Blasth Blasth komentáře u knih

☰ menu

Dům v blankytně modrém moři Dům v blankytně modrém moři TJ Klune (p)

Zpočátku jsem moc nevěděl, co to bude, neměl jsem žádná očekávání. Po dočtení jedním dechem musím jen shrnout - bylo to nádherné a nelituji jediné vteřiny nad touto knihou . Někdy orwelovské, někdy naivní... Ale nádherné!

06.04.2023 5 z 5


Zimní přízrak Zimní přízrak Dan Simmons

Za mě pokračování Temného léta ale jinou optikou, dospělýma očima. Svět je temný ale tentokrát úplně jinym způsobem. Atmosféru jsem si moc užil. I tady jsem knihu hltal a nemohl se nabažit. Upřímně přiznávám, že se mi temné léto líbilo víc ale rozhodně nelituji, že jsem si Zimní přízrak přečetl!

07.11.2022 4 z 5


Temné léto Temné léto Dan Simmons

Skvělá kniha, přečteno jedním dechem. Podobné jako King vystavěl autor detailnějšími popisy atmosféru města. Nicméně poměrně záhy nabraly věci rychlý spád a až do konce si člověk neodpočine. V některých chvílích to bylo pro mě velmi emotivní a překvapivé. Rozhodně stojí za přečtení!

07.11.2022 5 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

No tak tuto knihu jsem si hodně užil a je mi líto, že už skončila. Četl jsem ji schválně atmosféricky... Po večerech jen s lampou... A někdy jsem měl co dělat, abych večer došel do postele bez rozsvícení světla. Pro milovníky Kinga a Kariky to je lahůdka.

Kniha se skvěle čte, příběh odsýpá, postavy jsou živé, budete je někdy milovat a někdy nenávidět. Psa jsem přímo zbožňoval. Celkově nápad je zajímavý, originální. Nemám vůbec pocit (jako u Tudor, kdy Kříďák mi v některých pasážích připadal jako s výrazným opisováním To... a Jáma od Tudor jako Řbitov zvířátek), že by autorka recyklovala Kinga. Naopak je to svěží! Slovanská mytologie je příjemné občerstvení jaké jsem zažil třeba u Medvěda a Slavíka.

Moc díky autorce za tuto knihu a těším se na další!!!

07.10.2022 5 z 5


Neonomicon Neonomicon Alan Moore

Tak tohle jsem si hodně užil. Jako čtenář Lovecrafta jsem od toho nic neočekával, komiksů jsem přečetl zatím jen hrstku, nicméně to, co jsem dostal, se mi hodně líbilo. Sexuální stránka pro mě byla velkým překvapením ale nejsem puritán, tak jsem si to užil, jak to přicházelo. Atmosféra skvělá, zajímavý děj a pro milovníky Lovecraftových námětů příjemné ožití jeho nepopsatelna. Kdyby přidali více konkrétních rozvinutých vazeb na původní díla, byl bych rád... ale to by pak kniha mohla mít tisíce stránek a pořád bych chtěl víc.

06.04.2022 5 z 5


Zítřek ti nikdo neslíbil Zítřek ti nikdo neslíbil Kateřina Karolová

Zajímavý náměť, zajímavé zasazení s neskrývanými odkazy na inspirační díla, byť inspirace byla někdy povrchní, případně šlo o fanouškovské poplácání Kariky po zádech nebo tahání nitek Matrixu. Věřím, že se autorka v dalších knihách rozepíše. Hvězdu nahoru bych přidal, kdyby autorka zkrátila rozsah o třetinu. Rychleji by to odsýpalo - hlavní hrdinka byla díky pomalému drivu až natvrdlá a skupinka společníků zbytečně vláčná. Na druhou stranu jsem si užíval atmosféru prázdného města a úvahy o tom, co bude. Doporučuji tedy číst v poklidu, bez očekávání rychlého vývoje a surrealistickou náladou -- tak si to užijete nejvíc.

06.04.2022 3 z 5


Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

Zatím nejlepší knížka od autorky (srovnávám s Kříďákem a Jámou). Námět je relativně originální a byť z něj od počátku čiší spojitost se světem mrtvých, vývoj mě opakovaně příjemně překvapil. Jen tak dál a autorka se vypíše od oslav Kinga ke své originalitě. Osobně jsem měl problém jen s tématem ztráty dítěte, který by intenzivněji do hloubky prožili ti, kteří dítě mají.

06.04.2022 4 z 5


Krajina půlnočních stínů Krajina půlnočních stínů Joseph Michael Straczynski

Příjemné čtení, monology nebyly ploché, vše místy až filozofické, byť konec nebyl úplně podle mého gusta. Pohádka pro dospělé, kterou rád doporučím dál!

13.03.2022 4 z 5


Kronika ohlášené smrti Kronika ohlášené smrti Gabriel García Márquez

Jako bych se díval na pořad Objektiv z Jižní Ameriky... Jen místo televize jde o knihu a místo obecného poznávání země se popisuje vražda. Zajímavý vhled do cizího místa a mentality lidí. Pro mě je to první setkání s autorem a rozhodně se k němu po této knize vrátím.

13.03.2022 4 z 5


Spirála Spirála Džundži Itó

Lovecrafotvské až na půdu! Oproti původním Lovecraftovým příběhům, které jsou typické oním -- nevyjádřitelnem, nepopsatelnem, nadpozemským vesmírným/hlubinným děsem, je tato manga naprosto konkrétní - vyobrazená, popsaná, ztvárněná. Nevím, jestli mi to u tohoto typu příběhu vlastně nesebralo trochu té hrůzy. Na druhou stranu byla vyobrazení povedená a příběh odsýpal. Hvězdu dolů dávám za mátožnost postav - některé jejich dialogy a zejména reakce byly pro mě až hloupé (neustálý údiv a nevíra v to, co se děje, byť jsou onomu podivnu vystavování velmi explicitně).

10.03.2022 4 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

První polovina trochu k prokousání, byť nenudila, uváděla do děje, hezky popsala background. V druhé polovině jsem měl velké problémy knihu odložit a posledních 50-60 stránek jsem vyloženě hltal. Skvělé zpracování reportážním stylem, kdy autor ponechal na čtenářích, čemu uvěří. V knize autor uvádí odkazy na novinové články, na youtube k místu popisu - vše jsem si rozklikával a četl. I kdyby nic z knihy nebyla pravda, atmosféru k příběhu to budovalo úžasně! Spolu s knihou Strach jsou to super Karikoviny!

10.03.2022 5 z 5


Tma Tma Jozef Karika

Za mě ale nejslabší Karikovina. Nejspíš mi nesedlo hlavní survival téma muže s problémy doma, co se jel "vyklidnit" do hor. Karika se nezatěžuje větším popisem místa, osob, vztahů, společnosti (jako to dělává např. King) a možná by mi to u tématu prospělo (užít si např. krajinu)... Závěr zajímavý, překvapivý ale atmosférou Strach a Trhlina mi byly bližší.

10.03.2022 3 z 5


Jáma Jáma C. J. Tudor

Stejně jako kříďák - nemůžu se zbavit pocitu, že jsem ve světě S. Kinga, avšak poněkud plytčím. Příběh na mě působí, že se inspiruje Řbitovem zvířátek. Děj ubíhal dobře ale nedá se říct, že bych si nějakou postavu vyloženě oblíbil nebo jí fandil. Pár scén bylo při noční četbě příjemně strašidelných, obecně ale spíš konzumní průměr. Neurazí, nesednul jsem si z ní na zadek ale nevadí mi, že jsem si knihu přečetl.

10.03.2022 3 z 5


Priepasť Priepasť Jozef Karika

Téma zajímavé, zasazení dobré, jazyk čtivý. Bohužel mi však děj připadal někdy zbytečně zdlouhavý, což kazilo atmosféru. O třetinu kratší formát by knize prospěl. Nelituji, že jsem knihu četl ale jiné knihy (např. Strach) má autor dle mého vkusu povedenější.

02.03.2022 3 z 5


Strach Strach Jozef Karika

Tuto knihu jsem během dvou dní přečetl, a to jak se říká - jedním dechem. Sedl mi autorův styl psaní, téma i zasazení. Nic se zbytečně nevleklo, atmosféra v některých scénách skvěle vykonstruovaná, až mi běhal mráz po zádech. Pro milce hororů - rozhodně stojí za přečtení. Kinga nečekejte ale za mě lepší než C. J. Tudor!

02.03.2022 5 z 5


Zima čarodějnice Zima čarodějnice Katherine Arden

Závěrečný díl se opět více přiblížil prvnímu dílu, což na mě fungovalo více než druhý díl plný moskevského politikaření. Opět krásná pohádka i pro dospělé, ve které bych sice našel některé části ke kritice (a to zřejmě spíše z vlastního popuzení někdy nekonzistentním jednáním hlavní hrdinky a jejího bratra) ale aniž bych prozrazoval děj, byly tam momenty ženoucí k slzám, takže příběh byl silný a zafungoval. Díky autorce za trilogii a doufám, že se brzy zasedne nad další dílo!

06.03.2021 5 z 5


Plavec ve tmě Plavec ve tmě Tomasz Jedrowski

Dlouho se mi do ruky nedostala takto krásně psaná kniha - slova vytvářejí obrazy, které čtenáře vtáhnou, nepustí a co více vyvolají emoce, takže pokud knihou neproletíte (ale ponoříte se do atmosféry slov a obrazů), ponesete si příběh v sobě a budete o něm přemýšlet. Skvělá práce autora a skvělý příběh psaný (nikoliv jen) o "zakázané lásce" a neadresovaný jen samotné LGBT menšině.

06.03.2021 5 z 5


Temný experiment Temný experiment Gwenda Bond

Nepatřím ke skalním fanouškům seriálu Stranger Things, nicméně líbil se mi. Tomuto preqelu za mě patří 3,5*.

Jedná se o velice čtivý příběh, který jsem na dva zátahy bez problému zhltnul. Příběh je psán příjemným jazykem a čtenář je do příběhu skutečně vtažen. Na druhou stranu je příběh lineární a ničím mě vlastně nepřekvapil - nepřichází sám s ničím novým a nejsem si jistý, jestli je to takto správně (u prequelu) nebo nikoliv. Rozhodně se člověk hlouběji ponoří do seriálového příběhu a prohloubí mu kořeny - kdo jsou rodiče El, jaké jsou počátky experimentů, díky nimž má El své schopnosti, atp.

Převládá ve mně však pocit, že to není dost - resp. kdyby nebylo dobrého seriálu, nepřinesla by tato kniha nic svého a dost možná ani dostatečně zajímavého (jsou zde podstatně lepší knihy ve SCI-FI a FANTASY). Na druhou stranu se příběhu podařilo v některých okamžicích hrát na emoce a fungovalo to, byl jsem smutný (za čtivost a emoce ta půlhvězda navíc).

Stručně shrnuto - opravdoví fanoušci seriálu si tuto knihu nesmí nechat ujít. Neskalní fanoušci knihu ocení co do prohloubení příběhu a čtivosti, protože kniha je mírný nadprůměr. Ti, kteří o seriálu nikdy nic neslyšeli - je to sázka do loterie a dost možná budete zklamaní... doporučuji proto zkusit nejdřív seriál nebo sáhnout po jiné knize.

24.07.2019 3 z 5


Outsider Outsider Stephen King

Po delší době zase krásná kingovina, která mi atmosférou připomněla můj oblíbený Salems Lot. Oproti Růženkám a Kouzelné skříňce pro Gwendy Kingovi jednoduše svědčí, když píše sám a ne ve spoluautorství. Kéž by byl příběh ještě delší s ještě hlubším propracováním místa a postav ala Pod kupolí... nebudu se ale rouhat, je to skvělé čtení.

22.07.2019 5 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Nejprve jsem byl ke knize kritický, protože příběh se odvíjel velice lineárně bez větší hloubky - chybělo mi větší psychologické vykreslení postav, detailnější popis nové nesmrtelné společnosti, lidí, atmosféry, pravidel, Nimbusu nebo alespoň popis "jak k tomu došlo." Bez této hloubky na mě kniha působí bohužel prostěji, než by si námět zasloužil, protože námět je zajímavý.

Ve čtvrtce knihy jsem si řekl, že nebudu na knihu nahlížet tak kriticky, protože jsem si ji kupoval s vědomím, že se jedná o zpracování YA (byť Medvěd a Slavík byl rovněž do YA zařazen a naopak svou hloubkou překvapuje). Námět Smrtky je však skutečně zajímavý a děj, ačkoliv nebyl nikterak napěchovaný zvraty, plynul a čtenáře nenudí.

Doporučuji pro nápad jako 4* čtení pro mladé dospělé, kteří vyhledávají svižné odsýpání hlavního děje bez hlubších popisů a vedlejších linek. Pro ostatní doporučuji jako 3,5* čtení, pokud chtějí odpočinek a chtějí se "klouzat po povrchu nadprůměrného námětu".

28.06.2019 4 z 5