Teorie býka

Teorie býka https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518788/bmid_teorie-byka-oC0-518788.jpg 4 54 15

Šestadvacetiletá Elena se ocitá na životní křižovatce. Již dosáhla všeho, co do té doby považovala za důležité. Má hodného přítele, byt s terasou, značkovou kabelku a pár bot, ve kterých beztak nedojde ani za roh. Bohužel, ani všechno oblečení světa nedokáže vynahradit, když ve vztahu chybí vášeň. Když dočte knížku Jíst, meditovat, milovat, naprosto se ztotožní s hlavní hrdinkou, která všeho nechala a odjela na rok do Itálie, do Indie a pak na Bali, aby tak mohla objevit samu sebe a najít životní lásku. Bohužel, milá Elena je trochu srab, a hlavně nemá peníze, aby přežila jeden měsíc, natož jeden rok, a tak se dva dny strávené v italském Palermu zdají skvělým kompromisem. To ještě netuší, že se ocitne v náruči tajemného sicilského farmáře a majitele obchodu se zbraněmi v jedné osobě. A ne, nebude to jako z romantického filmu. Elena se kvůli němu dostává do situací, které zvládá s neohrabaností sobě vlastní. Teorie býka je břitká komedie o nenaplněných očekáváních, kulturních rozdílech a jedné velké lásce, doprovázená humornými komentáři a sebeironickými promluvami hlavní hrdinky. Nalijte si vínečko, nakrájejte kousek salámu a pohodlně se uvelebte. Výlet ve stylu "žrát, pít, číst" může začít.... celý text

Přidat komentář

mstychov
11.04.2024 4 z 5

Dlouho jsem nečetla oddechovku z pera české autorky, a tak jsem se na Teorii býka moc těšila.

Příběh je napsaný z pohledu hlavní hrdinky Eleny. Od začátku je patrné, že ve svém životě dost tápe. Setrvává ve vztahu, který jí příliš nedává. Dře se v práci, kde ne a ne přijít povýšení.

Jakmile se seznámí v Itálii s charismatickým Franceskem, obrátí se její život vzhůru nohama. Najednou má pro co žít. Zažívá nespoutanou vášeň, nevšední zážitky. Opakovaně se vrací do své milované Itálie a snaží se to vše zúročit i v práci.

Jak dlouho dokáže Elena žít dvojí život? Jeden v České republice a druhý v Itálii. Povede se jí získat vysněné povýšení? Bude mít nakonec vše, co podniká, nějaký smysl?

Upřímně mi trvalo par kapitol, než jsem se sžila s autorky stylem psaní. Příběh je vtipný, svižný, oddechový. Takže jakmile jsem si zvykla, četlo se mi o poznání lepe. Zamilovala jsem si prostředí Itálie, kde se velká část knížky odehrává. Taky dobroty, které hrdinka ochutnala. Sbíhaly se mi sliny. Na druhou stranu jsem občas rostla z toho, jak se ona či muži, co se kolem ni motali, chovali.

Knížka mě na konci dostala svým posláním, které šíří. Určitě stoji za přečtení, nejlépe s dobrým drinkem v ruce na dovolené u moře.

Oblíbené věty z knihy:
Mámu by jeblo.
Svatba nás dvou - to by byl výsměch veškeré romantice.
Italova noční můra.

lulucinax
27.01.2024 4 z 5

Nějak jsem se nedokázala vcítit do hlavní hrdinky, přišla mi nesympatická a občas mě rozčilovala, postupem času jsem si na ni ale zvykla. Vadilo mi třeba, jak špatně mluvila o Radimovi před kamarádkou. A kolik měla bot? Ale zas někdo má místo nich hodně knížek. Možná to bylo i tím, že mám radši sýry než salámy.
Nechápu, co viděla na Franceskovi? Vůbec se k sobě nehodili a necítila jsem mezi nimi žádnou jiskru.
A teď už budu pozitivní. Oceňuji, že jsem se dozvěděla hodně o Sicílii a kdo by chtěl, mohl by si vypsat z knihy hodně italských slov/vět.
Jednou si tam taky naplánujeme dovolenou.
Příběh byl velmi reálně napsaný a není to žádná jednoduchá romantika/román. Určitě nabízí k zamyšlení, aby si člověk šel za tím co chce a nebál se o to zabojovat jako Elena v práci, tam jsem jí fandila moc.


