Strach

Strach https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311465/bmid_strach-qV8-311465.jpg 4 1484 482

Mysteriózní thriller plný hrůzy. Vyhořelý třicátník se po letech vrací do příměstské čtvrti na úpatí hory, která ukrývá mrazivé tajemství - ve výjimečně chladných zimách se tam ztrácejí děti. Společně s bývalou láskou a kamarády musí čelit nejen zlomyslné síle, ale i stínům vlastní minulosti. Všechny pády a zklamání, které do té doby zažil, jsou ničím proti peklu číhajícímu na místech, kde vyrůstal. Autor bestsellerů Jozef Karika v děsivém příběhu s nadpřirozenými prvky přináší i citlivé vyprávění o tom, jak naše životy ovlivňuje dětství a všechno, co jsme jako děti zažili. Při psaní mi nešlo jen o dynamický příběh - chtěl jsem čtenářům naservírovat i pořádnou dávku strachu. Pokud jsem po dopsání kapitoly sám nespal u rozsvíceného světla, nebyl jsem spokojený. Naopak, když se mi podařilo sebe samého pořádně vyděsit, bral jsem to jako známku úspěchu, prozrazuje autor.... celý text

Žánr:
Horory , Romány , Literatura slovenská

Vydáno: , Argo
více info...

Hammerina
Hammerina
16.03.2024 5 z 5

Mě osobně příběh kompletně "dostal". Krajina, kde se příběh odehrává je mi blízká a po přečtení si úplně nejsem jistá, jestli se do lesů ještě někdy podívám...

Hanina61
Hanina61
28.01.2024 5 z 5

Přečteno podruhé, vzápětí po "Hlubině". Znovu hodnotím pěti hvězdičkami a těm, kdo "Strach" ještě nečetli, doporučuji přečíst si nejdřív novější "Hlubinu", na kterou "Strach" dějově navazuje... Anebo to klidně čtete naopak, bát se budete tak či tak... :-)


Lely
Lely
11.01.2024 5 z 5

Moje první kniha, kterou jsem od autora četla. A číst jí zrovna, když venku stupnice teploměru ukazuje - 15°C, nebylo dvakrát příjemné. Napětí s přiměřenou dávkou strachu, závěr mě překvapil. Už se chystám na Trhlinu.

ivusse
ivusse
01.01.2024 5 z 5

Knihu jsem zhltla, závěr překvapil i když bych ho čekala propracovanější. A při čtení jsem se fakt bála

denniys
denniys
11.12.2023 4 z 5

Strach beze strachu..
Asi tak bych to shrnula..
Pro mě největší zklamání poslední doby, ačkoliv je to výborná kniha! Téma samo o sobě je velmi dobré a ano , je patrná inspirace Kingovým románem To, ale bohužel jsou patrné i přehnané ambice. Snaha šokovat působí až křečovitě vedle zbytečně dlouhých pasáží..
Také mi Karika místy připomínal Fitzeka s tou jeho zvráceností ohledně dětských hrdinů..
Počteníčko na dlouhý zimní večer je to vskutku příjemné, jen jsem prostě čekala větší dusno, tíseň, úzkost a opravdu strašidelnou knížku, kterou si budu chvilku pamatovat.. tak snad příště..

Panel250
Panel250
07.12.2023 1 z 5

Pan King je prostě pan King. Tato kniha není ničím originání, aneb z prdu kuličku neuděláš. Četl jsem to s odstupem několika let dvakrát a přesvědčil jsem se, že i jednou bylo moc.

kazatell
kazatell
27.11.2023 5 z 5

Přečetl jsem jedním dechem akorát když začala zima. S posledními řádky končím akorát o půlnoci. Až na charaktery postav je děj a popisnost místa a událostí skvělá. Autor vystihl detaily, takže se strach zarýval až do morku kostí

Pajakub47
Pajakub47
19.11.2023 3 z 5

Ale jo, pro mě takový průměr... strach knížka každopádně dokázala vyvolat...strašně jsem se pak bála chodit přikládat do sklepa!

Lucciella_L
Lucciella_L
17.11.2023

Z téhle knížky jsem byla úplně nadšená. Takhle dlouho jsem u žádné knihy nevydržela v příjemném strachu a napětí. Kdo se bojí rád, tak toto je volba přímo pro něj. Hrozně jsem si tuhle knížku užila a doporučuji!

jiri77
jiri77
24.10.2023 5 z 5

Moje první přečtená kniha od autora a určitě se pokouknu i po dalších, neboť tohle mě naprosto bavilo. Skvělý popis prostředí a naprosto tajemná atmosféra, zabalena do velkého mrazu.
Dlouho se mi nestalo, aby mi při čtení přeběhl mráz po zádech. Kdo se chce bát, tak tohle doporučuji.

Wendella
Wendella
19.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Tuhle knihu jsem objevila náhodou, když k ní někdo v komentáři přirovnával Šepot z lesa. Skutečně se tam objevují podobné motivy, ale jinak měla každá kniha trochu jinou atmosféru. Ze začátku jsem si říkala, že u Surmanové byla strašidelnější, ale postupem času to i ve Strachu houstlo a nakonec mi z toho nebylo vůbec dobře. Byl to takový ten pocit, který vleze člověku pod kůži a říká, že je něco hodně špatně a že bude hůř. O konci jsem přemýšlela ještě nějakou dobu po přečtení, zvrat přišel úplně nečekaně, z jednoho řádku na druhý. Musela jsem si tu část přečíst znovu, abych si byla jistá, že jsem to opravdu pochopila dobře. Jen mě mrzí, že jsem se nedočkala uspokojivého vysvětlení, co “to“ doopravdy bylo a kde se to vzalo. Ďábel?

Franc
Franc
11.10.2023 5 z 5

Opět musím konstatovat, že jsem mimořádně spokojen. V autorově podání se znovu jedná o knihu, kdy prožitek z čteného záleží do jisté míry na představivosti a fantazii čtenářově.

Autor si umí pohrát s emocemi, naznačuje, ale neodhaluje. V tom je jeho síla. Cítit něco blízko sebe, slyšet něco za sebou, vědět, ale nevidět. Strach a hrůza může mít spoustu podob a autor s jemností chirurga skalpem odkrajuje slupky lidskosti, aby odkryl dávná tajemství, která měla být zapomenuta.

Návrat se neukáže být novým začátkem, ale neodvratným koncem.

zuzankac
zuzankac
03.10.2023 1 z 5

(SPOILER) Uff, moje první knížka od Kariky...a poslední. Rozhodně. Film Trhlina se mi líbí, ale tam nepoznáte, že autor zrovna moc neumí psát dialogy. A ty popisy jsou úplně absurdně květnaté - k věci!
No ale obsah je další věc. Kdyby to aspoň skončilo happy endem, dala bych o hvězdu navíc. Nebo o dvě. Ale toto? 85% knížky je těžká depka a zároveň nuda, zbytek vcelku akční a čtivý, ale taky zbytečně brutální. No a konec stojí za starou belu, hrdina je záporák. Bezva. Knížka putuje do knihobotu :///

Lucie85
Lucie85
24.09.2023 5 z 5

Moje druhá kniha od tohoto autora a opět nadšení. Mám horory ráda, zvláště S. Kinga, a tady jsem během čtení postřehla i lehkou podobnost :-) Autor dokáže perfektně vystihnout strach, zoufalství a hrůzu, kterou prožívá hlavní postava, dokázala jsem se do těchto pocitů a děje naprosto vcítit a prožít ho. Přečteno za velmi krátkou dobu. Za mě skvělý (i když hrůzostrašný), svižný, děsivý a poutavý příběh.

Igor1311
Igor1311
22.09.2023 5 z 5

Po Trhline ide o moje druhe stretnutie s Karikom a musím priznať, že ma to bavilo rovnako. Aj ked podobné hororové žánre vôbec nečítam, myslím, že vďaka karikovi ich začnem a začnem hned dalšou jeho knihou.

Majuš333
Majuš333
20.09.2023 5 z 5

'Zelená hmla, ľadová planina, stopy v snehu, veľa stôp, tisícky šialene roztrúsených stôp'

'Hrôza nado mnou zvíťazila. Hromádka vytrhaných nechtov, pomiešané svetové strany, kovový hukot, strašidelné decká bez očí'

'Dvadsať malých prstíkov napichaných do snehu.'


'Strach' má stále tie správne grády! Zbožňujem to postupné budovanie napätia a strachu, aby nám to v závere vybuchlo rovno do tváre!!!!! Len neviem, prečo to vždy čítam po večeroch a potom sa idem dočúrať od strachu :)

PS: Keď môj úžasný kamarát Mihal27 čítal prvýkrát 'Strach', tak nejaký čas sa mu ťažko chodilo do pivnice (musím to zaobaliť, chlapi sa predsa neboja) a zakaždým, keď lúskam 'Strach', tak si na to spomeniem :)
PS 1: Teším sa, čo nám prinesie 'Hlbina / Hlubina' :)


'Kto sa najviac bojí, je najzraniteľnejší.'

'Príčetnosť som si mohol udržať len neistotou. Napokon, tak je to vždy - istota o všetkom zlom, čo človeka čaká, by každého pripravila o rozum.'

'Šuchtavé kroky sa blížia. Nikto iný tu nebýva, zo spoločného schodiska sa vchádza len do dvoch bytov. Stŕpnem, bojím sa čo i len pohnúť, aby som nevydal žiadny zvuk. Prinajhoršom zazvoní pri dverách, a keď neotvorím, odíde. Kroky zastanú tesne pred prahom, začujem starecké dychčanie. Každú chvíľu zazvoní, už-už to príde, zatínam zuby, nesmiem sa trhnúť alebo zjojknúť. Kľučka na dverách sa pohne, Drečeková skúša otvoriť. Skúša otvoriť! Iba tak otvára dvere do cudzieho bytu! Našťastie som po odchode rodičov zasunul poistnú západku, takže sa dvere ani nepohnú. Stiahne mi žalúdok, srdce mi bije až kdesi v krku. Starena zúrivo zalomcuje kľučkou. Všetko stíchne, kľučka sa nehýbe, hukot v ušiach ešte o čosi zosilnie.'

knihomolka27
knihomolka27
04.09.2023 4 z 5

(SPOILER) Tyjo, tak to byla pořádná pecka. Atmosférou to bylo srovnatelné s těmi nejlepšími mystery knížkami co jsem četla.
Doslova jsem k té knížce primrzla a nemohla se odtrhnou. Příběh byl složený z časem prověřených zapletek...jako je návrat na místo svého dětství, opakujici se zlo z minulosti, tragédie v životech a postav a vyrovnávání se. Zápletka s dětmi byla velmi silná a odstrašující, ale ne jen prvoplanove na efekt, mělo to tam hlubší smysl a bylo to umně zakomponovano do příběhu. No zkrátka to bylo dokonale mrazivé po tolika různých stránkách...bylo to skutečně návykové čtení...navykovejsi čtení než bych u domácích autorů čekala. Jednu hvezdicku ztrhavam za občas trochu nedopecene detaily a urychleny konec, jehož jedna ze zapletek se objevila trochu odnikud...ne vše je tu dovysvetleno nebo řečeno, někde mi to vadilo, někde třeba vůbec...ale občas jsem si přála víc vědět na čem jsem.

Celkový dojem je ale naprosto strhující a kniha i autor si mě ziskali.

Berrysek
Berrysek
27.07.2023 1 z 5

Možná kdybych tuto knihu četla od Kariky jako první.....ale byla již několikátá a přijde mi,že styl a obsah je plus mínus stejný,jako u ostatních jeho knížek....U téhle mě ještě do morku kostí vytáčelo chvílemi až stupidní chování u jednotlivých postav a sáhodlouhé popisování,to kazí celkovou atmosféru knihy....Za mě stále TOP Trhlina

simca9342
simca9342
17.07.2023 5 z 5

Přečtená před lety.

První seznámení s autorem. Postarší muž se po letech přistěhuje zpět do domu, kde bydlel a vyrůstal jako dítě. Opět jako před 27 lety se děje něco zvláštního- před domy zastavují policisté. Pan Karský vzpomíná na své dětství, ve vzpomínkách se vrací do doby, kdy mu bylo skoro 8, sousedka spáchala po smrti manžela sebevraždu a ztratil se malý kluk. Teď má před 30 , za tenkou zdí je obývák a křeslo, kde paní D. zemřela, on sám je v těžkých depresích a aby toho nebylo málo opět ztrácejí děti. Musí jít pomáhat v mrazu hledat do lesa...

KnihoSny
KnihoSny
28.06.2023 5 z 5

aaa tak tu jsem bobky trochu měla opět skvěle čtení...