Němé duše

Němé duše https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520188/bmid_neme-duse-64c7e309b8806.jpg 4 68 30

Každý si v sobě nese křivdu. Co když ale člověk přijde i o tu poslední šanci na zadostiučinění? Omden z duše nenávidí povolání svého otce, který je majitelem bordelu. A poté, co mu přijde dopis s oznámením, že ho nepřijali na univerzitu v hlavním městě, má jasno. Odmítli ho právě kvůli tomu. Studium ovšem nebylo příležitostí k lepšímu životu pouze pro něj, ale především pro jeho nevlastní sestru Namii, kterou nyní čeká osud prodejné dívky. Proto Omden začíná spřádat nový plán, jak se dostat z otcova domu. Když zjistí, že do města přijel královský velvyslanec vyšetřující záhadná úmrtí v džungli, nabídne mu svou pomoc. Přesně tohle jsou kontakty, které tolik potřebuje. Jenže když se o něco zajímá sám panovník, znamená to nebezpečnou hru. Omden se tak zaplétá do něčeho daleko většího, než sám čekal. V srdci neprostupného pralesa žije zlo, kterému je třeba dát jméno.... celý text

Přidat komentář

Marshal
17.04.2024 4 z 5

Čtení téhle knížky pro mě bylo jako jízda tobogánem. Zpočátku jsem si říkal, kde to vlastně jsem, co se děje a jaké to asi celé bude. Čím déle jsem jel, tím více mě jízda uchvacovala a na konci jsem už ani nedýchal a fičel k velkému finále.

Popravdě řečeno jsem už dlouho nečetl knihu jako je tahle. Úplně nejvíc mi připomínala telenovelu, ale dobrou telenovelu, kde se lidé chovají jako lidé (což v sobě zahrnuje i některá nečekaná, hloupá, ale o to více lidská rozhodnutí) a nezírají do prázdna za zvuku dramatické hudby. Je to v podstatě příběh několika lidí, kteří mají své touhy, sny a strachy, za kterými jdou nebo se před nimi snaží uniknout, a přitom do sebe ustavičně naráží, zamilovávají se a nenávidí. Většina věcí se řeší dialogem nebo úskočnou intrikou. Pár lidí zemře a ne moc pěkně.

Od Jitky Ládrové jsem četl už několik povídek, což mi, hádám, usnadnilo orientaci v tomto světě. Hlavně chci ale říct, že co do kvality psaní udělala obrovský krok kupředu. Ne že by povídky byly špatné, ale tady je vidět, jak moc své řemeslo za ten čas vybrousila. První dvě části knihy pro mě byly maličko přešlapováním na místě (byť každá končila krásným zvratem). Ten správný "drajf" knížka nabrala až příjezdem do hlavního města říše a pak už mě osobně nepustila.

Zatím se zdá, že Němé duše budou patřit do té kategorie knih, které buď nenávidíte nebo milujete. Já se hlásím do druhé skupiny a pokud by přišlo na svět pokračování, sáhnu po něm.

Radka.karasova
08.04.2024 2 z 5

Ani mi nevadilo, ze magie je tam, co by se za nehet vlezlo. Nevadí mi komorní drama. To by tu ale nějaké drama muselo byt Absence akce, když už se konecne po sto stránkách konecne něco vyhrotilo, bylo to za par odstavců vyreseno. Co mi dost vadilo, ze ani jedna z postav se nechovala, umerne svému veku. Tomu ze puberťačku všichni poslouchají a muž stary doslova veky, většinou jen prihlizi a nic netuší. Rozvlacny, začátek a epilog, netuší v podstatě behem peti minut uzavře celou jednu zápletku, byl tresnicka na dortu. Bohužel kysela.


Erinyie
27.03.2024 2 z 5

(SPOILER) Na knihu jsem se velmi těšila, od autorky jsem již četla povídky a byla jsem velmi zvědavá jaký příběh nám připravila v této knize.

kniha je rozdělená do několika dějových linií, ty hlavní jsou sledovány z pohledu Namie a Omdena, musím přiznat že ani jedna z hlavních postav mi nebyla sympatická a těžko jsem si k nim hledal cestu, k Omdenovi jsem si ji nenašla ani do konce knihy.

Jedna z dalších postav je Runel, jeho linku jsem si asi jako jedinou užívala, jeho vývoj charakteru dával smysl a při čtení jsem neměla nutkání přeskakovat odstavce nebo celé stránky - tak jak se mi stávalo u Omdena.

