Nejrudější růže rozkvétá

Nejrudější růže rozkvétá https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467000/bmid_nejrudejsi-ruze-rozkveta-Uxe-467000.jpg 4 74 19

Slovo láska na nás dnes vyskakuje ze všech stran, z románů, filmů, časopisů i webů, ale čím častěji ho užíváme, tím snadněji opouštíme jeden druhého. Jak je to možné? Liv Strömquistová, švédská autorka úspěšných a provokativních komiksů, si ve své knize pokládá jednu z nejtěžších otázek: Jsme v čase konzumu a sociálních sítí ještě vůbec schopni se zamilovat? Nebo jen, stejně jako Leonardo DiCaprio, který střídá partnerky jako modelky plavky, hledáme v tom druhém zrcadlo pro vlastní ego? Beyoncé, Kierkegaard, Šmoulové, Sokrates, Ariad na i Ježíš Kristus, v tomto chytrém komiksu se sešla vskutku vybraná společnost. Tak se konečně pojďme bavit o lásce vážně. Bude to nesmírně zábavné.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Paseka
Originální název:

Den rödaste rosen slar ut , 2019


více info...

Přidat komentář

i_vanička
26.03.2024 5 z 5

Od začátku až do konce čtení jsem přemýšlela komu všemu knihu doporučím. Kdo nejnaléhavěji potřebuje připomenout či se teprve seznámit a nebo najít s dobou nový pohled na super úvahy o lásce a ještě se u toho královsky bavit. Mladí? Staří? Šťastní, zklamání a nebo spíš ženy, ne určitě víc muži . už to vím, doporučuji všem, všem, všem !!! A je to myslím i víc než “jen o lásce, tak nějak bych to viděla o přístupu k životu vůbec.

Shashlick
21.06.2023 3 z 5

Pár zajímavých myšlenek v knize bylo, ale nadšený jsem z ní nebyl.
Jedná se o syntézu citací z několika zdrojů zabývající se zamilovaností a láskou. Čekal bych, že (i vzhledem ke komiksové formě) dojde ke zlidštění těchto názorů tak, aby byla více srozumitelná. Bohužel se často jedná o sled výrazů, kterým možná rozumí student filozofické fakulty, málokdo však s jiným, smysluplnějším vzděláním.


Elsinor024
30.05.2023 4 z 5

Autorku jsem znala už z Ovoce poznání, což byl zajímavý výčet nesmyslů, které o ženském těle po staletí panovaly.
V Nejrudější růži se dost filosofuje, ale tak, aby to bylo zábavné a nenudilo. Lehce a hravě.
Pobavil mě všudypřítomný Leonardo DiCaprio jako příklad muže, který bere ženy, své přítelkyně (maximálně je u sebe nechává do 25 let), jako spotřební zboží.
Liv uvažuje nad tím, co je vlastně opravdová láska, jak se projevuje a jak ji udržíme.
Nešetří Sokrata ani Thésea, ale klidně zobrazí i první známou stíhačku, milenku lorda Byrona - Caroline Lamb.
Mně se líbilo autorčino přirovnání vztahu dvou lidí k minináboženství, které má své osobité rituály, řeč, uctívání a modlitby ve svém vlastním chrámu. A čím víc svobodněji a radostněji se praktikuje, tím víc naše víra narůstá. A může trvat až do konce života.

Gweny
27.01.2023 4 z 5

"Být milovaný je jako procházet něčím, co se podobá vyvolávání fotografie - zvolna druhému odhalujeme svou pravou tvář, barvu a hloubku, pod jeho dlouhodobým a pronikavým pohledem." (s. 159)

Další řekla bych peprný komiks z rukou Liv Strömquist. Obdivuji její smysl pro představivost, smysl pro to spojit satiru s vědou, vtip s odbornými větami.
Opírá se sice primárně o práce Illouz, sem tam přidá jiné filosofy. Četba je ale poměrně náročná - nejen pro to, že je to komiks, ale hlavně pro ty odborné "odstavce". Na jedno čtení to není. Určitě si ji přečtu znovu a třeba lépe porozumím.

klara1550
01.12.2022 5 z 5

Super knížka, obsahuje v sobě tolik zajímavých myšlenek, že bych si z ní začala nejraději dělat poznámky. Taky jsem se dost nasmála, což se mi obvykle u knih neděje Doporučuju, kudy chodím. :-)

Tilte
20.08.2022 5 z 5

str. 27: " Lou Andreas-Salomé o lasce vedela leccos, proslavila se totiz mimojine tim, ze si omotala kolem prstu Nietzscheho a nakonec ho uspesne psychicky ROZLOZILA. Nevydeptala tedy jen tak nejakeho nesmeleho pubertaka ale FRIEDRICHA NIETZSCHEHO - chlapka s nejvetsi sebeduverou v dejinach! A to ne ze by ho jenom trochu vypsychovala, spis ho TOTALNE ROZSEKALA. "

AlčaH
15.05.2022 4 z 5

Nejrudější růže rozkvétá je zábavný a zároveň značně poučný komiks o lásce. Na toto téma se dívá z celkem neobvyklého úhlu pohledu a servíruje množství informací ze sociologie, filozofie, psychologie, historie a třeba i umění.

