EliskaD EliskaD komentáře u knih

☰ menu

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

O této knize se hodně mluví a má velkou reklamu. Reklama však slibuje přespříliš. Ve skutečnosti jsem dostala hodně rozvleklé vyprávění tří žen. Příběh je nekonečně dlouhý a spěje k nepříliš napínavému konci.

04.03.2024 3 z 5


Naivní detektivka z knihovny Naivní detektivka z knihovny Jana Chroustová

Četla jsem do čtenářské výzvy a příliš mnoho nečekala. O to více mě kniha velmi příjemně překvapila. Moc hezky se to četlo, jako bych při čtení slyšela samotnou autorku, jak příběh vypráví. Líbily se mi i zakomponované vysvětlující vsuvky autorky. Do pěti hvězdiček příběhu chyběl nějaký překvapivý zvrat v závěru, avšak i tak hodnotím příběh velice kladně. Na poslední straně je i informace, že příběh byl zpracován i jako rozhlasová hra (s uvedením odkazu pro poslech). Určitě si hru pustím ještě jednou do ucha.

04.03.2024 4 z 5


Doktore, fofrem, jde o život! Doktore, fofrem, jde o život! Patrick Taylor

Tak toto jsem četla po kouskách opravdu dlouho. A neustále jsem pokukovala, kolik stránek mi ještě zbývá. Postavy byly sice sympatické, ale příběhy mě příliš nezaujaly. Nudila jsem se a onoho slibovaného humoru jsem se nedočkala. Kniha je to určitě dobrá, ale asi ne pro mě.

26.02.2024 2 z 5


Řidič sanitky, Johnny Depp a tajemství krabice s cereáliemi Řidič sanitky, Johnny Depp a tajemství krabice s cereáliemi B. J. Novak

Zbytečná kniha, zbytečně strávený čas. Nepobavilo, nerozptýlilo, nepoučilo, nic nedalo. Nic.

21.02.2024 1 z 5


Loutkář Loutkář Jostein Gaarder

Už v průběhu čtení jsem uvažovala, jak knihu zhodnotím a oscilovala jsem mezi dvěma až pěti hvězdičkami. Jedná se opravdu o dost nezvyklou knihu, se zvláštním námětem. Čekala jsem trochu grotesku obdobně jako ve filmu Nesvatbovi. Ve skutečnosti se však jedná o docela smutný příběh o osamělém podivínovi, který chce být součástí alespoň nějakého společenství a který chce alespoň náznakem prožít rodinný život. Alespoň na chvilku.

19.02.2024 4 z 5


Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

Moc krásná a poetická kniha. Čtení jsem si moc užila. A s jednotlivými postavami i prožila. V průběhu čtení jsem cítila přesně takové emoce, jaké chtěl autor ve čtenáři vyvolat. Jen ten závěr... Takový americký (i přes německou národnost autora). Přesto hodnotím pěti hvězdičkami.

19.02.2024 5 z 5


Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Neurazí, nenadchne. Tak bych to charakterizovala. Detektivní příběh na téměř 500 stranách byl poměrně rozvleklý. Četla jsem bez zvláštního zaujetí. Další díly mají lepší hodnocení, dám této sérii ještě šanci.

13.02.2024 3 z 5


Prorokyně a hlupák Prorokyně a hlupák Jonas Jonasson

Jonassona můžete mít rádi nebo vůbec ne. Já patřím do té druhé skupiny. Bohužel mě na opačnou stranu nepřiklonila ani tato kniha. Styl vyprávění mi zkrátka nesedí. Přečteno do čtenářské výzvy.

13.02.2024 2 z 5


Skála Skála Peter May

Dýchla na mě temná ponurá atmosféra nehostinného prostředí, do které byl vetknut příběh o složitých vztazích s linkou detektivky. Určitě se pustím do dalších dílů.

