Tajemství černé dámy

Tajemství černé dámy https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488196/bmid_tajemstvi-cerne-damy-SwT-488196.jpg 4 49 26

Urozená panna Malwina uvěřila zemanu z Vlčiště, který jí slíbil pomoc, a namísto dohodnutého sňatku zvolila útěk z domova. K čemu je však ochránce, který se ze dne na den stal psancem? Bergar z Vlčiště přijal závazek postarat se o příbuznou svého přítele, při návratu domů však zjistil, že kdo vystoupal vysoko, padává hluboko a rychle. Na krku mu zůstala panna, jež má podivné sklony léčit pouhým dotekem, a jemu z dědictví po otci zbyla jen ta problematičtější část. Malwina, vychovaná ve víře, že magie je temná a zlá síla, se poprvé setkává s tvory z děsivých mýtů a Bergar se zas nemůže rozhodnout mezi spravedlností a pomstou. A každý něco skrývá – občas i sám před sebou. (zdroj anotace web nakladatelství)... celý text

Přidat komentář

špulo
27.03.2024 2 z 5

Už som sa tu, na DK, stretol s fenoménom pocitu, že niekto prečítal knihu, ktorú všetci chválili/hanili a on mal dojem, že čítal niečo úplne než ostatní. A teraz sa to stalo mne. Táto kniha síce nie je úplný škvár, ale do dobrej knihy má dosť ďaleko. Vysvetlím.
Začneme ujasnením žánru, keďže to tu v komentoch lieta horom dolom. Jedná sa o klasickú fantasy romancu. Historický román ani náhodou. Príbeh nie je presne časovo ukotvený. Stredovek je tu len kulisa, aby bola aspoň hrubá predstava o prostredí a prostriedkoch. Geograficky a názvoslovne je všetko vybájené. Mená postáv sú inšpirované polkou Európy a je len náznakom vysvetlené prečo. Celkovo sú nám zákonitosti sveta len tak nadškrtnuté, aby aspoň trochu bola jasná príčina jednania postáv. Do potrebnej hĺbky sa autorka jaksi zabudla ponoriť.
Jasné však je, že ide o fantasy. A to hneď od 2.kapitoly. A že to bude romantická jazda nám taktiež naplno vyjasní prvých 100 strán. Pre autorku sú totiž najdôležitejšie hlavné postavy. Respektíve ich city. Pravidelne nerobia nič iné, len vzdychajú nad objektami svojej túžby. K inej aktivite ich donútia len iné postavy alebo okolnosti. Nejaký charakterový vývoj nečakajte. Jeden by tam aj bol, ale tak nejak vyplynul sám od seba. Žiadna postava mi vďaka tomu nebola zvlášť sympatická. Až na jednu vedľajšiu, ale tá sa objaví v poslednej tretine knihy.
Príbeh by vydal na fajn poviedku. Na 500 strán je to bída. Detektívne prvky sú tak zanedbateľné, že sa o nich vážne ani nedá hovoriť. Všetko je jasné už na začiatku a my si to len 450 strán potvrdzujeme. Ostatné dejové peripetie sú popísané - nazvem to - pocitovo. A pôsobia viac vykonštruovane ako prirodzene.
Nejaký ten spisovateľský um by tu bol. No, autorkine vyjadrovanie často zahučí do naivity, preromantizovania až detinskosti. Keď bol použitý istý vulgarizmus, takmer mi vypálilo oko. Pritom s týmto nemávam problém.
Pokiaľ by som k tomuto dielu pristúpil ako k rozprávke pre staršie deti... No budiž. To by ale kniha musela začať slovami "kde bolo, tam bolo..." a bolo by to aj na 4 hviezdičky. Tu sa však hrá na niečo iné, tak dávam dve. Jedna za to, že to nebol úplný blábol, druhá za tú jednu postavu z poslednej tretiny.

Malarkey
05.03.2024 5 z 5

Další poctivé Straky, ve všech ohledech. Jen ne v úplně typickém formátu měkké vazby velikosti A5, takže jsem musel vymýšlet, jak to udělat, aby se mi v knihovně hezky vyjímala.