Celkově byl příběh zbytečně utahaný a chvílemi mi připadalo že je i bez posunu, když už došlo na nějakou akci a doufala jsem ve zvrat tak během pár stránek bylo vše vyřešeno a pak dlouhé kapitoly nic.

Z knihy jsem lehce zklamaná, neurazí ani nenadchne.

Maud22
25.03.2024 5 z 5

Román vedou dvě dějové linie, které se vzájemně prolínají, a každá má spoustu postav. Těmi hlavními v městě Šeldrap jsou Omden a Namie z rodiny majitele luxusního nevěstince. Omden je jeho syn a Namie zas dcera jeho partnerky. Volné mravy panují na každém kroku, ale zároveň i pravidla a nepsané zákony. V džungli číhá nebezpečí a Omden se s ním zaplete. To co původně považoval za dobrodružství, se poněkud vymkne. Druhá dějová linka se týká královského dvora ve Skalním městě, a to zejména budoucího krále Maargela a jeho mladšího bratra, možná soupeře Tarea, a tajemného rádce Runela. Každopádně si nemůžeme postavy zaškatulkovat jako dobré a zlé, nezištné a vypočítavé, statečné a zbabělé, což se mi líbilo. Ti, co se nám na první pohled jeví jako dobří lidé, jsou ve skutečnosti hnusní a naopak. Děj se neubírá předvídatelným během, a to mě na tom bavilo. Je to jako v životě, kdy se potkáte s někým, kdo vám na první dobrou sedne, ale můžete se v něm zklamat. Co se skrývá pod jednáním těch lidí, co je ovlivnilo, jaký strach nebo touha dostat se výš nebo změnit svůj život způsobilo, že se zatvrdí nebo nedohlédnou důsledků svých činů? Tajemství a špetka magie koření celý příběh plný intrik a pletichaření. To, co se do románu nevešlo, je pro čtenáře připraveno v podobě bonusu, který může a nemusí využít. Patří k němu i trojrozměrná mapička Skalního města, která je vyloženě parádní. Doufám, že román nalezne svého pokračování, protože našlápnuto určitě má.

Kni-holka
19.03.2024 4 z 5

Němé duše, vysoká česká fantasy a novinka od @fantasy.jitka je kniha, kterou si rozhodně musíte přečíst! Příběh mě tak pohltil, že jsem od něj těžko utíkala. Vlastně jsem pořád čekala, co se stane, co bude tím hlavním příběhem. Ale autorka to umně skryla v příbězích a údělech jednotlivých postav, že jsem měla problém to rozluštit. Pořád jsem vyčkávala, vyhlížela a pak byl najednou konec. A já si uvědomila, jak skvěle byl příběh vystavěn.

Nada-ctenarka
12.03.2024 2 z 5

Skoda, zacatek vypadal slibne a tesila jsem se na slozite postavy. Ale bylo to takove plytke, akce nic moc, dialogy jeden jak druhy. Konec mel uz spad ale bohuzel spad nikam.

Gaudericus
10.03.2024 2 z 5

Moc jsem nečekal, dostal jsem ještě méně. Nesympatické vypočítavé postavy, nic moc vyprávění, příběh chvíli rozvláčný, pak zase zbytečně pospíchající... I v rámci fantasy kulis mnohé zvraty/události působí nedůvěryhodně (až vycucané z prstu). Doufal jsem, že to vynahradí alespoň konec, ale spíš po něm zůstala ještě horší pachuť. Škoda...

MegaH
10.03.2024 4 z 5

V knížce se střídají krátké kapitoly, ze čtyř úhlů pohledu. Moc se mi líbilo, že kapitoly měly jak název (mohla jsem hádat, co se asi stane) tak i jméno postavy. Rozhodně je to originální a neotřelý příběh nejde odhadnout, kde až to skončí.
Zpočátku, zhruba první třetinu knížky mi všechny postavy přišly takové moc uvědomělé, nevyhraněné, smířené s údělem a jejich interakce byla maličko sterilní. V komunikaci bych uvítala víc vášně, nadšení, prostě jakoukoliv emoci. Tohle se ale změní přesunem děje do Skalního města a všechny postavy rostou a mění se, a s tím i váš názor na ně.
Zápletka s tajemstvím v džungli velmi dobře posloužila ke stavbě základů tohoto příběhu, avšak nestala se jeho nosnou konstrukcí. Pozvolna umírala a její odhalení v epilogu mě trochu zklamalo....
Mapa Skalního města je krásná, ale v knize by se vyjímala mnohem lépe, stejně tak jako mapa celé říše.
Knížku doporučuji, je fakt originální a čtivá. A přesto, že je to svět dětí magie a je na samotnou magii skoupá, na zajímavosti jí to neubralo ani ň!!!

