Sedmikrásky

Sedmikrásky https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175998/bmid_fredrika-bergmanova-a-alex-recht-se-HZJ-175998.jpg 4 493 111

V bytě na stockholmském náměstí Odenplan je nalezen zastřelený kněz s manželkou. Zdá se, že oba spáchali sebevraždu, nejprve muž a po něm i jeho žena. V dopise na rozloučenou kněz vysvětluje, že poté, co si jeho dcera sáhla na život, nemohl dál žít. Ali čeká v zamčeném bytě na zprávu. Z Iráku zmítaného násilnostmi utekl do Švédska, kde doufá v lepší budoucnost. Jediné, co po něm jeho dobrodinec požaduje, je jednoduchá protislužba. O jejich dohodě ale musí mlčet. V Bangkoku se zatím mladá Švédka ocitá čím dál odříznutější od okolního světa. Někdo kousek po kousku boří celý její život. Zatímco po ní pátrá thajská policie, ona se na vlastní pěst snaží najít toho, kdo to má na svědomí. Dvojnásobné vraždy na Odenplanu se pod vedením Alexe Rechta ujme spolu s dalšími kolegy Fredrika Bergmanová. Brzy pochopí, že se jedná o něco mnohem složitějšího, než jen o sebevraždu. Zdá se, že různé události odehrávající se ve Švédsku i v zahraničí spolu nějak souvisí. Otázka je jak. Čas ubíhá, ale ti, kdo něco vědí, mlčí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Tusenskönor , 2010


více info...

Přidat komentář

Ctv
26.03.2024 4 z 5

Druhý díl série. Opět pěkný detektivní příběh, ale to nosné téma uprchlíků a běženců mě moc nezaujalo. I když ta detektivní linka byla fajn.
Takovým poznávacím znakem autorky zřejmě bude na začátku hodit čtenáři udičku s napíchnutou informací z budoucnosti a indicie dávkované postupně během příběhu s vědomím té prvotní informace vám pomáhají skládat si to puzzle dohromady. Jdu na třetí díl série.

dlabikk
26.02.2024 4 z 5

Opět jsem spokojená jako u prvního dílu. Trochu překombinované, ale nějak moc mi to nevadilo. Asi proto, že už je člověk zvyklý na to, jak se nás autoři snaží dějem vyšokovat. Přidávám si do oblíbených sérií :o)


snimcibdim
04.11.2023 3 z 5

Neurazilo - nenadchlo. Příběh zčásti předvídatelný a tam kde není, jsou okolnosti už trochu křečovitě naruby. Vyšetřovací tým sice ničím neirituje, ale ani mi nikdo z nich k srdci nepřirostl.
Vyslechnuto jako audio, které tentokrát vyloženě nedoporučuji, přednes je velmi úmorný a těžkopádný, o režii se nedá mluvit. Nejspíš rychle zapomenu.

m_martina
04.11.2023 4 z 5

O něco slabší než první kniha, ve které jsem se seznámila s Fredrikou Bergmanovou a také s Alexem Rechtem. Ale stále ještě je to dost dobré čtení, proto dávám pouze jednu hvězdu dolů. A v dalších knihách z této řady budu určitě pokračovat. I když teď si dám chvíli pauzu.

borupet
08.07.2023 4 z 5

Zajímavý příběh, více dějových linií, hodně postav. Příběh sám o sobě byl dobře vymyšlený, bylo potřeba trochu větší soustředění, aby se čtenář neztratil. Líbí se mi i střípky ze soukromého života vyšetřovatelů. První díl Nechtění byl asi povedenější, ale mně se líbil i tento.

ArwenAragorn
22.06.2023 4 z 5

Téma uprchlíků mě moc nebere, ale tohle bylo napsáno docela poutavě. Jedná se o několik příběhů, někdy docela spletitých, odehrávajících se ve Stockholmu i v Bangkoku. Tyhle příběhy se v závěru spojí do nečekaného, i když docela překombinovaného rozuzlení. A všechno začalo na letní slunovrat v roce 1992.
Dozvěděla jsem se i o soukromém a pracovním životě policistů. Konečně Alex Fredriku uznává.
Doporučuji! Ale Nechtění bylo proti tomuto výrazně lepší.

Čand@
10.02.2023 2 z 5

Ale nie… Kristina tentokrát kombinovala, kombinovala, až to celé prekombinovala. Tak veľmi chcela, aby to bolo zaujímavé, až sa to stalo nezaujímavým. Zdá sa, akoby mala rozpracovaných pár dobrých nápadov na nové knihy, ale vydavatel už na ňu tlačil, tak to voľajako zmatlala všetko dokopy a zrodili sa nevydarené “Sedmikrásky”. Obávam sa, že ďalšie autorkine diela už vyhľadávať asi nebudem.

