Erinyie Erinyie komentáře u knih

☰ menu

Trinásť balád pre Lucifera Trinásť balád pre Lucifera Radoslav Kozák

Trinásť balád pre Lucifera
Autor: Radoslav Kozák
Stran: 264
Žánr: horor
Hodnocení:

,,Muž, ktorého priviedla na mizinu, padal jej z ruky ako zralé ovocie, aby na zemi samo zhnilo."

Do rukou se mi dostala tato pozoruhodná sbírka hororových povídek od slovenského autora. Na knihu jsem narazila náhodou na FB skupině a já si řekla proč ne, horory mám ráda a vždy jsem zvědavá jakým stylem je kniha pojatá.

Tady na vás čeká třináct povídej se stupňující se tendencí, musím vyzdvihnout že zde napětí a strach je dávkován postupně a každou stránkou se vám hlouběji dostává pod kůži až do morku kostí. Kniha je dobře napsaná a není to ten styl kdy má čtenáře šokovat ale příjemně držet v napětí až do posledního písmena.

Musím zmínit ilustrace, ty jsou dokonalé a knize dodávají na atmosféře a krásně vystihují děj jednotlivých povídek.

Mých top 3
Barbiturátova bábika
Septembrový muž
Dvere

26.04.2024 5 z 5


Ve větvích Yggdrasilu Ve větvích Yggdrasilu Tereza Kadečková

Ahoj,

máte rádi severskou mytologii? A co tahle si přečíst příběh Lokiho a Thora v trošičku jiném kabátu.

Musím přiznat že mě kniha bavila, autorka má velmi čtivý styl vypravování a s tématem mytologie si velmi vkusně ale zároveň vtipně poradila.

Co vše se dokáže stát když Agáta srazí boha taxíme? No to si ani sama v těch nejšílenějších snech nedokázala představit.

Agáta jako hrdinka mi byla sympatická, její charakter s vámi bude házet protože co si budeme, ta holka se nikdy nebude chovat tak jak by jste od ní očekávali a málokdy se drží rady ať je už myšlená sebevíc dobře.

Do křížku se nedává s nikým menším než je sám Loki, bůh lži a falše, a musím uznat že autorka jej tady vykreslila trefně, dialogy s Agátou byly vtipné a některé situace do kterých se dostávali byly více než komické, hodně jsem se nad touto dvojící nasmála.

Kniha jako celek funguje skvěle, krásně vykreslený fantasy svět plný sarkastického humoru a akce, příběh krásně ubíhal stránku za stránkou, jedinou menší výtku bych měla k druhé části knihy kdy mi už děj přišel trošičku přitažený za vlasy ale to je na úhlu pohledu každého čtenáře.

"První vrána smrtí hrozí,
druhá vrána radost nosí,
třetí dívku houpe sladce,
čtvrtá přinese ti chlapce,,

Babské povídačky!

21.04.2024 4 z 5


Zpěv straky Zpěv straky Dana Beranová

Ahoj,

dnes tu jsem opět s knižním tipem na českou knihu od autorky Dany Beranové

Zpěv straky
Žánr: fantasy
Stran: 250
Hodnocení: 80%

Pohádková fantasy pro dospělé? Proč ne

Příběh je příjemně čtivý, pomalé tempo příběhu tady vůbec ničemu neškodí a autorka nám krásně vykreslí jak prostředí tak jednotlivé charaktery.

Na prvních stránkách se seznamujeme s Hanikou, mladou čarodějkou která se rozhodne vzepřít matce a žít si život podle svého, svou budoucnost vidí v léčitelství a zachraňování životů obyčejných lidí.

Hanika se vlivem rozhodnutí krále stává poslední léčitelkou a díky tomu je o její léčitelské schopnosti velký zájem, zvládne však čelit nástrahám které na ní čekají pomalu na každém roku jen s tím co má? Nebo bude muset sáhnout po magii kterou díky matce tak opovrhuje?

Hlavní příběh autorka prokládala mezihrami, tohle oživení příběhu se mi moc líbilo, krátké povídky které nám odhalovaly osudy dalších postav které jsou / budou v hlavní dějové lince, velmi se mi líbilo jak vše postupně do sebe zapadalo a vše se krásně vyjasnilo.

