Dokonalý zločin

Helen Fields

Sebevražda, nebo dílo sériového vraha? Pátý případ Luca Callanacha a Avy Turnerové. Mrtvola nalezená pod útesem. Žena s podřezanými žílami ve vaně. Muž zabitý elektrickým proudem. Série podivných sebevražd přivede vyšetřovatele Luca Callanacha a Avu Turnerovou k myšlence, že za činy se skrývá sériový vrah s mrazivou schopností zinscenovat místo neštěstí. Jak si vybírá své oběti a kdo další je na řadě? Zabiják s pokřivenou myslí získává s každým zmařeným životem víc sebevědomí a Luc ani Ava netuší, jak blízko kolem nich krouží.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2021 , Kniha Zlín
Originální název: Perfect Crime, 2019

Komentáře knihy Dokonalý zločin

p.stranska
01.12.2025

Jo, tohle mě bavilo. Ano, bylo těch vražd moc a ano, Ava je tvrďačka k neuvěření a Luca je klaďas, až to bolí, ale nějak to všechno funguje. Kniha byla napínavá a osobní životy postav mě baví. Těším se na další díl a určitě si ho zase poslechnu jako audio, protože pan Šťastný je dokonalý vypravěč.

Havrnka
04.11.2025

Kniha za mne nemá chybu.

absa2611
03.11.2025

Když jsem začala číst, říkala jsem si, jestli už těch sebevražd není až moc. Ale nakonec to bylo fajn čtení.

Lucciella_L
14.10.2025

Žádný zločin není opravdu dokonalý. Dřív nebo později se pravda ukáže – a to nejen ve vyšetřování, ale i v lidském svědomí.

Tentokrát Ava s Lucem řeší případy sebevražd – které ale tak úplně sebevraždami nejsou.

Děj začíná zdánlivě obyčejnou sebevraždou – mužem nalezeným pod útesem. Jenže brzy se ukáže, že nic není tak, jak se zdá. Následují další podivné případy – žena nalezená ve vaně, muž zabitý elektrickým proudem – a vyšetřovatelé si uvědomí, že všechna úmrtí spojuje jeden pachatel. Ten své vraždy maskuje tak dokonale, že vypadají jako nehody nebo dobrovolná smrt. Luc a Ava musí zjistit, kdo dokáže tak chladnokrevně manipulovat s lidskými životy – a hlavně proč.

V tomto díle se silně projevuje i osobní linka. Luc se musí vyrovnávat se svými rodinnými záležitostmi a s minulostí, která ho stále pronásleduje. Zároveň se napíná i partnerská rovina mezi ním a Avou – jejich vztah je křehčí než nejvzácnější sklo. Oba jsou rozdílní, ale právě to z nich dělá výborný vyšetřovatelský tým, který si navzájem kryje záda, i když je to někdy stojí hodně sil.

Detektivka je čtivá, napínavá a má dobře vystavěnou zápletku. Oceňuji, že kromě vyšetřování se nezapomíná ani na osobní příběhy a dilemata hlavních postav. Luc a Ava tvoří silný tým a jejich vztah dodává příběhu lidský rozměr.

Zkrátka, ideální podzimní čtení!

javlapippi
04.10.2025

Callanach a Turnerová piatykrát a rozhodne nestrácajú dych. V Edinburghu pribúdajú podozrivé (samo)vraždy ľudí, ktorí si to so zabitím seba samého už raz rozmysleli, ale niekto sa rozhodol, že si novú šancu nezaslúžia. Taktiež záhadne zomierajú ľudia, na ktorých mal zálusk Luc kvôli tomu, čo urobili jeho matke, čiže sa stáva podozrivým. Detektív a detektívka si konečne nájdu k sebe cestu, ale žiadnu klišovitú lovestory nečakajte. Originálni vrahovia, návraty z minulosti, presahy do predošlých kníh, vynikajúce. Rovnako ako načítanie Janom Šťastným.

