Dvě slunce

Dvě slunce https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509739/bmid_dve-slunce-ces-509739.png 4 18 18

Kniha Dvě slunce není klasickým westernem. Divoký západ je tu jen kulisou, před kterou se odehrává příběh lidských tragédií, lásek a hořkého zklamání, viny a trestu, touhy po moci i po obyčejném lidském štěstí; je o vůli a odhodlání bojovat za svá „dvě slunce“. Mladík Jack Morisson, poznamenaný zabitím svého otce, čehož byl svědkem jako malý kluk, rozmazlený penězi, které jeho rodina má, si užívá života plným doušky. Postupem času se však dostává do hledáčku zájmu lidí, co usilují o lásku jeho ovdovělé matky a o vládu nad jejich rančem Dvě slunce. Problémy se vyostřují, Jack je neprávem obviněn ze zločinů žhářství a vražd, které ani nemohl spáchat. Utíká, přichází o všechno, i o děvče, které má nade všechno rád. Po dlouhých letech se vrací, aby se urputně rval za vše, co mu patří, za své postavení i lidi, které miloval a miluje. Ale... Nic není zadarmo!... celý text

Přidat komentář

Dydy7
23.03.2024 4 z 5

Ten, kto má rád western, si určite knižku užije a príde si na svoje...
Ja musím teda povedať, že zo začiatku, ma kniha nejako neoslovila, prvé stránky, sa mi čítali ťažšie, ale dala som jej šancu, čítala som ďalej a musím povedať, že príbeh sa dobre rozbehol a ja som si celkom užila divoký západ a hlavne kone.

V príbehu, sa stretávame, s viacerými postavami - Jacka, som si obľúbila, potom som na neho zase nadávala, potom mi ho bolo ľúto a tak dookola
Tým, že po smrti otca, sa stáva dedičom a hlavou rodiny, začínajú samozrejme aj intrigy, klamstvá a tiež zažijete veľa napätia, ale aj lásky a priateľstva - taký klasický divoký západ, kde príde samozrejme aj zrada.

No, ale čo sa týka celkového hodnotenia, je to asi prvá kniha, nad ktorou som premýšľala, aké hodnotenie dám, pretože keby knižku zavriem, po 50 stranách, ani by som sa nečudovala, keďže začiatok mi prišiel dosť nudný.
A čo mi ako ďalšie vadilo, boli trojbodky, za vetami - ja ich tiež používam, ale v knihe ich bolo naozaj až moc a ako sa povie - všetkého veľa škodí a navyše si myslím, že do knihy sa nehodia.

Erinyie
23.01.2024 4 z 5

Jako první musím přiznat že jsem se z počátku do knihy vůbec nemohla začíst, hlavní postava Jack mi byl nesympatický až otravný a děj se mi táhl měla jsem chvílemi pocit že knihu vůbec nedočtu.

Zlom nastal při přečtení prvních 100 stránek, měla jsem pocit že kniha dostala "druhý dech,, děj se pořádně rozjíždí nastávají důležité zvraty a Jack mi pomaličku začíná být sympatický a jeho příběh dostává pořádně grády.

V příběhu najdete vše co od krutého divokého západu očekáváte, nepřátelští kovbojové kteří si čistě hledí svého, přísní ale poctiví šerifové, divoké ženy které ví co chtějí a umí si poradit v každé situaci, ale také krásné popisy přírody, divokých koní a jiného dobytka - však ten také k divokému západu patří

Ale teď se vrátíme k Jackovi, jak jsem uvedla prvně mi byl nesympatický a jeho jednání v mnoha situacích mi bylo proti srsti, v jeho příběhu bylo vše, láska, přátelství, zrada, intriky ale taky velká odvaha a naděje.