Trochu mě mrzela strohost vedlejších postav, chápu že byly součástí dané výpravy ale zasloužili by si více prostoru, uvítala bych mapu, přeci jen se v knize hodně cestuje a věřím že nejsem jediná, nic to nemění na tom že tento příběh je originální a pokud bude pokračování, v co doufám konec nám autorka zanechala poměrně otevřený, určitě si jej ráda přečtu

17.04.2024 4 z 5


Adept Adept Adam Przechrzta

(SPOILER) Ahoj,

dnes tu pro vám mám knižní tip od sousedů

Adept
Autor: Adam Przechrzta
Žánr: sci-fi, fantasy
Stran: 384
Hodnocení:

Tuto knihu jsem si koupila kvůli obálce ale nikdy jsem se do ní nepustila, pak přišla nabídka štafety na celou sérii a já ji řekla proč ne, zkusím a uvidím, tímto děkuji @knihy_s_marcelom

Ocitáme se na začátku 20. století v Polsku které není úplně Polsko, ve městě Varšava která se řídí svými pravidly a zákony.

Ze začátku jsem měla obavy, byla jsem lehce zmatená, moc postav a jmen, do toho polské a ruské názvy - v knize je slovník s "významy" ale chápu že kvůli navození té správné atmosféry to v knize musí být - upřímně po pár stránkách jsem to již nevnímala.

Na akci dlouho čekat nebudete vlastně hned první kapitoly vás vtáhnu do děje a vy již přihlížíte jak se alchymista Rudnický snaží probíjet nepřízní osudu, občas i ho bylo až líto, po celou dobu se snaží všemožně nepříjemnostem vyhýbat ale ve finále to vypadá že jim jde naproti.

Společnost našemu alchymistovi dělá Samarin, voják až do morku kostí který se řídí čistě tím co má z výcviku vštěpeno a málo kdy používá svůj vlastní rozum a úsudek, tuto spolupráci bylo zajímavé sledovat, oba se od sebe navzájem učili a ke konci knihy byl posun obou postav znatelný, jsem hodně zvědavá na pokračování v tomto směru.

Abych nezapomněla, příjemným překvapením byla Anastázie, příjemné zpestření v knize kde převládaly mužské charaktery, ale víc vám k ní nepovím na tuhle postavu si každý musí udělat svůj názor, za mě do příběhu sedla jak pr*el na hrnec.

Skvělý a originální příběh, nechyběla akce ani vtipné scény, měla jsem strach z politiky ale ta byla jen okrajově, velmi mě bavilo sledovat taktizování a pletichaření mezi postavami, a pokud máte rádi černý humor tak tady si přijdete na své.

14.04.2024 4 z 5


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

(SPOILER) Na tuto knihu jsem se hrozně těšila, když byla možnost předobjednávky tak jsem po ní skočila.

No co Vám budu povídat toto byla jízda, od knihy jsem dostala přesně to co jsem očekávala a upřímně mi vůbec nevadí že v knize je sem tam to klišé.

Již na prvních stránkách se seznamujeme s Violet a její rodinnou situací, její matka je generálkou na akademii kde Violet spolu se sourozenci vyrůstala, tady se mi líbil vykreslený vztah matka x dcera, kdy Violet je v očích matky ta poslední a její sourozenci - dračí jezdci jak jinak, jsou její pýcha a život.

Ze začátku jsem měla obavy, aby Violet nebyla klasická ubrečená chudinka kterou každý musí zachraňovat a litovat, no při prvních kapitolách to tak vypadalo ale vývoj hrdinky byl v tomto směru super, a tady narážíme na první klišé, kdy se z outsiderky stává silná hrdinka u které se projeví schopnosti o kterých lidstvo několik generací nezakoplo, jinak by to přeci nebyla taková zábava.

Máme tady i lehký náznak milostného trojúhelníku, na jedné straně dávná láska z dětství a na druhé Xaden, nebezpečný fešák který jde Violet od začátku po krku kvůli rodinné pomstě.