Kresba autorky je originální - ty, kdo již četli její předchozí knihu, tedy nepřekvapí. Mně se kresba líbí a k celkovému pojetí knihy i stylu autorky mi sedí. V knize je docela dost textu - rozhodně nečekejte komiks s jednou "bublinou" na stránce. Některé pasáže jsou i docela složité a člověk se musí soustředit, aby si přesně vyložil tu kterou filozofickou či sociologickou úvahu/poučku. :)

Musím souhlasit s některými komentáři, že autorčina první kniha Ovoce poznání, se mi líbila o něco více - ale i tato nabídla zajímavé čtení nabité informacemi a podněty k zamyšlení.

čika
23.01.2022 5 z 5

Za mňa super, kniha, ktorá rozoberá témy,nad ktorými sa ja sama rada a často zamýšľam, nenútene a vtipne. Navyše super kresba a celkovo grafické spracovanie.

tabula.rasa
12.01.2022 5 z 5

Jezis to bylo tak vtipny! Je mi 34 a jeste nemam dite, takze jsem u toho curala smichy. Kdyz jsem to ale ukazala pritelovi, tak spis kroutil hlavou. Knizka by vyhrala cenu za nejosklivejsi obalku, ale obsah se autorce opravdu povedl. Za me jedna z nejlepsich knizek za posledni dobu. Uz ted vim, ze knizkou obdaruju par kamaradek.

Darkry
20.12.2021 5 z 5

Co je to láska a proč je v dnešní době stále těžší ji cítit, poznat a najít? Hledáme si v pozdně kapitalistické společnosti partnery a partnerky, které obdivujeme pro jejich jinakost, nebo jen obrazy vlastního ega? A je dnes tak moderní racionalizace hledání partnerů a prioritizace sebe samého a svých pocitů opravdu prospěšná pro dlouhotrvající láskyplné vztahy? Liv Strömquist nabízí opravdovou tour de force láskou dnes i v minulosti, kterou nás kromě ní provází i mnoho sociologů, filosofů ale třeba také Erich Fromm, Théseus či Malý princ.

Lejčís
02.11.2021 4 z 5

Od autorky jsem kdysi četla komiks Ovoce poznání, který, byť byl místy za hranicí mé komfortní zóny co se týče věcí, o kterých chci číst, mě fakt nesmírně nadchnul. Když jsem zjistila, že autorce vyšel v češtině další komiks, neváhala jsem ani minutu a okamžitě si ho půjčila. Nečekala jsem však, že se mi zalíbí natolik, že si nakonec pořídím vlastní výtisk. Není to žádná světoborná záležitost a vlastně to nejsou ani autorčina slova, jedná se spíše o takové komiksové shrnutí poznatků různých odborníků na proměny vztahů a lásky v dnešní moderní době. Jenže ono je to tak nesmírně skutečné a pravdivé a taky místy opravdu vtipné, že si to chci přečíst znovu.. a ne jednou, jsem si jistá, že k tomuhle komiksu se vrátím ještě několikrát. Nejenže Vám to pomůže pochopit, proč se lidé staví v dnešní době ke vztahům tak, jak se k nim staví, ale seznámíte se i s projevy různých stereotypů, které v navazování vztahů hrají velmi důležitou roli a kterými si možná i sami ve šťastném vztahu bráníte. Také se dočkáte jisté sebereflexe a poznání, jak vlastně lásku a fungování vztahu vnímáte Vy sami, případně jak se v tom vnímání (chápání) od obecné představy společnosti lišíte, proto je komiks vhodný nejen pro ty, kteří nějaký vztah mají, ale také pro ty, kteří s jeho navázáním mají dlouhodobé problémy, případně se jim partnerské vztahy po velmi krátké době hroutí. No zkrátka - více takových osvět.. světu bodne, když se nad sebou sem tam zamyslí :)

Nemůžu si ale odpustit jednu věc - grafické zpracování by zvládlo i malé dítě a ta obálka teda taky spíš nic než moc..

Hilda_
11.10.2021 4 z 5

Obsah skvěle vede k zamyšlení nad vztahy obecně, ale mě přiměla přemýšlet i nad mou samotnou láskou a udělat si trochu sebereflexe.
Záporně hodnotím obal. A to jakože fakt fuj. :D K tomu je i nesmyslný. Nejrudější v názvu a nejrůžovější vizuálně.

dagmar7365
13.07.2021 4 z 5

Na rozdíl od Ovoce poznání, ze kterého jsem byla úplně unešená a komiks jako prostředek skvěle fungoval, tak tady mi ta komiksová forma úplně nesedla. Místy se jednalo už o poměrně hodně textu a bubliny mu nedávaly tolik prostoru, kolik by si zasloužil.
Ale jinak opět spousta zajímavého čtení k zamyšlení.

