borupet borupet komentáře u knih

☰ menu

Dokonalý zločin Dokonalý zločin Helen Fields

Další díl z "dokonalé série", i když tento byl malinko slabší. Dvě dějové linky, jak je zvykem a větší prostor byl věnován vztahu mezi Lucem a Avou. Už už to vypadalo, ale Ava jako obvykle všechno moc hrotí...

21.04.2024 5 z 5


Dokonalé ticho Dokonalé ticho Helen Fields

Od dokonalé série se nemůžu odtrhnout. Sympatičtí vyšetřovatelé a fantastické zápletky. Jdu na další díl.

07.04.2024 5 z 5


Dokonalá smrt Dokonalá smrt Helen Fields

I tento díl mi přišel, narozdíl od komentářů pode mnou, stejně dobrý jako první dva. Opět dvě dějové linky a opět fantasticky propracovaná zápletka. Vrah se dal odhadnout poměrně brzy, ale ani trochu to neubralo na napětí. Za mě super a těším se na další díl.

20.03.2024 5 z 5


Dokonalá kořist Dokonalá kořist Helen Fields

Tak tento druhý díl byl snad ještě lepší než první. Prostě byl dokonalý :-) Bravurně zpracovaná zápletka, ke konci to bylo neskutečně napínavé. Smekám před autorkou, domyšlené do posledního detailu. Dokonalé.

09.03.2024 5 z 5


Dokonalé stopy Dokonalé stopy Helen Fields

Tak tohle byla jízda! Sérii mám doma už dlouho, ale teprve teď na ni přišla řada. První díl se mi moc líbil, nemohla jsem se odtrhnout. Dvě vyšetřovací linie, sympatičtí inspektoři. Vrahovo myšlení i počínání mi přišlo uvěřitelné. Jdu na další díl.

14.02.2024 5 z 5


Ledoborec Ledoborec Kristina Ohlsson

Velmi zdařilé pokračování detektivní série s Augustem a Marií. Zasazeno do nádherného prostředí severské zimy. Čtivý příběh, autorce se podařilo udržet čtenáře v napětí až do konce. Za mě byla Bouře maličko napínavější, ale to je asi věc názoru. Paní Ohlsson umí.

19.01.2024 5 z 5


Gazely Gazely Patrik Hartl

Za mě zatím nejslabší knížka od pana Hartla. Ani jedna Gazela mi nebyla sympatická. I když na druhé straně, sama nevím, co jsem očekávala... Příběh je poměrně čtivý, ale nemá žádný náboj, nic ve mně nezanechal, zítra si z něj nebudu pamatovat vůbec nic.

06.01.2024 3 z 5


Krutý měsíc Krutý měsíc Jana Jašová

Výborná detektivka z českého prostředí, stejně jako předchozí Znič to jméno. Střídání dvou vypravěček se skvěle doplňovalo. Skutečnost, že se poměrně brzy dala odhalit hlavní zápletka, vůbec nic neubírala na umění autorky držet čtenáře v napětí až do konce. Výborné, uvěřitelné. Těším se na další autorčinu knihu.

20.11.2023 5 z 5


Muž a žena Muž a žena Helena Šmahelová

Tato kniha se mi úplnou náhodou poprvé dostala do ruky po mém odchodu ze čtrnáctiletého vztahu (nebyly v něm děti). Považuji ji za osudovou. Prožívala jsem ji, srovnávala jsem pocity, pomohla mi překlenout náročné období. Po dalších čtrnácti letech jsem ji vzala do ruky znovu, jako by si o to sama řekla..... Vrátila jsem se do minulosti.

Krásně napsané, Helena Šmahelová je nedocenitelná autorka. Jen škoda toho otevřeného konce..... Zajímalo by mě, jak by sama autorka příběh dokončila. Úžasná kniha.

12.11.2023 5 z 5


Srpny Srpny Jakub Stanjura

Ke čtení jsem si brala lehoučkou knížku s krásně barevnou obálkou. Odkládala jsem ji těžkou jako kámen, nabobtnalou neonovými výstražnými terči. Tuto formu manipulace znám. Člověk v sobě najde vinu úplně za všechno. Děsivé. Kde je ale hranice mezi manipulací a Danielinými představami? Těžko soudit....

03.10.2023 5 z 5


Švédské holínky Švédské holínky Henning Mankell

Vůbec nevím, co si o těchto dvou dílech o stárnoucím doktorovi osaměle žijícím na ostrově mám myslet. Přesto, že jsem nad některými pasážemi kroutila hlavou, přesto, že některé postavy mě neuvěřitelně rozčilovaly, přesto, že vlastně k nikomu jsem necítila žádné sympatie, přesto jsem musela číst dál a knihu jsem nemohla odložit. Neuvěřitelné. Takové množství nesympatických postav, aniž by alespoň jedna z nich byla pozitivní, jsem ještě v žádné knize nikdy nezažila.