No on Xaden mi dosti připomínal Rhyse, ale co si budeme Rhys jen jeden.
Celkově linka hate to love mi tady nevadila, vztah mezi Violet a Xadem byl pěkně vykreslen hned ze začátku a to postupné okopávání mezi nimi bylo příjemné sledovat a jsem zvědavá jak se vše bude vyvíjet dál.

Máte ve zvyku si k postavám budovat vztah? Tak tady to nedělejte, hned ze začátku jsme my i Violet seznámeni s tím jak to tady chodí a věřte mi, tak jak vám ze začátku budou jména dělat problém, během čtení se to vyřeší.

Draci, pro mě jedno z největších lákadel pro koupi této knihy, a víte co? Je to boží, draci jsou tu perfektně vykreslení, to budování vztahu mezi jezdci a draky je perfektní, nelíbíš se drakovi? no máš nejspíše smůlu a zbyde z tebe doutnající hromádka popela. Jo jsou krutí, sarkastičtí, se zvráceným smyslem pro humor ale proto je tady tak zbožňuji.

Co říct závěrem, kniha je neskutečně čtivá, zápletka která je celou dobu na pozadí příběhu na vás vyskočí a vy budete doufat že vše bude jinak.

A já se přidávám k té stále se zvětšující skupině čtenářů kteří netrpělivě vyhlížejí další díl.

07.04.2024 5 z 5


Osud hněvu a plamene Osud hněvu a plamene K. A. Tucker

(SPOILER) Romeria si žije svůj poměrně klidný život, život od kterého ví co očekávat a jak se chovat, až do chvíle kdy potká ženu která ji během mrknutí oka obrátí život naruby. Je to vše jen noční můra nebo krvavě krutá realita?

Již při prvních kapitolách mi hlavní hrdinka byla sympatická, bála jsem se že to bude klasická naivní slečinka která si neustále stěžuje a jedná nelogicky. Jsem moc ráda že tomu tady až tak není, naše hrdinka je inteligentní a v rámci možností i chytrá, málo kdy jsem se přistihla že bych ji chtěla fláknout.

Od chvíle kdy se probouzí v těle elfí princezny se roztáčí politické co proč a jak to přežiju, no netrvá do dlouho a uvědomuje si že ani vztah s princem který tady dříve byl ji nezachrání a musí si svůj život vysloužit jinak.

Ta takzvaná chemie mezi Zanderem a Romerii mi připadala hrozně na sílu, očekávala jsem vášnivé hate to love ale dostala jsem leda pohlazení po vlasech, nefungovalo to a nevěřila jsem tomu.

Jako taková kniha není špatná, hodně je přirovnávaná k Mass nebo Jennifer, no za mě asi ne, je to první díl série a příběh mě zaujal a konec knihy byl hodně what? takže dalším dílům dám šanci a jsem zvědavá jak to bude mezi Romy a Zaderem pokračovat.

03.04.2024 3 z 5


Mimika Mimika Sebastian Fitzek

Od autora již mám pár knih přečteno ale tato byla jiná,

Naše hlavní postava Hanna, uznávaná odbornice na mimiku stojí nad osobní propastí, je podezřelá z vraždy manžela a pokusu o vraždu vlastního syna. Je to vše jen noční můra nebo krutá realita?

Příběh je napěchovaný detaily díky kterým si čtenář může pomaličku skládat jednotlivé dílky dohromady, autor nás ale neponechává dlouho polevovat a kapitola od kapitoly přináší vždy nový zvrat a já si několikrát říkala že what? konečně to začalo dávat smysl ale autor má jiný zaměr.

Sledujeme několik časových linií které se právě v detailech krásně spojují, chápu že pro některé čtenáře toto právě může být dosti zmatené ale mě se to velice líbilo a drželo mě to v napětí a očekávání co bude dál.

Kniha byla skvělá, napětí a otázky od začátku až do konce, a závěr? ten mi doslova vyrazil dech, od knihy jsem dostala přesně to co jsem čekala

31.03.2024 5 z 5


Němé duše Němé duše Jitka Ládrová

(SPOILER) Na knihu jsem se velmi těšila, od autorky jsem již četla povídky a byla jsem velmi zvědavá jaký příběh nám připravila v této knize.

kniha je rozdělená do několika dějových linií, ty hlavní jsou sledovány z pohledu Namie a Omdena, musím přiznat že ani jedna z hlavních postav mi nebyla sympatická a těžko jsem si k nim hledal cestu, k Omdenovi jsem si ji nenašla ani do konce knihy.