Arkagas
19.06.2021 5 z 5

Co je láska? Co je dobře a co špatně? Je Leo DiCaprio opravdu tak ztracený v hledání té pravé, protože hledá jen odraz sám sebe a nedívá se na ostatní? A co má tohle všechno společné?Komiks, který je nadupaný zkoumáním lásky jako takové od starověkého Řecka až po současnost, kde nám Liv ukáže paradoxy moderní doby a to, že i dnes je spousta věcí, které považujeme za špatné vlastně naprosto v pořádku. Seznámí Vás tu se ženou, která dostala na lopatky Nietscheho! (A to je sakra co říct že?), seznámí Vás  s filosofy, o kterých jste možná nikdy neslyšeli a to všechno dokonale zábavnou formou, ve které nechybí šmoulové, Jabba Hutt, Leo nebo postavy ze seriálu Sex ve městě. Kdo si chce přečíst něco, co mu rozhodně něco dá a ne jen prohlížet obrázky, tak směle do toho. Protože u spousty věcí se zamyslíte a u spousty pobavíte :)

madlenka3189
10.06.2021 5 z 5

Tato kniha mi oproti Ovoce poznání přišla trochu slabší, ale to nemění na vysoké úrovni a nezbývá mi nic jiného než hodnotit 5 hvězdami. Kniha byla trochu méně funny, a to mi trochu chybělo, a zároveň míň surová, kritická a ironická. Možná je to jen tématem - netuším, ale Liv mi přišla “měkčí”. Anebo jen moc porovnávám s předchozí knihou, která se dá jen ztěží předehnat. Kdyby šel vrátit čas, nejdříve bych si od Liv přečetla tuhle knihu na navnazení a až pak bych odpálila bombu Ovoce poznání. Doufám, že dojde na překlad i jejích ostatních knih, protože mám pocit, že jsem právě objevila svoji oblíbenou autorku (:

trudoš
19.04.2021 4 z 5

Liv Strömquistová je autorkou, co si nebere servítky, ale zároveň má co sdělit a přitom neříká, že tohle a támhleto je strašně špatně, zatímco něco úplně jiného je ideální stav věcí. Je schopna polemiky i dialogu, přičemž nejraději cituje umělce z různých etap historie, čímž podtrhuje rozdíly mezi tím, co bylo a tím co je. Dokonale to funguje v kapitolách Nic necítím a Théseova tvář, kde se na příkladech různých forem dvoření vykresluje nepříliš příznivý obraz moderní společnosti, jež pro všechno to motivační blouznění trochu zapomněla, o čem láska vlastně je. Velmi zajímavá je přitom úvodní část o zrcadlení ega, poukazující na současný nešvar, kdy k sobě nehledáme někoho „jiného“, ale spíš ideální doplněk k našemu selfíčku.
Moc mě však nebavila kapitola Takovýho, jako ty najdu během minuty, která až příliš lpí na tom, že kapitalismus je zlo, jež nám šlape po štěstí. A taky to časté opakování textu před bublinou a v bublině bylo vtipné všehovšudy jednou – podruhé až podesáté fakt ne.

ajla5
14.04.2021 5 z 5

Škoda, že nejde dát víc hvězdiček. Snad nejlepší kniha od začátku roku.

martinakraus
07.04.2021 3 z 5

3,5*
Osobně si myslím, že kdyby se jednalo o klasickou non-fiction knihu s pár ilustracemi, bylo by to lepší. Čtení bych si pak mnohem víc užila, protože kresba mi absolutně nesedla a nelíbila se mi, ačkoliv samotná témata (vztahy a láska) mne zajímají hodně a většina informací (až na část s Beyoncé) mi přišla opravdu zajímavá a často jsem při čtení souhlasně kývala hlavou. Takže si rozhodně nemyslím, že je tahle knížka blbá, jen bych zvolila jinou formu.

Gooverka
04.04.2021 5 z 5

Stejně jako předchozí autorčina komiksová kniha, i tahle je geniální. V životě byste neřekli, jak moc se na životě Leonarda DiCapria dá ukázat, co znamená láska.

Štítky knihy

láska partnerské vztahy komiksy

Autorovy další knížky

Liv Strömquist
švédská, 1978
2018  85%Ovoce poznání
2021  83%Nejrudější růže rozkvétá
2023  89%V zrcadlové síni

Kniha Nejrudější růže rozkvétá je v

Právě čtených1x
Přečtených101x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených6x
Knihotéce14x
Chystám se číst78x
Chci si koupit26x
dalších seznamech1x