Jantarové slzy

Jantarové slzy https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520315/bmid_jantarove-slzy-q2y-520315.jpeg 4 26 6

Historický román o naději a dvou pruských rodinách zatažených do válečné vřavy. Prusko roku 1945, válka zuří nebezpečně blízko a postupující sovětská armáda rozdělí dvě rodiny, které jsou na útěku vstříc nejisté budoucnosti. Jejich děti se uprostřed války musí naučit přežít. Malé Ilse naštěstí přinášejí úlevu pohádky, jež jí vypráví polský nádeník Janusz, který pro její rodinu pracoval. Janusz povídá o obléhaném království v Baltském moři, odkud se vylévají jantarové slzy truchlící královny. Nikdo netuší, jak důležité a prorocké tyhle pohádky jsou. V troskách nedalekého Königsbergu se ukrývají Arno a jeho matka. Nepodařilo se jim před postupující armádou uprchnout, a teď zde vyčkávají v naději, že se hned po válce opět setkají se svou rodinou. Ovšem mezi padajícími bombami jim při paběrkování na troskách dochází, že v opevněném městě zůstat nemůžou. Sevřeni v kleštích dvou mocných nepřátel se z nich stávají pěšci vydávající se na cestu s nejasným koncem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Peregrinos , 2018


více info...

Přidat komentář

Ivetaa
16.04.2024 5 z 5

Doporučuji k přečtení - za mě s tímto žánrem nejlepší, co jsem v poslední době přečetla.

intelektuálka
28.03.2024 5 z 5

Tak tu máme další spisovatelku, která se věnuje zpracování historických událostí na podkladě skutečných příběhů ....

Tento román se odehrává na pruském území a zabývá se osudem dvou rodin,
jejich útěk před hrůzami války je krutý a autentický .... ale není plný slz ....

Slzy zde roní královna Balského moře Jurata .... když sleduje exodus obyvatel ....

Kniha je obsáhlá a uprchlíci jsou vystaveni mnoha útrapám i nenávisti ....
A když se po ukončení války zbytky rodin setkávají, jsou to jiní lidé ....

.... Nejvíc šokující na válce je, že jejími obětmi jsou individuální lidské bytosti .... A tyto jsou zrůdnými politickými konvencemi odsouzeny vraždit nebo být vražděny.... ve sporech, které nejsou jejich vlastní / A. Huxley /

Vzhledem k světu je třeba stále upozorňovat na tyto reálnosti .... doporučím.


Vesela_Veverka
25.03.2024 5 z 5

Kdybych tuhle knížku měla přečíst místo pár hodin dějepisu v devítce určitě by mi to dalo víc než bitva-kdy-kde-počet padlých.
První polovinou knihy jsem se pomalu začítala do děje. Avšak od půlky jsem četla prakticky na jeden zátah. Děj má spád, několikrát jsem ukápla slzu, několikrát se mi ji podařilo zadržet. My nepláčeme. Historie se opakuje. Psanci jsou hrdinové a hrdinové odpadlíci. Jak relativní umí život být. Neskutečně silné matky. Otcové, kteří dělají cokoliv pro rodinu. Všichni, kteří dělají cokoliv pro přežití. Děti, kterým skončí dětství dřív, než si to uvědomí. Glupi Janusz, který pomohl zachránit rodinu a věděl a viděl toho příliš mnoho. Nejhorší na příběhu je, že je založen na skutečných osudech. Nebo je to to nejlepší?

bookcase
24.02.2024 5 z 5

Drsné, syrové, úžasné. Příběh rodin, které se ocitly ve válečné vřavě, aniž by chtěly. Toužili po jednom jediném - poklidném rodinném životě. A taky udělali jednu chybu - uvěřili Hitlerovi.

petr.trep
13.02.2024 4 z 5

Velmi drsná, surová, ale bohužel reálná kniha.
Ze začátku mi trvalo, než jsem se začetl, avšak od poloviny knihy nabral děj takový spád, že jsem musel číst skoro bez pauzy. Opravdu silný příběh, kterých v této době nebylo pomálu, bohužel. Děj je velmi smutný, až depresivní. Doporučuji všem, které zajímá období těsně po druhé světové válce.

Ahmose
29.10.2022 3 z 5

Táto kniha sa mi hodnotí veľmi ťažko. Myslím si, že po literárno-historickej stránke by si zaslúžila aj plné hodnotenie, ja ale nie som literárny vedec a preto ju budem hodnotiť hlavne z čitateľského hľadiska. Slzy z jantáru sú náročné, depresívne a v kontexte dnešnej doby naozaj frustrujúce čítanie. Autorka síce krásne vykresľuje psychiku postáv a fungovanie nacistickej propagandy na obyčajný ľud, ale veľké množstvo pohľadov a opisov knihu značne spomaľujú a pôsobia zmätok. Mojím veľkým problémom je asi aj to, že som očakával magický príbeh podobný Bzukotu včiel. Nič také od tejto knihy nečakajte, je úplne iná. Priznám sa, že si nie som celkom istý či som pochopil, čo touto knihou chcela autorka povedať. Toho utrpenia tam bolo naozaj dosť a prišlo mi to zbytočné. Hlavne scéna so psom. Aby som to nejak zhrnul, ak hľadáte originálnu knihu o druhej svetovej vojne, Slzy z jantáru určite stoja za prečítanie. Vnášajú do tejto etapy dejín úplne iný pohľad. Pripravte sa, že to ale nebude čítanie na dobrú noc.