Jedna z dalších postav je Runel, jeho linku jsem si asi jako jedinou užívala, jeho vývoj charakteru dával smysl a při čtení jsem neměla nutkání přeskakovat odstavce nebo celé stránky - tak jak se mi stávalo u Omdena.

Celkově byl příběh zbytečně utahaný a chvílemi mi připadalo že je i bez posunu, když už došlo na nějakou akci a doufala jsem ve zvrat tak během pár stránek bylo vše vyřešeno a pak dlouhé kapitoly nic.

Z knihy jsem lehce zklamaná, neurazí ani nenadchne.

27.03.2024 2 z 5


Hierarchia tmy Hierarchia tmy Adriana Bolyová

Jako velká fanynka fantasy jsem se na tuto sérii velmi těšila, mám velmi ráda když se autor toho nebojí a čtenáře hodím přímo do děje, tady se to úplně nepovedlo z jednoho prostého důvodu, chybělo vysvětlení.

Hned ze startu se seznamujeme s hlavní hrdinkou Radanou, které se během mrknutí oka změní život, již tady jsem začala přemýšlet co? kdo? a proč vlastně? A tak jsem se s nadšením dále pouštěla do zdolávání stránek.

Jak stránky ubíhaly otázek neubývalo, autorka nám představila nový skvělý svět ale nedávala nám k tomu odpovědi, chybělo mi více vysvětlení magie která je tady dosti zásadní.

K hrdince jsem si snažila najít cestu ale marně, chovala se zbrkle a na to že se vše teprve učí jednala dosti sebevědomě na úkor svých znalostí, do všeho šla po hlavě a neuvědomovala si následky.

Musím vyzdvihnout bojové a akční scény, ty byly popsány bravurně, co mi vadilo bylo množství postav a jmen, když jsem si již myslela že máme všechny tak téměř ke konci knihy nám přibydou další.

22.03.2024 2 z 5


Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech Karin Novotná

Kniha ač malým vzhledem je nabitá napínavým příběhem který vás vtáhne a nepustí.

Již na prvních stránkách si vás autorka získá svým osobitým vyprávěním a nápaditým světem.

Hlavní hrdinka mi byla od začátku velmi sympatická, v některých ohledech jsem se v ní viděla a hodně jsem ji v průběhu celého příběhu fandila.

Vyobrazení celé tajemné hrozby bylo skvělé, hltala jsem stránku za stránkou a netrpělivě jsem čekala co vše si pro nás autorka připravila a musím říct že to bylo bezva! Napětí akce a nečeká zvrat na závěr.

Obdivuji autorku že svým postavám nadělila ne úplně šťastné konce, a nebo to byly šťastné?

23.02.2024 5 z 5


Moje upřímná posedlost jménem anorexie Moje upřímná posedlost jménem anorexie Petra Lukešová

Kde vlastně začít, tohle byla hodně silná kniha která ve mě vzbuzovala ne málo emocí.

Autorka ve své zpovědní knize vypráví svůj nelehký příběh a popisuje boj nejen s anorexií ale i s dalšími těžkými životními situacemi které ne přímo s jejím vnitřním bojem souvisí.

Příběh je krutý, smutný a bolestivý, během čtení knihy mi bylo ne jednou úzko a párkrát jsem se přistihla jak se mi do očí ženou slzy.

Autorka nám vše podává s krutou upřímnosti bez zbytečných pozlátek a přikrášlování, život je krutý a bolestivý, neumím si představit jaké to bylo si tímto vším projít.

Autorka probořila jedno velké tabu a má můj velký obdiv

15.02.2024 5 z 5


Hranice zvrhlosti Hranice zvrhlosti Jan Urban

"Hluboko v genech má chlap dané, že se mu líbí mladé holky, ať je mu dvacet, čtyřicet nebo šedesát tak to prostě je,,


Vraždy na způsob BDSM? No jdeme to toho, anotace a vůbec téma knihy bylo naprosto bravurní na knihu jsem se hodně těšila a možná to byl ten důvod že jsem od knihy měla velká očekávání.


