Šepot z lesa

Šepot z lesa https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488693/bmid_sepot-z-lesa-5nL-488693.jpg 4 910 289

Mezi stromy číhá zlo… Před dvaceti lety v hlubokých lesích Orlických hor beze stopy zmizel jeho nejlepší kamarád. Teď se investigativní novinář Petr vrací do rodné vesnice, aby se vyrovnal s rozvodem a dal dohromady dům, který zdědil po matce. Z hlubin minulosti se vynořují nejen staří známí, ale i děsivé vzpomínky. Navíc zjistí, že kamarád nebyl ani zdaleka jediným, kdo se v okolí ztratil. Začne na vlastní pěst pátrat po tom, kdo – nebo co – za zmizeními stojí. A stopy, jež nachází, ho pomalu vedou do míst, jaká si nedokázal představit ani v nejhorších nočních můrách… Mysteriózní thriller, který si oblíbí čtenáři Jozefa Kariky nebo C. J. Tudor!... celý text

Přidat komentář

Jaymay
předevčírem 2 z 5

Já tedy půjdu proti proudu a musím napsat, že kniha byla otravná a zdlouhavá. Velice obsáhlá, zahlcena zbytečnými popisy, opakující se nedůležité scény, z postav mi nebyla sympatická ani jedna. Naivita a hloupost usedlíků mi byla trnem v oku. Chápu, že to tak někde chodí, zvlášť co se týká nějakých pověstí a legend, ale číst to pro mě bylo utrpení. Připadalo mi to, jako bych četla nějakou kroniku. Příběh nebyl ani nijak zvlášť děsivý, či znepokojující, spíše nudný a zdlouhavý. Místy sice byly scény, které mě vtáhly do děje, ale to byly jen ty, kdy hlavní hrdinu kontaktovalo záhrobí, a pak také závěr, který jsem nečekala a bylo mi líto, že umřela dotyčná (kdo četl ví).Bohužel knihu jsem četla hodně dlouho a musela se nutit, abych ji dočetla. Za mě tedy veliké zklamání.

PetK
23.04.2024 4 z 5

Úplně si nepotrpím na "nadpřirozeno", ale tady mi to nějak extra nevadilo. Vzpomněla jsem si na Ústav od Kinga... K dobrému dojmu určitě přispělo i pěkně zpracované audio, četl Vasil Fridrich.


stanislav0373
21.04.2024 5 z 5

Tak tohle bylo velice příjemné překvapení. Skvělý příběh, odehrávající se v Orlických horách, postupně odhaluje temné tajemství malé vesničky. Perfektně naspáno.

I když mi to občas připomnělo Kariku, Kinga, Tudora či Chboskiho, přeci jen se nejedná o žádný "český remake" ale skutečnou a nefalšovanou mrazivou knihu z českého prostředí.

Timkim
16.04.2024 5 z 5

Jako rodák z Jilemnice, kvituji zmínku o našem městě s tradicí stavění sněhového Krakonoše. Musím uznat že námět je neotřelý, poslouchalo se to dobře, žádná kostrbatá souvětí a že to bylo 20 hodin poslechu mi ani nepřišlo. Ale!!!!! Tak luxusní vykrádačku jsem ještě neviděl. Nejen že tam najdeme prvky Stephena Kinga a jeho "To", ale i Karikovu "Trhlinu" a starou dobrou "Jámu" od C.J.Tudor. Těch fragmentů knih od těchto autorů je tam více, ale celek drží pohromadě, tak proč ne. Mě to docela bavilo, takže já říkám ano. 90%

uzivatel90562
14.04.2024 4 z 5

Na začátku se mi strašně líbilo, jak je kniha "česká". Hodně jsem si všímal těch rozdílů oproti tomu, když se příběh odehrává na Americkém maloměstě a bylo to velice osvěžující a příjemné. Příběh byl spíše zajímavý, než vysloveně napínavý a překvapivě jsem se příliš nenudil ani když by se vzhledem k rozsahu mohl začít táhnout. Možná jen samotný závěr bych raději trochu více rozvinutý, úplně tyto utnuté závěry - ála čtenáři domysli si sám co bylo dál - nemusím.

katerina6763
14.04.2024 5 z 5

Musím dílo ohodnotit plným počtem hvězdiček, zajímavý námět, děj krásně plynul. A taky oceňuji opravdu velmi příjemný a velmi neotřelý jazykový projev autorky, prostě nádhera.

mcabr
10.04.2024 5 z 5

Super čtení, námět. Děj plynul, zajímavosti ohledně tradic. Kdo se bojí, číst jen ve dne.

Luccinda
02.04.2024 3 z 5

Námět byl zajímavý, líbilo se mi zasazení příběhu do prostředí Orlických hor a naprosto nadšená jsem byla také z toho, jak byly do děje zakomponovány různé lidové zvyky a tradice, to bylo super. Bohužel bych ale u knihy tohoto žánru čekala více napětí. Příběh se místy docela vlekl, bylo tu příliš mnoho postav a těch stránek (nebo hodin v případě audioknihy) by taky mohlo být méně.

A ani nemůžu říct, že bych se při poslechu bála nebo se aspoň cítila nepříjemně, bylo tu sice pár děsivějších scén, ale už jsem v tomto ohledu určitě četla lepší knihy. Nicméně chápu, že tohle je hodně individuální, takže to neberu jako výtku, ale zmínit jsem to chtěla.

Niu
23.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Tak to bylo skvělé a brnkalo to na všechny moje citlivá místa. Horory a mysteriózno alá King i samotný King, to můžu, o to větší překvapení se konalo, že je to česká tvorba. Čekala jsem něco ve stylu Karikovy Trhliny, leč obsáhlejší, ale vlastně se to ani nedá srovnat. Zamilovala jsem si Petra, jejich partu, paní Urbánkovou, Květu a samozřejmě Imbuse. Už teď vím, že i přes ty těžké pasáže se ke knížce budu vracet. Na začátku knihy a rozhovory Petra, Heleny a paní Urbánkové jsem měla slzy smíchu v očích, na jejím konci pak slzy ulehčení. Těsně před tím zvratem jsem vědomě knihu odložila, bylo toho moc, co je třeba strávit, třeba takovou Hanku. Ale pak už jsem dočetla na jeden zátah. Líbilo se mi, jak se Petrovi snažili ti nej pomoct. Juj, málem bych opomněla úžasného pana Broma. Za ten závěr jsem ráda - můj optimismus už ten příběh dokončí sám :o) Opravdu doporučuju, tak vymakanou knihu jsem od české autorky/autora nečetla. Před spaním jsem nemohla číst :o) Dala bych i 10*.

meteleskum.
23.03.2024 4 z 5

Co se týče povahy příběhu, zařazení knihy do žánru mysteriózní thriller odpovídá, skutečně se dozvíte i dost z mytologie, atmosféra života v horách je pěkně vykreslená, líbil se mi jazyk a text je bez chyb, hurá. Taky se ženské autorce věrohodně povedlo vykreslit hlavní postavu chlapa, např. i když se Petr setká s ženou ohledně pátrání po zmizelém dítěti a probírají traumatizující události, nezapomene několikrát v duchu ohodnotit její prsa...snad nikoho neurazí, že se mi to zdálo reálné :-) Pár stránek v závěru je popsaných z pohledu psa, i to je zajímavý počin.
Na druhou stranu, kniha je kvůli vykreslování atmosféry trochu táhlejší a rozsáhlejší, asi jako řeka Sázava na raftu, což není na škodu, ale kolem zhruba poloviny už plujete takovým volejem, že bez usilovného pádlování loď couvá. Naopak v závěru máte pocit, že jste asi omylem minuli ty tři nejzábavnější jezy, protože po tom 400 stránkovém voleji s vámi hupla jedna peřejka a ocitli jste se v cílovém kempu zvaném Doslov, aniž byste věděli jak. Zkrátka po té dlouhé námaze to chtělo zadostiučinění a vykreslení Petrovi reality po dojezdu, například jak vyfouknul loď a teď spokojeně baští šťavnatou klobásu s plzní.
Ale kniha dostála slibům, je nepřehnaně originální, 3,5 hvězdy it is.

