Komentáře knihy Outsider

Disease
28.07.2026

Hodně povedené, navzdory tomu, že si King jede ve svém "období mentálních upírů".

Belanna
04.07.2026

Další kniha od Kinga, kterou jsem si oprášila z minula.
Je to přesně to, na co jsem od tohoto autora zvyklá. Zpočátku detektivka, poté se přidají prvky hororu.
Konec mi připadal trochu rychlý a jednoduchý.

MilanKopeKnihy
01.07.2026 audiokniha

Recenze: Outsider
(aneb když důkazy mluví jasně… ale pravda se jim vysmívá)
Ve spolupráci s OneHotBook

Stephen King už mnohokrát dokázal, že umí napsat skvělý horor, thriller i psychologické drama. V Outsiderovi ale všechny tyto prvky spojil do jednoho mimořádně napínavého příběhu, který mě držel v nejistotě prakticky od první kapitoly až do samotného konce.

Všechno začíná zdánlivě jasným případem brutální vraždy malého chlapce. Policie má pachatele, svědky i nezpochybnitelné důkazy. Jenže čím hlouběji se případ vyšetřuje, tím víc se ukazuje, že něco jednoduše nedává smysl. A právě v ten moment se z klasické detektivky začne stávat něco mnohem temnějšího.

Na Outsiderovi mě nejvíc bavilo, jak dlouho mě King nechával pochybovat. Neustále jsem si pokládal otázku, co je vlastně možné a co už ne. Příběh velmi nenápadně přechází z kriminálního vyšetřování do nadpřirozeného hororu, aniž by působil násilně nebo překombinovaně. Naopak - všechno do sebe krásně zapadá a napětí postupně graduje.

Velkou předností jsou opět postavy. Nepůsobí jako obyčejné figurky v příběhu, ale jako skuteční lidé, kteří se snaží pochopit něco, co odporuje zdravému rozumu. O to silnější je jejich vnitřní boj mezi fakty, vírou a strachem z neznámého.

King navíc perfektně buduje atmosféru. Nemusí sázet jednu akční scénu za druhou. Stačí mu obyčejný dialog, několik nenápadných detailů a pocit, že někde v pozadí číhá něco, co se vymyká lidskému chápání. Přesně tenhle pomalu budovaný neklid na jeho knihách miluju.

Jan Holík odvedl jako interpret výbornou práci. Jeho přednes je klidný, přirozený a dokáže perfektně vystihnout jak vyšetřovací část příběhu, tak pozdější mrazivou atmosféru. Skvěle pracuje s tempem, emocemi i jednotlivými postavami, takže se audiokniha poslouchá úplně sama. Ani na chvíli jsem neměl pocit, že by přednes ztrácel energii nebo napětí. Naopak - právě díky Janu Holíkovi mě příběh vtáhl ještě hlouběji a o to intenzivněji jsem si užíval každé další odhalené tajemství.

Outsider pro mě znovu potvrdil, proč je Stephen King právem považován za jednoho z nejlepších vypravěčů současnosti. Není to jen horor. Je to skvěle vystavěný thriller s detektivní zápletkou, psychologickou hloubkou a mrazivou atmosférou, která ve vás zůstane ještě dlouho po doposlouchání.

Shrnutí
Výborné propojení detektivky a nadpřirozeného hororu
Napětí, které graduje až do samotného závěru
Typicky skvěle vybudovaná kingovská atmosféra
Silné a uvěřitelné postavy
Jan Holík předvedl výborný, emotivní a poutavý přednes

Hodnocení: 9/10
(Protože největší hrůzu nevyvolává to, co vidíš… ale to, co si nedokážeš vysvětlit.)

Za sledování na IG budu rád -> milan.kope.knihomol https://www.instagram.com/milan.kope.knihomol?igsh=MXd5bHJoeXMyZnl0Yg==

#kniznirecenze #tipnaknihu #bookstagramcz #kniznitip #stephenking OneHotBook Ivan Dachs Hladík Knižní závisláci Audiolibrix Audioknihy @janholik_official

Rihatama
21.06.2026

"Jako u mnoha mužů po šedesátce mu prostata rostla jako účet na důchodovém spoření a měchýř se scvrkával s úbytkem sexuální apetence."

