Ovoce poznání

Ovoce poznání https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378662/bmid_ovoce-poznani-0z9-378662.jpg 4 136 44

Žádná jiná část lidského těla nevzbuzuje po staletí tolik vášní jako to, čemu se říká „ženský pohlavní orgán“. Co to vlastně je? A proč máme právě k němu tak extrémně problematický, vyhraněný, láskyplný i nenávistný vztah? Švédská autorka dráždivých komiksů Liv Strömquistová přivádí na scénu ženy doby kamenné, staré Řeky, Sigmunda Freuda, Šípkovou Růženku, vynálezce kukuřičných lupínků, hinduistické bohyně, rappery, zdravovědné příručky i Kateřinu Janouchovou a vytváří impozantní portrét orgánu, který malíř Gustave Coubert nazval Původem světa. Z této jediné učebnice biologie, kterou si skutečně musíte přečíst, se dozvíte nejen o tajemství ženského orgasmu a menstruačních mýtech, ale třeba také to, proč si Marie Bonapartová nechala operativně upravit klitoris nebo proč je na měděné destičce, kterou lidstvo vyslalo do vesmíru, ženské přirození cenzurováno.... celý text

Komiksy Erotika Encyklopedie
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Kunskapens frukt , 2014


více info...

Přidat komentář

Knihotyna
21.03.2024 3 z 5

Ať už budete s některými věcmi souhlasit či nikoliv, podání je velmi svérázné a zajímavé!
Dostanete se od vyobrazení ženských pohlavních orgánů přes ženské orgasmy až k samotné mentstruaci.

Jakožto někdo, kdo má vystudované dějiny umění mě nejvíce zaujala část, kde máme obrazový materiál! Protože tahle část mi během studia byla zatajena :D - avšak absolvovala jsem povinnou přednášku na vyobrazení mužských genitálií ve středověkem umění a především klášterech, takže jsem ráda, že jsem viděla i ženskou stránku věci! :)

Dílo je rozhodně poučné, zamyslíte se nad spoustou absurdních věcí, které v minulosti v naší společnosti panovaly a budete rádi/rády že ta doba je naštěstí už pryč!

EliskaD
12.02.2024 4 z 5

Nečekaně poučné.


Gweny
28.01.2023 5 z 5

Budou to 4 roky, co jsem tuhle knihu četla poprvé. Před pár dny jsem přečetla autorčinu novější komiksovou knihu Nejrudější růže rozkvétá a tak jsem dostala chuť si znovu přečíst Ovoce poznání. Je pravdou, že za ty roky mnohé z informací z knihy se z paměti vytratily, ale zase jsem je za jediné odpoledne obnovila.
Stále mě fascinuje nadnesené vnímání problematiky, jakou autorka poukazuje. Daná témata ukotvuje jak v historii, tak v současnosti. A k tomu navíc přidá své vlastní poznámky. Z toho všeho vzniká téměř "učebnice" pro hodiny sexuální výchovy (pokud se něco takového na základních školách ještě vyučuje).
Nečetla jsem poprvé a rozhodně ne naposledy. A jednou ji dám přečíst i svým dětem.

klara1550
30.12.2022 4 z 5

Moc pěkný komiks, se spoustou věcí k zamyšlení, ale za mě na celé čáře vede Nejrudější růže rozkvétá.

ivetdos
12.07.2022 5 z 5

Originální, provokativní, zajímavý, extrémně čtivý a zábavný komiks, který jsem slupla za jedno odpoledne :) Historický vývoj pohledu na ženskou sexualitu v kostce - naprosto parádně zpracováno, velké doporučení! Tleskám autorce za to, že se toho nebojí a destigmatizuje tato témata :)

BubliBubli
09.05.2022 5 z 5

skvělý! podobný knihy mě nutí přemýšlet o práci v knihovně a tom, co všechno bychom měly vědět a znát..

dagmar7365
13.07.2021 5 z 5

Vynikající! Líbilo se mi jak zpracování, tak hlavně informační obsah. Bomba! Jedno podtrhovalo druhé a skvěle to funguje dohromady. Jako normální literatura faktu by to nemělo takový účinek, komiksové zpracování se k tomu skvěle hodilo.

madlenka3189
07.06.2021 5 z 5

3 slova: BOŽÍ BOŽÍ BOŽÍ! Z knihy jsem nadšená, osobitý grafický styl Liv se mi moc líbí a dle mého dobře funguje s ručně psaným textem i s občas přidanými fotkami. Protože i tento styl humoru mi přesně sedne, tak čtení mě moc bavilo a často jsem se zasmála nahlas - prostě přesná dávka ironie, která je potřeba k popsání stupidních situací, které se v historii děly a bohužel jejich následky přetrvávají dodnes. Překvapilo mě kolik nových informací jsem se dozvěděla, takže kniha určitě není jen o humoru, ale i o řadě informací. Knihu doporučuji každému! (:

Nikutosakana
16.05.2021

Šokující, ale ne tím správným způsobem. V očekávání satirického pohledu na neutěšenou historii, a třeba i současnost, ženské (ne)rovnoprávnosti, dostal jsem hloupou feministickou agitku postavenou na, v lepším případě historických nepřesnostech, v horším případě na vyložených smyšlenkách. Autorka vkládá feminismus a mužskou "nadřazenost" tam kde vůbec nehrála roli nebo fabuluje a fabrikuje problémy (celé téma vulva vs vagína je fabrikát autorky, ano lidé termíny zaměňují, ale ne kvůli vymyšlené mužské konspiraci) a opět, jako značné množství jejich předchůdkyň, dělá své myšlence medvědí službu. Autorka nezvládá být ani konzistentní v názorech a co je na jedné straně problém je o pár stran později chtěný stav. Jediné plus vidím v tom, že jsem se dozvěděl o několika, mi neznámých, selháních jak stran tehdejší medicíny i jednotlivců, tak stran systému. Ale upřímně čtení tohoto comicsu je ztráta času.

Zuzvil
23.03.2021 2 z 5

V poslední době se snažím četbu klasických knížek hodně prokládat čtením komiksů a často jsem velmi spokojená, až nadšená, což rozhodně nemůžu říct o tomto komiksu. Nezaujal mě ani graficky, ani obsahově. Komiks je chvíli černobílý, chvíli tříbarevný, chvíli plně barevný, hodně druhů písma, velikostí, chvíli obrázky, do toho jakoby fotky, atd., prostě takový chaos a směs všeho. Námět komiksu byl zajímavý - ženský pohlavní orgán - co je to, kde je, jak se k němu chováme a spoustu dalších zajímavostí, které bohužel v tomto zpracovaní úplně zanikly, alespoň z mého úhlu pohledu. Za mě k přečtení nedoporučuji.

AlčaH
16.03.2021 5 z 5

Ovoce poznání je skvělý komiks, který se snaží odbourat tabu, s nimiž v naší společnosti žijeme, a která se týkají žen (zejména tedy jejich pohlavních orgánů). Dělá to vtipnou a odlehčenou formou, díky které jsou i drsnější informace a vážná témata pro čtenáře stravitelnější. I přesto, že se jedná o relativně krátké dílo, je kniha nabitá informacemi, zajímavostmi a podněty k dalšímu přemýšlení. A to jak z historie, tak ze současnosti. Styl kresby nemusí sedět každému, ale musím říct, že mně se k tomuto edukativnímu a lehce provokativnímu komiksu hodil skvěle... :)

trudoš
26.01.2021 4 z 5

Po stránce informační jde o bezesporu záslužné dílo, které lehkou formou hovoří o věcech, jež jsou pro mnoho lidí dodnes tabu, ačkoli jde o přirozenou součást života. Liv Strömquistá si nebere servítky a s dávkou humorného sarkasmu poukazuje na zahanbující skutečnosti naší historie, které se přelévají až do současnosti. Logicky jde o dílo zaujaté jedním směrem, vyvolávající dojem, že pouze ženské pohlavní orgány byly vždy tím, o čem se nemluvilo, zatímco mužské už od pradávna byly akademiky dopodrobna popisovány a chápány. Nic to ovšem nemění na faktu, že lidská hloupost nezná mezí, díky čemuž „holky těžší to maj“. Třeba se ale za pár tisíc let karta obrátí a pindíci budou z morálních důvodů na vesmírných obrázcích retušováni, čarodějníky jasně identifikuje ztopořený penis, jenž jim vyslouží legální upálení, a pak, až znovu nastane nová doba osvětová, přijdou nějací chytráci s tím, že je třeba exhumovat ostatky Miloše Zemana, aby se ověřilo, jestli on náhodou nebyl pseudohermafrodit.

Lejčís
07.01.2021 5 z 5

Co víc říct, než že je opravdu smutné, kolik předsudků vůči ženskému pohlaví stále figuruje v naší společnosti. Možná že by se nad tím nejeden předsudkář pozastavil, kdyby si tento komiks přečetl. Ženy, vykašlete se na všechny pochyby, které ve Vás vyvolává společnost ohledně Vašeho pohlaví, jste krásné přesně takové, jaké jste!