Jinak se ale jedná o skvělé středověké fantasy, kde je hodně středověku a letmo fantasy. Řekl bych, že něco na způsob Vladimíra Šlechty. Jen ne tak drsné a kruté. Přeci jen je znát, že tento příběh psala křehká ženská ruka.

I tak mě ale toto vyprávění hodně bavilo. Bavilo mě jak se tu odvíjí ty královské šachy napříč postavami, ale i vztahy mezi nimi. Sice to trošičku spěje do romance, ale ono to vždy včas zastaví a přehnané emoce si nechá spíš pro sebe. Ostatně podobné je to u další Stračí knihy – Dům roztříštěných snů – kde to taktéž psané ženskou rukou udržuje emoce hezky na uzdě a nesklouzne to do laciné růžové knihovny.

Jednoznačně tedy vkládám pět hvězd a přál bych se k této knize taktéž jednou vrátit a přečíst si ji s chutí znova. Sice se jedná o poměrně velký špalek, ale četlo se to krásně.


zuzca.h
28.02.2024 4 z 5

Historická velmi dobro detektivka okořeněná romancí a špetkou nadpřirozena. Kateřina Loučková spolu s Ivou Novákovou výrazně zlepšují můj názor na České autory.
Tajemství černé dámy se četlo samo, postavy jsou krásně vykreslené a dialogy jsou velmi uvěřitelné. Jen mi příjde že ti chlapi nejsou takoví ti středověcí drsňáci, ale co uži s tímto je příběh krásně propracovaný. Jediné co mě mrzí je že Thorsten neměl víc prostoru, protože mi byl rozhodně mnohem víc sympatický než Bergar ak Mirek Dušín :).Takže moooc doufám, že se s náma autorka podělí i o životní příběh Thorstena.

Inugoya
23.02.2024 4 z 5

Velmi milé překvapení v mnoha směrech.

Po nechutných násilnických pornopseudofantazárnách alá Armentroutová už jsem se bála, že se dneska jiné knihy snad ani nepíší.

Ale historická fantasy Katky Loučkové byla jako pohlazení po duši.
Sympatické postavy (to už se jen tak nevidí, že by člověk nevěděl, komu fandit víc), ženské hrdinky, které měly jiskru a styl, ale takovým milým, hezkým způsobem, žádné slepice ani Mary Sue; zajímavé prostředí, špetka magie...

Četlo se to skoro samo a nesmím zapomenout ani na krásné ilustrace.

Knize by rozhodně slušela tvrdá vazba, bílý papír a barvičky uvnitř (jak to, že Armetroutovský brak hardcover mít může?), a oceňuji, že ji nejspíš viděl i korektor, protože mě překlepy a chyby nefackovaly na každé stránce.

Hvězdu odebírám za to, že to celé bylo malinko předvídatelné (tušila jsem, jak to dopadne, i když jsem nevěděla, jak se k tomu dojde), a že tomu chybělo takové to "WOW".

Za mně ale rozhodně skvělá oddechovka a ráda sáhnu i po jiných knihách autorky.

Barumic
25.01.2024 4 z 5

Historický román s kapkou fantasy od české autorky není vůbec špatný. Tedy.... Z největší části je příběh romantický, zasazen do období dávno minulého, a fantasy se tam prakticky jen mihne v podání výskytu vlkodlaků. Takže pro ty, kteří vyloženě očekávají čáry a kouzla to moc není.
Kniha se velmi dobře čte, hlavní postavy jsou sympatické, zápletka dobrá s místy zavádějícím rozuzlením, ale nakonec samozřejmě dobro zvítězí nad zlem. Celou knihu zdobí krásné ilustrace Janiny Strnadové.
Na to, že má kniha nějakých 500 stran, mi tam chybělo některých víc. Víc fantasy světa, víc ilustrací, víc romantiky a dialogů hlavních postav. Tady, jakoby se autorka bála dát jim prostor. Tento román řadím mezi příjemné a nenáročné oddechovky a hodnotím 4,5 hvězdičky.