adel_21
19.01.2024 3 z 5

Nechci být příliš kritická, protože sama jsem žádnou knihu nenapsala :-) Dle mého bylo dost znát, že je to autorčina prvotina. A bylo to znát hlavně v průběhu čtení. Na začátku knihy jsem měla pocit, jak kdybych se já sama pokoušela něco napsat - přehnaná snaha zaujmout a být za každou cenu vtipná - přišlo mi, jak kdybych se začetla jen do nějaké středoškolské slohové práce. Ale jak jsem se v příběhu dostávala dál, zdálo se mi, že styl psaní je stránku od stránky lepší. Vlastně jsem si nakonec knihu docela užila, i když jsem si na začátku říkala, že tohle teda rozhodně nedočtu do konce :-)

Ještě jsem se chvílemi ztrácela v Eleniných kamarádkách, ale možná to bylo jen mou nepozorností.

Sečteno podtrženo - jako první kniha asi celkem dobrý :-)
Velký palec nahoru dávám za obálku!

Miri10
11.01.2024 5 z 5

Dvaceti šestiletá Elena, hlavní hrdinka příběhu, je pěkné číslo. A dokážu pochopit i ty, kteří si ji neoblíbí. Mně se naopak její vyjadřování, myšlení a temperament líbily. Kdyby nebyla taková, jaká je, člověk se u knihy nezasměje. Možná by ve mně dokonce přetrval bolavý pocit, že mi jí v určitých chvílích bylo líto.

Naštěstí jsem se celou dobu culila a čekala, co dalšího nám autorka naservíruje. Z klidných břehů Elenina
stereotypního vztahu ji dokáže vytrhnout a nabídnout něco "jiného" až Francesco. Na první pohled charismatický a okouzlující muž, v realitě typický
Ital. A to jak svou národností, uvažováním i povahou. A přiznám se, že mi občas pořádně zvedal mandle.

Další věc, která se mi líbila, je Elenina houževnatost a odvaha dosáhnout svého. A když to navíc prožívá na nádherném prosluněném místě s vůni moře, nejraději bych si zabalila kufr a okamžitě vyrazila na dovolenou.

Autorka má svižný čtivý styl, přímé řeči jsou uvěřitelné a postavy plastické. Neustále mě držela v napětí, jak to celé dopadne. A hlavní myšlenku, která je pro mě o hledání životního směru, dokázala čtenáři podat s nemalou dávkou emocí.

Rosse
02.01.2024 4 z 5

Při čtení knihy jsem se několikrát přistihla jak se pochechtávám. Na to, že byla Elena cílevědomá a chytrá, byla také pohroma sama a díky tomu byla kniha plná vtipných scén u kterých čtenář může upustit páru.

Tajemný majitel obchodu se zbraněmi - alias Francesco - nám pěkně brnká na nervy, ale i on má velký podíl na tom, že kniha je tak humorná.
Místy jsem přemýšlela, jestli mám s Elenou soucítit nebo zda nepotřebuje také proplesknout.

Za mě kniha rozhodně stojí za přečtení. Od knihy jsem dostala přesně to, co jsem od ní očekávala a možná ještě víc. Jediné co mi nešlo přes pusu byly některé výrazy hlavní hrdinky.

jitka7326
25.12.2023 3 z 5

Knihu jsem objevila náhodou a recenze mě přiměly ji přečíst. Příběh byl čtivý, Eleně jsem fandila ale vadily mi ty růžové brýle které ji naštěstí spadly.

ŽanetH.
20.12.2023 5 z 5

Za tuhle knížku patří velké DÍKY autorce Magdě a KD, kteří mi ji zaslali na recenzi!
Samotný příběh jsem hltala a neskutečně jsem si ho užívala!


Elena je šestadvacetiletá vtipná hlavní hrdinka, která umí skvěle zvládat všechny situace světa s humorem a k tomu jí pomáhá sklenička vína . Francessco není zrovna chlap za všechny prachy, ale je to ital a vy uvidíte různé kulturní rozdíly. Některé vás okouzlí, jiné (časem) odradí. 
Neznám lepší knížku na pohodový večer se skleničkou vína a vypnutí od vlastních starostí. Přenese vás do pracovního shonu i romantických momentů. Ucítíte vůní moře, teplo Sicilského slunce i střelného prachu.
Někdy trvá, než sundáme ty růžové brýle.

Zakončení knihy mě hezky zahrálo u srdce i věnování od autorky! 
Mám radost, že jsem mohla
číst další knihu z českého pera .

Léňa0107
05.12.2023 5 z 5

Mně se knížka moc líbila. Pobavila mě, dobře se četla, příběh odsýpal, nenudil a i jsem se zasmála, což se mi stalo naposledy u knížek od Bernáškové. Za mě super oddychovka :)

NikyTaky
29.11.2023 odpad!

Podle recenzí a % hodnocení jsem se nechala na knihu zlákat, až potom jsem si uvědomila, že z 6 recenzí jsou dvě za plný počet a označené jako #spolupráce. To vše vysvětluje. Au.
Zcela podprůměrná kniha. Klasický příběh o věcně nespokojené ženské, co se nudí a neví roupama coby, i když ji v podstatě nic nechybí a než by vykomunikovala problém doma, raději jde o dům dál. Velmi explicitní popisy situace s Radimem, na mě nepůsobily vtipně, ale spíše trapně. Kniha byla jednoduchá na čtení, jelikož i jazyk je jednoduchý, až bych řekla, že by snad kniha měla mít alespoň nějakou jazykovou úroveň, když už bude publikovaná. Příměr díla ke knize jíst, meditovat, milovat či deník Bridget Jones mi přišel jako urážka výše zmíněných děl. Postavy mě šíleně rozčilovali, hlavně potom Elena, která si asi myslí, že se všechno bude točit kolem ní a každej si z ní sedne na prdel a přichystá ji program jako pro královnu, naproti tomu ten jeli línej Sicilián, z toho jsem uplně rostla. I leklá ryba proti němu víc žila.
Nevyšla jsem z údivu ani poté, co jsem viděla autorčin instagram, abych s hrůzou zjistila, že kniha je inspirovanal jejím životem. Au.
Po dalším počinu od autorky nemám chuť sáhnout.

Terrez93
16.11.2023 3 z 5

Já teda s těmi nadšenými komentáři tedy moc nesouhlasím, knížka se sice četla sama, ale přišlo mi to pořád jedno a to samé dokola. Hlavní hrdinka teda dost nesympatická a naivní, někde na facku, ale to je asi můj subjektivní pocit. Do Itálie do Čech, pořád nějaký problém, pořád s něčím nespokojená, ale pak stejně zase přijede zpět..a zase zase dokola, dokud knížka neskončí. Alespoň v té pracovní lince se něco dělo, rozvíjelo vyvíjelo, ale nijak mě to neohromilo. Průměr.

Viwi
14.11.2023 odpad!

No, kde začít..
velice akutně jsem potřebovala nějaké oddechové čtení a Teorie býka se svými 88% tady se jevilo jako ideální volba. Obálka je atraktivní a na první pohled zaujme, ale se samotným příběhem, zejména pak s textem - tedy způsobem vyprávění, jsem měla problém. Poměrně velký. Musím říct, že nejsem asi cílová skupina, byť mám humor všeho druhu moc ráda, tak tohle bylo na všechny pády prostě moc. Moc všeho, moc rádobyvtipné, moc na sílu.. a nejsem žádný knižní snob, ale co mi nejvíc vadilo, tak to, že je kniha doslova přeplněná explicitními výrazy bezprostředních myšlenek hlavní postavy.. jako když se bavíte s nejlepší kamarádkou (a leckdy ani to snad ne) u skleničky vína. A může se mnou kdokoli nesouhlasit, ale podobné výrazy jako: určitě zase žral kebab a psal šlapkám do Mostu.. nebo: holkám trčely z minisukní špeky to za mě prostě do knihy, kterou mám nějakým způsobem ocenit, nepatří. Nevím proč, ale když je kniha plná výrazů stylu: špeky, žrát, tlačenka, čuňata, škrábal se na prdeli, šmudly, atd.. už ji nedokážu brát vážně a jestli je něco, čeho si na knize vždycky cením, tak toho, když si autor dokáže vyhrát s textem a jednotlivé věty vás tak jako hladí po duši. Všechno se dá popsat nějak víc kultivovaně, a chápu, že právě o tu bezprostřednost jde a má to být (asi) vtipné a psané stylem: co na srdci to na jazyku.. ALE.. jak říkám - nejsem cílová skupina. Vlastně jsem si říkala, jestli to není určeno spíš pro náctileté? Samotný příběh je pak taková milostná klasika, kdy ona se zamiluje a opustí stávajícího přítele pro chlapa, který za to vůbec nestojí. Nevrátila bych se k této knize nikdy, proto jsem ráda, že jsem si ji jen půjčila z knihovny.

