Srpny

Srpny https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510828/bmid_srpny-YQa-510828.png 4 621 153

Kam až jsme schopni kvůli tomu druhému zajít? Daniela vyrůstá v rodině, kde ji místo lidí objímají úzkosti. Ty přicházejí s nevysvětlitelnou pravidelností každý srpen. Slunečné dny pro ni nejsou příjemné, nýbrž bolestivé. Když pak na univerzitě potká Štěpána, myslí si, že svým nepříjemným létům konečně unikne. Netuší však, že téhle minulosti se utéct nedá. Jakub Stanjura v románu originálním způsobem otevírá závažné téma gaslightingu zvláštní formy manipulace, při níž oběť zpochybňuje vlastní racionalitu, paměť i celkové vnímání reality.... celý text

Přidat komentář

prostekaca
předevčírem 5 z 5

Tak k tomuhle… budu potřebovat asi chvilku, abych byla schopná něco říct. Teda napsat.
To bylo.
Něco.
Panebože.
Geniální formou i obsahem.
A mrazivý.
Do morku kostí.
Přes to sálající úmorný vedro všech srpnů.

lencin
19.04.2024 5 z 5

Silné.
Co se nám opravdu děje a cosi myslíme, že se nám děje? A co manipulátoři kolem nás? Spousta otázek. A svíravý pocit kolem žaludku i z pouhého čtení příběhu. Co teprve cítí ten, kdo to prožívá.....


Tynka.
15.04.2024 4 z 5

Strhujici a drsne. Precteno jednim dechem behem par hodin.

Etule
14.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Těžké, velice těžké téma tato kniha zpracovává. Je smutné vědět, že se tohle skutečně děje a lidé jsou k tomu mnohdy opravdu slepí. Pokud nejde o fyzické násilí, tak to přece není násilí. Hloupá myšlenka, ale bohužel ve společnosti přetrvává, ačkoliv se to lepší.
Daniela měla s manipulací a domácím násilí zkušenosti bohužel již z dětství, ale i tak se jí nepodařilo ho poznat, když se do toho kolotoče znovu dostala. Prostě uvěřila, že si vlastně nic jiného nezaslouží a to je smutné. Nesmírně smutné. :(

Terezakre
12.04.2024 4 z 5

Velmi dobře napsané, nemohla jsem se odtrhnout. Dějová linka s matkou by možná stála za to víc rozvinout, každopádně kniha skvěle ukazuje, že 1) každý se s traumatem vyrovnává jinak, někdo ho radši potlačí, vytěsní.. 2) člověk z nefunkční rodiny se často nevědomky dostane do problematického vztahu a nedokáže včas rozeznat red flags, zároveň nemá vzor, jak vypadá zdravý vztah.
Po přečtení některých komentářů mi je celkem líto, že Daniele by část lidí nevěřila - i když nemusí být vždy sympatická, nikdy bych nezpochybňovala zážitky oběti gaslightingu.

Sova15
05.04.2024 5 z 5

Knihu mi tu nechala dcera, abych si jí přečetla. Uf, bylo mi z ní smutno a těžko. A vracela jsem se v myšlenkách do svého bývalého manželství. První moje reakce byla - takový přeci nebyl. Ale byl, hodně podobný. Já jsem se naštěstí nedala, spřádanou siť jsem přetrhla a teď už vlně dýchám. Manipulátoři jsou nebezpeční, ale je těžké je odhalit, pokud se na situaci nepodíváme z odstupu.