Temika
09.03.2024 2 z 5

Další kousek v rámci knižních štafet.
Tuto knihu bych úplně neoznačila za fantasy. Spíše takový historický román. Je mi líto, ale musím říct, že kniha byla pro mě zklamání. Nesedlo mi téma, chování postav, rychlé závěry, příběh mě neoslovil. Kniha neurazí, nenadchne.

Eloorka
06.03.2024 5 z 5

Knihu Němé duše jsem přečetla během dvou dnů. Od autorky znám všechny dosud vyšlé knihy a sbírky. Moc jsem ocenila, že se děj odehrává v jejím vlastním vymyšleném světě/městě. Krásně vše zapadlo do předchozích příběhu (Město králů). Chvíli mi trvalo zvyknout si na jména postav. Během čtení jsem se několikrát přistihla, jak mám vytřeštěné oči nad některými zvraty, které jsem nečekala. Nechyběly ani slzy dojetí. Jak tu již psal někdo přede mnou, bylo mi líto, že už byl konec - určitě by mě zajímalo jak si povedou dál :)
Autorce moc fandím a doufám, že toto nebyl poslední příběh :)

Miri10
05.03.2024 5 z 5

Děj celého příběhu začíná v netradičním, ale zajímavém prostředí nevěstince. Setkáváme se tu s hlavním hrdinou Omdenem, kterého čeká převzetí rodinného businessu, a jeho sestrou Namií. Omden má však se svou budoucností jiné plány, než mu předurčil otec, čímž rozvíří sled nečekaných událostí. Spřáhne se s královským velvyslancem a společně započnou pátrání po bezpráví v tajemné džungli.

Celý příběh je vyprávěn z pohledu čtyř hlavních hrdinů. Nejbližší mému srdci byl Runel. Jak už to u lidí totiž bývá, nezřídka jsou jen dobří nebo zlí, tudíž ostatní hrdinové mají sklony k povahové nestálosti. Tím ale vyvstala celá řada situací, které pořádně hýbou s dějem. Intriky, dobrodružství, akce. To je oč tu běží. A díky perfektním autorčiným popisům mi připadalo, jako bych stála vedle hrdinů. Prostředí je plastické, má obrysy i barvy, takže si opravdu připadáte jako součástí děje.

Nejsem milovníkem fantasy, v podstatě ho nemám ani načtené a po, bohužel, nezdárném pokusu přelouskat Pána prstenů, jsem měla z knihy strach. Pochopím svět? Nebude kniha těžká, psaná krkolomným jazykem a pro laika nestravitelná?

Moje předsudky se absolutně rozplynuly. Autorka píše opravdu čtivě, vývoj situací i mezilidských vztahů mě neskutečně bavil, knihu jsem si užila. Za zmínku taky stojí jedinečná obálka a celkový počet stran. Není to totiž dílo na jeden večer, proto se nemusíte bát, že jen co se začtete, budete na poslední stránce.

Děkuji autorce za energii i čas, který do psaní vložila, protože výsledek je jasný. Kniha, která baví a usnadňuje přechod do fantasy světů i obyčejným mudlům jako jsem já.

Luckazudoli
19.02.2024 2 z 5

(SPOILER) Pres zacatek jsem se temer nemohla prokousat. Absence akce, kdyz se konecne zacalo postavam neco dit, vyresilo se to za par chvilek. Prostredek me bavil vic, ale stvalo me, ze ten klan o kterem se tam cely zacatek mluvilo, najednou zmizel. No a konec byl sice konecne akcni, ale zbytecne useknuty. A fantasy to je tedy dle jenom podle toho, ze jsou tam vymyslena jina jmena mest. Skoda, dle obalky a anotace jsem mela jina ocekavani.

LilyGorch
18.02.2024 2 z 5

(SPOILER) Omdenův otec vlastní nevěstinec a plánuje, že syn po něm jeho povolání převezme. Sám Omden však vidí svoji budoucnost jinak. Otcovým podnikáním pohrdá a rád by šel studovat na univerzitu do hlavního města. Na univerzitě jej však odmítnou. Tím padá jeho naděj na možnost, jak zajistit lepší budoucnost nejen sobě, ale i pro svou nevlastní sestru Namii. Novou příležitost, jak ukázat své schopnosti, uvidí Omden ve chvíli, kdy do města zavítá královský velvyslanec pátrající po stopách tajemných úmrtí v džungli. Omden se mu pohotově nabídne a pomáhá mu prošetřovat vraždy. Všichni nešťastníci mají jedno společné – vrah jim všem vyřízl jazyk. Podaří se velvyslanci dopadnout záhadného vraha? Pomůže toto pátrání Omdenovi k lepšímu postavení? Inu štěstí je nestálé – asi zhruba jako Omdenův charakter v této knize.