Škoda, že King zatím nenapsal humoristický román. Protože by mu to šlo určitě stejně skvěle, jako horory a thrillery. Od něj bych si ráda přečetla i milostný román, jak jsem už jednou napsala.

Holly Gibney si mě získala v časově pozdějším, eponymním románu Holly, jakkoli ani zde se její postava logicky neobjevuje poprvé. V Outsiderovi bych proto bývala čekala trochu jinou její roli, po Holly. King mě nezklamal, i když svým způsobem přece jen trochu ano. Myslela jsem si, že jeho styl hororů, krimi a psychologických románů s fantazijními prvky, už docela znám a líbí se. Proto jej čtu. Král totiž umí. Jenže Outsider mě překvapil. Úvodní nastínění zápletky bylo dokonale matoucí – ohavný zločin a naprosto bezúhonný podezřelý s dokonalým alibi, který přesto skončil ve vazbě. Odsoudila jej nejen soudní mašinerie, ale i veškerá veřejnost, sousedé, kolegové, žáci. Vynikající úvod. Skvělá psychologie postav. Byla jsem napjatá, jak Král tento rébus vyřeší. Protože byl zdánlivě neřešitelný. Obávala, že sáhne po nadpřirozenu. Protože to je jeden z jeho silných žánrů, a protože by to bylo prostě nejsnadnější. Takže ano, King si tady z mého pohledu "vypomohl" fantazijnem. Román nicméně zůstává kingovým dílem, jehož rukopis, smysl pro humor, znalost a vhled do hlavy člověka i budování napětí jednoho opět potěší. A King ani zde neopomněl, byť jen letmo, připomenout Ka (Temná věž).

Skeeve
03.05.2026

Není to typický King, je to jen detektivka s hororovou (nikterak originální) zápletkou. Je to spíše ze série Pan Mercedes, se kterou je to propojené jednou postavou. Je to ale docela čtivé a nenudí to, byť poslední třetina je až moc natahovaná.
Bohužel se King už vyčerpal. Pryč jsou časy Misery, Svědectví, Geraldovy hry, nebo Holčičky. Zatímco cca do r.2004 měly jeho knížky pochopitelně lepší i horší okamžiky, ale všechny byly velmi čtivé, tak posledních zhruba deset let je to spíš výjimka, pokud napíše skvělou knížku, kterou bych dočetl se zatajeným dechem. Knížku, ve které se děj nerozblemcne mezi spoustu nudných/zbytečných postav. Navíc v poslední době do toho cpe i politiku. Je to škoda. Pokud se vám ale do ruky dostane Outsider, tak si ho přečtěte, zklamaní myslím nebudete.

markovaknihovna
31.03.2026

Děkuju @onehotbook za zaslání audioknihy k recenzi.

Outsidera jsem poprvé viděl v roce 2020 jako seriál od HBO a vnímal jsem ho jako dvě rozdílné půlky — skvěle rozjetou krimi s parádní temnou atmosférou na začátku a druhou část, která už na mě fungovala o něco míň. I tak bych seriál hodnotil jako solidní podívanou. Upřímně, tehdy ani později jsem necítil potřebu sahat po Kingově předloze. Nově u nás ale Outsider vychází i jako audiokniha — v podání Jana Holíka, Jana Vlasáka, Jitky Ježkové, Matouše Rumla a dalších — a právě audioforma mě nalákala pustit se do příběhu poprvé v jeho původní podobě.

V parku ve Flint City je nalezeno tělo brutálně zavražděného chlapce. Důkazy i svědectví ukazují na oblíbeného trenéra Terryho Maitlanda, jenže brzy se objevují stopy dokazující pravý opak — jako by byl na dvou místech zároveň. Vyšetřování se začíná hroutit pod tíhou protichůdných faktů a brzy je jasné, že tohle nebude případ, který půjde vysvětlit běžnou logikou.

