Ve větvích Yggdrasilu

Ve větvích Yggdrasilu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508495/bmid_ve-vetvich-yggdrasilu-ymp-508495.png 4 93 40

Agátin život se konečně srovnal. Má kde bydlet, stabilní práci, pár kamarádů. Po letech problémů se všechno zdá skvělé. Než se ztratí v lese. Než se ji kamarád pokusí zastřelit. A než taxíkem srazí severského boha.

Přidat komentář

Erinyie
21.04.2024 4 z 5

Ahoj,

máte rádi severskou mytologii? A co tahle si přečíst příběh Lokiho a Thora v trošičku jiném kabátu.

Musím přiznat že mě kniha bavila, autorka má velmi čtivý styl vypravování a s tématem mytologie si velmi vkusně ale zároveň vtipně poradila.

Co vše se dokáže stát když Agáta srazí boha taxíme? No to si ani sama v těch nejšílenějších snech nedokázala představit.

Agáta jako hrdinka mi byla sympatická, její charakter s vámi bude házet protože co si budeme, ta holka se nikdy nebude chovat tak jak by jste od ní očekávali a málokdy se drží rady ať je už myšlená sebevíc dobře.

Do křížku se nedává s nikým menším než je sám Loki, bůh lži a falše, a musím uznat že autorka jej tady vykreslila trefně, dialogy s Agátou byly vtipné a některé situace do kterých se dostávali byly více než komické, hodně jsem se nad touto dvojící nasmála.

Kniha jako celek funguje skvěle, krásně vykreslený fantasy svět plný sarkastického humoru a akce, příběh krásně ubíhal stránku za stránkou, jedinou menší výtku bych měla k druhé části knihy kdy mi už děj přišel trošičku přitažený za vlasy ale to je na úhlu pohledu každého čtenáře.

"První vrána smrtí hrozí,
druhá vrána radost nosí,
třetí dívku houpe sladce,
čtvrtá přinese ti chlapce,,

Babské povídačky!

Bookoholik22
21.04.2024 4 z 5

Poprvé jsem četla knihu o severské mytologii a byla jsem mile překvapena. První polovina knihy byla absolutně nepředvídatelná, ale pořád jsem si nebyla jistá, jestli mě kniha baví, nebo ne. V druhé polovině jsem si už ale jistá byla a ano, moc mě to bavilo! ;) Po přečtení se cítím příjemně obohacená.


pogmanka
20.04.2024 5 z 5

Na knížku jsem narazila díky recenzím, které mě na ni navnadily a musím říct, ze dílko nezklamalo, spis naopak. Příběh jsem si moc užila. Líbilo se mi znázornění mytologie a celkově jak to autorka pojala.

Nataliereader
09.04.2024 2 z 5

Zacatek se mi libil, pak to ale ztratilo na pritazlivosti. Konec mi prisel na silu, jakoby sama autorka nevedela co s tim.

Pepa0216
23.03.2024 3 z 5

Kniha je příjemnou oddechovkou. Fantasy protkanou severskou mytologií poměrně dodává šmrnc humor boha Lokiho i Agáty. Některé situace se zdají být dotažené až do závěru, kdy jsou trochu přitažené za vlasy, jako podivná smrt Ódina, ale v klidu Vás kniha nenechá. V závěrečné fázi je možná té akce až moc, ale autorce se za mě podařilo ukočírovat závěr do smysluplného konce. Příběh knihy je průměrný a proto na knihu nebudu dlouho vzpomínat, ale originální.

lucie.svobodova
18.03.2024 5 z 5

Představte si, že máte dojem, že se vám srovnal život a vše je na dobré cestě, a tak jak má být. Máte kde bydlet, máte práci i pár přátel. To je to nejvíc co si můžete po letech problémů přát, ne?
To je přesně případ hlavní hrdinky knihy - Agáty.
Jenže se to zvrtne vše vypadalo fajn, než
se ztratí v lese.
se ji pokusí zastřelit.
taxíkem srazí severského boha.

Originální fantasy, kde se náš svět sráží se severskou mytologií. Nechybí zde napětí, akce, nějaká ta krev a hlavně bohové - říká vám něco jméno Loki nebo Thor? Tak to jste na správné vlně! A jste na správné vlně i pokud se chcete zasmát, protože i to vás zde čeká.

Agáta je sympatická postava, není to žádná kočka vystřižená z pornočasáku nebo Marvelovky, ale obyčejná holka, která to v životě neměla lehké a i přes to si razí cestu životem.
Pak přichází na řadu Loki a toho prostě miluju .. a miluju to, do jakých situací Terka hrdiny “naháněla, nemá to chybu!
Samozřejmě se zde potkáme s xy dalšími postavami, ale jelikož nechci žádný spoiler, musíte si na ně už přijít samotný

Autorka píše čtivě, děj ubíhá, nic mi v něm nechybí, kniha je to výborná a propojení se severskou mytologií je zde bomba.
A na konci se můžete těšit na povídku Píseň o Thrymovi a to už je jen pomyslná třešnička na dortu.