Toto dílko za poslední dobu poměrně rozbouřilo klidné hladiny českého bookstagramu. Nehodlám řešit, zda Němé duše patří do žánru fantasy, když magie je v knize jako šafránu. Na jak tématicky zaměřenou poličku si je kdo ve své knihovničce postaví, je mi celkem jedno. Mnohem více jsem si lámala hlavu, když jsem se snažila pochopit jednání postav v některých chvílích. Třeba jak mohl Omdenův otec s klidem schvalovat to, že se jeho žena prodává.. To, že podobný osud čekal i jeho nevlastní dceru.. Asi jsem nějaká majetnická a nerozumím tomu nebo co.. Sám Omden mi vyrazil dech už poměrně na začátku příběhu, když se zdálo, že svádí urputný vnitřní boj, aby v určitém bodě udělal správné rozhodnutí. Přečtu půl stránky a jako bych luskla prsty, on má najednou vyřešeno, jde a zcela chladnokrevně udělá něco tak bezpáteřního. Překvápko to sice bylo, ale mnohem víc bych ocenila, kdyby místo toho, aby si zvolil možnost A nebo B, vymyslel ještě nějakou úplně jinou variantu C. Vlk by se nažral, ale koza zůstala celá. Rozhodně by to nebylo nemožné řešení. To by byl Omden teprve borec!

Celkově mám pocit, že spousta zásadních věcí mohla být v knize víc rozebrána. Mohlo být rozepsáno, jak a proč se co stalo. Místo toho si čtenář tyto informace jen ve zkratce přečte např. jako zmínku na konci kapitoly. Jako by se spousta důležitých věcí odehrávala mimo stránky knížky. Na čtenáře to pak může působit tak, že se dost událostí v příběhu děje prostě jen proto, že to autorka tak chtěla. Jasně, každý autor si píše svoje vyprávění podle svých představ, měl by ale respektovat určitá pravidla, kterými se jeho svět řídí. Případné porušení by měl čtenáři řádně vysvětlit (např. to, jak může být zakladatel rodu neplodný?).

Achjo, mrzí mě to, protože se domnívám, že autorka umí psát čtivě. Nepíše složitá souvětí, v nichž by se čtenář mohl ztrácet. Přes všechnu moji nespokojenost mi stránky ubíhaly svižně a knížka se mi četla dobře..

2,5/5 *

knihomolkajanca
12.02.2024 3 z 5

Vítejte ve světě, kde se přílišná důvěra často nevyplácí. Ve světě, kde by si člověk měl hlídat i svůj vlastní stín. Němé duše vás zavedou hluboko do neprostupné džungle, mezi děvy ve vykřičeném domě i mezi nejvyšší společenskou smetánku. Čekají vás čtyři hlavní aktéři, jedno velké tajemství a velká spousta intrik.

Příběh trochu netradičně začíná v bordelu, který má Omden jednoho dne zdědit po svém otci. Takový osud se mu ale hnusí, a ještě více při představě, že by muže měla obšťastňovat i jeho milovaná sestra Namia. Je proto odhodlaný odejít a pro oba zajistit lepší budoucnost. Jeho plány mu ale zhatí záhadné vraždy v nedaleké džungli. Zaplete se do jejich vyšetřování a velice záhy zjišťuje, že z některá rozhodnutí mohou ovlivnit celý jeho život

Němé duše jsou dobře řemeslně zpracovaným fantasy románem s pomalejším začátkem, promyšleným dějem a málo výraznými fantasy prvky. I přesto se ale nejedná o historický román, se kterým jej někteří čtenáři mylně zaměňují. Autorka píše květnatě, ale přesto čtivě, vyvažuje popisy a dialogy tak, aby si dokázala udržet pozornost čtenáře, a v krátkých kapitolách střídá pohledy všech čtyř hlavních postav. Omden, Nam, Maargelus ani Runel nejsou typickými hrdiny - s výjimkou Runela se jedná spíše o morálně šedé charaktery, na které během čtení nejspíš několikrát změníte názor. Postrádala jsem však někoho, kdo by se stal opravdovým tahounem příběhu a dokázal mě strhnout.