Limonadovyjoe
31.03.2024 4 z 5

Upocené, dusivé srpny jsou z celého roku pro Danielu vždy nejhorší, z každého takového srpna si odnáší něco nesnesitelného do dalšího života. Život s matkou a její smrt a později život se Štěpánem, které formovali její mladý život.
Kniha má pomalý rozjezd, postupuje plíživě, pomalu se do příběhu vkrádá něco špatného, tak, že to člověk ani nemusí pocítit. A postupně pohlcuje, snižuje Danino sebepojetí, hodnotu..dělá z ní slabého nesamoststného jedince, bere ji vítr z plachet i uvědomění si sama sebe. Až ji rozebere na drobné kousíčky, závislé na druhé osobě. Právě ta plíživost a drobné ústrky, které bereme na sebe, nám dlouho neukazují, že žijeme s manipulátorem.
V knize je tzv. gaslighting popsán tak, že už si jej navždy zapamtujeme a děsí mě kolik takhle pokřivených vztahů může mezi námi být.

evelýny
31.03.2024 4 z 5

,...ona se na Nuselák dívá poprvé jinak. Probouzí v ní naději, příslib, pocit, že když se Praha naučila žít s tímhle zkamenělým šrámem, i ona se naučí žít s těmi svými, živými."

Vzletná čeština, přesto tíživá atmosféra. Emotivně vyšroubované situace, pravidelně gradující v měsíci srpnu. Situace plné nátlaku, úzkosti, strachu, hněvu, beznaděje, zoufalství...
Tento příběh čtenáře rozhodně neprovede příjemnou atmosférou. Naopak jej vláčí temnotou, balancující na rozhraní pravdy a fikce.
Je to příběh niterný o komplikovaném vztahu dcery a matky, gradující matčinou smrtí, líně se plazící ke komplikovanému vztahu se všemi.

Je to příběh bolavé duše.

Příběh o gaslightingu, tedy o skryté formě psychického násilí.

Tento příběh nastavil zrcadla mojí duši. Mihotavý záblesk poznání. Ještě dlouho se bude na mé sítnici třpytit záblesk pravdy, v kterém někdy příběh Daniely splývá i s mými zkušenostmi. Těžké čtení, aspoň pro mě.

V tomto příběhu jsem já naději necítila, ale doufám, že stále platí, že umírá poslední.

P.S.: „Počátkem poznání je objev něčeho, čemu nerozumíme.“ Frank Herbert

Audiokniha: čte Veronika Lazorčáková, obsažně, stroze, přesto magicky

harena
27.03.2024 4 z 5

"Kolik z toho, o čem chci neustále mluvit, se stalo doopravdy a kolik z toho se stalo jen mně?"

Souhlasím, že kniha je plná emocí, krásná čeština, krátké kapitoly, ale je tu tolik otázek, že jsem Daniele nějak nemohla držet palce. Daniela si v dětství připadala izolovaná, myslela si, že nikoho nezajímá a brala to tak i ve své dospělosti. Rozumím tomu, že když matka měla psychické problémy, že se s tím některé dítě nedovedlo srovnat a pak vidí život kolem sebe jinak, než ho vidí další členové rodiny.
"Máma byla, jaká byla. Měla svoje problémy........ale to tvoje rýpání, to tvoje vymýšlení je snad ještě horší."

Daniela potřebuje pomoct, má takové problémy se svým životem, že se zajímá jen o sebe a své psaní. Když skončí v zaměstnání, ani se nerozloučí s kolegy, protože tu práci brala jako výplň času a je jí jedno, jak to cítí oni a otázky Štěpána bere od začátku jako útok na sebe.
Jestli toto byl gaslighting bych mohla soudit až potom, co bych slyšela, co říkají druzí v rodině a i Štěpán. Třeba jí chtěl i neuměle pomoct.
Ale proto ta kniha jistě není napsaná. Jen si tu uvědomíme, že gaslighting existuje a je těžké ho poznat.

Petra00
24.03.2024 5 z 5

Silný příběh plný emocí. Přečteno jedním dechem.