PosPol
17.03.2024 5 z 5

S pravdou ven! Jste tým LOKI, nebo THOR? Já jsem tým Loki forever. A proto jsem nadšená z knihy od Terky, která skvěle poukazuje na těžké nepochopení tohoto severského boha.

Severskou mytologii zná snad každý, i ti, co doteď žili v jeskyni, ó můj Ódine, každý známe takové lidi! Ale tahle kniha vypráví ten příběh jinak. Podán je prostřednictvím lehce výstřední Agáty, která se protlouká životem a jen co se tak trochu postaví na nohy, vzápětí jsou jí podlomeny přítelem, který se rozhodne v lese ji zastřelit. Jen co překoná jednu katastrofu, přijde vzápětí druhá srážka. Doslovná. A to rovnou s bohem....

Začínám mít pocit, že kdyby autorce knižně vyšlo úplný hovno a jen ho obalila mašličkou, tak si pro něj stejně poběžím. Její svérázný, často nevkusný a ironický humor miluju. Postavy se nikdy nechovají tak, jak bych čekala, takže až do posledních stránek jsem nevěděla, jakým směrem se nitky osudu vydají. Ostatně OSUD je zde primárním prvkem - lze, či nelze jej ovlivnit? A je dobré znát svoji budoucnost, či je lepší blažená nevědomost?

Každý svět potřebuje záporáky. A Loki se přímo nabízí, jako bůh lsti a falše. V kombinaci se svéhlavou Agátou vznikne velice nestabilní výbušná směs. Chválím propracované charaktery, bohové jsou zde jedna otravná a nadutá cháska, včetně Thora či Ódina. Musím říct, že jako někdo, kdo má hlavu plnou marvelovské severské mytologie, se mi na začátku kroutily prsty na nohou. Zrzavý Loki? Ódin jako vypasený dědula? Zlé valkýry? Inu, pokud se nedokážete oprostit od pohádkových příběhů Avengers, tak se na knihu vykašlete....

Všem ostatním knihu doporučuji. Ve větvích Yggdrasilu je svižný, originální příběh plný božského chaosu, marnotratných válek, podivných stvoření, nechutných detailů, to vše podané humornou formou s kapkou nadsázky a špetkou srdceryvných okamžiků s přesahem. Hodnotím 5/5* a děkuji nakladatelství Goldendog za poskytnutí knihy.

Textařka
21.02.2024 5 z 5

Kniha mě nalákala už samotnou anotací, ve které se odráží lehkost. A v ní se nese i celý příběh uvnitř. Autorka píše čtivě, postavy jsou svérázné a neokoukané. Žádní tradiční hrdinové, jak jsme ve fantasy často zvyklí.
Celkově to pro mě byla oddechová záležitost. Možná děj chvíli klouzal víc po povrchu, ale vlastně mi to nevadilo. Příběh svižně plynul a nabídl i přesah v podobě zamyšlení nad předurčeností osudu. Na konci mě nejvíce mě potěšilo Reginleifino přání - doufala jsem, že si řekne o něco v tomto smyslu, a splnilo se mi to.

romcav51
15.01.2024 5 z 5

Skvělá kniha a obálka! Doporučuji. :)

Aileena
07.01.2024 2 z 5

Uf... s knihou jsem se prala půl roku a neustále ji odkládala a prokládala jiným čtivem. Vůbec mi nesedla. Ani nevím, jak hodnotit, protože nic tak divného jsem snad ještě nečetla.
Začátek mě navnadil, pak se to zvrtlo do dlouhé nudné pasáže, následovala málo uvěřitelná a fakt divná smrt Ódina (to jako vážně?!), po ní přišel (přiznávám možná mým nesoustředěním) lehký chaos. V druhé půlce se to trochu vylepšilo, aby nastal za mě pochybný a neoslovující konec.
K žádné postavě jsem si za celou dobu nedokázala vytvořit sympatie, což je za mě další problém. Zkrátka pardon, ale příště zůstanu raději u staré dobré severské mytologie nepokažené pochybnými LGBT pseudo-hrdinkami a bohy do jednoho skrz naskrz prolezlé pouze špatnými lidskými vlastnostmi...