mysce
23.09.2025

Série Helen Fields s Avou a Lucem Callanachem patří k tomu nejlepšímu v současné detektivní literatuře. Tentokrát se vyšetřují zdánlivé sebevraždy, u kterých je ale příliš mnoho otazníků. Šéfinspektorka Ava odmítá uzavřít případy a spolu se svým týmem, kde nechybí ani tradičně jízlivý vtipálek Lively, se pouští do pátrání.
Callanach se ocitá v nezáviděníhodné situaci – smrt muže, kterého navštívil, z něj dělá hlavního podezřelého. Ava se snaží zachránit průběh vyšetřování v obavě o Lucovu pověst.
Kniha nabízí perfektně vystavěnou zápletku, nabízí příběh, ze kterého se mi při některých scénách dělalo zle. Fields pracuje s více dějovými liniemi a dokáže čtenáře udržet v nejistotě až do konce. Atmosféru umocňuje děsivě vyšinutý vrah.
Dokonalý zločin dělá čest svému názvu – jde o čtivý a silný příběh, který nešlo jen tak odložit.
Celá série je skutečně povedená!

petgona
18.09.2025

Po piatich dieloch mozem s cistym svedomim prehlasit, ze som fanusicka Helen Fields. Obcas rozmyslam, kde ti ludia beru inspiraciu a dokazu napisat kniznu seriu tak, aby to nezostalo postupne nudne a vyprazdnene - a mam pocit, ze casto to natiahnu a uz po 3 casti sa ta kvalita znizuje. Tu si autorka ide a co kniha, to parada.
Plus, velmi ocenujem, ze tie vztahove pletky nerozobera na ukor vysetrovania, takze je to vyvazene a necitim saochudobnena ani v jednom smere.

čef
11.09.2025

Opět fingované sebevraždy, tentokráte rozšířené o vraždy inspirované hlavním hrdinou Lucem. Námětově tedy nic nového, ono to asi ani nejde – viz např. Pána loutek. Určitě tedy dobrá četba, spíše vztahový román, možná něco o duševních poruchách, ale nic převratného, ale naštěstí také nic moc přehnaného.

lucifess
24.07.2025

Pecka jako obvykle. Dokonalá série mě fakt baví. Helen bude jedna z mála autorek/autorů, kde se chystám přečíst vše, co napsala.
Vztahová linka hlavních hrdinů byla v tomto díle pro mě nepochopitelná a spíše mi přišla na škodu. Vrah byl velmi brzy a snadno odhalitelný, ale i tak zůstávalo napětí a spád. V závěru se od knihy nešlo odtrhnout.

Jessybelle
20.07.2025

První setkání s autorkou, což je mi upřímně líto, že jsem na ni nenarazila dříve. Protože se mi kniha opravdu líbila.
Raději čtu teda postupně, ať mohu sledovat linku vztahů mezi lidmi na oddělení. Co se stalo, stalo se.
Konečně příběh, kde na oddělení řeší více případů, což jí samozřejmě dodává nádech opravdovosti.
A konečně detektiv, který nechlastá nebo nemá nějakou jinou úchylku.
Určitě si dočtu předchozí díly, protože mě to neskutečně bavilo, i když pachatele ( tedy jednoho z nich) jsem odhalila brzy.

mclenin
18.07.2025

Opäť, podobne ako v predchádzajúcich dieloch, ide o dynamický príbeh, v ktorom sa neustále niečo deje, niet tu prakticky žiadneho hluchého miesta - tentokrát sa kriminálna zápletka týka zdanlivých samovrážd a paralelná kriminálna linka samotného Callanacha a jeho minulosti, pričom obe sú zaujímavé a majú svoj dopad aj na hlavných hrdinov (je tu tiež asi najsugestívnejšie napísaná, resp. opísaná dopravná nehoda z pohľadu prvej osoby, akú som kedy čítal). Posun zaznamená aj vzťah medzi Lucom a Avou, pričom záver dáva prísľub zaujímavého pokračovania (ak autorka neurobila nejaký zásadný časový skok).

TerkinKnižnySve
05.07.2025

Opäť prvý stret s autorkou, síce až u piateho dielu série ale nuž čo už, rozhodne však pojdem od prvej časti, už len pre to, že táto časť bola perfektná.

Dokonalý zločin alebo seria sebevrážd, ktoré so sebou nemajú nič spoločné?

Pri prvom, druhom prípade okej ale rad radom toľko obetí? Ako sa to však mohlo vrahovi podariť a prečo to sakra vôbec robí?!