Musím přiznat že autor umí navodit tu správnou sadistickou atmosféru, popisy mučení a praktik byly skvělé, dále pochody myšlenek vraha opsaný věrohodně a člověk který se alespoň trošičku vyzná v této tématice nebude pozadu.


První část knihy jsem si užívala, autor nám tady i naservíroval opisy mrtvol takže nechutných a zvrácených scén bylo v knize požehnaně, do téhle fáze bylo vše jak jsem si představovala pak ale nadešel zlom a to ve chvíli kdy nám na scénu přichází vyhořelý detektiv který má vyšetřujícímu týmu pomocí s hledáním vraha.


A tohle byl ten zlom kdy to šlo vše do kopru, bravurní scény nahrazovaly sebelítost né kňourání a o vyšetřování taky nemůže být ani zmínka, vlastně až do konce knihy se toho už moc neudálo.

28.01.2024 3 z 5


Dvě slunce Dvě slunce Iva Majerová

Jako první musím přiznat že jsem se z počátku do knihy vůbec nemohla začíst, hlavní postava Jack mi byl nesympatický až otravný a děj se mi táhl měla jsem chvílemi pocit že knihu vůbec nedočtu.

Zlom nastal při přečtení prvních 100 stránek, měla jsem pocit že kniha dostala "druhý dech,, děj se pořádně rozjíždí nastávají důležité zvraty a Jack mi pomaličku začíná být sympatický a jeho příběh dostává pořádně grády.

V příběhu najdete vše co od krutého divokého západu očekáváte, nepřátelští kovbojové kteří si čistě hledí svého, přísní ale poctiví šerifové, divoké ženy které ví co chtějí a umí si poradit v každé situaci, ale také krásné popisy přírody, divokých koní a jiného dobytka - však ten také k divokému západu patří

Ale teď se vrátíme k Jackovi, jak jsem uvedla prvně mi byl nesympatický a jeho jednání v mnoha situacích mi bylo proti srsti, v jeho příběhu bylo vše, láska, přátelství, zrada, intriky ale taky velká odvaha a naděje.

Autorka má krásnou bohatou češtinu a umí navodit atmosféru, popisy krajiny byly nádherné a rázem jste se ocitli na úplně jiném místě

Ale najde se tu i pár výtek, jako první mi dost vadilo označení kapitol, mnohdy mi splývaly do jednotného textu s tak jsem otáčela stránky zpětně jestli jsem náhodou něco nepřehlédla, jako druhou výtku bych tu uvedla ohromné množství používání troj teček, to byl tečkový extrém

Knihy_jedne_modrovlasky

23.01.2024 4 z 5


Čepel azylu Čepel azylu Lucie Lukačovičová

Ahoj jsem tu opět s krátkou recenzí

Čepel Azylu
Autor: Lucie Lukačovičová
Žánr: fantasy
Stran: 400
Nakladatelství: @nakladatelstviepocha

Anotace:

„Použij cokoli, co funguje, a přežij!“ – to je heslo lovců nadpřirozených monster. Lovec samotář Benedikt musí opět přistoupit na spolupráci s loveckou organizací Azyl, když vyšetřuje zmizení ducha a vraždu exorcisty. Případ ho zavede ze současné Prahy do Španělska a k setkání s temperamentní lovkyní, která touží po pomstě.

Hodnocení:

Autorka nás háže přímo do akce a již na prvních stránkách nás čeká magická vražda, a aby toho nebylo málo o pár stránek později dojde k podivnému zmizení ducha, nebo to byl únos?

Tady mi možná trochu chyběly znalosti z předchozího dílu neboť na vyšetřování vraždy a únosu ducha jsou nasazeni bratři Benedikt a Teodor a věrný doprovod golemka Yissl.

Během vyšetřování se k nim připojí i čtvrtý člen a to členka Španělského Azylu která má jen jediný cíl, pomstít se a věřte že ta udělá pro zjištění pravdy opravdu vše.