tomas0851
22.12.2023 3 z 5

Tak Vám nevím. Malá útlá knížečka se zajímavým námětem, ale dle mého trošku polotovar.
Severskou mytologii, Thór, Loki, Ódin, Valhala, známe asi všichni.
Máme tu o nich nový příběh, kde se Loki v Asgárdu dopustí dalšího nevhodného vtipu a při útěku před následky skončí na Midgardu.
Zde potká Agátu, holku zkoušenou osudem, nyní na počátku nového relativně normálního života.
Tím se odstartuje zajímavý příběh, kdy se vrátíme na Asgárd. Poznáme další božstva, intriky, úklady. Jsme svědky poměrně nečekané události, která změní životy zúčastněných.
Kniha je zajímavá, ale mně osobně se četla těžko. Navíc mám pocit, že to před tiskem nikdo nečet. Je tam spousta prapodivných dějových a logických skoků.
Ale na druhou strany vyvolá zamyšlení nad osudem. Je nám pevně dán? Dokážeme jej ovlivnit? Je dobře, že známe budoucnost?

Mikoláška
27.11.2023 3 z 5

Kniha mně trošku zklamala, že to v podstatě bylo všechno moc na rychle a relativně snadno (i když smrt rozhodně nezlehčuji) vyřešeno. U fantazy jsem většinou zvyklá na několikadílné příběhy (až na některé výjimky), kde se jde trošku víc do hloubky. Ale jinak obdivuji každého, kdo je schopen napsat knihu (o tom žádná).

mnohoknih
27.10.2023 4 z 5

Chceš-li boha rozesmát, řekni mu svůj plán. A tady to platí i pro bohy. Nemám nakoukané Marvelovky a tak jsem si příběh skvěle užila. Dokonce tak moc, že mě ještě teď mrzí, jak je krátký. Hlavní hrdinka Agáta si mě získala okamžitě. Má svůj názor a jde si za ním proti všem. Hlavně proti matčiným názorům. A pak tu máme bohy. Všichni víme, co je to za rozmazlenou sebranku a v tomto příběhu se nechovají jinak. Všechy postavy jsou charakterově bohaté, košaté a dozvíme se, proč se chovají zrovna takhle. S čím mě ale autorka dostala, to je vyvrcholení Agátina děje. Úplně mě tím nadchla! A bonusová povídka je už jen takové chichichi na závěr, protože se vám z tohoto světa nechce odejít.

Dragell
24.10.2023 4 z 5

Humorné oddechové počtení prolínající v sobě fantasy a urban fantasy. Vtipné momenty vytváří absurdními situacemi, ale neskrývá se ani před souboji, šrámy a smrtí.

Co mne překvapilo, že i přes počet stran byla hlavní hrdinka velmi plastická, uvěřitelná, se svými normálními lidskými problémy, s kterými zde byla také konfrontována.

Pokud máte rádi severskou mytologii (tu pravou, ne Marvelovskou), nechcete číst nic vážného a prostě jen tak nějak chytit dobrou notu nad tím sychravým počasím, zkuste to s touto jednohubkou. Rozhodně neprohloupíte.

Ashi
23.10.2023 3 z 5

Tady se ukazuje, že jsem asi ze staré školy. Knížka má opravdu zajímavý čtivý příběh, ale asi nebyla správná doba pro mě ji číst.
Bylo to tak moc netradiční a nečekané, místy brutální s drásajícím koncem, že jsem byla šokována. V domnění, že se bude jednat o "roztomilou mytologii", se to s mým očekáváním maličko nepotkalo.

Katka900
19.10.2023 5 z 5

Ale, ale, ale....překvapení večera. Přiznám se, že jsem u českých autorů velmi skeptická. Ne vše mě dokáže tak nadchnout. Této autorce se to slušně podařilo.
Kniha byla opravdu velmi dobře napsaná. Autorka rozhodně má slušnou slovní zásobu a umí psát. Severskou mytologii miluji, takže zasadit do děje hlavně Lokiho bylo pro mě pohlazení pro duši.

Airelle
03.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Za knihu moc děkuji samotné autorce @tereza.kadeckova.

Poslední dobou se snažím nemít od knih žádné očekávání, nečtu anotace, a tak jsem kolikrát hodně překvapená, kam se v příběhu dostanu. I tady tomu tak bylo. Věřte, že byste rádi viděli můj pohled, když se na scéně objevil Loki!

Jsem velký milovník superhrdinů a marvelovky doslova zbožňuju, tady jsem si ovšem musela zvyknout na jiný svět a sama se sebou jsem opravdu bojovala.

Koho jsem si oblíbila byla hlavní postava Agáty, ta byla napsaná skvěle a víc bych ocenila, kdybychom se o jejím životě dozvěděli víc a podrobněji.

Loki, jak už ho známe, dělá jednu chybu za druhou, a i když něco myslí dobře, ne vždy to tak vyzní. Doufejme, že se jednou ze svých chyb poučí. Koho jsem tady nemohla vystát je Thór. Ano, čtete dobře. Musím vyzdvihnout, že autorka vyšla s úplně jinou verzí mytologie, než je nám známá, a nebála se tu popsat postavy bohů z tolika lidskými chybami.

Příběh je plný napětí, akce, putování mezi světy, ale občas mi přišlo, že méně by bylo mnohem více. Střídají se tu skvělé scény s těmi, které mi přišly trochu uspěchané. Nemám moc ráda nucené popohánění děje, a tady jsem z toho bohužel ten pocit měla.

Knihu si určitě přečtěte a dejte mi vědět, jak se Vám líbila. U mě vítězí od autorky jednoznačně O dracích a lidech, ta se mi prostě líbila o dost víc.

Aivinka
07.07.2023 5 z 5

Kadečková mi prostě sedí. Její knihy jsou něco tak dobře známého a přesto tak překrásně originálního. Dle mého názoru, jedna z nejlepších, česky píšících, spisovatelek.

Misty-K
05.07.2023 5 z 5

Repost hodnocení z mého instagramového účtu:

Tahle fantasy vycházející ze severské mytologie má všechno: akci, nápaditě provedenou magii, romantiku (gay romantiku!), nezapomenutelné postavy, komplikované rodinné vztahy, hrozící konec světa... Byla radost ji číst.

Děj má hodně rychlý spád a nechybí mu napětí; je jednoduchý, ale to mu vlastně sluší. Nechává totiž o to více zářit postavy, které byly mou oblíbenou částí knihy.

Úžasné jsou snad všechny charaktery, hlavně protagonistka Agáta. Není to typicky krásná křehotinka, má zajímavý backstory, na všechno reaguje s vlastním názorem a odvážně si prosazuje to, co věří, že je pro ni nejlepší. V průběhu děje se pak učí, že se ne vždy musí uzavírat před okolím a jít proti proudu. Krásně dynamická je též postava Reginleif, její vývoj je ještě mnohem výraznější a dochází k němu ve vyloženě srdcervoucích momentech.

Propojení mytologie s "reálným" světem pak bylo velmi dobře vysvětleno. Nešlo o nic přehnaně komplikovaného, ale o to to bylo vše věrohodnější. Nevím, jestli pojetí čarodějnic a rozlišení magie a iluze vychází z nějakých konkrétních mýtů, nebo jde o autorčin originální nápad, ale buď je to skvěle vymyšleno, nebo skvěle vybráno.

A pokud jde o myšlenku - opravdu nemám ráda příběhy zakládající se na předurčenosti osudem. To je otázka osobního vkusu. Tato kniha tento můj neoblíbený postup převrací chytrým způsobem na hlavu. Takže za mě body navíc!

Abychom si to tedy shrnuli: Ve větvích Yggdrasilu je nesložitá, ale rozhodně ne odbytá fantasy, vycházející ze severských mýtů včetně těch nechutnějších a divnějších. Jejím středobodem jsou propracované postavy, jejich interakce a vývoj. Má emoce, má násilí, má vtip. Pokud si myslíte, že by se vám něco podobného mohlo trefit do vkusu, neváhejte a přečtěte si ji.

nela3812
22.06.2023 4 z 5

Autorka odhaluje bohy Ásgardu ve staronovém světle. Můžete zapomenout na dobré a zlé bohy, jak je znáte z Marvelu. Tohle je návrat ke kořenům mytologie a božského chaosu!

Svět plný severských bohu, malicherných válek a nekonečného uzurpování protne příchod ženy. Lidské ženy. A ta je! Pro ostré slovo nejde daleko, životem se protloukala jak jen mohla a rozhodně to není žádná třasořitka na duši a už vůbec ne na těle! Prostě typická česká ženská se vším všudy!

Pokud zkombinunete taxikářku a bohy Ásgardu, vznikne vám příběh nabitý akcí, humorem i zajímavostmi z mytologie. Autorka vytvořila příběh, ve kterém se nebudete ani chvíli nudit a budete jej hltat každou volnou chvíli. Věřím že konec vás určitě překvapí! Více takových konců by podobným příběhům prospělo.

Příběh moc doporučuji. Osobně bych ocenila nějaké označení stále se střídajících pohledů, míst a času. Občas mi dalo zabrat, než jsem se zorientovala. Také bych byla ráda za delší epilog, kde by se autorka k jednotlivým postavám mohla vuce rozepsat! 3 věty ke každému byli, po tak dlouhém a nabitém příběhu, zoufale málo.

Hodnotím 4/5