Erinyie
23.12.2023 5 z 5

Ani nevím kde vlastně začít, měla jsem lehké obavy vzhledem k tomu že se jedná o historické fantasy s detektivní zápletkou - opak je ale pravdou a kniha mě velmi mile překvapila - a když vezmu v potaz že příběh je rozprostřen na bezmála 520 stránek a navíc je propojen romantickou linou tak každá duše která má ráda jakýkoliv zmíněný žánr tak jejich srdíčko zaplesá.

Ale vraťme se pěkně na začátek, v knize sledujeme dvě dějové linky ta hlavní se točí kolem Bergara správce Vlčiště který dal slib svému příteli, hold ne vždy se všechny sliby vyplatí a jemu teď na krku zůstala panna Malwina, no a aby těch nepříjemností nebylo málo tak tato dáma umí léčit pouhým dotykem - ono by to ani tak nevadilo kdyby i léčivá magie nebyla považována za temnou a tudíž zakázanou.

Bergar i Malka jsou skvělé vyobrazené postavy, od začátku chemie mezi nimi funguje, tady bych měla jednu výtku, většina mužských postav se hrozně podceňují a po pár stránkách jsem jim měla chuť jednu vrazit ať se konečně proberou však ta chemie je oboustranná jsi snad úplně slepý! :D

Po návratu na Vlčíště je Bergar neprávem obviněn a zbaven pozemků, no jako správný rytíř se ctí se nevzdává a chce své jméno očistit a začne hledat pravdu na vlastní pěst, tady se musím omluvit hodně postavám jsem neprávem křivdila :D opravdu skvěle napsaná detektivní linka.

Příjemný fantasy svět, úžasné historické prostředí, něžná romantická linka a dobře provedená detektivní zápletka a jako bonus úžasné ilustrace, dlouho jsem se u fantasy takto nenasmála :)

AlcaLou
13.12.2023 5 z 5

Středověké fantasy? Už jen to mne nalákalo. Detektivky běžně nečtu, ale zvědavost byla silnější. Zároveň také pro to, že se jedná o českou autorku. Nejsem popravdě moc fanoušek české beletrie, ale chtěla jsem ještě něco z českých per zkusit. A udělala jsem dobře. Kniha má od první stránky skutečně středověkou atmosféru. Díky detektivní zápletce byl děj opravdu napínavý, v knize jsou hned dvě romantické linky, což jsem si opravdu užívala. Kniha je po grafické stránce také velmi povedená. Jediné, co bych vytkla jsou začátky kapitol. Jelikož se kniha odehrává na několika místech a má více hlavních postav, hodilo by se kapitoly nadepsat, ať se člověk víc zorientuje, o kom čte nebo na jakém místě se ocitá. Někdy chvíli trvalo než jsem se zorientovala, což mě trochu rušilo.