Lenkys
17.06.2022 2 z 5

Docela se divím, že jsem knihu dočetla a neodložila. Asi jsem pořád čekala, že se děj rozběhne a začne mě víc bavit, ale nestalo se tak. Poslední třetinu jsem četla hodně rychle, abych už už byla na konci. Bohužel tuto knihu bych nedoporučila dál.

Mychaela
23.05.2022 2 z 5

Nic ve zlém, ale jestli tato kniha bojovala o titul Nejlepší detektivka roku, pak bylo asi v roce 2010 se švédskou krimi literaturou něco špatně :-/
Přijde mi, že autorka ke knize přistupovala stylem "čím víc dějových linek, tím víc adidas". A to je škoda. Protože kdyby třeba dvě, tři pořádně rozvedla a prohloubila, nemuselo to být vůbec špatné (třeba ta s Karolinou v Bangkoku, trochu ji tam vydusit, nechat to dojít třeba až k vězení... Nebo Ali, čekající v uzamčeném, vydýchaném bytě na ortel...).
Místo toho autorka příběh překombinovala, žádná z dějových linek se vlastně pořádně nerozběhne, je jen naznačena a nakonec celý příběh bez nějaké větší gradace, nebo "vyšponování čtenáře" končí.
Nebyl to vyloženě propadák, ale ani nic extra.

ZuK1
06.03.2022 4 z 5

Knížka je napínavá a čtivá, jen závěr mi připadal trošku překombinovaný.

moudivlacek
21.08.2021 4 z 5

Povedený příběh, i když ústřední motiv je častým příběhem v knihách, tohle mělo více ústředních motivů a víc zamotaných "uzlů". Každopádně uprchlíci, jejich zneužití a využití v cizí prospěch je zde zamícháno s osobní mstou. Sice se zprvu neví, kdo se mstí a za co, ale pozorný čtenář to odhalí. Každopádně vyšetřování se prolíná se soukromými životy detektivů a Fredriky, civilní pracovnice. Ale to vše k tomu patří, dokresluje tu správnou situaci. Z příběhu mi bylo na konci dost smutno, ale bohužel to dost často patří k dnešnímu životu některých lidí.
Jsem zvědavá na další příběh tohoto vyšetřujícího týmu.

5holek
15.04.2021 2 z 5

Nebylo to špatné, ale asi severské detektivky nejsou moje krevní skupina. Ztrácela jsem se ve jménech a charakterech, chyběla mi tam alespoň jedna normálně fungující rodina - všude jen problémy a tajemství, nedůvěra mezi lidmi, kteří by si měli být nejblíž.

betička
19.07.2020 3 z 5

Delší dobu mi trvalo než jsem se začetla. Až v druhé polovině děj nabral tempo. Možná bych čekala víc se zaměřit na téma uprchlíků, když už kniha byla o nich. Viděla bych to jako dost nevyužitý potenciál.

boxas
30.06.2020 4 z 5

Škoda trochu překombinovaného závěru.

Anna27
20.06.2020 5 z 5

Čtivé, napínavé, promyšlené, baví mě děj i postavy. Tuhle sérii jsem musela mít doma kompletní, protože jak se začtete, tak už vás to nepustí.

Ivanka83
03.04.2020 3 z 5

Ne a ne se začíst. Pomalu 300 stran jsem se nutila číst. Šíleně se to vleklo a místy jsem se ztrácela. Musela jsem ale vědět, jak to všechno dopadne... Pak se to konečně rozjelo. Najednou bylo vše jinak a děj nabral neuvěřitelný spád. Jen bych ještě chtěla vědět víc o Karolíně a Johanně. Konec byl zase až moc rychlý...

Mr.Pajek
03.03.2020 2 z 5

Neslané, nemastné..

Katulinka69
28.02.2020 3 z 5

První díl mě bavil více, ale další přečtu

technik1965
19.02.2020 3 z 5

Strašne rýchle rozuzlenie.

mystar
18.02.2020 4 z 5

Pribeh se mi libil. Jen byl na muj vkus dost zmateny a prekombinovany. Zapletka byla zajimava a kniha velmi ctiva. Presto me prvni dil zaujal o dost vic.

Štítky knihy

severská krimi švédské detektivky

Autorovy další knížky

Kristina Ohlsson
švédská, 1979
2013  81%Nechtění
2013  80%Sedmikrásky
2015  81%Lotosové blues
2015  87%Skleněné děti
2014  88%Andělé strážní

Kniha Sedmikrásky je v

Právě čtených4x
Přečtených716x
Čtenářské výzvě43x
Doporučených24x
Knihotéce263x
Chystám se číst152x
Chci si koupit23x
dalších seznamech5x