Detektívna "dvojka" bola skvelá Avu a Luca som si obľúbila od prvej stranky a hoci ma chvilkami hnevali ich kolegovia - obľúbila som si celú "posádku" na čele s kapitánkou na ktorej som sa vážne nasmiala.

Riešime tu však ešte jeden prípad do ktorého je angažovaný samotný Luc a ide o vraždu muža, ktorý pred mnohymi rokmi znasilnil jeho mamu. Urobil to?

Takže celkový dojem s tejto knihu je vynikajúci!!! Vyšetrovanie perfektne, vrah totálny psychopat, vraždy su riadne sadistické a pekne sa mi z nich dvíhal žalúdok, topka!

petraj30
15.05.2025

Velmi zajímavý případ, to se musí uznat. Čišelo z toho strašné zoufalství a padl na mě splín. Ovšem je možné, že to celé mají na svědomí špatné vztahy na pracovišti. Ava to skutečně strašně přeháněla, ale jsem zvědavá, co bude dál.
Možný spoiler.
Nicméně samotný případ byl opravdu zoufalstvím. Kdo za tím vším stojí, nebylo těžké uhodnout, ale rozhodně to neztrácelo napětí.
Tyto případy nejsou pro slabší povahy, ovšem já si je ujít nenechám. Jako vždy to bylo drastické, ale skvělé.

anovy64
05.05.2025

Dokonalý zločin je další skvělý díl, i když tentokrát trochu slabší než předchozí díl. Autorka se v tomto příběhu zaměřila na lidi, kteří se z různých příčin ocitají v zoufalých situacích, aby pak dělali zoufalá rozhodnutí. Děj tentokrát není až tak napínavý, vrah se dá odhalit velice brzy, ale na čtivosti to neubírá. Milostná linka mezi Avou a Lucem je taky více propracovaná, ale nedá se říct, že mě uspokojila. Avino chování mi přišlo dost přes čáru a Lucovi se divím, že o ni má pořád zájem. Snad se to v příštím díle už nějak zklidní.

Jitkaunv
03.05.2025

Výborné napínavé čtení....

jennefer
21.04.2025

Nejspíš bych se měla vrátit k detektivkám, kde se řeší jedna, maximálně dvě vraždy. Přesně proto už mě přestává bavit i Bryndza. Jedna vražda prostě na chycení vraha už nestačí... A možná by bylo fajn, kdyby autorka dokázala podat vývoj postav a vztahů jejích detektivů alespoň stejně dobře, jako zvládá popsat vrahy, protože je už fakt nechápu.

Mušketyrpepa
02.04.2025

Velice zajímavý příběh

Januli
10.03.2025

(SPOILER) Tak tenhle díl šel o stupínek níže než předešlý, ale nebyl k zahození. Vraha jsem se domákla dříve. Určitě vztah Avy a Luca mě zajímá, ale tady toho bylo moc a za mě nepochopitelné. Závěr knihy mě pěkně navnadil na další, takže šup do knihovny ať se do něj můžu pustit. :-)

Lenoulinka
01.03.2025

Začátek na hradbách mě moc nebavil. Ale Helen Fields to zase rozbalila a vražedná spirála se roztočila a děj nabral správné obrátky. Děj je prošpikovaný milostnou chvilkou Avy a Luca a stále ještě dozvuky pletek Overbackové a Livelyho. Pěkný díl.

lexikon_tza
28.02.2025

Další díl ze série s Avou a Lucem, tentokrát se děj točí kolem problematiky sebevražd. A ten konec? No teda, brzy si musím přečíst další díl!

Pod útesem hradeb je nalezena mrtvola muže, který se v minulosti pokusil o sebevraždu. Že by se mu tentokrát záměr vzít si život podařil?
Další mrtvoly nalezené v následujících dnech vykazují podivné známky sebevraždy, ale skutečnou příčinu smrti a především motiv musejí Ava a její tým teprve odhalit, protože to vypadá na řádění sériového vraha.

Hezky se nám tu zamotává i linka s Lucem a Avou, ale víc neprozradím, protože jsem sama napnutá jak struna, jak tohle dopadne. Celá tato série je skvělá a já ji moc doporučuji!

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi