Stín přehled
Materia Prima série
< 3. díl
Varšavská republika se snaží udržet neutralitu, balancuje mezi dvěma silami – Němci a Rusy –, ale mladý stát má čím dál více potíží. V enklávách se objevují přímí vyslanci Šeptajících, a slovo moci, které Polákům dalo vítězství, je už známo všem stranám konfliktu. Samarin a Rudnicki jsou vtaženi do víru politických a společenských intrik, jenomže to není ani jediné, ani největší nebezpečí. Někdo přísahal, že je zabije. Že zabije všechny, jako jsou oni. K tomu jak v Berlíně, tak v Sankt Petěrburku sílí přesvědčení, že nastal čas zaútočit. Polská armáda se chystá na rozhodující střet, ale velitelství si uvědomuje, že žádná strategie neumožní porazit nepřítele, který má dvacetinásobnou početní převahu. Jen čas ukáže, kdo zemře a kdo přežije...... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stín. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 38 komentářůSouvisející novinky - Stín (1)
Loď plná nevěst, Naděje v nás a další knižní novinky (18. týden)
30.04.2023
Kniha Stín v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 1x |
| v Chci si koupit | 16x |
| v dalších seznamech | 1x |

84 %
71 %

Varšavská republika se dál snaží udržet svou neutralitu. Nemá to ale snadné. Na jedné straně o její území usilují Němci, na druhé Rusové. Navíc ani v enklávě není zrovna klid a mír. Šeptající se snaží dostat do našeho světa čím dál tím víc. Když se začnou ztrácet dívky a podezření padá právě na Prokleté, je alchymista Rudnicki pověřen vyšetřováním tohoto případu. Co zjistí ale nezmění život jen obyvatelům Varšavské republiky, nýbrž hlavně jemu. Jak tohle všechno dopadne? Kdo zemře a kdo přežije? To ukáže až čas.
Perfektní zakončení trilogie Materia prima.
Ačkoli se tento díl neodehrává vůbec v enklávě a Rudnicki se Samarinem se také téměř nesetkají, i tak se mi dostalo všeho, na co jsem se těšila.
Boje a akce tu nejsou zase tak podstatné. Zde roli vůdce převzaly intriky a politika. Pro někoho, kdo miluje nadpřirozeno a akci, to může být nudnější díl. Já ale přesně tohle miluji.
Samarin i Rudnicki procházejí dalšími životními etapami. Jejich charaktery se vyvíjejí a dostávají další rozměry. Už jim nezáleží jen na sobě. Oba dva už mají i své rodiny, které musí stůj co stůj ochraňovat. A dle toho se i chovají. Už to nejsou ti lehkovážní muži, které jsem potkala na začátku série.
Obě dvě předchozí knihy jsem měla blíže k Samarinovi. V toto jsem naopak milovala Roudnického.
Jsem moc ráda, že jsem do této série nakonec šla, i když anotace mně spíše odrazovala. Takže moc děkuji @dudychovajitka , že mne přesvědčila knihy zkusit, a také @knihy_s_marcelom , že poskytl knihy do štafety.
Byl to zážitek. Z knihy je prostě znát, že je autorem historik. Realita se zde překrásně snoubí s fikcí. A vy vlastně nevíte, co se skutečně stalo, a co již nikoli.
Navíc kniha obsahuje perfektní surové ilustrace, které děj skvěle dokreslují. Jednu z nich můžete vidět i na obrázku.
Nemohu se zbavit smutku, že tahle jízda končí. Autor ale vydal další sérii s názvem Materia secunda, tak snad se dočkáme i jejího přeložení. Aspoň já bych si to moc přála.