U hodnocení mi to nedá nezmínit seriál podruhé, protože moje dojmy jsou opravdu podobné. Úvod knihy mě chytil výborně vystavěnou krimi linií – temná atmosféra, silné postavy, parádní napětí a vyšetřování, které má skvělý tah. Ve druhé půlce se přidává Kingova oblíbená postava Holly, která mě tady opravdu bavila. Stejně jako u seriálu ale příběh začne ztrácet tempo ve chvíli, kdy se do hry naplno dostane paranormální prvek. Finále pak působí spíš uspěchaně a méně výrazně, než by si tak silně rozjetý příběh zasloužil. Naštěstí audioknižní zpracování tomu hodně pomáhá – díky skvělému hereckému projevu i slabší momenty fungují lépe. Kdyby si ale kniha udržela kvalitu a tah své úžasné první poloviny, byla by to za mě jedna z nejlepších Kingovek.

Pokud hledáte temnou krimi, která se postupně láme do nadpřirozeného hororu – Outsider je přesně ten typ příběhu, který vám sedne.

zombinka
09.03.2026

Epická úvodní scéna, kdy je oblíbený trenér dětí zatknut před skoro celým městem a obviněn z vraždy. Neprůstřelné důkazy, ale co když je to všechno jinak? Začíná rozplétání zamotaného příběhu, kdy realita nemusí být úplně pravdivá. Trošku mi to připomínalo TO, vzhledem k povaze hlavního záporáka - nechci to spoilovat prostě. Pěkně budovaná atmosféra, která na konci dojede na uspěchaný konec. Takže Sai Kingu, máte to za lepší troječku. Díky

jarynek
03.03.2026

Na to, jak je King obvykle rozvláčný, tak ten konec byl hodně uspěchaný a když sivezmu, jaký stál proti hlavním hrdinům protivník, tak i hodně jednoduchý. Škoda, jinak by spokojenost byla mnohem větší

Alaglesia
27.02.2026

Začátek klasický King. Vystaví neprůstřelný příběh na několika úvodních stránkách a Vy přemýšlíte, jak tohle sakra dokáže zvrátit? Dokáže. Staví kámen na kámen a buduje svůj příběh, který popírá vše, co jste se v úvodu dočetli. Potom se dostanete do klasické "kingovské fáze", kdy čtete jenom za denního světla, potom k tomu potřebujete i lidi kolem sebe a s obavami otevíráte knihu, co se zase dozvíte, protože se bojíte. King je opravdu mistr hororů, protože Vás donutí se bát. Tak hezky bát. Bohužel pro mě příběh vygradoval tak ve 2/3 s vysvětlením Holly a samotný závěr pro mě byl takovým rychločtením, jen abych zjistila, jak to dopadlo.

soupik2012
25.02.2026 audiokniha

Když si dávám do sluchátek příběh od Kinga, pokaždé očekávám nevšední zážitek a ten se dostavil také nyní. Příběh začíná šokujícím nálezem znetvořeného těla jedenáctiletého chlapce a tak se zdá, že se jedná o velmi dobře napsaný thriller. Nespravedlnost a logický paradox, knihu nešlo odložit. S postupem času, se dostaví také klasická kingovská mysterie. Příběh je inspirován povídkou od E. A. Poea - William Wilson. Tuto povídku mám moc ráda a tak pro mě bylo velmi zábavné, tyto dva příběhy během poslechu neustále porovnávat. Každopádně mě víc bavila detektivní část příběhu. Mystika příběh zpomalila a podle mého názoru trochu vykolejila. Závěr považuji za málo napínavý a trochu uspěchaný. Audiokniha je načtena jako vícehlasá četba a její načtení se velmi povedlo. Na načítání se podíleli tito nárátoři: (ústřední vyprávění a postava Ralpha Andersona) Jan Holík, (hlavní postavy příběhu) Jan Vlasák, (Holly Gibneyová) Jitka Ježková, (vedlejší postavy) Matouš Ruml, Pavel Batěk, Tomáš Drápela, Valérie Zawadská, Diana Toniková

AntonPaduansky
22.01.2026

(SPOILER) (Obsahuje spoiler)

Za mě asi takto. O zhruba 70% knihy bych řekl, že je to naprosto geniální dílo.

Ale ukazuje se, že mistr prostě neumí plánovat dopředu a tady se vepsal trochu do kouta. Když se nám pokusí nabídnout řešení záhady, nabídne nám...

IT. On nám suverénně naservíruje druhý IT. Nebo jsem jediný, kdo to tam viděl? Je to prostě znovu to samé, akorát se nás snaží přesvědčit, že tentokrát je to ,,trochu" jiná příšera. Posledních 30% knihy je prostě najednou IT a úplně mi to celý dojem z knihy zkazilo. Mistr prostě vykradl sám sebe.

MUDr.Scorpion
10.01.2026

Skvela kniha, jsem rad, ze je King stale ve forme. Lec nektera hodnoceni zde me docela pobavila, pripomnelo mi to Cimrmanovské "otevrel si hospodu, ale chodili mu tam lidi", v tomto pripade tedy: "zacali cist knihu od Kinga, ale prekvapilo je tam nadprirozeno".

majakmp3
09.12.2025

Stephen King se pustil do detektivky, hurá!

Na začátku románu Outsider vše nasvědčuje tomu, že oblíbený trenér dětského baseballového týmu, místní správňák a otec roku Terry Maitland provedl zvlášť brutální sexuální vraždu malého chlapce. Otisky prstů, genetika i početní očití svědkové, to vše nasvědčuje tomu, že je případ objasněn a o osobě vraha nejsou žádné pochyby, což je hned na začátku knihy poněkud nečekané.

Záhy se však ukáže, že údajný pachatel Maitland má nezpochybnitelné alibi, byl totiž v době spáchání vraždy prokazatelně na jiném místě a vraždu tak spáchat nemohl a to ani čistě hypoteticky. Jenomže co ty nepřímé důkazy, očitá svědectví a situace, kdy byl údajný pachatel viděn na více místech najednou? Zajímalo mě, jak se s touto situací King, coby autor pro něho nového, detektivního žánru vypořádá. Typoval jsem na podvržené stopy a důkazy a na komplikovaný plán ovlivňování svědků.

Realita byla bohužel odlišná, King se vydal cestou nadpřirozena – představil „bubáka“ jménem Outsider, který se živý lidským strachem, umí měnit podobu a rovněž zvládá zanechávat otisky prstů i genetické stopy libovolné osoby. Zajímavý začátek se, bohužel pro mě, záhy překlopil do něčeho, čemu příliš nerozumím a ani tomu nehovím.

Za mě jednoznačné zklamání - 50%.

DaViD_082
16.11.2025

OJ meets The Exorcist. I když v tomto případě by spíše sedělo "Mr Mercedes meets IT". Každopádně po delší době opět veskrze zdařilá kingovka, která nepůsobí jen jako povinné nikým nechtěné rutinní naplnění kvóty "aspoň jeden mnohaset stránkový titul ročně se značkou King a ideálně pokračování nějakého z kultovních románů".

Jde o knihu dvou rozdílných polovin, kdy obě jsou zdařilé, ale natolik rozdílné, že rozhodně ne každý komu sedne ta první, ocení i tu druhou. A naopak. První jde ve šlépějích několika hodin až dnů od bestiální vraždy malého chlapce pohledem na práci detektivů, obhájců, rodiny podezřelého i oběti, reakcí maloměsta apod. A samozřejmě i zdánlivě jasného pachatele, který si prožívá svůj kafkovský Proces, kdy ví, že je nevinný, ale doslova vše od svědků po veškeré důkazy tvrdí, že není.

