V zrcadlové síni

V zrcadlové síni https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506198/bmid_v-zrcadlove-sini-Bo6-506198.jpg 4 49 7

Žijeme v říši obrazů. S chytrým telefonem v ruce se bavíme, nakupujeme, chodíme na rande, usínáme, a především šmírujeme sami sebe. Jenže zatímco péče o vlastní vzhled se stala jednou z nejdůležitějších částí našich životů – vždyť kdo by nechtěl vypadat dobře na fotce? –, samotná krása se ocitla v ohrožení, neboť se jí zmocnil kapitalistický trh a vyrobil z ní spotřební produkt. Švédská komiksová superstar a pronikavá glosátorka moderního světa ve své první celobarevné komiksové knize zkoumá, kdy jsme se stali paparazzi vlastních těl. Jak souvisí láska se vzhledem? Co mají společného poslední snímky Marilyn Monroe a selfíčka Kim Kardashian? Která z císařoven měla nejtenčí pas? A co se můžeme naučit od Sněhurčiny macechy?... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Inne i spegelsalen , 2021


více info...

Přidat komentář

blackoutzuzi
06.03.2024 4 z 5

Velmi zajímavý komiks, jehož téma je aktuální - "žijeme v říši obrazů".

Žijeme v době, které vládnou selfíčka, dokonalý vzhled, posedlost vypadat jako Kardashianky. A autorka zde rozebírá tu proměnu krásy v čase, od dob Sisi, Marilyn Monroe až po současnost. Skvělý. Jen za mě občas nefungovala ta grafická stránka, kdy ten text nebyl tak čitelný.

Inugoya
15.02.2024 4 z 5

Zajímavý komix, který byl jedním velkým aha-momentem.
Myslím, že by si ho měl přečíst každý, obzvláště v dnešní době plné falešných virtuálních sebeobrazů, kterými se většina z nás prezentuje na sociálních sítích.

Možná je i dobrým vysvětlením jedním z původců nárůstu zhoršeního psychického zdraví lidstva. A drobný návodem, co (ne)dělat, abychom k tomu nepřispívali.

Komixu bych nicméně vytkla horší čitelnost (místy je to spíš text, než komix), a (z mého pohledu) absenci nějakého závěru (Sissi jdoucí na výlet mi asi nestačí).
Grafika taky nebyla úplně můj styl, zato obálka mě zaujala hodně.

Jsem ráda, že v poslední době narážím na komixy s přidanou hodnotou (viz třeba Srdcovka) a těším se na další.


klara1550
01.08.2023 4 z 5

Ze všech vydaných komiksů od Liv se mi líbil "Nejrudější růže rozkvétá", ale i tenhle komiks je fajn. Nevím, jestli je to tématem, ale nějak mi chyběly takové uchopitelné informace, jako jinde. Ne že by v tomhle komiksu informace nebyly, ale zdály se mi nějak míň propracované.

PS: Barva tomu prospěla. :-)

alsha
17.07.2023 5 z 5

Čtivé, zábavné, poučné. Mám rád tyhle nekomiksové komiksy. Jeden červencový večer došlo i na tento. Překlad obsahuje pár perel a přiléhavě soudobých anglicismů.

DreamerX9
13.07.2023 4 z 5

Po téhle knize jsem sáhla čisté náhodou a ono to velke zrcadlo společnosti a sebevědomí a především ženské krásy. Hodně mě zaujalo zpracování a líbilo se mi.
Ke knize bych přidala i jiná témata a jiná zase rozvinula nicméně od autorky jsem tuto knihu četla poprvé a určitě chci v jejich dalších pokračovat.

Hodně se mi líbí že kniha pohlíží na realitu a archetypy krásy také to jakým se svět dívá na krásu a čeho všeho jsme pro ni schopni.

Velmi přínosné čtení

dagmar7365
29.06.2023 5 z 5

Liv Strömquist opět nezklamala. V zrcadlové síni se mi líbilo ještě víc než Nejrudější růže rozkvétá, spousta námětů k přemýšlení a přitom podáno velmi odlehčenou formou. Vynikající!

elenai
20.05.2023 5 z 5

Velmi úderné, pronikavé, rozhodně poučné a každopádně by si to měl přečíst každý muž i každá žena. Krásný vzhled je pomíjivý, fotografie jsou jen odrazy minulosti, naše druhé já, za kterým ukrýváme naši pravou podstatu, stejně jako pod vrstvou šminek a falešného úsměvu. Rozhodně jsem tento počin nečetla naposledy, je třeba se k němu vracet, byť mě po výtvarné stránce příliš nezaujal.90%

Štítky knihy

švédská literatura komiksy

Autorovy další knížky

Liv Strömquist
švédská, 1978
2018  85%Ovoce poznání
2021  83%Nejrudější růže rozkvétá
2023  88%V zrcadlové síni

Kniha V zrcadlové síni je v

Právě čtených1x
Přečtených54x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce10x
Chystám se číst41x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x