Vyústění zápletky bylo opravdu překvapující a čekala jsem vše ale tohle opravdu ne, autorka si vymyslela opravdu originální důvod, těch originálních řešeních problémů je v knize vícero takže doporučuji přečíst opravdu se máte na co těšit, u knihy jsem se hodně na smála.

Mrzí mě že nemůžu hodnotí s návaznosti na předchozí díl , ale i tak jsem si čtení velmi užila.

Před autorkou musím smeknout, její styl mi sedl, perfektní znalost prostředí a historie, líbily se mi zmínky o reálných povídkách pražských kdy jsem si ne jednou vzpomněla že tuto legendu vlastně znám.

@Knihy_jedne_modrovlasky

15.01.2024 4 z 5


Převzetí Převzetí Vojtěch Záleský

Ke knize jsem se dostala náhodou po přečtení anotace jsem si řekla proč ne? Urban fantasy s gangstry to bude určitě jízda, a taky že byla.

Autor se s námi moc nepáře a hned ze startu nás hodí do akce, musím přiznat že mi chvíli trvalo se zorientovat v prostředí a pochytit všechny podlidi a ostatní formy (ne)lidí se kterými se v průběhu čtení budeme potkávat.

Paul jako hlavní hrdina mi byl od začátku sympatický, občas bych ho za jeho pohnutky a neustále sebe obviňování propleskla ale musím uznat že pouto které nám po celou dobu příběhu vykresloval k jeho bratru bylo úchvatné a i pasáže s ohlédnutím do minulosti byly přínosné a odkrývali nám postupně všechny "proč, a jak?"

Meg byla naprosto úžasná a její příběh jsem si naprosto užívala, takovou hle parťačku by každý správný gangster měl mít po svém boku, odhodlaná tvrdohlavá a umíněná, rovněž její příběh a ohlédnutí byly krásně popsány a vysvětleny

Celkově celé pojetí gangterského prostředí bylo dobře pojato a vyobrazeno, některé pasáže byly zbytečně zdlouhavé ale chápu že kvůli příběhu tam být nejspíše měly, popisování přestřelek a taktizování gangu byly super, celkově mi tento příběh sedl a pan autor ukázal jak skvělou má fantazii a zásobu nápadů.

Těším se na další knihy ! @knihy_jedne_modrovlasky

04.01.2024 4 z 5


Tajemství ztracené holčičky Tajemství ztracené holčičky Simona Nečasová

Kniha na první pohled zaujme svou obálkou, ta je hodně povedená, avšak bude i obsah tak povedený.

Hana po přestěhování z města na venkov si vysnila pohodový život, chce provést po rozchodu s přítelem restart života a to se jí díky dědictví kdy získala roubenku na kraji lesa poštěstí.

Již po přistěhování se jí začínají dít podivné věci, okna se samy otevírají, nadpřirozená mlha před kterou utíkají zvířata zpět do lesa, a duch malé holčičky který ji prosí o pomoc, díky těmto příhodám začíná pátrat co se tu vlastně děje a proč se duch zjevuje právě ji.

Až doposud byl děj super, lehký hororový nádech s detektivní zápletkou kdy chcete vědět proč se to vlastně děje, tady do příběhu vstupuje romantická linka a já už vlastně žádné klady ke knize nemám.

Hana mi jako hrdinka z počátku byla sympatická a líbila se mi její odvaha kdy chtěla přijít na kloub záhadě, ale po příchodu Tomáška na scénu mi chováním začala připomínat ubrečenou náctiletou bez špetky rozumu, Tomáš ačkoliv v knize měl zastávat kladného hrdinu - kdybych mohla vezmu ho lopatou tak nevyrovnaného a nesympatického chlapa s hromadou vlastních nevyřešených problému bych ve své blízkosti nesnesla.

