cornetka cornetka komentáře u knih

Kde se skrývá temnota Kde se skrývá temnota Lenka Petřeková

“Protože smutnou pravdou je, že člověk může změnit své postoje, chování a ovlivnit, co cítíme, ale nedokáže jen tak změnit lidi kolem sebe.

Jednoho dne na okraji Prahy je nalezeno tělo mladé dívky v dost zuboženém stavu. Vyšetřování dostanou na starost Marek a Monika. Nemůžou ale najít žádnou stopu, až narazí na jiný případ. Je dost podobný tomuto, jen se stal před 16 lety. Mohou spolu souviset? Nebo je to jen náhoda?

Ze začátku mě Monika svým chováním spíš štvala, tedy tím, jak odsoudila blízkou osobu, ale pak jsem si zvykla. U ní doslova platilo “co na srdci, to na jazyku, což často vedlo k nepříjemným situacím.

Líbilo se mi vyprávění z pohledu několika osob a krátké kapitoly - tentokrát je to za mě správná volba. Ač měla kapitola třeba jen 2-3 strany, ukončila je autorka mnohdy v tom nejlepším, takže prostě musíte číst dál. Bavilo mě sledovat myšlenkové pochody vyšetřovatelů i jiných osob zainteresovaných do případu. Každý začal vnímat případ trochu jinak a najednou se jim hůř spolupracovalo. Cíl ale měli všichni stejný - dopadnout pachatele.

Celá kniha a také autorka jsou pro mě milým překvapením. Děj “odsejpá, od začátku do konce je napínavý, má spád a ani chvíli jsem se nenudila - i když občas to bylo náročné čtení. Trochu zabředneme i do soukromí vyšetřovatelů - oceňuji, když vidím, že i vyšetřovatele mají svůj život a jsou jen lidi. A úplně vidím, že by mohla vzniknout nová detektivní série.

Zkrátka byla to jízda. A taky další důkaz, že máme opravdu skvělé české autory.

31.10.2024 5 z 5

Svobodná: Jak jsem dospívala na konci dějin Svobodná: Jak jsem dospívala na konci dějin Lea Ypi

“Ale jestli jsem si z historie vlastní rodiny i rodné země něco vzala, pak to, že historie nevzniká za podmínek, které bychom si sami vybrali.

Autorka nás ve své memoárové knize seznamuje se situací v Albánii v 90. letech 20. století.

Lea prožila dětství v Albánii za dob socialismu. Jako dítě si myslela, že socialismus jim poskytuje svobodu a že svoboda nikomu nechybí. V 1990 došlo ke změně režimu a Lea měla pocit, že i ona je zničehonic někdo jiný.

Neměnila se jen Lea a společnost, ale i její rodina, která pro ni byla všechno. V knize je krásně vidět i jejich rozdílná povaha. Zažijeme s nimi zmiňovaný zvrat v roce 1990 a celé období až do albánské občanské války v roce 1997.

Možná jsou události zkreslené, ale jsou podávány očima dospívající dívky. Lea se musela smířit s celou řadou změn - ať už se týkaly rodiny, sousedů nebo školy. Mnohdy pro ni byly nepochopitelné, ale tak to prostě bylo a musela je přijmout.

Albánii nakonec opustila až kvůli univerzitě v Itálii.

Mě osobně se líbilo zpracování. Nejde tedy moc do hloubky, ale představu o rozdílech režimu si čtenář dokáže udělat. Zajímavý je právě pohled a vnímání situace z pohledu dospívající dívky. Nejsou to jen suchá fakta, ale skutečný život jedné rodiny.

Kniha není moc vidět a myslím, že je to škoda. Je fain seznámit se se situací dané země touto čtivou formou.

29.10.2024 4 z 5

Ignis fatuus Ignis fatuus Petra Klabouchová

“Lesy už vaří mlhu. A mlha vidí…

Děj nás zavádí do prostředí Šumavy, k pohraničí, kde místní stráž čím dál častěji hlásí výskyt jakýchsi světelných jevů. A proto povolá tým vědců, kteří mají přijít této záhadě na kloub.

Zvolené místo bylo podivné a dokázalo celou výpravu vyděsit k smrti. A navíc všude jen samá mlha, která jim vůbec nic neulehčuje.