Lieska
07.11.2020 5 z 5

Komiks plný faktov o vnímaní ženskej intimity, ktorý obohatí a tiež pobaví rovnako mužov i ženy :)

Jass
15.10.2020 5 z 5

Obvykle nesnáším takovéto oblíbené "tuhle knihu by si měl přečíst každý" a tak to neřeknu ani tady (i když kdybych to o některé knize měla říct, tak to asi bude tahle), ale řekla bych, že kdyby si ji přečetl každý, život mnohých by se o dost ulehčil (a v něčem asi taky ztížil, protože některé informace jsou tu těžší než ten Sisyfův balvan). Skutečně doporučuji, je to vtipné, není to vulgární, obsahuje to odkazy na zdroje, pokud by vás zajímaly podrobnější informace a zároveň je to velmi čtivé a přístupné, srozumitelné... místy to je drsné, ale kdyby autorka chtěla, tak to velmi snadno mohla udělat ještě drsnější. Skutečně velmi dobře a citlivě zpracovaná kniha, kterou si dost možná pořídím do své knihovny.
Po pročtení komentářů mám ještě potřebu dodat, že mě se výtvarná stránka komiksu líbila. Je velmi jednoduchá a legrační... artový komiks to není no... co jste čekali? :D

Kate18
21.09.2020 4 z 5

Takových informací na tak málo stránkách je až neskutečné. Občas se autorka trošku opakuje, ale myslím, že mladším čtenářům to snad zdůrazní důležitost sdělení. Po kreslířské stránce je kniha zvláštní, ale má své kouzlo. O spoustě věcí jsem neměla ani tušení a určitě by si měli knížku přečíst i muži.

LuckyVagabond
21.04.2020 5 z 5

Velmi poučné dílo, které nás seznamuje se stupiditou lidí, která se historicky projevovala ve spojení s ženským pohlavím.

Vůbec jsem netušil, že i u nás v Evropě se děla taková zvěrstva jako:
Znecitlivění klitorisů kyselinou, nebo jejich odoperování a to vše ve vznešeném boji proti pomyšlení, rakovině, necudnosti a dalším nemocem.
Že se podle bradavky mezi nohama (klitoris) určovalo jestli je žena čarodějnice nebo ne.
Na paškál se berou i témata jako je shaming pohlaví, menstruace, neznalost rozdílu mezi vulvou a vagínou, která přetrvává dodnes, tabuizování ženské sexuality a vyobrazení vulvy, mýty o ženském orgasmu a hromada dalších témat.

Kniha je nabitá informacemi, které jsou překvapivé až šokující, ale vtipná forma celé téma zlehčuje a brutální témata se čtou s lehkostí. Kresba je jednoduchá, ale má styl a nerozptyluje od obsahu.

Komiks má edukativní a osvětový rozměr dle mého názoru vhodný pro všechny věkové kategorie. Od adolescentů až po důchodce, pro muže i pro ženy.

dawson321
18.03.2020 3 z 5

Text na vysvětlení dobrý, ovšem obrázková část poněkud pokulhává.

tweed
01.03.2020 4 z 5

Sice se píše, že to je dráždivý komiks, takže jsem logicky čekala více komiksu a kontroverze, ale je to spíše takové rychlo vysvětlení, proč vůbec kdy vznikla jakási aura mystéria kolem vulvy a ženské sexuality vůbec. Je to vtipné, je to krátké a je to poměrně informativní, takže to vlastně můžete strčit do rukou i někomu feministicky zaostalejšímu, můžete to házet do klína lidem, kteří šeptají slovo MENSTRUACE atd.
No a pokud už patříte mezi pokročilejší osoby rozdělující lidstvo na lidi a lidi, tak se aspoň pobavíte, ale pokud vás téma zajímá HLOUBĚJI, budete si muset vybrat něco dalšího. Tohle je zkrátka stejná kategorie jako knihy "děsivé dějiny". Osobně bych to klidně dala i dětičkám, ale společensky asi budeme ještě muset chvilku počkat, protože mám v živé paměti kolegyni, která před pár lety koupila svému tehdy cca osmiletému dítěti encyklopedii, a pak řešila, jestli má poslední dvě stránky zalepit nebo vytrhnout, protože tam je pohlavní ústrojí muže a ženy, a to přeci nemůže chudák vidět :D TAKŽE TAK

Obviously
13.02.2020 5 z 5

Mnoho informací, kolik jsem se jich dozvěděla z této knihy, jsem se nikdy dříve v žádné jiné knize nedočetla, ani je od nikoho neslyšela, nikdy se o nich snad nepsalo v žádném časopise a ani jsem se k nim nedostala na internetu. Ovoce poznání by mohlo být učebnicí, kterou by si měly přečíst všechny dívky a ženy a vlastně bych ji doporučila i mužům, i když si uvědomuju, že jen málo z nich by tyto poznatky skously, aniž by utrpělo jejich ego či jednoduše jejich komfortní zóna.
Některé části byly doslova šokující (zejména potom fakt, že skutečná velikost celého orgánu klitorisu byla objevena až roku 1998!), avšak co se informací týče, je tato kniha nesmírně přínosná.

Štítky knihy

ženy komiksy menstruace

Autorovy další knížky

Liv Strömquist
švédská, 1978
2018  85%Ovoce poznání
2021  83%Nejrudější růže rozkvétá
2023  89%V zrcadlové síni

Kniha Ovoce poznání je v

Právě čtených2x
Přečtených177x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených16x
Knihotéce32x
Chystám se číst114x
Chci si koupit30x
dalších seznamech4x