Celá kniha byla protkaná zdrobnělinami - Hanička, Tomášek, Maruška, Růženka , Amálka.. od poloviny knihy mi to začalo dost vadit a extrémně mě to při čtení rušilo, když si k tomu připočtu časové nejasnosti - rande si domluvíme na 20h ale v 18 jsem u tebe jak na koni

Knihu jsem dočetla jen ze zvědavosti zajímalo mě rozřešení příběhu ducha holčičky - ten se povedl, zbytek knihy byl za mě podprůměrný

26.12.2023 3 z 5


Tajemství černé dámy Tajemství černé dámy Kateřina Loučková

Ani nevím kde vlastně začít, měla jsem lehké obavy vzhledem k tomu že se jedná o historické fantasy s detektivní zápletkou - opak je ale pravdou a kniha mě velmi mile překvapila - a když vezmu v potaz že příběh je rozprostřen na bezmála 520 stránek a navíc je propojen romantickou linou tak každá duše která má ráda jakýkoliv zmíněný žánr tak jejich srdíčko zaplesá.

Ale vraťme se pěkně na začátek, v knize sledujeme dvě dějové linky ta hlavní se točí kolem Bergara správce Vlčiště který dal slib svému příteli, hold ne vždy se všechny sliby vyplatí a jemu teď na krku zůstala panna Malwina, no a aby těch nepříjemností nebylo málo tak tato dáma umí léčit pouhým dotykem - ono by to ani tak nevadilo kdyby i léčivá magie nebyla považována za temnou a tudíž zakázanou.

Bergar i Malka jsou skvělé vyobrazené postavy, od začátku chemie mezi nimi funguje, tady bych měla jednu výtku, většina mužských postav se hrozně podceňují a po pár stránkách jsem jim měla chuť jednu vrazit ať se konečně proberou však ta chemie je oboustranná jsi snad úplně slepý! :D

Po návratu na Vlčíště je Bergar neprávem obviněn a zbaven pozemků, no jako správný rytíř se ctí se nevzdává a chce své jméno očistit a začne hledat pravdu na vlastní pěst, tady se musím omluvit hodně postavám jsem neprávem křivdila :D opravdu skvěle napsaná detektivní linka.

Příjemný fantasy svět, úžasné historické prostředí, něžná romantická linka a dobře provedená detektivní zápletka a jako bonus úžasné ilustrace, dlouho jsem se u fantasy takto nenasmála :)

23.12.2023 5 z 5


Město králů Město králů * antologie

Ahoj

Přeji všem krásnou první adventní neděli

Jsem tady s krásnou sbírkou povídek od českých a slovenských autorů.

Jedna každá povídka navazuje a prolíná se s druhou, jednotlivě každá přímo a nepřímo podporuje celkovou sbírku a umocňuje celkový dojem z knihy.

Teď vám přiblížím dvě povídky které se mi líbily nejvíce

K šibenici blízko - Ivana Molnárová Dubcová

"A přitom šlo jen o vola,,

Povídka která mě již od začátku velmi zaujala, již od první stránky byla lehce brutální a muž jehož příběh jsme sledovali se ničeho nebál, možná nepřemýšlel nad následky a hleděl si svého.

V této povídce najdeme odhodlání, odvahu postavit se za pravdu a možná i přátelství v různých podobách, líbilo se mi jak minimalistické detaily odkazovaly na předchozí povídky a upevňovaly celek.

V této povídce navíc krásně uvidíme jak všechny činy které za svůj život provedeme přímo nebo nepřímo ovlivní životy ostatních lidí a můžou se tyto činy táhnout i desetiletí a být správnou i nesprávnou motivací.

Ztracená jména měst - Jitka Ládrová

Jakou úlohu má vlastně žena? A co se od ní očekává? Stačí být symbolem noblesy?

V této povídce sledujeme život manželky Krále který svůj lid vede vstříc nového života po tom kdy jejich život zasáhla katastrofa, ale to že ta nejtěžší zkouška terpve na ně čeká nevědí a jdou ji vstříc

Po útěku z města které se zdá být zničené se připravují na finální bitvu, jako správná manželka krále nechává politiku a starosti jemu a věnuje se činnostem o kterých se mluví jako že jsou vhodné pro ženy, co se však stane ve chvíli kdy král padne a královna zůstává se synem v táboře.

Tato povídka krásně vykresluje jak byly mnohdy ženy považovány pouze za ozdoby svých mužů a neměly možnost se projevit, naše královna ukazuje ženskou odvahu a odhodlanost chránit své dítě, vychytralost s jakou se pouští do střádání politických plánů proti svému nepříteli ale i pochopení, obětování a lásku v místech kde by jsme ji nečekali.