Autorka má krásnou bohatou češtinu a umí navodit atmosféru, popisy krajiny byly nádherné a rázem jste se ocitli na úplně jiném místě

Ale najde se tu i pár výtek, jako první mi dost vadilo označení kapitol, mnohdy mi splývaly do jednotného textu s tak jsem otáčela stránky zpětně jestli jsem náhodou něco nepřehlédla, jako druhou výtku bych tu uvedla ohromné množství používání troj teček, to byl tečkový extrém

Knihy_jedne_modrovlasky


lucyvase4
09.01.2024 4 z 5

Vítejte ve světě plném lží, intrik, nenávistí a starých křivd. Ve světě, kde nikdo neví, jak dlouho bude ještě žít. Tam, co kovbojové pijí whiskey, chodí do vykřičených domu a navíc sahají velmi lehce po zbrani. Ve světě, kde se zabíjí pro míň než pár ukradených krav. Tak, kde se zároveň čest, láska a přátelství cení nadevše.

Ocitáme se na divokém západě. Až u samých hranic s Mexikem. Ve městečku Windsfield. Zde na ranči s názvem Dvě slunce žije mladý chlapec Jack spolu se svou matkou Sally, sestrou Alice a strýčkem Calebem. Jack byl jako malý svědkem zabití svého otce. A nese si z toho následky. Je dědicem bohatého ranče a tak trochu rozmazlené dítě, které má vše, co chce.

Se strýcem má skvělý vztah. Zato jeho matka Caleba nemá v lásce. Díky němu Jack pije, chodí za děvčaty, honí dobytek a občas se s někým i popere.

Maminka si najde nápadníka. Hite ale není takový, jaký se zdá. Caleb a Jack naleznou důkazy, kým opravdu Hite je. A tady začínají všechny problémy.

jak se nakonec z bohatého rančera stane psanec, kterému hrozí oprátka? Co vše je člověk schopen udělat pro pár dolarů na víc? A jak tohle dopadne?

Spíš než americký western, kde bych čekala indiány, jsem zde viděla film Austrálie. Rančeři, honáci dobytka, pašeráci, zloději krav a překupníci.

Začnu bohužel tím horším. Popravdě jsem myslela, že knihu vůbec nedočtu. Ještě na 70 straně jsem byla přesvědčená, že knihu zabalím do krabice a poputuje nedočtená o dům dál. Vůbec mne příběh nebavil.
Navíc mne rušilo při čtení pár věcí:
1. Absence odstavců. Například: Jack je na ranči a na druhém řádku už je ve městě? Mnohdy jsem se vracela a říkala si, kdy se tam ocitl.
2. co ty ...???
Já říkala, že mi tři tečky určitě vadit nebudou, protože je píšu často také. Tohle byl ale prostě mazec. Na jedné stránce třeba i 15x tři tečky . Bohužel to bylo i na mne moc.

A tyhle věci pro mne byly tak rušivé, že jsem se díky nim nemohla vůbec začíst.

Jenže pak přišel zvrat. Nevím, jak to autorka udělala, ale od 90 stránky jsem přestala nějaké ... a odstavce řešit. Soustředila jsem se pouze na děj. Stránky mi ubíhaly pod rukama a já musela číst dál a dál...

Kniha je velice čtivá, autorka má vytříbenou češtinu a skvělý cit pro detail. Popis prostředí je líčen bravurně a přesto bez zbytečných opisů. A musím říct, že jak se děj rozjede, jede jako dobře promazání vlak, který se zastaví až v cílové stanici.

Moc se mi líbilo, jak se postavy vyvíjeli. Od rozmazleného kluka, který si užívá život plnými doušky, bez ohledu na následky. Přes psance, který se boji o to poslední, co má. Až po muže, který si jde tvrdě za svým snem. Nebojí se chlapské práce, zodpovědnosti a má pevnou vůli.

Jackovi jsem fandila ve všech fázích jeho života. Jen mne občas rozčilovalo to, jak to měl se ženami. Hold divoký západ.

mapet85
29.12.2023 4 z 5

Máte radi westerny? Kone preháňajúce sa po rančoch, saloony, kde whisky tečie potokom, devy ochotné pobaviť nielen gangstrov s klobúkmi zarazenými do čela a s koltami pripravenými prevetrať pár guliek?

Na jednom takomto ranči s názvom Dvě slunce žije mladý ambiciózny chlapec Jack s rodinou. Po smrti otca sa stáva dedičom a spolu s ním, ale aj množstvom iných postáv sledujeme neľahký život na Divokom západe, starostlivosť a boj o ranč, lásky, starosti, intrigy, či vážne životné situácie. A Jack ich teda prežije skutočne veľa.

Napriek tomu, že sa mi do knihy ťažšie začítavalo, autorka má krásny, vycibrený, bohatý a miestami poetický štýl písania. Postupne rozbehla romantický, akčný, napínavý, emotívny a veľmi dobre premyslený príbeh. V popredí je životný osud Jacka naprieč rokmi, boj o Dvě slunce, ženy a iní ľudia, ktorí ho ovplyvňujú. Nejde o klasický western, ale prostredie Divokého západu autorka popísala na výbornú, rovnako aj dialógy medzi postavami, ktoré pôsobili veľmi reálne a chvíľami mi neprišlo, že knihu písala žena. Pri čítaní som mal pocit, že som sa na Divokom západe ocitol spolu s postavami a ich osudy som prežíval spolu s nimi.

Pri čítaní ma trošku rušilo množstvo trojbodiek, ako aj jednoliatosť textu, občas by sa hodil odstavec alebo medzera navyše. Ak ale máte radi westerny, určite dajte autorke šancu a ja dúfam, že nás poteší aj ďalšími knižkami. Osobne si viem predstaviť príbeh spracovaný do filmovej alebo seriálovej podoby a ja som navnadený na čítanie ďalších kníh z tohto obdobia.

Kiksi007
14.11.2023 5 z 5

Recenze na mou dvacátou čtvrtou štafetu
Knížka je velmi čtivá a napínavá. Tenhle příběh byl můj vůbec první western co jsem četla a mile mě překvapil sice jsem měla pár stránek problém se začíst, ale jakmile jsem se začetla, tak příběh plynul jak po másle
Tady něco málo z příběhů: Knížka vypráví o chlapci Jackovi který má zdědit ranč jenomže to nebude mít vůbec lehké a za ranč bude muset bojovat. Příběh se odehrává v průběhu několika let a Jack si projde různými fázemi života. Jack má být dokonce i popraven, ale zažije také lásku, přátelství a nakonec bude mít i svou rodinu. Pokud chcete vědět jestli Jack získá svůj ranč Dvě slunce neváhejte si knížku přečíst
Děkuji moc za štafetu organizatorce @dudychovajitka že jsem si mohla příběh přečíst a paní autorce @kniha_dve_slunce že poskytla svou knížku nám do štafety a mohla jsem prožít tak dojemný příběh

Vlasta71
09.11.2023 5 z 5

Tedy jako wow! Český westernový příběh a já nemám slov. Krásný příběh po dobu několika let sledujeme vývoj hlavní postavy Jacka. Co ten si musel prožít než nalezl klid na svém ranči po boku hodné ženy a svých dětí. Tedy je pravda, že někdy byl na facku -hlavně když nevěděl co chce. Eve mi byla sympatická holka do nepohody. Kniha se krásně čte. Je plná intrik, lásky a konečného rozuzlení.

TetaMadla
06.11.2023 4 z 5

Dvě slunce se ke mně dostala jako artikl v mém e-shopu na podporu českých autorů www.krasnaslova.com
Považuji za žádoucí, přečíst vše, co nabízím, a tak jsem po jistém váhání vzala do ruky Dvě slunce. To váhání bylo proto, že od dob čtení Karla Maye (který mě v knihách nenadchl) jsem vlastně western v ruce neměla. O to větší bylo očekávání.
Mohu říct, že jsem se nezklamala.. Dvě slunce jsou i nejsou western. Příběh je poměrně klasický, byť Indiány tam nenajdete, jen jednoho Apače a ten ještě ani Apač není. Jinak ale z kulis Divokého Západu nechybí nic: přestřelky, ukradená stáda, nenávist na smrt, lynčování, láska nebeská, tvrdí chlapi, krásné ženy...
To vše psáno milým, jaksi starosvětským způsobem, kdy neskáčeme hrdinům z hlavy do hlavy jak zajíci na poli; děj se odvíjí srozumitelně, postupně a logicky. Přesto není nouze o zvraty a překvapení. Když si myslíte, že něco nějak je, brzy zjistíte, že to tak vlastně vůbec není. Oblouk příběhu je trochu předvídatelný, ale v tomto příběhu to nějak vůbec nevadí.
Jazykově je kniha bohatá, psaná pěkným čistým jazykem. Škoda jen několika přehlédnutých chyb. Jinak se čte samo.
Jednu hvězdičku ubírám za pekelné množství trojteček, kurzívy a vykřičníků.
Jinak román naplnil očekávání a je myslím důstojným zástupcem svého žánru. Kniha se mi četla opravdu dobře a mohu ji s klidným svědomím doporučit všem milovníkům dobrodružného žánru.

uzivatel3407
07.09.2023 5 z 5

Další recenze čtenářky Dvou sluncí:
V rámci #kniznistafeta se ke mně dostal nádherně zpracovaný ro-mánový western s názvem "Dvě slunce" české autorky Ivy Majerové.
Ohromná rodinná tragédie hodila na bedra mladému Jackeymu nesmírná muka, práci jak na kostele na rozsáhlém ranči "Dvě slunce", strach o svou matku a roztomilou mladší sestřičku... a lásku neobyčejné ženy. Avšak vykoupení z činů, ve kterých se mladý Jack tak nějak nedopatřením ocitl, nebude nikterak jednoduché.
Rozkrývání rodinného tajemství a rodící se "zakázaná" láska v prostředí amerického Divokého západu - tohle jsem si neskutečně užila. Western jsem četla naposledy jako malá holka, když jsem bráchovi záviděla, že má v ruce Vinnetoua. Spolu s ním jsem na televizní obrazovce "hltala" všechny ty neohrožené bílé muže na tvrdém americkém venkově. Milovala jsem zakládání nových měst, všudypřítomný prach a v něm krásně oblečené ženy ve slušivých šatech. Muže s cigárem v puse na hřbetech dobře živených koní... A pak tu byli ti zlí "rudoši". Zlí, ale přesto mi jich bylo už tehdy líto. Vždyť jim brali jejich zem, jejich půdu... Jako malá jsem tomu nerozuměla, ale ten soucitný pocit ve mě zůstal dodnes.
V tomto příběhu však o Indiány nejde. Jde o různorodé vztahy budované v době, kdy platilo pořekadlo "oko za oko, zub za zub", kdy spravedlnost do svých rukou bere místo šerifa běsnící dav živený nejen pořádnou dávkou alkoholu, ale hlavně touhou po pomstě.
Vzduchem šlo přímo slyšet šlehání honáckým býkovcem, svištění hozeným kamenem, cválaní koní. Dusivá atmosféra by se dala opravdu krájet.
Autorce @kniha_dve_slunce smekám hlubokou poklonu, protože tato knížka si mě získala od první stránky. Ze začátku nebylo úplně jasné, komu fandit, koho si oblíbit a koho naopak proklínat. Pěkně pomaloučku mi byla odkryta každá nejasnost jednotlivých osobností hlavních hrdinů. A moje: "ahaaa, takže takhleeee", bylo čím dál častější.

traceybeegee
11.08.2023 5 z 5

Ahojky všem příznivcům dobrého čtení.

Už jako malá holka jsem četla nějaké ty westernové knížky. Vinnetou, ten mne asi jako každého nejvíce zaujal.

Dnes jsem měla po čase v rukou tuto knihu v rámci štafety od Jitka Dudychová a paní autorky Iva Majerová. Westernová kniha s názvem :
DVĚ SLUNCE
410 stran
autorka IVA MAJEROVÁ

Tak tato kniha mne dostala.
Příběh plný lásky, zrady, nenávisti, lásky ke koním a obětování se jeden pro druhého.

Je to příběh o lidech, kteří se nebojí pro svou lásku, štěstí, majetek obětovat mnohdy i holý život.
Kde jsou lidské hranice života???

Kam jsou někteří lidé ochotní zajít, aby dosáhli svého a získali majetek a moc?

Tento srdceryvný příběh mladého kovboje jménem Jack se odehrává na ranči, který zdědil po svém otci spolu s maminkou a mladší sestrou.
Práce s koňmi, stady dobytku není jen tak pro někoho.
Kovbojové nahání stáda, Jack musí získat nejen předáka na svůj ranč, ale i nabrat spoustu zkušenosti. S tím souvisí nejen hezké chvíle, ale i ty daleko horší.... Kovbojové jsou vybavení nejen bičem, ale i kolty... A pach smrti je někdy opravdu velice blízko..
Jack jakožto velký sympaťák a mladý muž potkává své osudové ženy..
Ale jen jedna se stává jeho ženou....
Dokáže tak mladý a nezkušený uhlídat svůj majetek, lásku před zavistivimi lidmi????

Kniha mne fakt dostala a ten KONEC

DÁVÁM A DOPORUČUJI A JEŠTĚ JEDNOU DĚKUJI ZA KRÁSNÉ ČTENÍ V RÁMCI ŠTAFETY OD@JITKA DUDYCHOVÁ.

KadetJaina
02.08.2023 3 z 5

Dvě slunce mě hrozně bavily číst, užívala jsem si autorčin styl popisů i dialogů, postavy mě bavily, když jsem si zvykla na velmi dramatický styl psaní (něco se uděje, postavy reagují s velkým dramatem, věc se uklidní, něco dalšího se uděje...) tak i styl, kterým autorka psala.
Bohužel musím sundat hvězdičky za strašné množství trojteček v textu. Dialogy vypadaly, jako by měly všechny postavy problém s mluvením a neustále se odmlčovaly. Časem se to dalo ignorovat, ale v dramatickým momentech ty pauzy vždycky vylezly na povrch a já jejich proslovy četla jako by se zadrhávaly za každým slovem. Zároveň jsem měla pocit, že některá dramata byla v příběhu opravdu jen kvůli tomu, aby vzniklo nějaké drama a postavy se tak nechovaly úplně logicky, nebo nezapadalo do příběhu.
Všehovšudy jsou ale Dvě slunce strašně fajn příběh a i přes ty chybky mě bavilo je číst. Atmosféra mě vtáhla a opravdu jsem měla pocit, že na tom divokém západě mezi kovboji jsem.

uzivatel3407
19.07.2023 5 z 5

Dovoluji si citovat jednoho mého čtenáře: Dobrý den, tak poslušně hlásím, že dnes konečně dočteno. Kovbojku jsem nečetl dobrých 45 let, ale tohle je lepší než můj oblíbený Karel May, rychlé střídání tempa, trefné dialogy, neustálé akce a emoce. Kniha se mi líbila a doporučil bych ji. Bohužel to nemůžu napsat do Databáze knih, chce to po mě hvězdičky u dvaceti knih, a to nemám - toto je mé první hodnocení. Tak alespoň ty hvězdy. 4 z pěti. Díky za čtenářský zážitek. Lukáš Havlas

KnihomolkaKatka
28.06.2023 5 z 5

Krásná kniha nabitá emocemi, akcí a divokým západem. Chvílemi jsem ani nevěřila, že knihu napsala česká autorka. Knihu mám i s věnováním, čehož si moc vážím. Příběh je čtivý, je zde hodně rozhovorů mezi postavami a navíc hodně krátké kapitoly. Abych ze jeden den přečetla 230 stran bez toho aniž bych knihu během dne odložila, to se mi ještě nestalo. Miluju ten příběh. Dala bych mu tak 4,5* z 5.
Westerny a divoký západ nemám načtený, proto jsem ráda, že jsem do toho mohla proniknout právě s touto knihou. Díky tomu mám v plánu tento žánr zkoušet víc. Ještě jednou moc děkuju paní autorce za poskytnutí knihy. Určitě se objeví i menší článek na mém blogu. Stojí za přečtení. Na léto značka ideál. :)

TetaMadla
27.06.2023 4 z 5

Dvě slunce svítí i na našem e-shopu Krásná slova, který je zaměřen na podporu začínajícím a méně známým českým autorům!
https://www.madlencin-obchudek-s-krasnym-slovem.cz/p/iva-majerova-dve-slunce/

KnihysWeest
17.06.2023 4 z 5

Mladý hoch plný ambicí a růžových brýlí o světě, ve kterém si hodlá vybudovat své místo.
Chce studovat, chce se postarat o dědictví své rodiny a chce si žít po svém.
To přesně je hlavní postava Jack.
Upřímně, westernovky nejsou úplně můj šálek kávy, a proto jsem se do čtení pustila s menším zaváháním.
Ale doháje, bylo super :D
Tohle nebylo žádné zdlouhavé tahání děje nudným tempem, ne. Naopak se na každé stránce něco dělo a autorčin styl psaní tomu dodal ještě svižnější jiskru.
Při čtení jsem doopravdy cítila, a to mě potěšilo snad nejvíc, že je z postav a prostředí jasně poznat, jak jsou za roky evoluce přepisování a zdokonalování propracované a velice snadno uvěřitelné.

Děkuji za tuhle zkušenost.

VěraSlabá
14.04.2023 3 z 5

Mladý majitel ranče, divoký americký západ, Jackovy lásky, sousedé, kolegové... A dost nepřátel. Jack si během cca 20 let prošel nebem i peklem, autorka mu nachystala vážně pestrý osud. Kdo má rád western, ten si přijde na své, ač v knize nepotká indiány. Jako čtenář jsem byla spokojena, jako spisovatelka jsem se však dívala na dílo kriticky. To však nemění nic na obdivu k autorce. Není problém vžít se do děje Dvou sluncí a do prostředí, které bylo tehdy jistě drsné. Asi nejvíc jsem si z postav oblíbila starého Dunhama, a když v knize pekli, hned jsem měla chuť na slaninu s fazolemi. :-)

uzivatel3407
27.02.2023 5 z 5

COUNTRY RADIO

Ahoj Posluchači!
na našem webu můžete nyní pořídit nový western Ivy Majerové "Dvě slunce".
Přikládáme odkaz: http://www.countryclaim.cz/.../country.../dv-slunce_id_9305/

michaela2807
30.01.2023 5 z 5

Zjistila jsem, že kniha se nedá koupit přes internet.
Musíte přímo kontaktovat spisovatelku Paní Majerovou.
Email: majerej@seznam.cz
Insta: https://www.instagram.com/kniha_dve_slunce/

Mohu jedině doporučit, protože to je román s úžasnou zápletkou, s kombinací dobrodružství, tak trochu detektivky, milostné zápletky a westernu.

uzivatel3407
22.01.2023 5 z 5

Když jsem vzal knihu do ruky a zjistil, že má 410 stran, trochu jsem se vyděsil. Autorku znám jako velice výřečnou učitelku, a tak jsem se bál dlouhých nudných popisů. Opak byl však pravdou, děj ubíhá svižným tempem, stále se něco děje a čtenář je zvědavý, co bude dál. A to ještě není všechna chvála! Jazyk, jímž je kniha napsána, nelze nazvat jinak, než vytříbenou češtinu. Takže stručné shrnutí mé malé recenze: příjemné překvapení na druhou!

Autorovy knížky

Iva Majerová
česká, 1958
2022  87%Dvě slunce

Kniha Dvě slunce je v

Právě čtených1x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce2x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x