Hned na začátku na mě dýchlo tajemno a chlad, co leze za nehty - navození atmosféry se autorce povedlo skvěle. Celou dobu to bylo tíživé, dechberoucí, mrazivé a plné strachu.

Jak píše autorka v epilogu, je kniha poskládaná ze starých šumavských legend, místních povídaček a tajemství, ale stejně tak je inspirována některými skutečnými událostmi a osobami. Jako celek to působí opravdu děsivě.

Za mě atmosféra trochu přebíjí děj, chvílemi jsem zapomínala, proč tam vlastně jsou. To ale neubírá nic tomu, že je to dobrá kniha, protože ta atmosféra prostě čtenáře pohltí.

Pokud se rádi bojíte, neměli byste tuhle knihu minout.

27.10.2024 4 z 5

Hledání Phoebe Hledání Phoebe Gavin Extence

“Někdy se nejvíc vyplatí uskutečnit nejtěžší věci v životě. Věcí, které jsme si museli vybojovat, si vážíme daleko víc než věcí, které získáme snadno.

Phoebe je šestnáctiletá studentka s poruchou autistického spektra. A s tím souvisí i její styl života - všechno musí mít svůj řád, dodržuje pravidelnost a jakékoliv vybočení je pro ni problém. Je upřímná, potřebuje všemu rozumět, na nic si nehraje a její reakce jsou pro mnohé nepochopitelné. I díky tomu je považována za podivína.

Její kamarádka Bethany si najde přítele a po Phoebe chce, aby ji kryla. Do toho se jí moc nechce, protože prostě nelže. Ale nakonec se překoná a Bethany pomůže. A brzy zjistí, že to umí a celkem i zvládá. Holky společně řeší jeden velký problém - nechci prozrazovat, o co se jedná, ale zrovna tato část mi přišla až neuvěřitelná, že by to mohli vyřešit sami bez dospělých.

Phoebe mě bavila od první strany - její myšlenkové pochody i její reakce, které mohli působit na druhé chvílemi sarkasticky nebo nevhodně - ve mě ale často vyvolali pobavení. Kromě toho se mi taky líbila síla přátelství mezi Phoebe a Bethany - ač byly povahově naprosto rozdílné, jejich přátelství fungovalo na maximum.

Vždycky ocením, když vznikají knihy s takovými tématy a nejinak je tomu i teď. Autor skvěle přiblížil, jak funguji lidé s autismem, jak vnímají svět kolem sebe a jak je pro ne těžké vybočit z normálu.

Kniha je to skvělá a myslím, že díky svému tématu by zasloužila větší pozornost. Je řazena mezi YA, ale v tomto případě bych ji doporučila i dospělým čtenářům.

25.10.2024 5 z 5

Jantarové slzy Jantarové slzy Sofía Segovia

“Všichni mají oči, kterými vidí svět, ale každý se na něj dívá, jak chce.

Tento historický román vypráví osudy dvou pruských rodin během druhé světové války. Jednou je rodina malé Ilse, která v kočáře a v tuhé zimě putuje od statku ke statku a přežívá, jak se dá. Druhá je rodina malého Arna, který se také vydává na cestu a později se ukrývá se svou matkou v sutinách baráku.

Všichni se na konci války stali vyhnanci a vysídlenci ve vlastní zničené zemi. Někteří válku přežili, jiní bohužel to štěstí neměli. Kdo přežil, toho válečný život pronásledoval i po skončení války. Postupně se vzpamatovali, ale zapomenout nemohli. A nikdo nebyl jako dřív.

Román je inspirovaný skutečnými událostmi a o to víc je děsivější. První půlka byla pro mě taková až nijaká, víceméně bez akce. Zkrátka popisovala životy těchto dvou, zatím víceméně kompletních, rodin. Nicméně pak obě rodiny museli opustit svoje domy a vydat se na cestu, pokud chtěli žít dál. A právě v této části šlo mnohdy doslova o život a čtení bylo místy opravdu náročné. Autorka věrohodně popsala tento kočovný život, který byl plný strachu, úzkosti, ale bohužel i smrti a touze o přežití.

