Neonomicon

Neonomicon https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452862/bmid_neonomikon-ElR-452862.jpg 4 108 31

Komiksová legenda Alan Moore a geniální umělec Jacen Burrows představují mrazivý příběh lovecraftovského hororu! Brearsová a Lamper, dva mladí a nafoukaní agenti FBI vyšetřují sérii čerstvých rituálních vražd nějak spojenou s posledním tajným posláním Aldo Saxe – kdysi zlatého hocha FBI, nyní odsouzeného vraha a chovance ve věznici s maximální ostrahou. Podle Saxova výslechu (kdy mluví výlučně nelidským jazykem) a podle informací z razie související s drogami v pochybném klubu pomalovaném kouzelnými symboly a s hudbou z jiného světa, očekávají, že jsou na stopě něčeho hrůzostrašného… ale nic je nedokáže připravit na příšerné šílenství a nevyslovitelné hrůzy, kterým budou čelit v malém přístavním městě Salem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Komiksy

Vydáno: , Argo
Originální název:

Neonomicon , 2011


více info...

Přidat komentář

PetrCepek
14.02.2024 4 z 5

Kdo miluje Moorovy grafické romány Z pekla nebo Watchmen: Strážci, možná ho tato variace na lovecraftovský horor překvapí. Ale rozhodně nebude zklamán. Navíc může tento jednoslovný mnohaslabičný titul využít v letošní čtenářské výzvě :-)

-Endy-
22.07.2023 5 z 5

Guilty pleasure jakxviň!
Hentai
Monster
Hentai monster
Splatter
Cult
...a dokonce to i dává smysl :-D


Morbidus
06.04.2023 4 z 5

Pokud po této knize pokukujete, ujistěte se, že máte načteno. Nemyslím si, že čtenář nepolíbený dílem páně Lovecrafta (a dalších osob) by plně dokázal ocenit všechny ty skryté odkazy a narážky. Díky neznalosti se pak část kouzla vytratí.
Ovšem abych byl fér, úvodní Vnitroblok (což je mimochodem skvěle dvojznačný překlad!) se pro nezasvěcené snaží shrnout, o čem vlastně celý Mýtus jako celek pojednává. Musím říct, že tato část se mi líbila více, než příběh následující, a to navzdory tomu, že Aldo Sax je evidentně zahořklý křupan. Celý komiksový svazek je však i ve slabších chvílích hnán vpřed mně velmi sympatickou kresbou, která je vyvedena s citem a láskou...
Oukej, druhý příběh se kradmo zvrhne v menší pornáč. Na tom ostatně není nic zvláštního, mnoho známých autorů kombinuje sex a prvky Mýtu. Podstatné je, že to po čas příběhu nejen emocionálně funguje, ale souvisí to i s pointou příběhu. Musím však přiznat, že wow efekt se nekonal; snad i proto, že mám na danou věc vlastní pohled (který ovšem s postojem autora není v rozporu). Co mě ale potěšilo je fakt, že název Neonomicon není pouhé lákadlo pro naduživatele přídavného jména Lovecraftovský, nýbrž skutečně souvisí s dějem.
Doporučuji těm čtenářům Mýtu, kteří se nebojí zabrousit do explicitnějších vod.

Luigi1
14.03.2023 3 z 5

Těšil jsem se na další pokračování byl jsem však zklamán

smazenaryba
27.09.2022 4 z 5

Je zaujímavé sledovať, ako Lovecraftom stvorený mýtus žije dodnes a ďalej sa rozvíja. Vieme, že je to len akási zbierka temných rozprávok stvorená podivínom z Providence, no sú také znepokojivé a sugestívne, že sa k nim stále vraciame a pribúdajú noví fanúšikovia, ktorí do tohto sveta vnikajú a bezvekými tunelmi zostupujú hlbšie a hlbšie do zapovedaných a bezbožných svätýň služobníkov veľkého Cthulhu. Neonomicon je zaujímavým prírastkom, akousi modernou nadstavbou, ktorú môžete aj nemusíte brať ako pokračovanie. Pracuje s Lovecraftovým odkazom vcelku inovatívne a prevracia na ruby isté dogmy, ktoré sú spájané s jeho tvorbu, či osobou samotnou. Až by sa dalo povedať, hravým spôsobom, i keď slovo hravý môže pôsobiť v spojení s obsahom trochu dvojznačne. Komix si zrejme užijú najviac čitatelia, ktorí sú s mýtusom Cthulhu aspoň z časti oboznámení, na druhú stranu, nevidím dôvod, prečo by práve toto dielo nemohlo byť vstupom do tohto sveta. Som zvedavý, čo odhalí Providence.