majakmp3
20.03.2024 4 z 5

Šepot z lesa je mysteriózní thriller, zasazený do pohraničních lesů Orlických hor.
Hlavní hrdina se vrací do rodné obce, kde začíná rozplétat případy mizejících dětí. Zprvu se zdá, že se jedná o klasickou detektivku, ve které hraje prim novinář na volné noze Petr Valeš. Později se však žánr změní a hlavním podezřelým se stává Slovanský bůh podsvětí Veles.
Audiokniha zabere téměř 20 hodin, ale i díky interpretaci Vasila Fridricha jde jenom těžko odložit. Kateřina Surmanová ve své prvotině odvádí skvělou práci, ke které mám pouze několik drobných výhrad.
Zaprvé protagonista Valeš na můj vkus příliš často projevuje a sdílí své (po)city a emoce a několikrát dokonce pláče – tohle my chlapi zkrátka neděláme, protože to neumíme.
Zadruhé mě poněkud zklamal závěr knihy, přesněji vyšetřovací linka místní kriminálky, která je přesvědčena, že hlavním podezřelým a téměř jistě i viníkem je právě novinář Valeš.
A na závěr mám dotaz, pochopil někdo autorčin záměr, proč se protagonista i antagonista jmenují téměř stejně? (Valeš vs. Veles)

Celkem jde o zajímavý mix žánrů. Příběh je sice dlouhý, přesto napínavý a je těžké ho odložit. Hodnotím 80%.

Veggi
20.03.2024 4 z 5

První 2/3 knihy jsem přečetla jedním dechem, nemohla jsem se odtrhnout a jen nutnost ranního vstávání s dětmi do školky mě přinutila zhasnout lampičku. Při čtení jsem měla příjemné mrazení na těle v tmavém a tichém domě. Obrovsky mě přiběh pohltil, kombinace přírody, historie, kronik a folklóru mi sedla.
Co mě naopak zklamalo byla poslední třetina knihy, kupily se chyby a ten konec? Ten mě vyloženě rozesmutnil. To je jako vše? Takto odbyté? Chybí mi vysvětlení, proč zrovna tato osoba?

LucYfer666
19.03.2024 4 z 5

Kniha je velmi podobná Strachu od Jozefa Kariky. Jen ty slovní obraty a skvěle popsané vypjaté momenty tu jdou kvůli rozvláčnosti popisů trochu do pozadí. Hlavně první polovina je na můj vkus zbytečně zdlouhavá. Konec je naopak celkem jízda.

Ifuška
17.03.2024 5 z 5

Tohle mě hodně bavilo, vzhledem k tomu, že se bojím, jak se říká, i vlastního stínu, občas jsme měla mírně nahnáno a pokud jsem četla před spaním , měla jsem divoké sny, ovšem byla to pecka. Jen ten konec....napřed jsem měla obavy, že se nedozvím, kdo za tím stojí, což tam sice bylo, jen by se to dalo více rozvinout, proč.... Ale za hafana jsem byla mega ráda.

Janadvorackova
13.03.2024 5 z 5

Svižná a dobrá práce.
Příběhově trochu mystérie, mírně kingovský nádech (parta dětí, která zažije něco divného), v dospělosti k tomu návrat a dohra příběhu.
České reálie, bavilo mě to.

Nikol2110
09.03.2024 5 z 5

No nemam slov. Krásná knížka, která byla zároveň pěkně strašidelná. Někdy jsem si čtení musela rozkouskovat, abych se nebála. Skvěle napsaná, jen škoda že konec byl moc useknutý a nevíte jak postavy dopadly.

poiu
05.03.2024 4 z 5

Pražský novinář Petr Valeš se vrací zpátky do rodné vesnice v podhůří Orlických hor, odkud jako mladý utekl, když se ztratil jeho nejlepší kamarád Vojta (alias Pizizubka). Jenže po návratu se začnou dít divné věci a Petr má pocit, že se zbláznil.

Ale co když je to všechno jinak? Petr začíná pátrat v kronikách a zjišťuje, že nezmizel jenom jeho kamarád Vojta, ale taky další děti......

Při čtení mě dost často mrazilo a mrtvá jehňátka jsem viděla skoro všude..... Prostě mě to fakt chytlo a skvěle se mi to četlo a když jsem nečetla, aspoň jsem na příběh myslela.

A musím vyzdvihnout tu autorčinu nádhernou skoro až lyricky popisnou češtinu, díky které jsem měla pocit, že jsem opravdu v temném lese, na zasněženém kopci nebo ve smradlavém kutlochu radioamatéra pana Broma. A ta flétna! Tu jsem přímo nenáviděla a myslím, že už si hned tak žádnou neposlechnu. :-) :-) :-)

Hvězdička dolů je za ten uspěchaný konec, který mě trošku zklamal....