Ve finále tedy knihu hodnotím kladně, i když autorčin Šepot včel mě bavil o trochu víc. Mate-li rádi historické romány z období války, neměli byste tento minout.

22.10.2024 4 z 5

Dialogy s ozvěnou Dialogy s ozvěnou Jakub Eden

“Někdy milujeme
Jen obraz sebe samých
Zrcadlící se
Ve zčeřeném odrazu tebe

Před časem mě oslovil autor, jestli bych si chtěla přečíst jeho sbírku básní. Obvykle je nečtu, ale tentokrát jsem si řekla, že je zkusím.

Jak je uvedeno v anotaci, všechny texty vznikaly v průběhu několika let tak, jak cestoval po Evropě. Ale třeba báseň Puer ve mě evokovala Asii.

Některé básně jsou o vztazích, jiné o vlastní osobě. Někdy mluví autor sám k sobě, jindy vede dialog s druhou osobou. Básně ve mě vyvolávaly takový vnitřní klid a celkovou pohodu, asi to neumím přesně vyjádřit.

Určitě se k nim ještě vrátím, protože si myslím, že je potřeba si je přečíst víckrát, abych je plně pochopila.

20.10.2024 4 z 5

Nejlepší kámošky zobou zrní Nejlepší kámošky zobou zrní Mirka Joklová

Příběh byl hezký, pro mě oddechový. Jen mi trochu vadilo zpracování, resp. dlouhý text bez přestávky, jen občas byl oddělený mezerou. A ten název - ten je parádní.

18.10.2024 4 z 5

Klubovna Naděje Klubovna Naděje Tomáš Paprštein

Citace autora:
“Trauma nezačíná tam, kde si myslíme, a nekončí tam, kde bychom čekali.

Autor byl v dětství sexuálně zneužíván a manipulován. Trvalo několik let, než prozřel. Formou deníku čtenářům svěřuje svůj příběh, narovinu a bez příkras.

Co považuji za skvělou volbu, bylo proložení skutečného příběhu názory z řad odborníků - psychologů, psychoterapeutů, advokáta ale i policie. I díky tomuto jsem si trochu odpočinula od tohoto náročného tématu.

Čtení to bylo hodně těžké a chvílemi mi bylo dost špatně. Zneužívání je hrozné, to beze sporu, ale mnohem větší bezmoc, nepochopení, vztek, lítost a smutek jsem cítila při soudním líčení. Obzvlášť když proces trval tolik let!?! Úplně nepochopitelné pro mě bylo, že obžalovaný Matěj mohl klást otázky Tomášovi - to bylo fakt možný?!?

Tuhle knihu budu dlouho vstřebávat. Můj obdiv patří Tomášovi, že šel s kůží na trh. Na druhou stranu je to dobře, protože tohle se děje i mnoha dalším dětem, aniž bychom to tušili. A přečtením knihy se můžeme seznámit s tím, co oběť prožívá, jaké to může mít následky, ale také, jak s tím pracovat a co s tím dělat. Taková osvěta je určitě potřeba a je hodně důležitá.

Musím zmínit i nádherné ilustrace, kterých najdete v knize hned několik.

17.10.2024 5 z 5

Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

Také tento díl je pojmenován podle jedné z balad Erbenovy Kytice.

Tentokrát Tomáš Vyskočil spolu s Honzou Richterem vyšetřují smrt opilého a promrzlého muže, který brzy v nemocnici umírá. Jelikož je to známý jejich kolegy a navíc celkem mladý, jeho smrt se jim nezdá.

Do toho manželce Tomáše přijde video, které otřese jejich manželstvím.

Problémy v práci i doma jsou na Tomáše víc než dost, nicméně se nevzdává. Zpočátku se zdá, že nic nemají, ale postupně se začíná případ odkrývat. Jedná se ale jen o jeden? Nebo je to víc případů? A může s tím souviset i zaslání videa?

Musím říct, že hned úvodní prolog mě vyděsil, protože podle anotace jsem nic takového nečekala.

Chvílemi se mi zdálo, že vyšetřovatelé pokládají hrozně málo otázek a neptají se na všechno, co by měli zjistit a rychle mizí pryč. Nicméně postupně děj i napětí gradovaly a všechno do sebe začalo zapadat.

I tento díl byl pro mě čtivý, s parádní atmosférou a skvělou zápletkou. Svižný děj vás nenechá odložit knihu a nutí čtenáře číst dál. Za mě tedy rozhodně doporučuji.

15.10.2024 4 z 5

Adam Adam Mirka Rezlerová

“Nejsou někdy věci hezký proto, že jim nerozumíš? Připadaj ti záhadný a nesmyslný a v tom je to kouzlo.

“Někdy věci nedávají smysl a to je na nich to nejlepší.

Hlavní postavou je Adam, kterému zemřela manželka Linda. Vyrovnává se s tím po svém - začal celkem dost holdovat alkoholu. Nemá daleko k tomu, aby do toho vlítl naplno, ale naštěstí má pětiletého syna Kryštofa, který ho drží nad vodou a který je tím důvodem žít dál. A taky jednou potká Broňu, mladou studentku, bezprostřední, zábavnou, která mu pomůže vylézt ze své ulity.

Stylu Adamova života jsem moc nerozuměla, ale každý se s těžkými životními situacemi vyrovnává po svém. Na druhou stranu mi jeho povaha přišla dobře charakterizována - na veřejnosti to byl takový namachrovaný frajírek, ale uvnitř se utápěl v žalu a pořád velmi těžce nesl ztrátu své ženy. Na můj vkus se choval často nezodpovědně vzhledem k tomu, že měl Kryštofa, ale takový prostě byl. Jenže brzy se ukáže, že alkoholem se nesnaží zahnat jen tuto záležitost, ale i něco jiného.

Líbilo se mi, jaký měl Adam vztah se svou sestrou Adinou a jak k sobě dokázali být upřímní. Skvělý byl Kryštof - na svůj věk dost chytrý a vnímavý. Jen ho Adam tak nějak zanedbával v souvislosti s dalšími jeho aktivitami. A ocenila jsem, že Adam ke konci uznal, že je občas hajzl a snažil se chovat čestně.

V anotaci je uvedeno, že se v knize objevují prvky LGBT tematiky. I to se mi líbilo, jak je autorka do příběhu zapracovala.

Zkrátka kniha mě bavila - tématem i způsobem zpracování. Tohle se může stát každému, takový je prostě život.

13.10.2024 4 z 5

Neklidná růže Neklidná růže Monika J. Čapková

“Pokud nebudeš šťastná ty, nebude šťastný nikdo ve tvém nejbližším okolí.

“Život není ztráta času, záleží jen na nás, jak s ním naložíme.

Tahle kniha je poslední dobou na instagramu docela často vidět a tak jsem ráda, že i já jsem měla možnost si ji přečíst.

Hlavní postavou je Evelína, věkem něco přes 40, ale povahou i tělem mnohem mladší. Vypráví nám svoje zážitky s chlapy a vztahy obecně. Kamarádky o ní říkají, že je naivní a proto s ní chlapi pořad jaksi zametají. A přitom si přeje jen najít lásku svého života - někoho, o koho se může opřít a kdo ji obejme, když to potřebuje.

Já jsem si čtení užila a častokrát jsem se i zasmála. Evelíny povaha mě neskutečně bavila. Líbilo se mi, že si uměla život užít, taky jak se ráda smála a jak se chovala spontánně. Jak píše autorka, v jejím případě “docházelo často k vnitřnímu boji mezi rozumem a svéhlavým chováním a obvykle tak docházelo k zajímavým a někdy zábavným situacím. Její zážitky jsou tak reálné, že není pochyb o tom, že by se nemohly někomu stát. Sedl mi autorčin styl vyprávění a také její vyjadřování. Z mnoha zážitků dýchá erotično, ale přitom to není nevkusné, právě naopak.

Při čtení jsem si říkala, na kolik jsou zážitky vymyšlené a na kolik je to obraz autorčina života?

10.10.2024 5 z 5

Mrtvá budoucnost Mrtvá budoucnost Veronika Martinková

“Bylo ale možné prokázat něčí nevinu, pokud se někdo jiný snažil urputně prokázat jeho vinu?

A zase tu máme Hanu a Davida, dva policejní vyšetřovatele, kteří jsou partneři také v soukromém životě. V tomto díle je hlavním tématem prokázání neviny vraždy, kterou měl údajně David spáchat. Jak se zdá, důkazů v jeho neprospěch je ale víc než dost.

Velkou roli hraje tentokrát Davidův otec Štefan, se kterým už spoustu let nemluví. Štefan je dost úspěšný manipulátor a ne zrovna férový hráč. A navíc je bohatý a jeho prsty sahají hodně daleko.

David je pořád stejný - řeší si věci po svém a ani Haně, coby své přítelkyni, se nesvěří. A přitom by mu tak ráda pomohla. Je čím dál tím víc nervóznější, ze všeho unavený a chová se často neurvale, dokonce i vůči Haně. Divila jsem, že se na něj už nevykašlala.

Děsilo mě, jak v knize fungovalo podplácení a ještě víc, že vlastně to samé může klidně probíhat i v reálném světě - radši snad nevědět.

I tento díl je čtivý od začátku do konce. Opět je tu spoustu napětí, akčních, i vypjatých situací, ale taky emocí, nepochopení a snad i naděje ve správný konec. Jen tedy těch jmen bylo na mě chvílemi až dost.

Mě ti dva prostě baví, i když tedy David je dost často na ránu. Na druhou stranu by pro svoje blízké obětoval svůj život.

Tahle celá série je moc povedená a doporučuji všem, kdo má rád napětí a nějakou tu akci.

08.10.2024 5 z 5

Letnice Letnice Miroslav Hlaučo

Nacházíme se v takovém magickém městečku v roce 1903, ve kterém místní obyvatelé žijí svůj život. A kromě toho mají zvláštní schopnosti - chodí po vodě, bez fyzického přičinění lámou skály, v neděli je naprosté bezvětří apod. A nikomu to nepřijde zvláštní, prostě to tak je a všem to vlastně usnadňuje život. Je jen jejich město a tam venku je svět širých rovin a pomalých řek.

Jednoho dne se sem vrací po patnácti letech Odysseus, který byl považován za mrtvého a kterému se zalíbí bratrova Julie. Je jeho návrat nějaké znamení?

A obyvatele čeká ještě další překvapení - na Letnice se ohlásí na kontrolu notáři. Teď je tedy na místních lidech, aby si “odpustili svoje schopnosti a chovali se “normálně, aby nikdo nic nepoznal.

Ze začátku jsem se musela naladit na tamější prostředí a obyvatele - přeci jen jejich schopnosti nejsou pro nás úplně normální. Bavilo mě ale sledovat, jak se vyvíjí vztah Odyssea a Julie, která doposud žila s Tomášem, jenž si ji proto nárokoval. Také rozdílné povahy a úvahy bratrů stojí za zmínku. Za mě nejlepší byla poslední část věnována návštěvě notářů, která byla místy i vtipná. Jen mi tedy bylo trochu líto, jak jeden z notářů dopadl.

Pěkné byly i odkazy na jiné texty, třeba i ty biblické. Moc mi nesedla jména obyvatel, ale zase na druhou stranu k danému prostředí se hodila.

Nečekejte příběh plný zvratů. Je to spíš takové poklidné čtení, na které je potřeba mít tu správnou náladu. A velmi kladně hodnotím obálku - ta se povedla.

06.10.2024 4 z 5

Život, nebo psaní? - Arnošt Lustig v rozhovorech, zamyšleních a literárních textech Život, nebo psaní? - Arnošt Lustig v rozhovorech, zamyšleních a literárních textech Ladislava Chateau

“Život není to, co chceme, ale to, co máme.

“Ženy jsou božská stvoření, bez nichž by svět byl pusté místo, jako kdyby z ráje udělali buldozerem smetiště.

“Motiv k psaní je všechno, co člověk prožije, co vidí, o čem slyší.

Kniha má podtext: Arnošt Lustig v rozhovorech, zamyšlení a literárních textech. A k tomu nemám co dodat. Ladislava Chateau vzpomíná na Arnošta Lustiga s jeho dětmi Evou a Josefem, ale i s manželkou Věrou nebo jeho přáteli. V knize kromě rozhovorů najdeme i ukázku Lustigovy tvorby nebo úryvky básní jeho manželky.

