Adept

Adept https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458868/bmid_adept-AJO-458868.jpg 4 232 68

Materia Prima série

1. díl >

Varšava, počátek dvacátého století. Uprostřed města se objevila enkláva a její rozrůstání může zastavit jen zeď protkaná stříbrnými pruty. Nikdo neví, kde se tu vzala, ani proč se uvnitř mění rozložení ulic a podoba domů. Identické oblasti se nacházejí také v Moskvě a Petrohradu. Do oblasti se vydávají jen carské patroly a alchymisté při hledání ingrediencí pro své experimentální léky. Polský alchymista Olaf Rudnicki a důstojník elitní carské gardy se s hrozbou musejí utkat a dát všanc nejen své životy. K dovršení všeho zlého narůstá konflikt mezi mocnostmi a nezadržitelně se blíží válka. Souboje, zakázané experimenty i narůstající neklid ve městě vedou k finále, které nikdo nečeká.... celý text

Přidat komentář

Erinyie
14.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Ahoj,

dnes tu pro vám mám knižní tip od sousedů

Adept
Autor: Adam Przechrzta
Žánr: sci-fi, fantasy
Stran: 384
Hodnocení:

Tuto knihu jsem si koupila kvůli obálce ale nikdy jsem se do ní nepustila, pak přišla nabídka štafety na celou sérii a já ji řekla proč ne, zkusím a uvidím, tímto děkuji @knihy_s_marcelom

Ocitáme se na začátku 20. století v Polsku které není úplně Polsko, ve městě Varšava která se řídí svými pravidly a zákony.

Ze začátku jsem měla obavy, byla jsem lehce zmatená, moc postav a jmen, do toho polské a ruské názvy - v knize je slovník s "významy" ale chápu že kvůli navození té správné atmosféry to v knize musí být - upřímně po pár stránkách jsem to již nevnímala.

Na akci dlouho čekat nebudete vlastně hned první kapitoly vás vtáhnu do děje a vy již přihlížíte jak se alchymista Rudnický snaží probíjet nepřízní osudu, občas i ho bylo až líto, po celou dobu se snaží všemožně nepříjemnostem vyhýbat ale ve finále to vypadá že jim jde naproti.

Společnost našemu alchymistovi dělá Samarin, voják až do morku kostí který se řídí čistě tím co má z výcviku vštěpeno a málo kdy používá svůj vlastní rozum a úsudek, tuto spolupráci bylo zajímavé sledovat, oba se od sebe navzájem učili a ke konci knihy byl posun obou postav znatelný, jsem hodně zvědavá na pokračování v tomto směru.

Abych nezapomněla, příjemným překvapením byla Anastázie, příjemné zpestření v knize kde převládaly mužské charaktery, ale víc vám k ní nepovím na tuhle postavu si každý musí udělat svůj názor, za mě do příběhu sedla jak pr*el na hrnec.

Skvělý a originální příběh, nechyběla akce ani vtipné scény, měla jsem strach z politiky ale ta byla jen okrajově, velmi mě bavilo sledovat taktizování a pletichaření mezi postavami, a pokud máte rádi černý humor tak tady si přijdete na své.

Jerry.69
10.04.2024 5 z 5

Celou trilogii jsem odposlouchal jako audioknihy a přidám se k celé plejádě kladných hodnocení. Výborně zpracované. První a třetí kniha excelentní, druhá malinko chytala dech ve střední pasáži, ale jako celek.... Parádní.


RadimB.
28.03.2024 4 z 5

Steam punková knížka, která vás chytí a nepustí. Má skvělou čitelnost. Ve zkratce ve Varšavě jsou čtvrti, které obývají monstra. Tato část se nazývá enkláva a lidí tam pořádají výpravy pro získání vzácných surovin. Hlavní hrdina je alchymista Olaf, který z pouhého lékárníka se propracoval až na Mistra gildy. Postava Olafa je velmi sympatická postupně se k němu přidávají i další spojenci a bojují proti nepřátelům jak z venku tak z venčí nemilosrdný boj. Nemůžu se dočkat pokračování. Celou sérii můžu jen doporučit.