Ještě jednou děkuji za možnost si knihu přečíst @mama_nad_knihou děkujeme autorce @fantasy.jitka za poskytnutí knihy

03.12.2023 5 z 5


Čas Růže Čas Růže Věra Mertlíková

Anotace
Vidět Neapol a zemřít. To je kolem roku 1480 opravdu snadné. Avšak proč věšet hlavu? Přistupte blíž, pánové a dámy! Božská komedie začíná! Kdo koho dneska zabije? Kdo získá magickou korunu z trnů a růží? Kdo se postaví hrůzám z nočních můr? A kdo si vytáhne výhru nejvyšší – opravdovou lásku? Přichází Čas Růže. Čas bolesti, krásy i nebývalých zázraků. Čas, kdy se dotkneš hvězd. A můžeš pít z číše života do dna!
Brána dávných časů se právě otvírá a pro lásku se snadno umírá. Tohle zná každý, kdo se ráno budí v náručí milenky anebo s dýkou v hrudi.

Na knihu jsme se velmi těšila, nejen kvůli krásné obálce ale hlavně jsem byla zvědavá jak bude fungovat fantasy v historickém Neapoli

Když jsem knihu začala číst musím se přiznat že ze začátku na mě kniha působila velmi chaoticky, a pro mě nejvíce rušivým elementem bylo neustále se střídající písmo, pro obzvláštnění textu popřípadě pro upoutání čtenářovi pozornosti ve smyslu ano tady je něco důležitého tak ano, ale tady to máme na téměř každé stránce a to mnohdy i přes celou stránku a přitom se čtenář často nic důležitého ani nedozví

Co se týče hlavní hrdinky, tak k té jsem si hodně těžko hledala cestu, musím se přiznat že mě mnohdy až vytáčela, už si ani nevybavuji kolikrát byla unesena, ( nevím jestli to byl záměr ale počet únosů byl až úsměvný )vězněna a mučena, a přes to všechno si nenechala poradit nenechala pomoct a stále se snažila působit samostatně a nezávisle, já po tom všem čím si prošla bych byla za pomoc a podporu ráda, no u ní moc nepochodil

Zato záporné postavy byly vyobrazeny perfektně, to co jsem u Clarice postrádala tak zde jsem dostala plnými doušky - jsem prostě na ty záporáky ty já můžu , vývoj Nera mě proto bavil pozorovat

Dobrou polovinu knihy jsem se číst nutila, od druhé poloviny už byl děj zajímavější a čtení jsem si začala užívat, velkou motivací byly také překrásné ilustrace ty byly naprosto dokonalé

26.11.2023 3 z 5


Červi v hlavě Červi v hlavě * antologie

Kniha je poskládaná z dvanácti povídej různých autorů, jak už to bývá ne každá povídka sedne každému pro některé jsou málo děsivé/hororové pro jiné zase příliš

Jsem velká milovnice hororu a různých nechuťáren a zvráceností takže tato kniha mi sedla jak mé modré vlasy

Všechny povídky měly něco do sebe, každá byla svým způsobem originální a všichni autoři mají mé velké díky, ale ráda bych vyzdvihla tři které mě zaujaly nejvíce

Jako první určitě Houpací křeslo od Karin Novotné -

povídka byla perfektní , napětí bylo správně dávkované a Karin si skvěle prohrávala s naší zvědavosti a strachem, závěr byl famózní a dobře zapadl do celkové atmosféry

Druhá povidla je od Jiřího Koreše - prosím, potichoučku!

Tohle bylo úplně jiné kafe, člověk od začátku měl předtuchu kam to vlastně bude směřovat ale i tak během čtení mi běhal mráz po zádech

A závěrem opět od Karin Novotné - nekoukej ven

Tato povídka mě naprosto dostala, úžasně propojení scifi a hororu v jednom, autorka nám opět dává vše v malých dávkách, jak popis depresivního místa tak o okolnosti v jakých se nacházíme , úžasná povídka z které si dokážu představit i kompletní knihu popřípadě film ! Za mě největší topka v celé knize

30.10.2023 5 z 5