Převzetí

Převzetí https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509497/bmid_prevzeti-VDj-509497.jpg 4 54 20

Rem Erdes zmizel. Jeho bratr Paul ví, že za tím musí vězet něco děsivého, protože Rem je jedním z mocných kněží – a ti nemají přirozeného nepřítele. Paul proto vyráží do New Amsterdamu a společně s Willem Flynnem, změtvorem skrývajícím tvář za podivnou maskou, odhaluje první znepokojivé stopy. Spolu s dalšími přáteli nakonec vytvoří netradiční pátrací tým. To však ještě netuší, že je čeká nebezpečí, které dalece přesahuje jejich nejdivočejší představy…... celý text

Přidat komentář

lena.o.knihach
23.04.2024 3 z 5

Máte chuť pustit se do urban fantasy z alternativních Spojených států plné gangsterkých přestřelek? V tom případě sáhněte po Převzetí od českého autora.

Paul se vydává hledat svého bratra (jednoho z mocných kněží) a není na to sám. Vojta Záleský si tu s bytostmi opravdu vyhrál! Doporučuji se podívat na autorův instagram, kde je uvidíte a mně dost pomohlo, když jsem věděla, jak vypadají.

Nejvíc mě bavily postavy Meg, Willa Flynna a samozřejmě Mikea (ten byl topový). Hlavní hrdina Paul jaksi trochu zaostával.

Začíná se akcí, díky které se do příběhu ihned začtete. Jsou tu vtipné scény a nechybí ani zvraty, které mě šokovaly (a hodně mrzely).

Ve druhé polovině ale přibyly delší pasáže, které děj nikam neposouvali a od závěru jsem čekala mnohem víc.

#spoluprace @vojtazalesky

HynekBee
21.04.2024 5 z 5

Zprvu jsem s s knížkou docela bojoval. Nejsem úplně fanouškem tohoto druhu fantasy.
Přesto mě však něco nutilo číst dál. I když mi občas vadilo třeba například to, že se střílelo v obydleném činžáku a ve finále nikdo ze sousedů neměl potřebu nic řešit. Také to, že policie v těch městech o sobě nedávala moc vědět; hlavní hrdina v jedné z přestřelek neměl dost munice a na další stránce pálí hlava nehlava a s koltem 1911..... A nemluvě o tom, ze jedna ze scén mi lehce připomněla setkání Harryho s Albusem v závěru nejmenovaného díla.

Přesto - chválím českého autora. Za mě dobrý sloh, mnoho myšlenek, a celkově čtivé. 5*


cestina_s_linus
08.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Než se pustím do toho, co mě na knize nebavilo, tak začneme plusy:
- mnoho bytostí (“ras) - je to pestré,
- občas vtipná hláška (bavil mě Mike),
- Spoiler: otravné postavy zemřou (Paul ne).

A co mi na knize vadilo:
- dlouhé popisy (někdy tak dlouhé, že jsem se začala modlit, aby zase došlo na akci - která hned skončila),
- ukňourané postavy (tolik ufňukaných Uršul v jedné knize jsem dlouho nepotkala...),
- mluva “gangster na sílu (nevím, ale občas to na mě působilo dost “uměle a tam, kde by se drsnost hodila, tak se fňukalo),
- Žabka Meg (myslím si, že kdyby tato postava v knize nebyla, tak by se Paul choval mnohem více jako “gangster),
- Paul a převzetí (je škoda, že se tomuto “jevu věnujeme až v závěru, protože by si celý tento “rituál zasloužil větší pozornost).

Erinyie
04.01.2024 4 z 5

Ke knize jsem se dostala náhodou po přečtení anotace jsem si řekla proč ne? Urban fantasy s gangstry to bude určitě jízda, a taky že byla.

Autor se s námi moc nepáře a hned ze startu nás hodí do akce, musím přiznat že mi chvíli trvalo se zorientovat v prostředí a pochytit všechny podlidi a ostatní formy (ne)lidí se kterými se v průběhu čtení budeme potkávat.

Paul jako hlavní hrdina mi byl od začátku sympatický, občas bych ho za jeho pohnutky a neustále sebe obviňování propleskla ale musím uznat že pouto které nám po celou dobu příběhu vykresloval k jeho bratru bylo úchvatné a i pasáže s ohlédnutím do minulosti byly přínosné a odkrývali nám postupně všechny "proč, a jak?"

Meg byla naprosto úžasná a její příběh jsem si naprosto užívala, takovou hle parťačku by každý správný gangster měl mít po svém boku, odhodlaná tvrdohlavá a umíněná, rovněž její příběh a ohlédnutí byly krásně popsány a vysvětleny

Celkově celé pojetí gangterského prostředí bylo dobře pojato a vyobrazeno, některé pasáže byly zbytečně zdlouhavé ale chápu že kvůli příběhu tam být nejspíše měly, popisování přestřelek a taktizování gangu byly super, celkově mi tento příběh sedl a pan autor ukázal jak skvělou má fantazii a zásobu nápadů.

Těším se na další knihy ! @knihy_jedne_modrovlasky

Kristina.W
22.12.2023 4 z 5

Převzetí od Vojty Záleského je akční jednohubka, která si nehraje na žádnou složitou detektivku, ale naplno si užívá mafiánské prostředí říznuté povedeným městským fantasy.
Vojta má skvělou slovní zásobu a vyniká jak v akci, tak i popisech situací a okolí. Bavily mě originální rasy a pohledy vedlejších postav. U prvního vstupu mordera jsem se fakt zasmála, bohužel pak jeho postava trochu ztratila šmrnc. Zlobilo mě střídání spisovné a nespisovné řeči u několika postav (hlavně Paul a Meg), opakování slov a střídání pohledů různých protagonistů v jedné scéně. Také mi moc nesedla hlavní postava, Paul. Naopak jsem si užívala části Flynna a většinou i Meg.
Celkově mě příběh bavil a těším se na další Vojtovy knihy!

Imaginárium
12.12.2023 3 z 5

Rem a Paul sú bratia, ktorí sa pohádajú a na pár rokov odlúčia. Rem ostáva ako kňaz v New Amsterdame skúmať tajomné žiarenie a bariéru medzi svetmi. Paul odíde do mesta Highland, ale ostáva s bratrom spojený magickým putom, ktoré sa jedného dňa zrazu pretrhne. Rem zmizol a Paul sa ho vydá hľadať aj s členmi minulých a súčasných gangov. Tvoria sa plány, hodne sa strieľa a objavujú sa nové rasy a ich súvis so žiarením.

Nájde nakoniec Paul cestu k svojmu bratovi a objasní všetky otázky, ktoré mu nestihol zodpovedať?

Príbeh zasadený do prostredia starého New Yorku, ktorý je plný změtvorov, hilfov, harusov, morderov a iných členov gangov, ktorí medzi sebou bojujú. Najviac ma bavil morder Mike, ktorého postava bola perfektne prepracovaná. Naopak som si nenašla cestu k Paulovi, jeho nezodpovednosť a skákanie do problémov po hlave a bez plánu ma privádzalo do zúfalstva. Vytvorené rasy majú veľký potenciál, ale nedostala som v knihe odpovede na všetky otázky, ktoré sa mi počas príbehu objavili.

Krásne ilustrácie a doplňujúce informácie som našla na instagramovom profile autora, ktoré mi pomohli s vizualizáciou postáv - určite si ich nenechajte újsť .

Ďakujem za zaslanie knihy k recenzii v rámci spolupráce.

denoush
19.09.2023 5 z 5

Trošku déle mi trvalo se začíst, ale ke konci, když už se člověk zorientuje ve všech těch nových fantasy bytostech, to byla pecka.
Nápad velice originální, ale hrozně dlouhou dobu mi trvalo vcítit se do toho mafiánského prostředí. Tím, že to bylo fantasy, to na mě neustále působilo jako středověkým dojmem. Takže když byla někde zmínka o autě, tak jsem si musel říct "No jo vlastně, žádný koně.". Ale to opět jen přispívá mému názoru o originalitě, protože mě osobně by nenapadlo, že by v téhle době mohlo fungovat fantasy, a ono to jde.

Misty-K
04.07.2023 5 z 5

Repost hodnocení z mého instagramového účtu:

Páni. Ty kráso. Tohle bylo drsné. Což se asi dá čekat od příběhu, který byl popsán jako "fantasy noir". Jenže ono to není jen o násilnostech samotných, je to o promarněných příležitostech, srovnávání se se ztrátou, o prožívání vlastních chyb a obětování více, než je přiměřené. A zasáhne to přímo do srdce.

S takhle silnou myšlenkou by se snad dalo odpustit malé odfláknutí worldbuildingu; autor nicméně flákač není. Svět Převzetí je plný detailů a atmosféry. Temný, špinavý, nebezpečný, magický. Tvoří tak jedinečnou půdu pro vyklíčení jedinečných postav.

Pokud bych si mezi nimi měla vybrat jednoho oblíbence, asi bych po dlouhém váhání nejistě ukázala na Flynna, načež bych si další půlhodinu vyčítala, že jsem nevybrala Meg nebo Paula. Nebo byl nejlepší Mike? Každý z protagonistů měl výraznou osobnost, vlastní minulost a cíle a zajímavou dynamiku s ostatními. Všem jsem tím pádem přála, aby se srovnali se svými problémy a dostali možnost cítit se lépe.

Jediné, co mi dojem z nich trochu kazilo, bylo příliš časté přeskakování mezi perspektivami. Často se během jedné scény dozvídáme, co si myslí třeba dvě až tři postavy, což může být matoucí. Dle mého názoru se to k celkovému stylu knihy nehodilo. Ale to je v podstatě jediná výtka, kterou mám.

Celkově je Převzetí drsná řežba s přestřelkami a honičkami, s klasickými gangstery i originálními fantasy kreaturami, se zamýšlením se nad důležitostí a vůbec definicí rodiny a v neposlední řadě s výraznou rovinou týkající se psychiky postav. Má své vtipné situace, občasné klišé momenty i náhlé zvraty. Přečíst se dá za dva nebo tři večery a dojem z něj přetrvá mnohem déle.

V případě, že hledáte lehké akční čtení, hledejte jinde; stejně tak Převzetí asi raději odložte, pokud jste ho zdvihli kvůli tomu, že v knihkupectví bylo mezi YA literaturou. Ale pokud vám z textů hojných pozitivních recenzí a z autorovy vlastní propagace připadá jako něco, co by se vám mohlo zalíbit, pravděpodobně to tak skutečně bude.

Brongi
23.06.2023 5 z 5

Jsem čtenář, který miluje v knihách originalitu, ať už jde o nové světy, rasy obyvatelstva.. A tohle kniha dokonale splňuje. Tajemné záření, změtvoři, hilfové, mordeři, prostě naprostá pecka! Ze začátku vás možná maličko vyděsí drobná nepřehlednost, ale nebojte - akční scény vás hned do děje vtáhnou a nepustí až do samého konce. A že tam takových scén je :D I postavy byly skvělé! Dovolím si vyzdvihnout vztah Meg k sobě samé, její vnitřní souboj, to se mi vážně líbilo. Takže rozhodně můžu doporučit ^^
Knihu jsem si mohla přečíst v rámci spolupráce s @humbook #humbookblogeri a ještě jednou děkuji

ElessaRiverbow
22.06.2023 5 z 5

Začátek byl sice lehce matoucí a chvilku mi trvalo, než jsem se začetla, ale pak se to rozjelo a já se od knihy nemohla odtrhnout. Svět byl originální a dobře vymyšlený, líbily se mi všechny ty rasy a druhy. Autor umí úžasně psát, pořád se děla nějaká akce, takže jsem se u knihy vůbec nenudila. Navíc díky obrázkům na autorově profilu jsem si mohla lépe vše představit. Postavy byly skvělé, nejvíce jsem si oblíbila Paula a Mikea. Konec byl skvělý, i když v jednu chvíli mi ukáplo pár slziček.

Moc děkuji @endlessbibliophile a @humbook za poskytnutí knihy k recenzi

dancaradacte
20.06.2023 3 z 5

~ PŘEVZETÍ ~
Autor: Vojtěch Záleský
Počet stran: 338

Můj názor:
Na knihu jsem se moc těšila protože ráda podporuju české autory! Moc jsem ale nevěděla do čeho jdu. Já urban fantasy moc nečtu, tak jsem se toho docela hodně bála, ale zároveň jsem chtěla zkusit něco nového.
Příběh mě zaujal už od začátku svým vymakaným světem. Sice bylo fakt těžké si to všechno nějak dávat do kupy v hlavě, ale i tak se mi to líbilo!
Hned na začátku jsem si zamilovala Meg sice není zrovna sluníčko, ale i tak v sobě měla něco, čím si mě získala. Paul mi ze začátku nevadil, ale postupem času jsem ho měla ráda méně přišlo mi že myslí jenom na sebe. Ale vzhledem k tomu všemu co se mu dělo v životě se mu ani nedivím Flynna jsem měla celou dobu moc ráda a Mikea taky!
Knížka se mi četla docela pomalu, ale to bylo zapříčiněno hlavně mými osobními starostmi a tím, že urban fantasy nečtu.
Jinak ale byl příběh napínavý, měl několik nečekaných zvratů a myslím že autor si s vymýšlením světa a celkově zápletek musel hoodně vyhrát. Vždycky když čtu fantasy, tak nechápu, jak to ten autor vymyslel

(Bylo tam ještě pár věcí co se mi trochu nelíbily nebo jsem je nechápala, ale ty nemůžu moc zmiňovat kvůli spoilerům)

Knížku moc doporučuju milovníkům urban fantasy a nebo prostě lidem co mají rádi číst o přestřelkách, útocích, honičkách a podobně.
Myslím si, že pokud máte rádi knihu ŠEST VRAN, tak tohle je kniha pro vás!

Pro mě to úplně kniha nebyla, proto Hodnotím 3/5
Ale opravdu si myslím že někomu, komu knížka víc sedne, se může líbit až na 5 hvězdiček!

Děkuju @humbook za možnost knížku si přečíst v rámci #spoluprace
(@humbook_blogeri #humbookblogeri )

LuciaSangster
20.06.2023 5 z 5

Zde jsem neměla žádné očekávání. Prostě jsem si řekla: Jo to zní dobře, ale nejsem si jistá, jestli mě to bude bavit.

Nakonec jsem mile překvapená.
Tohle je po dlouhé době pořádná urban fantasy.

Knížka mě bavila úplně od začátku. Nevím proč, ale cítila jsem v tom takový vibe Mafie 2. (Kdo neví, co to je je to hra) Já osobně Mafii miluju, takže to je jeden z důvodů proč mě to bavilo.

Svět je krásně zpracovaný. Pořádné popisy okolí, které vám pomáhají si vše přesně představit i originální zápletka. Hodně akce, která vás provází úplně od začátku. Chvilku mi trvalo, než jsem pochopila, co se děje, ale rychle jsem se zorientovala.

Hlavní postavy byly podrobně popsáni a postupně se vyvíjely. Paul je prostě osobnost, kterou si hned oblíbíte a stojíte na jeho straně. Je nebojácný a svůj.

Líbila se mi chemie mezi Paulem a Meg. Hned jsem je začala shipovat.

Akce tu objevíte hodně, takže se opravdu nenudíte a hltáte každé slovo. Chcete další a další kapitolu. Mělo to pořádnou šťávu.

Zkráceně řečeno autor umí psát!

- Za knihu děkuju @humbook_blogeri #spoluprace

viktor_books
08.06.2023 4 z 5

Převzetí mě bavilo. Svět byl velice dobře vymyšlený a bytosti v něm taky. Když byla v příběhu akce (což skoro po celý příběh.) bylo to čtivé a napínavé. Akční scény prostě autor psát umí. Hlavní hrdina Paul byl nebojacný a to mně na něm bavilo. Pak jsem si ještě oblíbil Flynna, Mikea a Meg. Byl tam i jeden zvrat, který mě celkem rozesmutnil. V knize je ještě spoustu otázek bez odpovědi, a tak si myslím, že si autor připravuje půdu pro další díl nebo prequel. Moc mě, ale nebavily trochu delší popisy a infodumpy, ale chápu že to bylo důležité pro popsání věcí a atmosféry. Celkově byla kniha super a můžu ji doporučit všem, kteří mají rádi gangsterky, starou ameriku a urban fantasy.

+akce
+postavy
+svět

- dlouhé popisy

Za knihu děkuji @humbook_blogeri #spoluprace

Naty21
05.06.2023 4 z 5

Pokračuji ve čtení českých autorů, tentokrát moje první urban fantasy. Za knihu děkuji @humbook_blogeri.

Příběh se odehrává ve dvacátých letech minulého století v Pospolitých státech amerických. Hlavní postavou je Paul, gangster, účastnící se různých loupeží a přepadení, po svém boku má Meg, změtvora, které se působením vody mění tělo. Začátek se odehrává ve městě Highland a poté, co Paul zjistí, že se něco stalo jeho bratrovi Removi, tak se přesouváme do New Amsterdamu a tam už je to mafie, jak ji známe. Společně s Meg, Flynnem a morderem Mikem vyrážejí zjistit, co se stalo Removi a co za tím vším vlastně je a jak s tím souvisí Záření, které může za přeměny lidí na změtvory.

Tahle kniha byla něco jako mafie obohacená o fantasy prvky, jako záření měnící lidi na změtvory nebo různé rasy, hilfové, což byli vlastně něco jako kočky, ale chovali se jako lidé. Ze začátku byla akce, ale uprostřed knihy, hlavně v části sledování atd. to bylo pomalejší a trochu se to táhlo, taky celý ten koncept kněží a Záření by mohl být více vysvětlen. Jinak se kniha četla dobře, všechny hlavní postavy mi byly sympatické a autor se toho nebál a do poslední chvíle to byl zvrat za zvratem. Hrozně mě bavil Mike, ten mi připomínal mozkomora (akorát byl tedy milejší).

knizni_doupe
04.06.2023 3 z 5

Převzetí vás provede světem, který je dle mého názoru naprosto originální, ale někdy snad až příliš přeplněný. Je zde dost druhů, které je třeba si pamatovat a také snad až příliš jmen, v kterých je třeba se orientovat, aby vše dávalo smysl. Někdy jsem měla pocit, že se musím až příliš soustředit a stávalo se i, že mi sem tam nějaký ten detail unikl a to jsem se musela vracet zpět, abych si to v hlavě zase srovnala.

Bojovala jsem trochu i s vlastní fantazií, kdy konkrétní popis scény byl občas náročný na představivost. V tomhle ale naprosto skvěle fungovaly ilustrace, které najdete na instagramovém profilu samotného autora. Díky tomu jsem se pak mnohem lépe začetla. Říkala jsem si i, že kdyby dané ilustrace doplňovaly knihu, tak by to bylo úplně úžasný.

Sečteno, podtrženo. Kniha Převzetí mě velmi mile překvapila. Je to čtivé, je to originální a je to zcela něco jiného. Svět fantasy tvorů a gangster svět v jednom. Nikdy bych nevěřila, že mě to fakt tak chytne. Nejvíce bych však chtěla autora pochválit za hlavní hrdinku Meg, která pro mě jakožto pro ženu byla velkou inspirací. Zároveň vás ale rovnou varuji, že Převzetí vám může zlomit i srdce.

Turlogh
20.04.2023 2 z 5

Průměrný román fantasy. Zpočátku se mi zdál jako slušný průměr, ale v poslední třetině se děj tak zamotával a stával se nepřehledným, že mě celkem znechutil. Škoda peněz, které jsem za knihu vynaložil. Nedoporučuji neboť je mnoho knih fantasy žánru, které stojí za přečtení mnohem více. Howgh.

makhushka
14.04.2023 4 z 5

Moje první urban fantasy. Vůbec jsem nevěděla do čeho jdu, pořád mi v hlavě blikalo červené světýlko, že to není úplně můj šálek kávy.
Ale já kafe moc nepiju a nedala jsem na výstrahu v hlavě a pustila se do ní. Nutno říct, že hlavní důvod, proč mě to ke knížce tak táhlo byly hlavní postavy. Autor knížky na svém instagramu postupně odhaloval obsazení knihy a já bedlivě čekala na další a absolutně jsem je hltala! Různé rasy "lidí", které nejsou tak zmatené jak jsem se obávala, jsou skvěle popsány a díky ilustrací právě na insta autora je máte přímo před očima a živě pozorujete každý jejich krok.
Styl psaní je hodně barvitý, kniha se čte krásně, hladce, nikde nic nedrhne, děj vás chytne za pačesy a táhne do konce jako neandrtálec, který svou ženu majznul kyjem a táhl do jeskyně. Nekompromisně.
Úžasně postavený svět i postavy, těžko vybrat nejoblíbenější, ale kdybych musela, tak asi Mike a Will Flynn. Skvělé dílo, jsem ráda, že se ke mě dostalo :)

simona4926
01.04.2023 5 z 5

Začneme postupně. Obálka knihy je krásná, po přečtení knihy z ní vyčtu daleko víc detailů z obsahu knihy. Je velmi hezky propracovaná. Název knihy je originální, téměř celou dějovou linku jsem čekala, kdy se odhalí vysvětlení názvu. Autor si s tím dal velmi záležet, název a i původ názvu je originální, a zobrazuje hlavní pointu příběhu (nebudu spoilerovat). Ze začátku jsem se bála, protože knihy tohoto žánru obvykle nevyhledávám, nicméně kniha je jedním slovem skvělá. Čte se sama. Autor krásně vymazlil popisy prostřědí, ukázal obrovskou fantazii při stvoření tohoto světa, kam svůj děj zasadil - změtvory, hilfy, dery, mordery atd. Všechny tyto rasy jsou originální, jiné (v dobrém slova smyslu). Autorovy slovní obraty krásně vykreslily jednotlivé situace, a vtáhli mě - čtenáře hlouběji do děje. Závěr knihy je otevřený pro možné pokračování, kdy hlavní hrdina P.+M. Může objevovat a zkoumat své schopnosti. Převzetí zde může skončit, ale i nemusí.

DreamerX9
22.03.2023 4 z 5

Na to, že Thriller neni můj žánr mě kniha mile překvapila. Hlavně tím, jak byla napsaná. Skvěle vykreslené prostředí a i poutavý děj. Mělo to šťavu. Co mi sedlo nejvíce tak autorova kreativita stylu psaní.

Laerry
21.03.2023 4 z 5

Originální zápletka, skvěle vykreslené prostředí, zajímavé postavy... Povedený přírustek do české YA literatury.