Natálie.567
23.03.2024 5 z 5

... a najednou byl konec. konec příběhu, který mě pohltil, doprovázel mě na cestách do školy, doprovázel mě myšlenkami. nedokázala jsem myslet na nic jiného. stále jsem přemýšlela o úzkosti a bolesti, kterou kniha způsobuje. otevřený konec tomu jen přispívá. nebudu zde popisovat jak jsem nějaké postavy nesnášela, ale vyzdvihnu to jak opravdově byly napsané.

zsykorova
17.03.2024 5 z 5

Knížka, jež mi zamotala hlavu. Gaslighting je mně osobně známá věc, ale přečíst si to na papíru je něco úplně jiného než to zažívat. Je to jako facka, která mě donutila si uvědomit hodně věcí. Skvěle zpracováno.

Kuci12
14.03.2024 4 z 5

"Není jasné, co z toho platí. Není jasné, kde je a kde není. Není jasné, jestli je srpen, anebo ne, jestli už srpen není celý její život, jestli to ještě někdy vůbec bude jinak."
Nic není jasné, Váš život se promění v rozteklou zmrzlinu a vy se snažíte najít pravdu, názor, pocit, myšlenku? Opravdu se tohle děje, je možné, že Vám někdo takhle zničí život. Pomalu, plíživě z Vás udělá neschopnou loutku? Děsivé a většinu času jsem si říkala, kolik takových žen "žije" mezi námi.

Nuttelka
11.03.2024 audiokniha 4 z 5

Mám z knihy husí kůži jen na ni pomyslím.. Taková manipulace snad ani není možná, ale bohužel i to se mezi námi děje.. Na knihu jsem koukala už nějakou dobu a když vyšla audiokniha, už jsme neváhala ani minutu. Naše česká "společenská próza" je většinou dosti ponurá, těžká, depresivní, bolestivá.. ale i o těchto tématech je třeba psát a přemýšlet o nich, i když je pak těžko na srdci..

Vivetkav
11.03.2024 4 z 5

Tak to bylo něco..jedním slovem HUSTÝ.... Vůbec nemám slov, stále zpracovávám... Neuvěřitelný, jak někdo dokáže, takhle manipulovat s člověkem.. s dětmi..

m.zirhut
09.03.2024 5 z 5

O gaslightingu jsem nikdy dříve neslyšel. Skoro se mi až nechce věřit, že by se někdo cíleně a prvoplánově snažil rozložit něčí osobnost, ale bohužel se to asi děje. Líbilo se mi, jak sám autor manipuloval s čtenářem. Často nebylo vůbec jasné, jaká byla vlastně skutečnost a některé věci se nevyjasnily ani po dočtení.
Velmi poutavá kniha, ale občas mi přišlo jednání postav přinejmenším podivné.

juliesze
06.03.2024 5 z 5

Za mě naprostý skvost. Neotřelé vyprávění, nedostáváme se do hlubokých popisů a množství postav. Připadal jsem si trochu jako lobster - dali mě do studené vody a tak pomallu ohřívali vodu, až jsem si skoro neuvědomila, že mě to málem zabilo. Výborně zvolené téma, ehkost i neotřelost. Paráda

hannina
05.03.2024 4 z 5

Tahle útlá knížka je krásně napsaná a slupne se jako malina. Ale zapůsobí jako polykání hřebíků..... Již z dětství narušená Daniela se sice ze své rodiny vymaní a chvíli se zdá, že se její život v lepší obrátí. Ona se však neomylně vrhne do náruče chlapa, který to, co si v sobě nese, dotáhne až k jejímu totálnímu rozkladu....

TerezNik
04.03.2024 4 z 5

Svírá se mi v útrobách úplně vše, jak na mě kniha zapůsobila. Nesmírně realisticky popsaná postupná manipulace. Obálka perfektně koresponduje s obsahem knihy, s barevnými popisy měnících se modřin.

evilunicorn
01.03.2024 3 z 5

Ani po týdnu od přečtení si nejsem jistý hodnocením..Komorní drama, nádherný jazyk plný metafor a k tomu skvěle pasující grafická úprava textu-To jsou nesporné přednosti této knihy. A pak je tu samotný příběh..Postavy černobílé, děj předvídatelný.Podobné téma zpracovala například Dvořáková ve své V síti, ale tady to celé zůstává bohužel na půl cesty.