Autorka v knize hezky napsala, že Lustigovy knihy “plní v dnešní společnosti významný úkol: jsou důkazem existence lidského utrpení, které připravil člověk jinému člověku; člověk, který necítil bolest mučeného života… A mě nezbývá než souhlasit.

Je to krásná kniha plná hezkých vzpomínek a myšlenek, díky kterým pohlížím na spisovatele zase trochu jinak. Možná je to i tím, že autorku znám a můžu tak říct, že je to moc milá a sympatická dáma.

04.10.2024 5 z 5

Vražedná naděje Vražedná naděje Wendy Dranfield

Madison a Nate opět nezklamali. Oba mě hrozně bavili, hlavně jejich myšlenkové pochody a taky to, jaký mají mezi sebou hezký vztah a důvěřují si. Líbilo se mi, jak autorka ukázala, že jsou to lidé, kteří mají emoce. A že se za ně nestydí a je jim to přirozené.

I tento díl se čte sám - vyšetřování doslova “odsejpá. Madison je v tomhle prostě skvělá - jde si za svým stůj co stůj. Opět musím pochválit připomenutí situací z předchozích dílů - to se hodí i těm, kdo četli ostatní díly již před delší dobou.

Taky tentokrát zažijeme strach, napětí, ale objeví se i situace, které čtenáře dojmou.

Pokud máte rádi thrillery, neměli byste určitě vynechat tuhle sérii.

02.10.2024 5 z 5

Tropické noci Tropické noci Jakub Fránek

Hlavní postavou je Eduard Klajner, padesátiletý muž, který žije sám poklidný život v tak trochu pustnoucím domě. Pro některé je trochu podivín.

Děj se odehrává během velmi parného léta. Jedné noci se Eduardovi něco nezdá na zahradě a tak se tam jde podívat. S hrůzou najde mladou dívku, přivázanou ke stromu. Je v bezvědomí nebo už nežije? Má zavolat policii? Co má dělat? Nějak s tou situací naloží a život jde, resp. musí jít, dál.

Je z celé situace dost nervózní a jakékoliv zazvonění mu způsobuje takřka infarktové stavy. Do toho se mu jedním objeveným článkem připomene událost z dětství, rodinná tragédie, kterou se mu nějak podařilo vytěsnit z mysli. Eduard to nezvládá a dělá jednu chybu za druhou - alespoň tak to vnímá on sám. Je čím dál tím víc nervóznější a čeká, co se bude dít.

Tahle kniha je zjednodušeně sonda do Eduardovy hlavy a jeho myšlenek. Líbilo se mi, jak autor podrobně popsal Eduardovy pocity a to, co prožíval - dokázala jsem se lehce vcítit do jeho situace. Ustojí Eduard celou situaci? Má na tom všem nějaký podíl? Může být nějaká spojitost mezi dřívější rodinnou situací a tou dnešní?

Kniha není nijak rozsáhlá, ale obsahově pro mě ano. Bavilo mě sledovat Eduardovo chování, myšlení a jeho reakce. Pro mě to byl zkrátka čtivý příběh, který stojí za přečtení. A pak ta obálka - ta se povedla.

30.09.2024 5 z 5

Padlý anděl Padlý anděl Petra Kamlachová

Claire je mladá žena nadaná parapsychologickými schopnostmi - je empatik a tak umí vnímat a přejímat pocity druhých. Matka bohužel již nežije a s otcem se vidí jen občas. Navíc ji izoloval od společnosti - údajně, aby ji chránil. Jenže otec se dostal do vězení a tak se Claire vydává do rodinného sídla, kde nikdy nebyla, aby mu pomohla - už to je samo o sobě zvláštní. Ale tam na ni čeká nejedno překvapení a ani odkrývaní rodinného tajemství ji mnohdy nepotěší. Opravdu má bratra? A opravdu je otec nevinný? A proč ji prakticky odloučil od společnosti?

Téma uváděných schopností bylo moc zajímavé a podle mě ho autorka hezky zpracovala. Líbilo se mi, jak bylo popsáno, co všechno tito lidé umí a dokážou, zajímavá byla i stinná stránka těchto schopností.

V čem jsem se ztrácela, bylo časové období, kdy se děj odehrává. Nevím proč, ale pořád jsem si myslela, že jsme třeba v 18. nebo 19. století. Zmínka o mobilech mě ale vyvedla z omylu. Občas se mi nezdály souvislosti, ale k
i tak mě kniha bavila - především tím zvoleným tématem.

Kromě toho všeho najdete v knize také zakázanou lásku (anebo možná zakázána vůbec není) a nějaké to napětí - hlavně tedy v poslední části. No a konec? Ten byl povedený.

29.09.2024 4 z 5

Teorie zmizení Teorie zmizení Lucie Brejšová

Marie je padesátiletá žena žijící sama v Paříži. Děti Noé a Catherine už jsou dospělí lidé mající svoje životy a manžel už před spoustu lety tragicky zemřel. Marie si tak nějak žije svůj poklidný život. Do toho přijde pandemie, nálada mezi lidmi nic moc a Catherine vysloví něco, co Marii přinutí přemýšlet - nejen o svém životě, ale také o Catherine. Rozhodne se tedy zmizet všem ze života. Je přesvědčena, že tím dá svobodu nejen sobě, ale i dceři. Je její chování sobecké a kruté nebo to opravdu dělá pro sebe a Catherine?

Marii jsem fandila a dokázala jsem pochopit její rozhodnutí. I když tedy nevím, jestli bych to zvládla udělat být na jejím místě. Prožívala jsem s ní nejistotu a obavy před touto situací, která se víc a víc blížila. A rozuměla jsem tomu, že do smíchu ji vážně nebylo. Opravdu už nikdy neuvidí svoje děti a přátele? Vážně to tak chce?

Celá kniha je velmi silný příběh - především ten konec. Ale taky plný dobrého jídla a spousty zajímavých myšlenek. Tempo je pomalejší, ale o to víc si ji čtenář užije. A určitě si každý položí otázku - dokázal by zmizet jako Marie?

Dokázali byste obětovat sami sebe a zmizet?

26.09.2024 5 z 5

Teorie býka Teorie býka Magdalena Maxová

“Zapamatujte si, že pokud nejste šťastní vy sami, váš partner vás šťastným nikdy v životě udělat nemůže, rozhodně ne dlouhodobě. A pokud nejste šťastní, řešením není měnit partnera, ale podívat se nejdřív na sebe do zrcadla.

Elena byla vždycky ta, co měla ve vztahu navrch. Když byla nespokojená, vztah ukončila a šlo se dál. Nyní je už pár let s Radimem, ale i v tomto vztahu ji něco chybí. Během dovolené na Sicílii se seznámí s Francescem a brzy je doslova ztracená. Je pro něj ochotna udělat cokoliv a nedělá ji problém kvůli víkendu s ním letět dva tisíce kilometrů.

Ano, Elena chvíli nevěděla, jestli chce Radima nebo Francesca - jeden představoval životní jistotu, druhý úplně jiný život plný zábavy, jídla a slunce. Přesto Elena dala přednost Francescovi. Snažila se, jak mohla, ale on její city neopětoval nebo to aspoň nedal najevo tak, jak si Elena představovala. Chápala jsem její chování, protože ženy prostě jsou schopné pro svého partnera udělat cokoliv.

Příběh hezky ukázal rozdíly mezi jednotlivými kulturami a zeměmi. Elena byla občas na ránu, ale oceňovala jsem, že si šla za svým. A konec - ten byl super.

Mě to bavilo - hlavně Elenin humor, ten mi sedl, to se autorce povedlo. Pro mě to byl reálný příběh ze života a o to víc čtivý. Čtení bylo zábavné, ale chvílemi i dojemné

24.09.2024 5 z 5

Miluji tě, Jasone Thorne Miluji tě, Jasone Thorne Ella Maise

Kniha je vydaná pod značkou Red, takže se nabízí, jakým směrem se bude děj ubírat. Nechybí ani podrobné žhavé scény a že jich na konci najdete hned několik.

Pro mě to byla oddechovka s jasným vývojem a koncem, chvílemi na mě až moc “přeslazená. A trochu mi vadilo, jak Jason říkal Olive pořád “maličká, jak kdyby byla malý dítě a on ten nadřazený nad ní. Nicméně i tak jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a díky recenzniinstac za účast ve štafetě.

22.09.2024 3 z 5