Příběh stojí a padá právě na postavách, jejich vzájemných vztazích, intrikách i zradách. Těch je opravdu mnoho a jisti si nemůžete být opravdu ničím. Bohužel autorka docela často sahala po řešení “přes postel a vrtochům Namie ostatní podléhali až příliš snadno. Naopak slibně rozjetá linka s tygřím klanem se postupně vytrácela, aby se vzápětí občas objevila a obrátila směr příběhu. Chybělo mi rovněž větší ukotvení světa. I přes tyto nedostatky ale druhá polovina knihy ubíhala svižně a na čtení jsem se těšila. Svět má velký potenciál, ale zatím i spoustu mezer. Uvidíme, kam ho Jitka posune příště.

Hodnocení: 65%

Za knihu k recenzi moc děkuji autorce.

Pepa0216
09.02.2024 5 z 5

Může být fantasy bez magie, kouzel, draků? Ano může. Rozhodně se jedná o fantasy, protože je zde zcela vymyšlený svět, který má svoji historii a zákonitosti. Příběh mě velmi bavil. Je vyprávěn z pohledu čtyř vypravěčů a ikdyž je kniha poměrně obsáhlá, tak jsem se ani jednu stránku nenudil. Velice mě překvapil vývoj postavy Omdena, ale nechci spoilerovat. Co se týká Namie tak jsem chvíli přemýšlel jestli to skončí nějakým happy endem jaký se nabízel jednu chvíli, ale i závěr příjemně překvapil a nabízí možnost velice zajímavého pokračování. Emotivní postavy, intriky, nepředvídatelná těžká rozhodnutí, skvělá atmosféra. Bavil jsem se a na závěr potěšil bonusový materiál autorky: mapa Skalního grafiky s citáty postav a další...

Iva095
05.02.2024 3 z 5

Po delší době jsem zase zkusila české fantasy a myslím, že zase na nějakou dobu stačilo.
Kniha má kráskou fantasy obálku, ale samotný děj mi více než fantasy připomíná nějaký zvláštní román.
Samotný svět je zajímaví, ale příběh mě moc neoslovil.
Kniha se pěkně četla, ale myslím, že za pár dní už nebudu vědět o čem byla.
Neurazí, nenadchne.

cestina_s_linus
03.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Podle anotace jsem měla dojem, že si užiji fantasy, které mi bude připomínat lehce “GOTko... ale nakonec se z toho vyklubalo něco, co bych pomalu označila za “telenovelu.

Důraz je kladen na city a touhy jednotlivých postav. Já osobně jsem zde nějaký “velký příběh neviděla.

Pokud od tohoto cvalíka očekáváte popisy (svět, sousední země, historie atd.) - těch se nedočkáte. Ta kniha je dlouhá jen proto, že zde máme 4 postavy/vypravěče. Vzhledem k tomu, že ke knize nemáte “automaticky mapu (tu najdete na stránkách autorky - což je fakt super, když čtete offline), tak si vaše fantazie může vzít dovolenou, protože jste jako čtenář - nevidomý.

TIP: než se do knihy pustíte, tak si nejprve mapu stáhněte (sice to moc nepomůže, ale nebudete úplně v lese...)

Postavy - Nam, Omden, Maargaelus, Runel. Nejvíce jsem si oblíbila Runela (i on měl své wtf momenty). Ostatní postavy byly s další stránkou nesympatičtější a bylo mi vesměs jedno, co s nimi bude. Nejvíce jsem umírala z mužských postav, protože přemýšlí jako ženy a chovají se jako ženy. Z toho jsem fakt nemohla.

Příběh - na začátku tu máme tajemství džungle. Pak se na to jakoby zapomene a řešíme hromady (a místy až) překombinovaných intrik (ehm... Omden, že?). Na konci knihy (zejména v epilogu) si autorka vzpomene, že by bylo fajn dát čtenáři i nějakou akci a odpovědi, ale ve výsledku je to jedno velké WTF...

Za velké P L U S považuji to, že jsou některé kapitoly krátké a střídání vypravečů má osvěžující efekt.

Pokud si chcete přečíst knihu, u které nemusíte přemýšlet... na konci zjistíte o čem to mělo být... chcete něco, co můžete odložit a za pár dní se k tomu vrátit... tato kniha je pro vás.

tomas0851
10.01.2024 5 z 5

Hodně dobrý. Fakt hodně dobrý.

Skvěle propracovaná fantasy, která se naprosto skvěle čte. Autorka vytvořila svět, který je srozumitelně podán. Navíc s fantastickou obálkou.

Hlavní postavy Nam a Omden jsou nevlastní sourozenci. Jsou to děti majitelů nevěstince ze Šeldrapu. Sledujeme jejich život v samotném hampejzu a městě okolo. Sledujeme i jejich touhu po lepším životě. A život v královském Skalním městě.

Autorka úžasně vykresluje jejich cestu životem. Útrapy, slasti. Rozvíjí příběh o další postavy. Proplétá osudy, intrikuje, šokuje.
Pokud se posouváme v ději, vždy to vysvětluje. Nemusíme tápat, vracet se.
Styl vyprávění je velmi příjemný, květnatý, ale nebojí se ani vulgarit.

Pravda. Zkraje to může vypadat nudně, utahaně, ale pak skončí první část a vy jen řeknete tvl to jako fakt? Co bude dál? A čtete a čtete a čtete...

Enthu
06.01.2024 5 z 5

Kniha mě zaujala už samotnou anotací, jelikož tohle je přesně ten můj oblíbený žánr, fantasy román. Sice fantasy tam byla špetka, ale to mi vůbec nevadilo, jelikož jsem se dokázala tak ponořit do intrik, že mě zajímalo, co bude dál.

Němé duše obsahují šest částí. Každá z nich končila tak napínavě a zároveň byly šokující, že jsem nutně musela pokračovat s další částí. Velmi mnoho věcí mě v knize překvapilo. Nejraději bych se o nich rozepsala, ale to bych toho příliš mnoho i vyzradila.

Příběh je vyprávěn z pohledu čtyř postav, a to Namia, Maargaelus, Omden a Runel. Jako první jsem si oblíbila Namii s Omdenem, ale postupně se Omden v žebříčku propadával, až jeho místo nahradil Runel. A to jsem zprvu Runela tolik nemusela, jelikož mi na něm přišlo něco podezřelého. Nakonec jsem zjistila i co. Ale nejvíce jsem si tedy oblíbila vedlejší postavu Amerilu, to byla úžasná žena, ale za to Deniva mi šla strašně na nervy.

Líbilo se mi, že to začínalo na netypickém místě - domu lásky. Na to jsem ještě v žádném jiném příběhu nenarazila, tak to zvýšilo můj zájem. Pro Skalní město je i mapa, kterou jsem i během čtení zkoumala. Je naprosto nádherná a přemýšlím, že bych si ji zarámovala.

Co se týče děje, tak ten mi rychle utíkal. Nečekala jsem, že se tam toho stihne stát, ale na druhou stranu se nedivím, když to bylo v rámci několika let.

Jestliže máte rádi romány, které jsou plné intrik, kde každý chce dosáhnout svého cíle. A k tomu špetka fantasy, pak věřím, že se vám bude román líbit.

#Spolupráce - kniha obdržena od autorky

Mamka_cte
30.12.2023 3 z 5

Svět plný intrik, domluvených sňatků, milenek a smrti. Těšila jsem se na svět fantasy, ale zrovna toho fantasy je tam opravdu špetka. Kniha je spíše román plný zhrzených lidí, kteří po něčem touží.

Runel a Namia - jediné postavy, které se mi líbily. Ale jen dohromady.
Kniha je vyprávěna z pohledu 4 postav a občas se mi jména hrozně pletla. Na mě až moc vedlejších postav a dějových linek.

Kniha se mi hrozně vlekla až do necelé poloviny. Začala mě bavit až po tom, co se děj přesunul do Skalního města.

Obálka je nádherná a já se těšila na nějaké krásné fantasy. A ono nic, škoda. Prostředí a svět v knize není skoro vůbec popsaný, ale pomluvy, city a neopětovaná láska až moc. Kolem “toho běží celý příběh.

Viděla jsem strašně moc nadšených ohlasů a recenzí, takže mě mrzí, že já jsem knihou spíše zklamaná. A to mě ještě naštval konec. Chudák Runel. I tak ale děkuji za štafetu s krásným nápadem na příběh.

Autorovy další knížky

Jitka Ládrová
česká, 1991
2023  70%Němé duše
2017  79%Zpívající věže
2021  86%Město králů
2017  79%Struny osudu
2018  86%Lovci lidí

Kniha Němé duše je v

Právě čtených10x
Přečtených69x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených5x
Knihotéce70x
Chystám se číst67x
Chci si koupit15x
dalších seznamech3x