Ďáblovo zlato

Ďáblovo zlato https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445622/bmid_dablovo-zlato-LhT-445622.jpg 4 46 14

Adam Lánský stojí nad hrobem své matky a ví, že jeho dny v československém Svojšíně skončily. Dal si totiž úkol: najít v Americe svého bratra Antonína, aby se znovu stali rodinou. Adam nakonec bratra nalezne, ale ten jej odmítne přijmout. Adam totiž neví, že městu New Haven vládnou konkurenční gangy Sicilanů a Irů a že jeho bratr se přidal do sicilského mafiánského klanu pod podmínkou, že zpřetrhá všechny své dosavadní pokrevní svazky a bude věrný pouze nové rodině…... celý text

Přidat komentář

TerkinKnižnySve
07.11.2023 4 z 5

Ako môže dopadnúť boj dvoch bratov?

alebo skôr boj jedného brata s tým vyrovnať sa tomu druhému?

Celý dej som uvažovala, ktorá postava mi je bližšia a nakoniec som zistila, že ani jedna.

prečo?

Pretože pre jedného boli peniaze, uznanie a moc a pre druhého to bola žiarlivosť a túžba dosiahnuť svoje.

Hoci u Adama by sa dalo povedať, že jeho túžby boli predsa len tými lepšími ako Tondove.

Ďakujem za možnosť prečítať si túto knihu, tento žáner nevyhľadávam a čítal sa mi o to ťažšie ale som rada, že som preskočila prvotné Nie a knihu som dala!

Mon.CouCou
09.06.2023 5 z 5

"Salute!" posílám dnes českým autorům,
Ďáblovo zlato a V.Záleský&L.Štěrovský.
Mafiánská gangsterka z 20.let minulého století je zakomponovaná z větší části do Ameriky, ale ochutnáme i historii Československa. Chci vyzdvihnout hned několik bodů-téma mafie je dnes hodně idealizovaná a proto přitažlivá, jenže realita je jiná a oba pánové se nebáli představit onu temnou část. Navíc se drželi prvky tak, jak se v mafiánské rodině sluší a patří. A co víc-ty popisy byly parádní!
Jde o příběh dvou bratrů, které osud rozdělil. Adam se však rozhodne svého bratra Tonyho za velkou louží najít. Zdánlivě jednoduchou zápletku však propletou dva konkurenční klany. Každý z nich se tak postaví na rozdílnou barikádu.
Omerta je více, než pokrevní pouto.
Siciliáni proti Irům.
Akční části byly bezvadně popsané a kniha čtenáře nutí číst dál. A ten konec... nečekala jsem, příběh si však parádně užila.
Přeji oběma autorům ještě hodně tvůrčí práce a knih, které budou lákat ke čtení nejen mne.
DOPORUČUJI!


Ella_85
28.03.2023 3 z 5

Dva bratri, kteri se rozhodnout zit novy zivot za velkou louzi. Napad na pribeh i zapletka se mi moc libily, i kdyz jak to dopadne bylo predvidatelne a smutne. Cekala jsem jiny konec.

Kate3003
24.11.2022 3 z 5

Když jsem začala číst nevěděla jsem co od knihy čekat, protože tento žánr běžně nečtu.
Kniha mě, ale příjemně překvapila. Od začítku mě příběhy obou bratrů bavily a i přesto, že většinou nevyhledávám příběhy psané z více pohledů tak se mi četlo dobře a nerušilo mě to. Jediné co mi v knize trošku překáželo bylo velké množství vedlejších postav u kterých jsem ztrácela přehled o tom kdo je kdo a do které části příběhu patří.
Na druhou stranu se mi velmi líbil vývoj hlavník postav v průběhu příběhu. Tony mi byl mnohem sympatičtější než Adam, který vzal vše za špatný konec.
Každopádně to byl velmi příjemný výlet mimo moji komfortní zónu.

anndrra
13.06.2022 5 z 5

(SPOILER) Jsem taky ženská a mně se to líbilo. V Čechách zase tolik knih s podobnou tématikou nevychází, nota bene od českých autorů a částečně z českého prostředí. Možná je moje hodnocení trochu ovlivněné i tím, že mám Svojšín doslova za humny, ale spíš ne. Ona to nebyla vlastně vysloveně gangsterka, ale spíš komorní příběh dvou bratrů, kteří k sobě ztratili cestu. Osobně jsem si mnohem víc oblíbila Tonyho, ve srovnání s Adamem se mi jeho jednání zdálo v rámci možností mnohem "čistší", o to víc mně mrzelo, jak příběh dopadl.

tess.de.veles
30.11.2021 2 z 5

Asi proto, že jsem ženská se mi to moc nelíbilo..... Něco tomu chybělo ...jakési charizma.....jiskra.....

Marekh
19.09.2021 4 z 5

Knihy z mafiánského prostředí jsem četl velmi málo. Vzpomínám si na knihu NA SMRT od Josefa Kariky a na nějakou další knihu. Vzpomínám si také na výborný italský mafiánský seriál CHOBOTNICE a na českou počítačovou hru MAFIA, která se mi hodně líbila a hrál jsem ji dvakrát. Na knize Ďáblovo zlato je zajímavé to, že autoři knihu psali 9 let, což je dlouhá doba. Knihu hodnotím na 80 %.

Román má 2 části, odehrává se v letech 1920 – 1924. Kapitoly jsou krátké a střídají se z pohledu Tondy a Adama. Hlavními postavami jsou bratři – TONDA a ADAM. Tonda se přidá k sicilské mafii a jeho bratr Adam se přidá k irské mafii v USA. Proti sobě stojí dvě uskupení mafie. Všechno se točí kolem ĎÁBLOVA ZLATA, což je nový druh alkoholu. Jaký druh alkoholu? Co se do něj přidává? Odkud se vzal? Proč je pro mafii tak důležitý? Na tyto otázky naleznete odpovědi v této knize.

V minulosti jsem se zamyslel nad fungováním mafie a na vztahy mezi jednotlivými členy a v této knize jsem si to zase připomněl. Je třeba si pořádně rozmyslet, než se člověk přidá k této organizaci, poněvadž pokud by si to po čase rozmyslel, není určitě jednoduché z tohoto okruhu vystoupit. Mafie existovala v minulosti na Sicílii, v Irsku, v USA a možná na dalších místech a existuje stále. Obchoduje se zbraněmi, drogami, špinavé peníze pere přes banky. Myslím si, že tu bude stále a nikdy nevymizí. Je asi nepřemožitelná, protože na samotném vrcholu se nachází velmi bohatí a vlivní lidé, kteří financují jednotlivé transakce a domlouvají různé obchody. Člověk, který pracuje pro mafii, si vydělá hodně peněz a může si dovolit cokoliv koupit, jenže co jeho svědomí? Když RODINA dá příkaz, musí jej bez odmlouvání splnit, takže si svýma rukama zašpiní krev. Záleží, na jaké pozici člověk pracuje, jestli se nachází na nižší pozici, kdy zabíjí lidi, anebo jenom řídí operace, každopádně ať tak či onak, jednou je spřáhnutý s mafií, tak za to nese plnou odpovědnost. Nemohl bych asi pracovat pro mafii, protože by mě dohnalo svědomí a asi bych se nemohl sobě podívat do očí, že jsem vzal někomu život. V románu se dočteme také o pojmech a co znamenají - OMERTA, VENDETA, DON, RODINA aj.

Kniha se četla celkově dobře a myslím si, že čtenářům, kteří mají rádi příběhy z mafiánského prostředí, by se kniha mohla líbit. V knize se pochopitelně nachází také akční scény a zabíjení, ale řekl bych, že to bylo přiměřené a nebylo to nijak přehnaně popisované. Člověk si při četbě této knihy může uvědomit, co má pro něj větší hodnotu a smysl v životě. Jestli společenské postavení, moc a peníze pošpiněné lidskou krví, anebo jeho vlastní hodnoty a přesvědčení v dobro lidského konání a nezapření vlastní krve ve svůj prospěch.

V závěru se nachází PODĚKOVÁNÍ, které autoři napsali.

Forest66
15.08.2021 5 z 5

Většinou dávám přednost spíš zahraničním autorům, ale tady jsem udělal výjimku a rozhodně se vyplatilo! Výborný příběh, postavy i plynoucí děj. Je tam znát inspirace jinými kvalitními příběhy (ale jen inspirace, nikoliv vykrádání) a je to dobře, protože je to použito správně. Koho baví prostředí mafie, tak jen doporučuji.

nero 13
08.06.2021 3 z 5

Na rozdíl od ostatních komentářů půjdu trochu proti proudu a musím napsat že mně Ďáblovo zlato zas tak moc nechytlo, asi to bude tím že jak autoři psali, kniha vznikala devět let, takže je sice řemeslně napsaná, ale právě proto ji chybí umělecká spontánnost která patří k dobrým knihám.
Ďáblovo zlato se snaží být českým Kmotrem, ale do toho má hodně daleko, je tam hodně nevěrohodných věcí, jako příklad uvedu proměnu Adama z šikanovaného ňoumy během několika měsíců v ostříleného zabijáka. Dal bych tomu 50 procent, takže zaokrouhluji na 3 hvězdy.

Bobina74
03.03.2021 5 z 5

Kniha Ďáblovo zlato je nevšedním příběhem, v kterém se octnete v Americe uprostřed mafiánské elity přistěhovalců. Nenáročný styl psaní dává vyniknout samotnému ději, který je prošpikován zápletkami, jež zdobí přestřelky, vydíráníčka ;-) i občasná smrt nepotřebných… Lehce poživatelný příběh Adama a Tonyho si na vás nepřipravil žádné záludnosti ani nekalosti. Stejně jako mafie, která jde rovnou bez zbytečných keců na věc, tak i autoři nezahlcují svůj příběh zbytečnými popisy ani vedlejšími linkami. Rychlé, akční tempo příběhu vás pohltí stejně jako vystavěná zápletka. Doporučuji. Více v recenzi od Kniha za knihou ;-).

Annyxen
31.12.2020 5 z 5

Musím říct že kniha se mi opravdu líbila. Sice jsem na začátku opravdu tolik neočekávala protože mnohokrát mě čeští spisovatelé zklamali. Ale byla jsem opravdu překvapená. Celý děj mi přišel skvělý, propracovaný a dotažený do konce. Sice jsem knihu nepřečetla tak rychle ale kdykoliv jsem se do čtení dostala, nebylo jednoduché se odtrhnout. Bylo skvělé pozorovat jak se hlavní postavy v průběhu knihy vyvíjí a dospívají. Každá z postav měla svůj vlastní osobnostní rys, byla věrohodná a nebyla idealizovaná. Obě hlavní postavy jsem si oblíbila a fandila jsem jim při každé příležitosti, i když jsem s jejich plány tak úplně nesouhlasila.
Pravidelně jsem si vyhledávala modely aut, abych si lépe mohla představit děj. Prostě mi sedlo prostředí ve kterém se kniha odehrává a jsem nadšená. Těším se na další kousky.

Želvik156
06.12.2020 5 z 5

Přiznávám, že se mi do tohoto druhu knihy zpočátku moc nechtělo a váhala jsem s jejím přečtením, a to sice proto, že se nejedná zrovna o můj „šálek kávy“. O mafiánském prostředí vím pouze zprostředkovaně, ve formě hry MAFIE (té původní) a z Kmotra. Přesto mě tato kniha lapila a nepustila až do svého konce.
Kniha popisuje fungování mafiánského gangu působícího v Americe ve 20. letech za období prohibice a současně znázorňuje i její odlišnosti v irském a sicilském pojetí. Bratři Adam a Antonín jsou však původem z Československa, do Ameriky si přijíždí každý sám plnit svůj „americký sen“.
Samotný děj je svižný, bez zbytečných prostojů. Příběh se posouvá dál a nabírá na obrátkách, takže budete překvapeni, že jste na konci.
Jak jsem již uvedla, tak s puštěním se do této knihy jsem měla obavy. Nahlédla jsem tedy i na některé recenze, které se v souvislosti s touto knihou již stihly objevit. Celkově je kniha hodnocena velmi dobře, ba dokonce nadprůměrně. Některé recenze však zmiňují, že si čtenáři nedokázali vytvořit vztah ani k jednomu z hlavních hrdinů (bratrům), Adamovi a Tonymu. K tomuto bych se tedy ráda také vyjádřila.
Nebyl ani tak problém si k hlavním hrdinům vytvořit vztah, jako si ho udržet stejný po celou dobu děje. Oběma hlavním hrdinům jsem střídavě fandila a střídavě mě svým chováním štvali. Dá se tedy říci, že vztah k nim budete mít po celou dobu, jelikož se však nejedná o „pohádkovou literaturu“, kde statečnému rytíři fandíte do posledního dechu, respektujete a ctíte jeho zásady, tak v tomto případě Vás jednání obou hrdinů, střídavě, takříkajíc zvedne ze židle. Standardně je hlavní hrdina určitou formou ušlechtilý (dobrý, spravedlivý, či statečný a nebojácný), v tomto ohledu si k němu čtenáři vytvoří vztah (pozitivní). Nicméně toto není ten případ. Hlavní hrdinové se oba snaží dle svého nejlepšího vědomí, dělají pokroky, ale také přešlapy a pitomosti. Aby taky ne, jejich charaktery jsou postaveny na emočním poutu, které k sobě vzájemně chovají jakožto bratři. Navíc bratři, kteří mají vůči sobě nevyřčené záležitosti a křivdy. Čtenář má oproti nim výhodu ve formě nestranného postavení, ze kterého může jejich jednání pozorovat a hodnotit s emočním odstupem.
Takže ano, vztah k hlavním postavám v tomto díle určitě ANO. Zda pozitivní či negativní, to už bude záležet na Vašem subjektivním názoru.
Nyní varuji před malým spoilerem. Přestože nepatřím mezi „křehká stvoření“, která pláčou u finální části filmu TITANIC, tak v případě této knihy… no, bylo to o fous. ;)
Kniha na mě působila velice příznivě a zanechala hluboký dojem. Určitě se k ní v budoucnu znovu vrátím.

MMacicekk
06.12.2020 5 z 5

Tato kniha je pro mě velkým a příjemným překvapením. Nejen, že věrohodně popisuje mafiánské praktiky a poodkrývá, jak fungovala uvnitř i navenek, ale zároveň přináší poutavý příběh o dvou bratrech, kteří, ač to ani jeden z nich neplánoval, skončili jako rivalové. Čtenáři, který otevírá tuto knihu, musí být jasné, že se nebude jednat o žádný pohádkový příběh. Mafie se s nikým nemazlila a jedno zaškobrtnutí mohlo znamenat váš konec. Jediné, co mě mrzí, je, že mi k srdci nepřirostl ani jeden z bratrů, bohužel. Na začátku jsem sice fandila Adamovi, ale postupem času jsem musela svůj názor přehodnotit. Přesto tuto knihu hodnotím nadprůměrně. Líbilo se mi prostředí, ve kterém se odehrávala, zajímavý děj i reálie a v závěru jsem napětím ani nedýchala. Autoři si skvěle pohráli s gradací příběhu, stejně tak s akčními scénami, u kterých se nudit rozhodně nebudete. Tempo se v závěru velmi zrychlí a možná vám bude líto, že už jste na konci.

INCOGNITOREADER
04.12.2020 4 z 5

Čtivě napsaný příběh z 20. let, kdy USA vládne mafie a prohibice. Při čtení jsem měl pocit, jako když sleduju gangstersku ze zlaté éry Hollywoodu. Příběh začíná ve vesničce v Československu odkud se dva bratři, naivní Adam a ambiciózní Antonín, vydávají každý zvlášť na cestu do vysněné "Ameriky". Americký sen se oběma po připlutí docela rychle rozplyne a musí se podle toho zařídit. Prostředí mafie je tady dobře popsáno, jak funguje uvnitř i navenek. Původně jsem si myslel, že Ďáblovo zlato je prostě whiskey, ale tak to není. Je to nový druh alkoholu, který znamená doslova revoluci a každý by chtěl mít něco takého pod kontrolou. Kniha se mi četla dobře a rychle a na konci příběh graduje do napínavého finále. Já jsem si nicméně nedokázal ani Adama ani Antonína oblíbit.