SBH
29.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Miluji košaté příběhy, pokud jsou psány čtivě, krásnou češtinou, pobíhají v nich živoucí postavy, děj zaháčkuje a nepustí. A tohle všechno jsem dostala v této knize.
Nejsilnější stránkou je příběh, umně spletené hned dvě romantické linky, přičemž já jsem tým Thorsten, a parádně vystavěné detektivní pátrání po vrahovi barona. Další lahůdkou, kterou jsem si vyloženě užívala, je nucená spolupráce antagonistických nepřátel v závěru. Čtenář se ani chvilku nenudí, ale zároveň jej kupředu nežene jedna zběsilá akce bez vydechnutí. Chvilky napětí i zdánlivé pohody se příjemně doplňovaly.
Další body uděluju za postavy. Všechny měly údernou charakteristiku včetně těch vyloženě okrajových. Ne každá mi byla sympatická, ale to se taky cení. A samozřejmě související záležitost, autorce se daří psát vybroušené dialogy, které plynou přirozeně a neobsahují žádnou vatu.
Málem bych zapomněla zmínit pro mě klíčovou složku, a to jemný, nicméně jiskrný humor. Ne že by se člověk za břicho popadal, to by se k textu ani nehodilo, ale jako odlehčení sem tam vtípek zapůsobil dokonale.
Nějaké závady? Moc mi nesedí autorčin svět, nesourodý pel mel rádoby úzkostlivě dodržované historie a zároveň ryze smyšlených geografických a historických kontur. S tím také souvisí podivná směsice česky, polsky, holandsky či německy znějících jmen. Ale kdo by lpěl na detailech.
Jak jsem chválila postavy, v jedné složce kapku pokulhávají, a to sice v motivacích. Ne vždy jsou jasně stanovené a uvěřitelné, občas autorka spolehne na obecně platný společenský úzus, který ale ve fantasy světě ne úplně obstojí. Ovšem to je opět jenom hnidopišské rýpání.
Na plný počet to ale nevidím. Opravdu obří závady, které mi rušily zážitek, jsou dvě. Vlastně tři. Jednak obálka a ilustrace. Titulní obrázek je přeplácaný a nevkusný, tady mi nezbývá než si povzdechnout, že sama autorka by se toho zhostila lépe. A ilustrace uvnitř? Copak se jedná o pohádky pro děti? Za mě ne.
Za druhé mi příšerně vadily nekonečné souboje, popisování každého seku, úkroku, chvatu, třesku a blesku. Nudné, ubíjející. Při závěrečné devítistránkové mečovačce jsem už skřípala zuby. A ta třetí? Nejsem fanynkou papírových knih, ovšem konservativní nakladatelství nevydalo e-knihu. Kromě toho, že na ní mohlo spolehlivě vydělat, by ještě oslovilo větší množství čtenářů. Škoda, ale nic není bez vady.
Každopádně za čtyři a vřele doporučuji.

lucyvase4
06.10.2023 5 z 5

Bergar správce Vlčiště se vrací ze svatby svého přítele Orlana domu. Nevrací se ale sám. Orlan ho požádal o laskavost. Má vzít sebou jeho sestřenici Malwínu, kterou chce jeho otec provdat za mladšího bratra. Bergarovi se to nelíbí, ale nakonec kvůli příteli svolí. Když se ale dostanou do Skalburku, zjistí, že ne vše je tak, jak by mělo být. Baron Dietmar, pán Bergara, leží na smrtelné posteli, měl nehodu spadl pod schody věže a místo něj si titul barona nárokuje jeho syn Junebok. Ten nemá Bergara příliš v lásce. Navíc Bergar chce vidět svého pána a přítele. Junebok mu v tom ale brání. Bergar do něho strčí a prodere se k Dietmarovi. Zjistí, že u něj není žádný felcar, v krbu nehoří a v místnosti je zima. Junebok ho ale nechá vyvést a za napadení mu zabere Vlčiště a vyhostí ho z kraje. Bergar se ale nehodlá jen tak vzdát. Chce svému pánovi přivést pomoct. Zjistí že Málka (Malwína) pomocí magie dokáže léčit a chce ji k Dietmarovi přivést než bude pozdě. I Bergar ale skrývá velké tajemství. Podaří se jim Dietmara zachránit? A byl pád ze schodů pouhou nehodou nebo plánovanou vraždou? Jaké tajemství skrývá šachová černá dáma?

Napínavý příběh detektivního rázu. Středověk, rytířské souboje, bitvy ale i romantika a vtip. To vše v knize najdete. Kniha je velice čtivá, nádherně vykreslena příroda, prostředí. Musím říct, že autorka má vážně cit pro detail. Jediné co mne trochu rozčilovalo bylo, že se postavy neustále podceňovaly, co se týče lásky. Pořád jsem četla proč by on ji nemohl milovat a proč by ona jeho nemohla milovat a přitom do sebe byli oba zamilovaní
Kniha je navíc doplněna nádhernými kresbami.

Všem vřele doporučuji a já mám další knihu kterou musím mít v knihovně. A to jsem se do štafet přihlásila kvůli tomu, abych knihy přečetla a nemusela kupovat. No tak to asi nevyjde. Protože některé skvosty chce člověk mít v knihovně i tak, aby se k nim mohl vracet.
Moc děkuji autorce za pořádanou štafetu. Kniha mne dostala. I když jsem si celou domu myslela, že znám viníka nakonec jim byl někdo jiný.

Euwen
05.09.2023 5 z 5

Kde začít?
Krásná obálka, úžasný příběh. Tahle středověká fantasy mě velmi potěšila, přesně takové čtu nejraději, a nevěřila bych, že 500 stran uteče tak rychle. I když se kniha pěkně pronese a není zrovna stavěná na čtení na pláži. Autorčin styl psaní, bohatá slovní zásoba a zajímaví hrdinové mě provedli promyšleným světem z minulosti, kde nechyběla špetka magie a bájných tvorů. Dokonce přiznávám, že jsem si více oblíbila vedlejší postavu Thorstena a konec nemohl být lepší.

Vlasta71
03.09.2023

Moc děkuji Kateřině Loučkové za skvělou knihu.
Mám moc ráda historií, magií, romantiku a detektivní zápletku. To vše jsem v příběhu našla
Krásný popis všech událostí, které se na závěr pěkně pospojovaly . Vše dobře (moc dobře) dopadlo.
Nakonec musím zmínit skvělé ilustrace.

TetaMadla
03.09.2023 5 z 5

Máte rádi středověk? Tajemno? Fantasy bez nutnosti popisu vzdálených světů, národů a krkolomné techniky? Milujete barvitý, bohatý jazyk a vyprávění s jiskřičkami humoru? Erotiku, kde se nepopisuje anatomicky každý orgán a tělní otvor?
Tohle všechno máte rádi? Pak vás varuji - neberte si tuhle knížku do vany! Ono není nic příjemného, když vás po hodině či dvou vyruší bouchání na dveře a dotazy, zda jste se neutopili v té vodě, která už mezitím dávno vystydla a z níž máte krabaté prsty...
Já fantasy skoro nečtu, ale tahle kniha mě dostala. Už jen ten barvitý jazyk, slovní zásoba, popisy emocí, situací a scén... Četla se "hladce" a příjemně a Bergar... to byl prostě můj typ! A jako bonus ty překrásné ilustrace, dokonale dokreslující dojem z knihy!
Tuhle knihu za sebe mohu opravdu doporučit. Do vany si ji fakt neberte, byla by jí škoda. A kromě toho se dost pronese... :-D

cestina_s_linus
22.07.2023 3 z 5

Kniha má své kouzlo a svého čtenáře si najde.

blanka6313
22.06.2023 5 z 5

Jak už Kateřina Loučková ukázala ve svých předchozích románech, je skvělá vypravěčka a autorka příběhů, a já se proto opět s radostí začetla do její knihy pod lákavým názvem: Tajemství černé dámy (navíc miluji tlusté knihy a těch 500 stran bylo skutečně lahůdka!).
Tajemství černé dámy je úchvatný příběh, napsaný vynikajícím autorčiným čtivým stylem, který vás už od prvního odstavce vtáhne a zcela pohltí.
Zpočátku se zdá, že děj plyne pozvolna, jako v horkém ospalém letním dni, ale události se nečekaně kupí jedna za druhou a vy jste najednou až po uši ponořeni v romantickém příběhu plném zrady a věrnosti, nenávisti a lásky.
Ale v tomto případě nejde jenom o romantiku, jde i o detektivní pátrání. Musím se přiznat, že přestože na první dojem byl vrah zřejmý, dokázala autorka tak mistrně odvádět pozornost a mást, že jsem až do poslední chvíle měla pochybnosti o jeho vině. Já vím, nemohla bych být detektiv, a už vůbec ne autorem detektivek. O to víc obdivuji každého, kdo něco takového dokáže a podle mého se to autorce v tomto případě úspěšně podařilo.
Bergar z Vlčiště i panna Malwina si vás získají, stejně tak jako na první dojem nevlídný a temný žoldák Thorsten a panna Nikoleta.
Děj má spád a kniha se četla tak dobře, že i těch 500 stran mi najednou připadalo málo.
Tajemství černé dámy rozhodně stojí za přečtení a já už se nemůžu dočkat, až se objeví další vydaný titul z pera Kateřiny Loučkové, alias Katheriny Luka.

Knihomol_ka
10.06.2023 4 z 5

O této knize jsem neměla ani páru, což je opravdu velká škoda, takže tímto děkuji autorce, že mě oslovila a já se tak dozvěděla o této úžasné knize.

Na začátek chci vyzdvihnout krásu obálky, ale hlavně musím pochválit ilustrace uvnitř knihy. Ilustrace knize dodávaly krásnou atmosféru. Úžasný nápad!

Líbí se mi jak autorka krásně popisuje postavy i prostředí, kde se zrovna nacházíme. Styl autorky mi krásně sedl a příběh byl plný krve a války. Takže nemusíte mít strach, tady se rozhodně nebudete nudit.

Máme tady i detektivní zápletku. Sice se dá konec předvídat, ale i tak jsem si to čtení plné užila. Další krásná fantasy kniha z pera české autorky. Klobouk dolů a rozhodně doporučuji!

A romantické linky se tu taky opravdu dočkáte ! Kniha má krásné hodnocení a já se pod toto ráda podepíši.

Na závěr děkuji autorce, že mi knihu poskytla.

janca6129
03.04.2023 5 z 5

Fantastika nemusí být nutně strhující, plná válek a krve nebo nadupaná kouzly od začátku do konce. Tajemství černé dámy je toho důkazem jedná se o skutečně krásné čtení se sympatickými hrdiny, dobovou atmosférou a něžnou i spalující romantikou.

pavla9879
01.03.2023 5 z 5

Čtení téhle knížky jsem si NESKUTEČNĚ užila. Od první stránky mě vtáhla do děje a nepustila, dokud jsem nedočetla. Má skvěle napsané postavy, které vám okamžitě ukradnou srdce a spolu s nimi kromě odhalování tajemství řešíte i dilema nejen stavovských rozdílů. I když jsem většinu knihy tušila, jak skončí, na napínavosti jí to neubralo vůbec nic. Určitě se k ní brzy vrátím, abych si ji přečetla znovu, protože za to rozhodně stojí.

vaclav0543
22.02.2023 4 z 5

Knížka se mi moc líbila, i přesto že úplně nespadá do mého žánru. Postavy jsou bohaté a lehce se do nich dá vcítit. Prostředí je autentické době a vše do sebe krásně zapadá. Toho autorka docílila především trefnými popisnými pasážemi, které jsou na můj vkus i zbytečně dlouhé (sem tam přeskočit stránku na ději nic nezmění).

kolacky
13.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Vlkodlak jako hlavní KLADNÝ hrdina, to je skvělé! Budete mu fandit a jeho přátelům taky. Super fantasy, moc dobře vymyšlené a nápadité. Rozhodně doporučuju, přátelé!

Vaštar
10.02.2023 5 z 5

Lehoulilince předvídatelné, ale co pro nás, knižní harcovníky, není :)) . Úžasné fantasy s detektivní zápletkou. Komorní děj ( nejdůležitější věci se odehrávají na dvou místech ) v propracovaném světě. A mé srdce, milující vlkodlaky a magické tvory obecně, plesá! Čteno jedním dechem, příběh pádí o sto šest.

Štítky knihy

láska magie tajemství česká fantasy vlci historická fantasy

Autorovy další knížky

2017  85%Lovec věna
2016  86%Dračí nevěsta
2022  89%Tajemství černé dámy
2020  89%Lesní klenot
2018  87%Josie a kolt

Kniha Tajemství černé dámy je v

Právě čtených1x
Přečtených51x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených6x
Knihotéce43x
Chystám se číst39x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x