Komentáře knihy Tma
Četba na jedno odpoledne. Autorovy knihy mám ráda. A tahle se za mě povedla. Udržuje čtenáře celou dobu v takové mírné tenzi, co bude následovat na další straně, jak to nakonec dopadne, kdo je tady ten zlý a hlavně, proč se to všechno děje? Nakonec přijde rozuzlení, které dá všemu smysl.
Poslouchala jsem audio v podání pana herce V. Fridricha. Přednes se mi líbil moc. Atmosféra audio knihy byla autentická, jako bych tam byla ve slovenských horách. Napnutá jsem ani nebyla, spíš zvědavá, jak to dopadne. Konec mě překvapil a nelíbil. No, boží mlýny melou. Víc se mi líbila interpretace vzpomínek hlavního hrdiny než samotná přítomnost.
Ale jo, líbila se. Občas byl sice děj trochu zmatený, nakonec vše dávalo smysl. Vadily mi sprostá slova, ale to je jen můj problém. Jen mi chybělo trochu dovysvětlit dění v chatě. Byl tam opravdu někdo? Nebo to byly jen halucinace hlavní postavy? Slepotu bych nechtěla zažít...
Tato kniha je opravdu nepovedená. Bohužel. Konstrukce příběhu je špatná, přitom námět tak nadějný. Škoda.
Mé první setkání s dílem p. Kariky. A pocity? Rozporuplné, nejisté. Na druhou stranu, ačkoliv mi hlavní hrdina k srdci nijak nepřirostl, děsila mě představa, že bych se do podobné šlamastiky dostal sám. Co bych udělal, jak bych se zachoval, zvládl bych to se ctí? A závěr? Ten mě opět skopl ze schodů dolů. A pokud jsem v průběhu čtení přeci jen pociťoval nějaké emoce, pak mě na konci knihy veškerá lítost přešla, jen jsem si s mírným pousmáním připomněl váhy spravedlnosti patřící bohyni Justicii.
Takhle knížka je pro mě jedno velký wtf. Vždycky když jsem si myslela, že dojde k nějakými zlomu a odhalení, přišlo zklamání. Některé pasáže totálně nevysvětlené, závěr jenom zklamání.
Celé se to dalo odvyprávět na polovině stránek, některé části jsem přeskakovala. Zbytečně vulgární. Škoda
(SPOILER)
Rozhodnutí vydat se do klidu slovenských hor, když to doma skřípe- na tom nemám co vytknout.
Ale jít do hor, kde není civilizace, bez toho, aniž by hlavní hrdina někomu něco řekl? Nikdo se po něm neshání, nikdo ho nehledá nic? O Vánocích? oukej…
Ze strany manželky se to tedy na konci vysvětlí, proč se po něm nesháněla.
Ale že ani nezkusil opakovaně nouzové volání?
Čistá panika ze ztráty zraku, to taky chápu.
Co ale vůbec nechápu, byla ta druhá chata. Kam se poděli ti lidé? Byla to celé taky jen halucinace?
Nejhorší část byla za mě to chycení do želez. To musí být pekelná bolest.
3/5 za to, jak to bylo čtivě napsané.
Co by se mi líbilo, by byla kniha o vyšetřování, až ho tam najdou (:
Podla mna si knizka tak nizke hodnotenie nezasluzi. Mozno tak vzhladom na ostatne diela od tohto autora, ale urcite nie vseobecne. Pribeh zalozeny na jednej postave samej v lese, ktoru podla doterajsich recenzii hodnotilo skoro 1500 ludi, je umenie napisat.
Upřímně mě děj této knihy uchvátil a nutilo mě to jen číst a číst. Bohužel mě zklamalo rozuzlení příběhu, které mi přišlo vůči ději příliš racionální až banální.
Druhé setkání se slovenským mistrem hororu. "Trhlina" se mi docela líbila, navodila tu správnou atmosféru, bloudění po horách bylo místy až mýtické. Tato knížka, kde se hlavní hrdina ocitne v podobné situaci (na opuštěném místě v kopcích a sám) mě nijak moc nedostala. Autor se snaží budovat napětí, od začátku je jasné, že se něco stane, pak TO tedy nastane... a ONO tak nějak nic. K titulnímu představiteli jsem nijak nepřilnul, jeho (jistě bolestivé) utrpení mě nechávalo celkem chladným a hlavně marně hledal důvody uvěřit, že to co se mu děje je opravdové. Bohužel se ani ke konci se nic moc neposune, nevysvětlí (myslím, že ani autor nevěděl jak z toho ven) a zůstane pocit jistého ošizení, nenaplněnosti a zbytečnosti. Za mě Klarika napodruhé a asi naposled.
Televízny scenárista sa po niekoľkých hádkach so svojou manželkou rozhodne, že je čas si trochu oddýchnuť. Preto sa vydá na svoju chatku, ktorá sa nachádza na osamelom mieste v Malej Fatre. Tento pobyt sa však pre neho nečakane zmení na boj o život.