"Ze šumu se vynořila jemná melodie, lahodná flétna s hnilobným podtónem, zježila Petrovi pozůstatky pravěké srsti na krku. Bylo to jako napít se vody ze studánky, plnými doušky vychutnávat, jak je osvěžující a dobrá, a pak si všimnout, že na dně celou dobu tlelo tělo."

Jidu
04.03.2024 5 z 5

Když jsem viděla rozsah tohohle mistery thrilleru/hororu, tak jsem se maličko lekla. Když mi přišel, tak jsem se lekla podruhé. Safra to je dacan! Ale..

Kniha je prostě dokonalá. Dávkovala jsem si to po 50. stranách denně a úplně si to vychutnávala. Popis krásného prostředí vesnice, hor, lesů. Úplně jsem cítila vůni jehličí a cítila to mrazení, když vstoupíte do hustého a temného lesa.

Postavy totéž. Normálně jsem měla pocit, že je znám celý život. Paradoxně jsem měla nejvíce oblíbenou záporačku Hanku. Popsat kladnou postavu, to si myslím, že není až tak těžké, ale aby vám záporná postava pila krev, to je um. A Kateřina to dokázala dokonale.

Samotný příběh byl přesně takový, jak mám ráda. Nebudil strachy ze spaní, ale při čtení mě (ne)příjemně mrazilo.

Jasný, Petr, hlavní hrdina, je trochu dobrodruh a očividně si libuje v situacích, kde by 99% z nás s jekotem zdrhalo, takže se to někdy může zdát zvláštní, ale zase na druhou stranu - kdyby takový nebyl, nebyla by kniha, protože by to vzdal a šlus.

No já bych vám tady mohla vyprávět do aleluja, ale nebudu to natahovat. Kniha je skvost a kdo máte rádi detailní a komplexní příběhy, tohle je přesně pro vás. MILUJU TO.

PetraCy
02.03.2024 5 z 5

Četla se dobře, na konci mi jen chybí, jak to dopadlo s přátely Petra a hlavně s Helenou...

kramlinka88
29.02.2024 5 z 5

Petr - hlavní postava našeho vyprávění, se vrací zpět z velkoměsta do svého rodného domu. Zde se na něj sesypou všechny zážitky a vzpomínky z nichž některé by nejraději nechal odpočívat navěky...

Místo toho se vydává po stopách svého ztraceného kamaráda z dětství, společně se svým psím společníkem, Imbusem.

Pátrá v okolí, pátrá v kronikách a ve starých nevyřešených případech. Vyptává se také starších obyvatel vesničky, ale nikdo nechce mluvit, nikdo si to nechce rozházet s...s kým vlastně ? Kdo za tím vším stojí? Jak je možné, že si nikdo nevšiml, kolik dětí už zmizelo ?

Podaří se Petrovi zjistit, kdo to má vše na svědomí a hlavně proč ? To jsou otázky, které si klademe napříč celou knihou :-)

Musím zde vyzdvihnout naprosto úžasný jazyk, autentický pro ten kraj, a také nádherné slovní obraty, některé byly místy až poetické, jiné byly úsměvné, ale všechny do příběhu nádherně zapadly.

Další plus jsou vedlejší postavy, které autorka vykreslila naprosto bravurně, například paní Urbánková - každý z nás by chtěl mít takovou starostlivou babičku, já si při čtení nejednou vzpomněla na tu moji milovanou :-)

Naopak postava třeba Hanky, takovou "kamarádku" by asi nebral nikdo z nás ;-)

Šepot z lesa byla kniha přesně dle mého gusta. Bylo tam napětí, mysteriózno, lehké mrazení - hororem bych to já osobně úplně nenazývala, i když některé hororové prvky se tam objevily, za mě hlavně ptáci teda, z těch mám hrůzu :-D Ale určitě můžu doporučit všem, kdo mají rádi temnější příběhy, určitě nebudete litovat :-)

Knihu řadím k těm nejlepším, co jsem kdy četla !

„Nemusel mít ani odznak a povolání na něm ulpělo, jako zbytky třpytek na striptérce." :-D