13.02.2024 5 z 5


Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Knihu jsem četla jako e-knihu a při četbě prvních řádků mě napadlo, jestli to nemám nějaké rozbité.
Aneb jak se ze šťastného, naivního a negramotného kluka stane nešťastný inteligent v krutém světě. Bylo mi z toho úzko.

13.02.2024


Dámsky gambit Dámsky gambit Walter Tevis

Příběh mě pohltil a to i včetně popisovaných pasáží šachových tahů, které jsem sledovala s napětím a velkým zaujetím. Takhle moc dobře to bylo napsané. Celé.

13.02.2024 4 z 5


Krize středního věku: Pohrajte si s osudem Krize středního věku: Pohrajte si s osudem Marie Phillips

Zaujala mě představa gamebooku, který má jiný než fantazy námět. Škoda, že provedení nebylo úplně dějově promyšlené. Kniha patří do výprodeje, kde jsem ji ostatně také za cenu 29 Kč našla.

13.02.2024 2 z 5


Sex Pistols: Chci bejt sám sebou Sex Pistols: Chci bejt sám sebou Dave Simpson

Excelentní biografie se spoustou fotografií i tak akorát textů o partě neposlušných, drzých kluků, kteří udělali rozruch všude kam přišli. Velmi poučné shrnutí vzniku, vzestupu i příliš rychlém rozpadu této obscénní a provokativní kapely formou, která neunudí. Bravo. Moc jsem si to užila i sluchem při poslechu nejen přímo Sex Pistols, ale i dalších kapel, o kterých v knize padla zmínka.

13.02.2024 5 z 5


Pygmalión Pygmalión George Bernard Shaw

Skvělá divadelní hra, kterou jsem měla možnost vidět již několikrát od ochotníků, přes Ypsilonku až po Stavovské divadlo. Vždy se jednalo o naprosto fenomenální zážitek. Jak by taky ne, když se jedná o tak skvostně napsané dílo, jehož příběh i po tolik desetiletích nevyčpěl.

13.02.2024 4 z 5


Kočka, která okusovala ušák Kočka, která okusovala ušák Lilian Jackson Braun

Příjemná poklidná detektivka bez výrazně dramatických či brutálních scén. Kocourek Koko zpestřil děj a přispěl tak k rozuzlení. Na své si tak přijdou milovníci klasických detektivek i kočkomiLOVÉ.

13.02.2024 4 z 5


Dítě... A co teď? - 100 triku francouzské výchovy Dítě... A co teď? - 100 triku francouzské výchovy Pamela Druckerman

Velice jednoduchá, řekla bych až primitivní kniha o výchově. Americké autorka vychvaluje ve 100 bodech francouzskou (evropskou) výchovu. Pro české čtenáře však nenabízí nic zvlášť objevného.

"Ano, i ve Francii seženete kuřecí nugety, rybí prsty a pizzu. Děti si je však dávají jen příležitostně, rozhodně pro ně nepředstavují každodenní stravu (totéž platí pro hranolky)."

13.02.2024 2 z 5


Ovoce poznání Ovoce poznání Liv Strömquist

Nečekaně poučné.

12.02.2024 4 z 5


Deníček psychiatričky Deníček psychiatričky Anna Moricová

Ač nejsem medik, ani lékař, v některých historkách jsem se našla i já (zejména těch ze studií). Celkově však na mě kniha nezapůsobila ani po obsahové ani po literární stránce. Blog by měly zůstat pouze blogem.

02.02.2024 2 z 5


Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

O hluboké a smutné lásce v hluboce smutné době.

31.01.2024 4 z 5


Důvěrnosti z kuchyně Důvěrnosti z kuchyně Anthony Bourdain

Zpočátku mě téma velmi chytlo, zajímalo mě, jak funguje restaurační kuchyň, jak spolu kuchaři spolupracují, jak je možné připravit různá jídla pro stejný stůl ve stejnou chvíli a jak to celkově chodí v této branži. Jenže s přibývajícími (nebo vlastně ubývajícími?) stránkami se příběh stal velmi repetitivním a to už moc velká zábava nebyla.

14.12.2023 2 z 5