Nikdy predtým som od Jozefa Kariku nič nečítal a preto som si povedal, že je konečne čas sa do toho pustiť. Veľmi sa mi páči ako autor dokázal pracovať so strachom a s nepríjemnou atmosférou. Vďaka tomu som mal pocit ako by som tam bol spolu s hlavnou postavou. O tej sa dozvieme len minimum a preto charakter musí čitateľ pochopiť na základe jeho myšlienkových pochodov. Tie nás sprevádzajú od začiatku knihy až do jej konca, no po čase mi už po pravde začali liezť na nervy. Prostredie je vykreslené uveriteľne a je vidieť, že sa autor vyzná. Strach z neznáma tu funguje na parádu. Najväčším problém som mal nakoniec s počtom strán. Áno 232 strán je celkom málo, no aj tak si myslím, že je dej naťahovaný a šlo by ho skrátiť. Hlavne niekde uprostred som mal pocit ako keby sa autor zasekol a len schválne naťahuje dej, aby to mohol vydať ako samostatnú knihu. Skrátené v nejakom súbornom vydaní hororových poviedok by to podľa mňa bolo lepšie. Napriek tomu koniec ma celkom prekvapil a zo začiatku som vôbec nepredpokladal, že by to mohlo takto dopadnúť.
Nakoniec šlo o celkom fajn jednohubku a popravde som teraz viac zvedavý na Trhlinu (keďže film som doteraz nevidel práve preto, že som si chcel najprv prečítať knihu) alebo na novinku od autora s názvom Pád, ktorá ešte len má vyjsť.
TMA
No za mě Smršť byla čtivější.
Každopádně je autor slovní génius. Takový slovní průvan,kdy používá nečekané,ale geniální slovní spojení.
Monolog ,který až do konce nedává čtenáři ani náznak toho, co se doopravdy děje.
Připomíná mi Kafku.
Mysleli jste si, že ke strhujícímu příběhu je nutná spousta postav a míst dějství? Jozef Karika vás v této knize přesvědčí, že k prožití dobrodružství, při kterém jde o život, si člověk někdy vystačí sám - stačí, aby kolem něj byla TMA.
Mistrovsky napsaný román, který vás během chvilky vtáhne do děje takovou silou, že se sami proměníte v hlavního hrdinu a díky tomu vnímáte všemi svými smysly dění okolo něj... neboť zrak někdy nestačí.
Příběh, který vás naučí, že není dobré odjet do hlubin hor bez toho, že byste o tom někomu řekli. A že "chytré" telefony jsou v některých situacích úplně k ničemu. Ale hlavně - že člověk sám před sebou opravdu nedokáže utéci.
Druhá kniha, kterou jsem od Jozefa Kariky četla. Tak moc odlišná od té první (Strach), ale vlastně tak moc stejná. Odlišná co se týče děje, stejná ve všem ostatním - emoce, napětí, závěr, který čtenáře srazí na kolena ještě více než hlavního hrdinu. Opět naprosto famózní dílo a opět můj neskonalý obdiv panu autorovi!
Poslechnuto jako audio kniha, přednes Marek Císovský, jeho příjemný hlas podbarvovala místy až komorní hudba, která navozovala temnou, depresivní atmosféru. Poslechnuto na jeden zátah, ideální místo k poslechu na rybách, sám u řeky. Nemělo to chybu plný počet hvězd.
Ve tmě může být blízko až na opačném konci světa.....
Ano, mám velkou slabost pro mistra pera a ano, tohle není kniha pro milovníky hororů co čekají na stromech kilometry střev a 7 démonů ve sklepě s knihou starou 4000 let. Ale je to luxusně klaustrofobicky-tajemné, je to prostě téma vnitřních démonů a psychologických problémů, ale skvěle se to čte. One man show v zimě v lesní chatě. Přesně to čtení na noc do postele, kdy venku prší a větve stromů mlátí na okno.
Solidní thriller, napínavé, čtivé, dobře napsané, zkrátka solidní oddechovka. Bavilo mě, že napínavý děj autor průběžně prokládá vtipnými a ironickými hláškami. Nicméně aktuálně, po přečtení, nemám nutkání s autorem pokračovat.
Asi nejlepší kniha od autora. Přečetla jsem ji za dvě odpoledne a nedokázala se odtrhnout. I s jednou postavou jde napsat skvělý a temný příběh plný napětí s překvapivým koncem, to Karika právě předvedl. Pro milovníky thrillerů jako dělaný.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Jozef Karika také napsal(a)
| 2016 | Trhlina |
- Tma / Marcela Pudichová, Zaostřeno na knihy
- Jozef Karika - Tma / Jana, www.malavelkaknihomolka.blogspot.com

80 %
77 %

Chcete knihu při které budete sedět doma v teple a stejně se zabalíte do deky a županu s teplými ponožkami?
tak tohle je přesně to pravé ořechové!
Dámy a pánové tohle byla jízda.
Neuvěřitelně mrazivá atmosféra která provází knihu od počátku až do hořkého konce Vám způsobí husí kůži po celém těle. Doslova Vás vcucne do šíleného děje, začiná hezky a až nevinně.
A pak?
Totální kotrmelec.
A jestli můžu něco doporučit tak to čtěte ve slovenštině - dá to celému příběhu naprosto jiný rozměr.
Za mě naprosto fantastický kousek, a doporučuju ho zejména dnes - kdy jsme ve světě přehceni knih přehlceni množstvím dark romance.
v téhle knize najdete všechno.
Silný příběh, napětí, mráz co budete mít v celém těle ale ještě mnohem daleko víc.
Oceňuji že autor dokázal popsat příběh jednoho člověka, jedné ústřední postavy jako ucelený příběh který Vám sebere dech.
Někdy jsem se bála, někdy smála, někdy si říkala to je šílený. Ale celou dobu jsem přemýšlela hlavně nad tím - co se to sakra stalo? co se to děje?
V hlavě jsem měla tisíc myšlenek a nápadu - ale nikdy by mě nenapadlo přemýšlet stejně jako sám autor.
Prostě mě ten konec vystřelil z bot.
Opravdu báječná, čtivá a super knížka kterou bych doporučila všem!