Druhá se pak překlopí v setkání s jednou "starou známou" a vůbec se ke slovu mohutně dostane "kinguniversum" plné nenápadných narážek a projení na kdeco z jeho tvorby. Jde o klasickou variaci na "skupinka versus Zlo". Naštěstí, oproti většině knih z poslední doby, to tentokrát (snad až na scénu s projekcí) nepřepísknul až k bodu, kdy protáčíte oči v sloup. Zlo tu tentokrát stojí kdesi v pozadí a strachy (a ostatně i to Zlo) vychází z postav. Prim tedy (naštěstí!) i tak hrají postavy. Finální bezmála westernové zúčtování je pak sice stylové, ale právě finální texaská čtvrtina je svým rozehráním i průběhem tak ryze kingovská, až přesně víte, jak to proběhne, dopadne a kdo to odnese a kdo vyřeší.

Lepší mi nesporně přijde první polovina, kde King využívá svých předností (práce s charaktery) a slabosti pro kvalitní procedurální krimi thriller, ale ta druhá dá zase sympaticky vzpomenout na jeho klasické osmdesátkové horrory a navozuje příjemně znepokojivou atmosféru. Což se mu v poslední minimálně dekádě nedařilo, jakkoli se o to snažil vpravdě často.

Vlado84
07.11.2025

Štefan je skutočný King v tejto žánrovej oblasti ale bez ostychu sa priznávam - asi ma toto dielko nejako extra neohúrilo, ja neviem... nič som nečakal, nijako si nevytváral vopred scenáre a predpojatia.. len som sa chcel začítať a akosi.. Aj som sa tu a tam schovával za záclonu a našiel som sa ako ležím pod posteľou - to všetko preto, aby som si navodil bububu evokatívne stavy - ale... hm.. No. Nevadí. Hlavne, že sa to páči xyz ľuďom po celom svete - a tak je to v poriadku ;)

Luci-_-
16.09.2025

Po dlouhé době jsem oprášila nepřečtené Kingovky na poličce a znovu se zamilovala. Tahle knížka byla dokonalá! Detailně napsaná kniha krásně ubíhala a pomalu jsem nespala jen, abych se dostala ke konci, Konec měl rychlý, přesto napínavý, spád. Kdybych mohla mít sňatek s knížkou, tuhle beru všema deseti, ANO beru si ji.

Susan94
08.08.2025

Kniha se mi četla vážně dobře. Začátek byl velmi čtivý, především části s výpovědmi svědků. Trochu jsem se ztrácela ve vedlejších postavách. Samotné vyústění bylo akorát na hraně s tím, čp jsem autorovi ještě ochotná uvěřit. Tenhle King mě vážně bavil a Holly ta je super!

Merlin_CZ
09.03.2025

výborná kingovka :)

trudoš
05.01.2025

První půlka perfektní a šel bych do ní z fleku znovu. Stephen King si hraje se svým oblíbeným tématem nevysvětlitelného v normálním životě a v téhle rovině funguje román báječně. Dokonce až do okamžiku, kdy je zlo pojmenováno a hrdinové si o něm začínají dělat představu. Pak však přijde na přetřes trestná výprava a já měl pocit, že jsem naskočil do jízdy jménem Doktor Spánek. King znatelně vynechává zápletkové kudrlinky, jako by se ani jemu nechtělo hrdinům cestu komplikovat, pročež dochází k úbytku napětí. Jistě, člověk trne, kdo přežije, ale všechno směřuje k předem jasné konfrontaci a těch sto stránek, než k ní dojde, prostě nějak musíte překousnout.
Což ovšem není nic komplikovaného, vždyť jde o mistra vypravěče. Navíc mi hodně vyhovovala er-forma vyprávění, protože autor ztratil možnost ztvárnit sebe a své stáří v některé z postav. Jenže jak se hýří nápady v první půlce, v druhé jen už jde jen o to, aby se protagonisté odhodlali k činu, a pak už je to ráz na ráz a konec příběhu.

AnoMANder
17.12.2024

Pro mě jedna ze slabších Kingovek. První půlka knihy je detektivka s nemožným pachatelem. Od druhé půlky už tam máme přimícháno i nadpřirozeno, legendy. V první půlce knihy má hlavní roli Ralph, ve druhé to přebírá Holly, nejlepší postava knihy.
Atmosfera, až na závěr, mi přišla slabší, konec na Kinga nezvykle rychlý. Chybělo mi víc informací o pachateli.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi