní je Smrť je jen velké plus (prostě famózní postava, ať už se ukáže kdekoliv). Musím říct, že mágové pod vlivem hudby kamení, byly dokonalí a velmi vtipný.
„Výsměšek spokojeně mlaskl. "No, musím říct, že my tady v Ankh-Morporku dobře víme, co se dává do dobrého piva," prohlásil. Mágové přisvědčili. Oni to taky věděli. Proto pili gin s tonikem." - Těžké Melodično, Terry Pratchett

11.11.2022 5 z 5


Chrám Matky Boží v Paříži Chrám Matky Boží v Paříži Victor Hugo

Ke knize jsem se konečně dostala, až díky čtenářské výzvě. Musím říct, že kniha je skvělá, i přes delší popisy jsem se od knihy nemohla odtrhnout.

Spatřuji v knize velmi trefnou kritiku společnosti; naráží jak na ovlivnitelnost davu, který Quasimoda v jednu chvíli nenávidí a v druhou miluje, tak i na pokrytectví církevních hodnostářů. Antagonista, páter Claudius Frollo, je ostatně typická ukázka muže, který i přes svou maximální erudovanost zešílel zapíráním svých přirozených potřeb. Quasimodo je naopak ukázkou chudáka, romantického vyvrhele společnosti, který byl již odmala povrchně odsuzován a dohnán tak k naprosto hrůzným činům.

Po přečtení knihy mám nutkání jet do Paříže.

12.10.2022 5 z 5


Nadělat prachy Nadělat prachy Terry Pratchett

Další úžasná knížka ze světa zeměplochy. Kniha je v podstatě pokračování zaslané pošty. všechny postavy byly perfektně vykresleny - pan Pedant se svou hračkou, Vetinari (stejně jako vždy naprosto dokonalý), Vlahoš...
Ekonomie je pro mě ošklivé slovo, ovšem Terry Pratchett dokáže i prostředí bank a financí popsat zábavným (navíc srozumitelným) způsobem.
Nejvíc mě z celé knihy bavily scény s Grácií... ženský golem čtoucí červenou knihovnu? Perfektní!

09.10.2022 5 z 5


Slavnost bezvýznamnosti Slavnost bezvýznamnosti Milan Kundera

Knihu jsem kdysi dostala k vánocům, a sáhla jsem po ní až teď, díky čtenářské výzvě. Knihu jsem přečetla za jedno deštivé odpoledne a vůbec nevím, co ke knize napsat. Musím říct, že Kundera nepatří mezi mé oblíbené autory, nebo spíše čtené autory. Pochopila jsem myšlenku, kolem které se autor motá a kterou chce předat, ale možná jí tam vkládal příliš na sílu. Příběh byl vcelku nezajímavý, nepoutavý. Ale musím říct, že pupíky si budu pamatovat a u Stalina jsem vyprskla smíchy. Takže nakonec kniha nebyla tak špatná.

09.10.2022 3 z 5


Osvícení Osvícení Stephen King

Kdysi jsem viděla film s Jackem Nicholsonem, takže jsem byla zvědavá na knižní předlohu. Podobně jako v jiných hororech od Kinga ani Osvícení není založeno na lekačkách. Tempo je oproti filmu výrazně pomalejší, ale čtenář si tak alespoň může užít proces pozvolného psychologického dušení, bez kterého se žádná z Kingovek neobejde.

09.10.2022 4 z 5


Pentagram Pentagram Jo Nesbø

Opět se objevuje velmi zajímavý případ, který se tentokrát týká sériových vražd. Chvílemi mi přišlo, že je příběh zdlouhavý a nezáživný, ale pokaždé když se tyto části objevili, tak byli vždy vloženy mezi dvě velmi napínavé a zajímavé části. Musím říct, že právě osobnost Harryho Hola, jeho zarputilost a světlé chvilky mezi etapami alkoholického běsnění, dělá z hlavní postavy tak originální osobnost a příběh velmi zajímavý.

26.09.2022 4 z 5


Erik Erik Terry Pratchett

Trošičku horší než ostatní knihy, ale to je možná můj pohled, jelikož knihy s Mrakoplašem nepatří mezi mé oblíbené. Jinak kniha má v sobě schované historické reference, které celou knihu vylepšuje, jelikož jsem dějepis milovala. Navíc zavazadlo je úžasné, jako vždy. Jednoduchý děj i zápletka a celá kniha působí, jako pár samostatných povídek.

25.09.2022 4 z 5


Marťanská kronika Marťanská kronika Ray Bradbury (p)

Ze začátku naprosto geniální a dokonalé. Přesně takhle by vypadalo osidlování jakékoliv planety lidmi, podle mých představ. Ke konci mě ale kniha přestávala bavit a měla jsem se problém začíst.

01.09.2022 3 z 5


Čaroprávnost Čaroprávnost Terry Pratchett

Prostě klasický úžasný Pratchett. Začátek trošku míň zábavný, velmi rychle se to spraví.

01.09.2022 5 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Velmi dobře napsaná knížka, která vás velmi snadno vtáhne do děje a pan Herbert je velmi talentovaný autor. Jediné co bych vytkla tak, že občas je to velmi zmatené, a pasáž se musí přečíst víckrát, aby to člověk pochopil.

01.09.2022 4 z 5


Misery Misery Stephen King

Po dlouhé době jsem četla něco od Kinga. Kniha je úžasně napínavá, nemohla jsem se odtrhnou a celou knihu jsem přečetla za 2dny (Čte se prostě sama).

14.08.2022 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Kniha byla velmi zajímavě napsaná a smrt je velmi dobrý vypravěč. Ale celkově mě knížka zklamala, protože jsem měla asi moc velké předpoklady.

18.09.2020 2 z 5


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Knížku jsem teď četla podruhé (poprvé jsem ji četla před vydáním filmů), tentokrát v originále, a musím říct,že film mi knihu zkaziI (což se mi stalo poprvé ). Filmy jsem viděla asi dvakrát a moc se mi nelíbily, přesto mi utkvěli v paměti a během knížky jsem podvědomě hledala části, které byli do filmu přidány.
Jinak příběh je jednoduchý a čte se rychle.

11.08.2020 4 z 5


Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Knížka je zajímavá a asi hodně lidí nadchne, ale pro mě nebyla. V podstatě pije, spí a zase jde.

07.08.2020 2 z 5


Dobrá znamení Dobrá znamení Terry Pratchett

Velmi dobrá kniha, dá se zvládnout jedním dechem.
Rozhodně doporučuju.
„Znečištění převzal firmu, když Mor, mumlající něco o penicilinu, odešel v roce 1936 na odpočinek.“

30.07.2020 5 z 5