25.09.2023 4 z 5


Italské boty Italské boty Henning Mankell

Hodně zvláštní příběh jednoho podzimu života. Spousta krásných úvah a popisů přírody. Jen ty hlavní postavy byly takové... vybočující z průměru. Jsem zvědavá na Švédské holínky.

17.09.2023 4 z 5


Potopa Potopa Kristina Ohlsson

Neuvěřitelně propracovaný nejen tento šestý díl série, ale všechny díly s Fredrikou a Alexem. V tomto posledním se autorce podařilo propojit několik zápletek z předchozích dílů dohromady. Tuto sérii se opravdu vyplatí číst od začátku, soukromému životu vyšetřovatelů je zde věnována velká pozornost. Autorka avízovala konec, ale třeba se ještě dočkáme pokračování. Za mě jedna z nejlepších detektivních sérií co jsem kdy četla.

30.08.2023 5 z 5


Davidovy hvězdy Davidovy hvězdy Kristina Ohlsson

Bezesporu nejlepší díl série!!! Dokonale propracované, jedna z nejlepších detektivek co jsem kdy četla. Moc se mi líbil děj proložený útržky konce, aniž byste věděli, koho se to týká (i když bylo naznačeno.... a samozřejmě se to nepotvrdilo). Famózní závěr, úplné vysvětlení ví pouze čtenář, vyšetřovatelům se složit všechny díly skládanky nepodařilo. Vynikající.

18.08.2023 5 z 5


Oběti ráje Oběti ráje Kristina Ohlsson

Čtvrtý díl a opět velmi čtivý a napínavý. Částečně noví vyšetřovatelé, jejichž osobní život skrývá zápletku. Zajímavý vývoj příběhu a překvapivé rozuzlení. Zdařilá série, jsem zvědavá na další díl.

02.08.2023 4 z 5


Andělé strážní Andělé strážní Kristina Ohlsson

Velmi zdařilé pokračování série. Napínavé až do konce. Jsem zvědavá, jak se osudy vyšetřovatelů budou vyvíjet dál.

18.07.2023 4 z 5


Sedmikrásky Sedmikrásky Kristina Ohlsson

Zajímavý příběh, více dějových linií, hodně postav. Příběh sám o sobě byl dobře vymyšlený, bylo potřeba trochu větší soustředění, aby se čtenář neztratil. Líbí se mi i střípky ze soukromého života vyšetřovatelů. První díl Nechtění byl asi povedenější, ale mně se líbil i tento.

08.07.2023 4 z 5


Nechtění Nechtění Kristina Ohlsson

Od autorky jsem četla jako první Bouři, která mě nadchla, tak jsem pátrala po dalších knihách. Detektivní série mám v oblibě a první díl této se mi moc líbil. Zvláštní nesourodá trojice vyšetřovatelů a zajímavá zápletka. Čtivě napsáno, styl psaní autorky mi vyhovuje. Je pravda, že kritérium "výběru matek" mě napadlo daleko dřív než se začalo probírat v knize. A konec mi nepřišel zase tak uspěchaný, jak se tady v komentářích píše.... Ale cítila jsem, že to není úplně "ono". Byla to úplně nová postava, takže je čtenář ochuzen o typování, kdo by to mohl být. Celkový dojem z knihy je ale výborný a určitě budu pokračovat dalšími díly.

26.06.2023 4 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

(SPOILER) Knihy Aleny Mornštajnové miluju, ale tohle je bohužel už druhá, co mě zklamala. Listopád mě vůbec neoslovil a o této popravdě nevím, co si myslet. Silné téma, nedávno propírané na veřejnosti, což knize uškodilo, protože bylo prozrazeno víc, než mělo být. Ale i způsob psaní, provedení mi přišlo nedotažené, nepropracované. Bylo mi hodně líto Jakuba, přišel ke svému osudu jako slepý k houslím, myslím si že ani zoufalá situace Cácory ji neopravňovala k tomu, co mu svou lží provedla. A proč ani potom, v dospělosti neřekla pravdu? Děly se jí strašné věci, to ano, ale ona provedla Jakubovi taky hroznou věc a ještě si ji patřičně zdůvodnila. A o konci raději ani nemluvím. Nevím, jestli bych knihu doporučila ke čtení. Já z ní cítím spíše negativní emoce.

21.06.2023 2 z 5


333 výletů po rozhlednách Čech, Moravy a Slezska 333 výletů po rozhlednách Čech, Moravy a Slezska Jiří Štekl

Přestože primárně pro cyklisty, super knížka o mých oblíbených rozhlednách. Informace o dostupnosti, otevírací době a úžasné kresby jednotlivých rozhleden.

16.05.2023 5 z 5