Maud22
25.03.2024 5 z 5

Jsme v Polsku, no v Polsku, na začátku 20. století vlastně Polsko neexistovalo, bylo rozděleno mezi Prusko, Rakousko a Rusko. Ocitáme se konkrétně ve Varšavě. Ovšem ve Varšavě, která jako další dvě města obsahuje enklávu, v níž život neběží jako dosud. Objevují se tam tvorové, jež bychom nejspíše označili jako vlkodlaky, démony a jiná hrůzostrašná stvoření. Na scénu přichází stará dobrá munice obsahující stříbro... Zatímco před objevením enkláv patřila magie a alchymie do sféry pohádek, tak teď je třeba s ní počítat. Z jednotlivých indicií pochopíme, že jsme těsně před vypuknutím 1. světové války a že mocnosti budou mít eminentní zájem o tzv. materii primu, a ta když se dostane z rukou alchymistů a mágů do rukou armády, tak z toho nebude nic dobrého. V těchto kulisách sledujeme osudy lékárníka a alchymisty Rudnického a velitele ruského konvoje, v podstatě okupanta, Samarina, Jejich osudy se protnou a spojí. Čte se to dobře, alternativní historie dává prostor k dobrodružství.

renefer
06.03.2024 4 z 5

Tak to bylo příjemné překvapení. Poláci fantasy prostě umí. Jenom jsem nějak nepochopila, proč nepřeložili celý text do češtiny a něco nechali v ruštině/polštině...

Fidibus
28.02.2024 2 z 5

No, trochu chaos. Zajímavé prostředí, otázkou pro mne je, co je vlastně zápletkou. V knize je hodně postav a odboček, takže jsem se trochu ztrácela, i ta teorie mi občas přišla ne zcela srozumitelná. Hodně toho bude pravděpodobně souviset s dalším dějem. Rozhodně to zachraňuje alchymista se svou démonkou a ruský důstojník se svou rodinou (včetně sluhy...), některé dialogy jsou pěkné. Jinak i dost krvavý děj, včetně enklávy, soubojů a boje na konci. Některé nápady se mi líbily, ale výsledně mi asi stačil tento díl.

kurama45
19.02.2024 2 z 5

Ako taká chaotická fan-fiction na históriu. Koho dejiny zaujímajú, asi bude nadšený, ja som však bola sklamaná. Atmosférou mi to pripomenulo Glukhovskeho Metro. Naťahovalo sa to ako cesto na štrúdľu, akoby sám autor nevedel, čo od toho vlastne chce. Začalo to akciou, potom sme dostali zbrklý a povrchný fantasy úvod, prešlo to do paralelných fantazmagorických dejín a skončilo to pri nezáživnej politike. Do toho sa riešili príbuzenské vzťahy, ktoré ozaj neboli také komplikované, aby si hrdinovia ujasnili svoje priority až kdesi na konci knihy. Skrátka to bolo na mňa nemastné-neslané a druhej časti sa už nedotknem.

bleekemolen
11.02.2024 3 z 5

Béčko jako vyšité levou rukou Mievilla nití půjčenou od Lukjaněnka v hodně nepříznivých světelných podmínkách.
Prvních pár kapitol jsem měl pocit četby téměř až amaterského díla nějakého nadšence. Nejasné popisy jednotlivých postav a jejich vzájemné vztahy, měnící se co kapitola, do temnot zapomnění upadající dějové linky (důvod, souvislosti rituální vraždy, co se stalo s pachatelem??). Zajímavé prostředí a atmosféra mé oblíbené východní evropy mě však drželo se zaťatými zuby ve hře.
Zhruba v půlce knihy se však, zdá se, autor trochu vzpamatoval a začalo se mi číst lépe. Kvalitativně se celý dojem posunul výše a autorovi jsem tedy na oltář času obětoval celé dnešní nedělní upršené odpoledne (chabá obětina) a zbylou polovinu s úspěchem pokořil.
V komentářích jsem četl, že se v knize vyskytuje větší množství postav.. Těch důležitých bude odhadem do 10 a to ještě cara počítám za dva.

MKrat
01.02.2024 1 z 5

hm......nevím komu sedne. komu nesedne..

Deia
25.01.2024 4 z 5

Veľmi som dúfala, že sa mi táto kniha bude páčiť, keďže som si kúpila rovno celú trilógiu :D. A našťastie sa mi páčila. Hlavné postavy sú sympatické, či už Rudnicky, ktorý ale v priebehu prechádza zaujímavým vývojom, alebo Samarin, ktorý je taký klasický gentleman. Neskôr sa k nim pridá aj Anastázia, nie úplne typická žena, ktorá tomu dodá trochu šťavy. Aj prostredie v ktorom sa príbeh odohráva sa mi veľmi páčilo - Varšava okupovaná Rusmi, bolo to skvelo vylíčené. Celé to malo dosť temnú atmosféru, jednak sa príbeh odohráva v zime, takisto sa tam sem-tam objavia nejakí démoni, vraždy... Veľmi ma to bavilo čítať. Aj keď v priebehu čítania som stále mala pocit, že mi niečo uniká a nechápem tomu tak ako by som mala, ale aj tak ma to veľmi zaujímalo a strany mi ubiehali jedna za druhou. Záver bol možno trochu uponáhľaný a otvorený, ale to vôbec nevadí, keďže druhá časť už čaká.

Nifredil
24.01.2024 4 z 5

Hodnocení dopisuji až po čase a také ve chvíli, kdy mám dočtenou celou sérii. První dvě kapitoly prvního dílu mají úžasný spád, děje je strhující a kdyby ta knížka udržela tohle tempo celou dobu, tak to bdue na 5 hvězdiček. Bohužel si to ale po těch dvou kapitolách “sedne na prdel a chvílemi je to i takové ucajdané. Přistihla jsem se, že bych i docela ráda přeskočila a čekám akčnější děj. ŠKoda, doufala jsem v parádní trilogii a očekávání to úplně nesplnilo, přestože to patří spíše k tomu lepšímu v daném žánru.

Chytuš
23.01.2024 3 z 5

UCHOKNIHA. Ne vždycky by měl člověk dát na nadšené recenze - těšila jsem se díky nadšení mnohých čtenářů o to víc... Fantasy odehrávající se v alternativní historii počátku minulého století, magie, příšerky a intriky z prostředí Varšavy, kdo by odolal? Jenže při poslechu mi to přišlo takové natahované. Ne že by se vůbec nic nedělo, ale chybí nějaký ústřední motiv, děj je sledem jednotlivých epizod mocenských, případně skutečných bojů, u kterých nevíte, kam to celé vede... Druhému dílu šanci ještě dám a uvidíme, co dál...

TynaBehuncikova
22.01.2024 5 z 5

Wow! Vzhledem k tomu za jakých nepříjemných okolností se ke mně kniha dostala, jsem ji vlastně ani číst nechtěla. Nakonec jsem si řekla, že ji dám šanci a alespoň se jí po přečtení budu moci zbavit a nebude mi ležet v knihovničce. No ještě že jsem jí tu šanci dala! Absolutně luxusní začátek sliboval mnohé a spoustu z toho mi také dal. Ačkoliv je to čtení pro náročnější, občas jsem byla trochu ztracená v množství postav, oslovení, titulů, politických a jiných zápletek, tak to byla krušná a užitá jízda! Strašně moc mě to bavilo - a to tak, že již při dočítání posledních 100 stran jsem si v knihovně rezervovala a vyzvedla další 2 díly, takže můžu rovnou pokračovat dál. Autor nasadil laťku hodně vysoko, tak jsem zvědavá! Rozhodně doporučuji všem, kteří milují fantasy, intriky, politikaření a akční knihy.

Alixon
06.12.2023 5 z 5

Zde shrnu všechny 3 díly a budu se snažit bez spoileru. První díl je neskutečně našlápnutý. Druhý mi přišel o něco málo horší, ale poslední se zase rozjede na plné obrátky. Celá série je prošpikována břitkým humorem i vážnými tématy. Hlavní postavy a vlastně i ty vedlejší jsou skvěle napsané a nestalo se mi, že by mě nějaká nebavila. Čte se to jedním dechem doslova. Doufám, že od tohoto autora vyjde ještě něco, protože se teď zařadil do mých top 10. Pořád to odsýpá, žádná dlouhá vata nikde, jak umí spousta autorů. Dlouhé popisy něčeho nezajímavého zde opravdu nenajdete. Za mě určitě 90% série a i když nejsem extra fanda alternativní historie, tohle je něco, co si přečtu určitě znovu a nechám ve své knihovně na stálo

tlllk
03.12.2023 5 z 5

Nič som od toho nečakal, a preto ma prvý diel príjemne prekvapil. Originalita príbehu, mentality hlavných postáv, tak známe a predsa úplne cudzie prostredie, to všetko tomu dáva tu správnu atmosféru. Teším sa na ďalší diel.

Marek82
25.11.2023 3 z 5

Na knihu som sa veľmi tešil. Ako fanúšik Zaklínača, príbehov J. Červenáka, ale aj alternatívnej histórie ako napríklad Kotoučov cyklus České země som sa na knihu naozaj tešil. Po prvom stretnutí s Enklávou, ktorá pripomína Prašinu s mágiou, alebo rovno herný svet Bloodborne je latka nastavená vysoko, bohužiaľ, potom to ide už len dole. Autor má neskôr zahrnul množstvom vojenských postáv a hodností, ale vravím si, keď som zvládol České země, zvládnem aj toto. Bohužiaľ knihu nedrží pokope konzistentná zápletka a je skôr sledom udalostí, pričom okolností sú vopred dané a čitateľ nemá veľkú šancu odhadovať smerovanie deja, len sa ním nechať unášať. Dominujú pritom skôr intrigy, politika a rozličné ťahy. Poľský autor má bohužiaľ viac ruský, rozvláčny a pompézny spôsob písania, ktorý tiež neprospieva dynamike deja. Keďže som si kúpil v nadšenom očakávaní aj druhý diel (oba ako audio), tak sa do toho pustím. Druhý diel má síce vyššie hodnotenie, ale to len preto, že tí, ktorí boli sklamaní z prvého dielu, sa do druhého už ani nepustia a hodnotenie je tým pádom skôr záležitosť fanúšikov ako objektivity.

stanislav0373
22.11.2023 5 z 5

I když nedokážu na první dobrou vyslovit jméno autora, to, o čem píše je přesně čtení pro mě. Nedaleká Varšava, lidstvo objevuje zázraky vědy v podobě elektřiny a telefonu, politický boj mezi Rusy a Poláky a do toho ještě vstoupí svět magie a alchymistické gildy. Krom drobného zpomalení knihy v třetí pětině děj nádherně plynul a čtenář hltal každou řádku, co že nového se zase v tajemné světě objeví.

Za mě skvělý počin, série má dobře našlápnuto.

Na závěr dvě rady:

1. Mnoho postav, mnoho jmen, navíce s otčenstvem, hodností či titulem. Takže doporučuji objetovat kousek papíru a jména si psát. Já to tak dělám často, nepletou se mi pak postavy (znáte to: na jedné straně mu říkají kapitáne, na druhé Antone Pavloviči, tetička ho oslovuje Tonku, má kamaráda Pavla Antonoviče a pak se v tom vyznejte...)

2. Pokud nemáte po ruce druhý díl, raději nezačínejte číst. :-)

parvitas
01.11.2023 4 z 5

Alternatívnej histórii nikdy nepoviem nie, a keď je navyše šmrncnutá fantasy, je to ešte lepšie.
Chvíľami to bolo napínavé, hlavný hrdina, lekárnik Olaf Rudnicki, sa pokúša vrátiť z odčlenenej oblasti, ktorá sa zmenila pôsobením mágie, aj s dôležitými ingredienciami. Cestou von z enklávy stretáva vojenskú skupinu a spoločne si pomôžu. Rovnaké centrá ohraničené striebornými prútmi sú nielen vo Varšave, ale aj v Petrohrade a v Moskve a nie sú vôbec bezpečné. Napadnutie príšerami bolo očakávané a patrične akčné, ale zmenilo ich to. Postupne sa v príbehu k slovu dostáva politika, cárske Rusko a snaha o nezávislosť poľských separatistov, plus stretnutie s cárskou rodinou (alchymista/lekárnik jednorazovo konkuruje Rasputinovi v liečbe mladého cároviča ), toto všetko už lepšie určuje ukotvenie príbehu v dejinách - začiatok 20. storočia. Lekárnik a dôstojník spolupracujú aj naďalej, už aj sa spriatelili, vlastne sú azda aj vzdialenými príbuznými. Najzaujímavejšou osobou v príbehu je podľa mňa kňažná, ktorá oboch podporuje a diriguje. Neznáša moderné výdobytky, okrem telefónu, ten patrične využíva na to, aby príbuzných postavila do pozoru.
Do Varšavy prenikajú démoni z enklávy a situácia začína byť vážna.
Anastázia, zachránená žena z enklávy, je niečím viac, ako sa zdá na prvý pohľad. Je mimoriadne schopná a lekárnikovi a jeho známym pomáha v magických záležitistiach. Zaujala ma scéna z knižnice, keď sa museli naučiť magický znak, slovo moci (neodvrátiť zrak, aj keď to bolí - tak funguje učenie aj normálne ).
Pretože sa blíži veľká vojna a pôjde o budúcnosť sveta. Okrem klasickej politiky, zákulisných bojov, či súbojov zo cti, sa tu vo veľkom riešia aj finančné záležitosti, členstvá a postupy v hierarchii, členské organizácie, ale aj kulty a získavanie dôležiteho materiálu k čarovaniu. Hlavný hrdina je skôr vlečený dejom, než aby ho tvoril, je nútený rýchlo sa prispôsobovať. Nevidím výrazné zmeny v povahe, ale získal sebadôveru a moc. Každopádne, je to len prvý diel, ktorý ukázal tamojší svet, tak som zvedavá, ako sa to ďalej vyvinie.

Ales.BD
12.10.2023 4 z 5

Dospělá politická fantasy se steampunkovým nádechem a detektivními prvky. Udrží pozornost čtenáře, přestože příběh je dlouhý, celkem komplikovaný a obsahuje mnoho postav. Trilogie neztrácí úroveň po celou dobu a má uspokojivý konec. Audiokniha v excelentním podání Filipa Jančíka - celková délka poslechu (3 knihy) je 43 hodin.

Dusinof
04.10.2023 5 z 5

Tak tohle byla bomba. Musim teda smeknout pred nactenim Filipa Jancika, nikdy jsem neslysel lepe namluvenou knihu a uz jich mam par desitek za sebou. Dej me rozhodne vtahl a uz jsem v pulce druhe knihy:-). Minout tuhle knihu, by byla chyba. Doporucuji