dam.si.knihu
06.11.2023 4 z 5

Teorie býka je příběh o Eleně, která má již několik let přítele, se kterým žije svůj stereotypní život bez větší vášně a najednou potká muže, Francesca, který jí naprosto okouzlí a přijde jí jako dokonalý muž, se kterým může být šťastná. Hodí svůj starý život za hlavu a vrhne se vstříc nové lásce až do Itálie?

Jestli jste ještě neměli touhu praštit hlavního hrdinu, tak tady rozhodně budete. Autorka perfektně vystihla to, jak se žena dokáže zamilovat do muže, kterého si idealizuje, ale nevidí tu skutečnou realitu. Protože pro lásku dokáže přehlížet věci, které ve skutečnosti takové nejsou. A Francesco je přesně ten typ chlapa, kterého (nebo alespoň já) nechcete.

Kniha je psána opravdu humorně, takže vám několikrát vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně se nebudete nudit . A i když Vám už kolikrát budou stát vlasy na hlavě, protože je hlavní hrdinka naivní a Francesco na pěst, tak Magda napsala přesně ten typ knihy, který Vám dá v konečném celku to, co je jejím posláním! Občas je totiž potřeba ty růžové brýle sundat a vidět svět takový, jaký je.

MaláKnihomolka
31.10.2023 4 z 5

Šestadvacetiletá Elena žije se svým přítelem Radimem klidný, zdánlivě spokojený život. Má vše, co by kde kdo mohl chtít ke spokojenému životu. Jenže pak potká Francesca. Sicilského farmáře a zároveň majitele obchodu s loveckým vybavením a zbraněmi. Najednou vidí, že ve svém dosavadním vztahu s Radimem není šťastná, chybí jí v něm vášeň. Tím se Eleně převrací celý život vzhůru nohama. Opustit život v zajetých kolejích, kde už není šťastná, pro vášnivý život s jedním sicilským mužem? To přece bude skvělé! Jenže není vše, jak se zdá a Elena se musí vypořádat s několika zapeklitými situacemi po svém.

Autorčin styl psaní je něco jako - co na srdci, to na jazyku. V tomto případě spíš v knize. Kdybych nevěděla o co jde, řekla bych, že jsem četla autobiografii. Celou dobu mi to tak jednoduše přišlo a o to víc, mě to bavilo.
Navíc je zde i značné množství humoru, sebeironických promluv hlavní postavy, kulturních rozdílů a dalšího, což knihu autenticky okořenilo.

Co se týká děje, Elena byla opravdu taková dáváš říci česká verze Bridget Jones. Komická, neřízená střela, která šla do všeho co ji napadlo a co ji život přihrál do cesty. Radim, no, takového chlapa bych osobně nechtěla, ačkoliv nebyl úplně špatný, nemohla bych asi unést ten životní stereotyp. Každopádně pořád lepší než Francesco. Prosím, pánové, nebuďte jako Francesco! Ten mi pil krev víc než ti neúnavní komáři do teď.
Myslím, že Eleně mohlo dojít několik věcí dřív, ale zároveň sama vím, že láska a zamilovanost nasazují člověku takové krásné růžové brýle, přes které není vidět opravdová realita. Víc asi neřeknu, ať se máte na co těšit. Každopádně si ke čtení vemte něco k jídlu i pití, jinak bude váš žaludek protestovat.

Co říct závěrem? Teorii býka zvládnete přečíst za den dva, zasmějete se, zamyslíte nad svými vztahy, protože kdo vybírá, přebere.

P.S. Nebojte se dát šanci českým autorům.

TerapieKNIHOU
31.10.2023 5 z 5

Sere pes, dávám 10 (v tomto případě 5). Bylo to super!

Hned na začátek se přiznám, že české autory až na výjimky moc nečtu. Ale Magdu si po této její prvotině na svůj seznam přidám. Ehm, kdy bude další??

A čím mě Teorie Býka tak uchvátila?

- Jednoznačně OBÁLKOU, ta prostě zaujme na první pohled - strašně čučavá a taková jiná Opravdu se moc povedla!
- Pak video @magda_z_hongkongu na instagramu @nasenakladatelstvi – po tom jsem už byla 100% zinfluencovaná.
- A po přečtení můžu napsat, že i OBSAHEM.

Upřímně? Smála jsem se často a nahlas :D Přečtenou jsem ji měla za 2 dny – a asi bych ji zvládla i za večer...

Příběh bezprostřední Eleny, která je opravdu taková Bridget Jones po česku (čti neřízená střela) a toho jejího siciliána Francesca, který mě nonstop vysíral, mi sedl jak prdel na hrnec.

"A když bude nejhůř, pořídím si hromadu koček. A vibrátor."

Bylo to vtipný, svížný, čtivě napsaný a vlastně i poučný. Ani nevím kolikrát mi při čtení problesklo hlavou něco ve stylu: tohle je úplná klasika.

Prostě příběh ze ŽIVOTA.

Teorie Býka je jasná oddechovka u které si odpočinete, zasmějete se, ale zároveň Vás donutí se zamyslet. Aneb ano, jak je uvedeno i na obálce: Kdo vybírá, přebere a štěstí musíme hledat v prvé řadě sami v sobě, protože nikdo nás štastnými neudělá, když nejsme spokojení a štastní sami se sebou.

Je psaná stylem „jak mi zobák narostl“ a stránky mizí podobnou rychlostí, jak v mém případě prosecco v láhvi. Nějákou tu skleničku si k téhle knížečce na 99,9% totiž nalejete. A aby nebylo málo, příhodíte i nějaké mňamky – protože jak píše sama autorka: tohle je výlet ve stylu "žrát, pít, číst".

Moc děkuji @sberatelka.knih & @knihydobrovsky za zaslání knížky. #spoluprace #nasenakladatelstvi

PS: už ji házejte do košíku kámošce na Vánoce!

AaandYs3k
29.10.2023 5 z 5

Jsem vděčná @knihydobrovsky a @sberatelkaknih, že mě vybrali a poslali #recenznivytisk prvotiny @magda_z_hongkongu. Autorku jsem začala sledovat od příspěvku o dopsání knihy a navíc jsem býk, že :D

Do knihy jsem šla klasicky bez pořádného studia anotace a vlastně jsem nevěděla, co čekat. Dostalo se mi ale skvěle napsaného humorného příběhu o 26leté ženě, která hledá sebe sama a své místo ve světě. Do její situace jsem se dokázala snadno vžít a obdivovala jsem její nebojácnost.

Autorka má úžasný smysl pro humor, který mi sedl. Několikrát jsem se zasmála a jednou jsem dokonce slzela smíchy a chrochtala. Ano :D

Přišlo mi to jako autobiografie, jak moc to bylo celé uvěřitelné. Každý Elenin krok a rozhodnutí jsem chápala, i když mě už občas ta zabejčenost (vtipné, že?:D) štvala. Ale kdo z nás pro lásku často něco neobětuje a dlouho nesundá růžové brýle?

Moc jsem Eleně přála úspěch v pracovní i milostné rovině. Doufala jsem, že udělá nějaký zásadní krok a držela palce. Konec byl skvělý, takový ze života.

Určitě budu autorčinu tvorbu nadále sledovat, protože tohle dílko mi prodloužilo život a navíc jsem přečetla knihu za 2-3 dny, což je u mě neobvyklé :)

„a mně bylo jasné, že se budu muset smířit s tím, že Francesco od teď přichází s frakem.“ Andy chrochtá :D

Autorovy knížky

Magdalena Maxová
česká, 1991
2023  70%Teorie býka

Kniha Teorie býka je v

Právě čtených1x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce65x
Chystám se číst54x
Chci si koupit19x
dalších seznamech2x