Řidič sanitky, Johnny Depp a tajemství krabice s cereáliemi

Řidič sanitky, Johnny Depp a tajemství krabice s cereáliemi https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418148/bmid_ridic-sanitky-johnny-depp-a-tajemst-J21-418148.jpg 3 18 6

Mají afričtí vojenští vůdci Twitter? Jak dopadne odvetný závod mezi želvou a zajícem? A proč se Johnny Depp zabil? Úsměvná, provokativní, romantická i lehce absurdní povídková sbírka herce a komika B. J. Novaka, která se šest týdnů držela na žebříčku bestsellerů New York Times, nabízí odpověď nejen na tyto otázky. Novakovy texty spojuje nadsázka a smysl pro humor, ale také schopnost vystihnout zvláštnosti lidské (a také zvířecí či robotické) povahy.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

One More Thing , 2014


více info...

Přidat komentář

EliskaD
21.02.2024 1 z 5

Zbytečná kniha, zbytečně strávený čas. Nepobavilo, nerozptýlilo, nepoučilo, nic nedalo. Nic.

Booky84
27.01.2022 3 z 5

Příjemné povídkové čtení. Vzhledem k počtu povídek si jistě každý najde nějakou, co se mu bude líbit. Čteno jako ekniha vždy několik povídek před spaním.


bouncer
22.01.2022 3 z 5

Hezky se to čte. Některé povídky jsou fajn, jiné zajímavé, některé zbytečné. Ale tak už to u povídkových knížek bývá.

Ninjer
21.02.2021

Tuhle knížku jsem náhodně vyhmátl díky tomu, že její autor hraje v seriálu Office (v americkém remaku). Jeho postava sice nepatří mezi mé nejoblíbenější, ale nějak jsem tušil, že na něm něco je, když jsem si z titulků všiml, že hned zpočátku se na této výborné komediální záležitosti podílí i kreativněji (některé epizody napsal, režíroval i produkoval). A měl jsem pravdu. B.J. Novak je borec - a zatraceně dobrej spisovatel.

Kniha One More Thing: Stories and Other Stories... (četl jsem v originále) obsahuje velké množství povídek. Velká část z nich je velmi krátká (několik stran), některé z nich mají dokonce jen pár odstavců. Ať už jsou ale povídky delší (i takové se najdou) nebo kratší, vždy jsou velice chytré a hravé. B.J. Novak obvykle přijde s nějakou zajímavou a originální premisou (např. Předávání ceny za "nejlepší věc na světě", kterou každý rok vyhrává Láska a na druhém místě Smích...) a dokáže přijít i s poutavým příběhem a skvělým zakončením.

Několik povídek je fakt vtipných a nahlas jsem se u nich smál. Například tu máme povídku o muži v nespecifikované minulosti, který vynalezl kalendář, ale postupně vlivem různých událostí opouští od původního plánu, ve kterém by počet měsíců a dnů dával větší matematický smysl (únor je otrava, radši už ho ukončíme a zkusíme nový měsíc...), nebo parodii na tvz. komediální "roasty", kde si komici tentokrát dělají srandu z Nelsona Mandely. Některé povídky jsou milé, ale zároveň k zamyšlení, a dojde taky na povídky překvapivě dojemné a dramatické. Taková je třeba povídka o sexuálním robotovi, který se zamiluje, což by mohla být další vtipná povídka, ale ve skutečnosti to spíš připomene epizodu Black Mirroru.

V povídkách se mírně střídají žánry, ale všechny vynikají hravostí a nápaditostí. Obzvlášť při první polovině jsem měl skoro až otevřenou pusu údivem nad tím, jak dobré texty to čtu. V druhé půlce už se najdou i povídky, které nejsou až takové bomby, ale celkově je to stále mimořádně vyvedená sbírka.


Osm skvělých vypointovaných povídek z deseti.

Simona410
28.05.2020 2 z 5

Kniha jedním slovem "moderní". Povídky jsou zajímavé, ironické, s nadsázkou. Ale jelikož od knihy čekám buď silný příběh, nebo pointu a poučení, byla jsem zklamaná a nedočetla jsem. Příště raději šáhnu po Čapkových, nebo Nerudových povídkách.

esma
04.11.2019 4 z 5

Ve více než šedesáti povídkách se nejdříve BJN snaží uchopit všudepřítomný lidský cvrkot v barvách poklidných. Pak ale přidává na dramatičnosti, sází na ironii, paroduje, provokuje. Osobně se mi líbila povídka Dusíme Mandelu v Comedy Central, která se mu fakt povedla. Malinko si z ní dovolím ocitovat :
...Chudoba, bezpráví a násilí se řadí k největším překážkách důstojného života. Ovšem když jim unikneme, čeká nás daleko větší a krásnější výzva : výzva svobody.
Když můžeme říkat cokoliv, co řekneme?
Když můžeme cítit cokoliv, co pocítíme ?
Když se můžeme podělit o cokoliv, o co se podělíme ? ...
Napsal to krásně, pointa je evokující.
Mimochodem, Novakův román byl přeložen studenty Ústavu translatologie FFUK a můžu jenom říct, že jsem při čtení nezaznamenala jediný rušivý moment. A to je pro nás čtenáře dobrá zpráva.

Štítky knihy

humor

Autorovy knížky

B. J. Novak
americká, 1979
2019  60%Řidič sanitky, Johnny Depp a tajemství krabice s cereáliemi

Kniha Řidič sanitky, Johnny Depp a tajemství krabice s cereáliemi je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce8x
Chystám se číst14x
Chci si koupit2x