Kapis
22.07.2022 5 z 5

Iä Cthulhu Wgah-nagl fhtagn, Ia Shub-Niggurath!!!

Tak jsem včera před tou naší hvězdou, žhnoucí ve viditelném spektru, doma zavřený, otevřel Neonomicon, sám bez rodiny a zavřel ho v deset večer s vytřeštěnýma očima. Ten starý úchylný hipísák to zase dokázal! Žádná komiksová adaptace HPL mě nějak extra svou atmosférou neoslovila, ale po této knize si říkám, jestli je rozumné kdy otevírat Krále ve žluté;) A přitom to žádná adaptace HPL není, že? Načal jsem už i Providence - a to taková divočina nebude, to vypadá pomaleji, nicméně Neonomicon, no, co říci, já jsem tím uchvácen. HLP ze Zlatého koně i Sebrané spisy jsem přečetl, ale už to je nějaký roček, což, jak jsem zjistil, úplně stačí. Bát se člověk nemusí, že by nic nepochopil, stačilo by asi mít načteno i jen pár hlavních povídek. Pochopit každou narážku stejně snad ani u Moora není možné, ale čím člověk zná více z díla HLP, o to víc si to užije. Věřím, že ti skalní fanošuci, co přespávají v Měsíčních močálech a Temných hrobkách, u toho musí buď v extatickém vytržení se masírovat nějakou kopií chapadla nebo to pálit na hranici. Já osobně jsem opravdu unešen a nemůžu se dočkat jak to celé dopadne. Doprdele a to mi začíná dovolená zítra, co mám dělat s tou desetikilovou knížkou, to nemůžu tahat s sebou, Ia Ia Iug-rr vunn dho-na!!!!!

No a Rudý hák to jak by mi tím hákem jezdili po zádech, vždycky to byl Redhook, to by mohli opravit v kontextu toho, co tu kolikrát už vyšlo u nás aspoň do toho omnibusu.

Criosphinxx
04.07.2022 3 z 5

Jako přečtený to má člověk raz dva, pač jsou tam krátké texty a i obrázky nejsou nikterak plné detailů (pominu-li hromadu vibrátorů:D) ale jelikož jsem nikdy nečetl nic od Lovecrafta, tak to pro mne nebylo asi tak skvělé, jako pro jeho fanoušky. Mrzí mě to, ale zas o důvod víc to napravit a potom… potom si to přečtu ještě jednou a v plné parádě! Zatím tomu dám 3 hvězdy, ale časem uvidíme.

Blasth
06.04.2022 5 z 5

Tak tohle jsem si hodně užil. Jako čtenář Lovecrafta jsem od toho nic neočekával, komiksů jsem přečetl zatím jen hrstku, nicméně to, co jsem dostal, se mi hodně líbilo. Sexuální stránka pro mě byla velkým překvapením ale nejsem puritán, tak jsem si to užil, jak to přicházelo. Atmosféra skvělá, zajímavý děj a pro milovníky Lovecraftových námětů příjemné ožití jeho nepopsatelna. Kdyby přidali více konkrétních rozvinutých vazeb na původní díla, byl bych rád... ale to by pak kniha mohla mít tisíce stránek a pořád bych chtěl víc.

Terror
26.03.2022 4 z 5

Komentář píši z pohledu čtenáře Moorem nepolíbeného. (No, vzhledem k povaze jistých zapovězených scén z tohoto komiksu, bych od něj teda pusu nechtěl...)
Scénář i kresba jsou na velmi vysoké úrovni. Příběh je dostatečně napínavý a děsivý. Hvězdu srážím pouze za mírné zklamání, které se týká využití mýtu Cthulhu. Čekal jsem více temnoty a méně porna...

dr.horrible
20.03.2022 4 z 5

Cool animal porno; Moore si skrátka môže dovoliť prakticky čokoľvek a to je strašne super.

Honzajosl
15.02.2022 5 z 5

Komiks tak akorát na deštivý podzimní večer. Ve velkém formátu vynikne výborný vizuál a přilepí vás k sobě Innismouthsky lepkavou atmosférou. Moorova práce s Lovecraftovými postavami, jazykem a mýtem prastarých fanouška samozřejmě pobaví. Navíc pokud jste četli Providence, tak je Neonomicon příjemným návratem a doplněním celého příběhu.

Denny456
22.09.2021 4 z 5

Takový klasický komiks od Moora. Dost divnej s parádní kresbou a silně sexualně nabitým dějem. Tentokrát střihnuté Lovecraftem. Prostě něco co milovníci podobného stylu prostě musí za den nasosat.

jarynek
11.07.2021 5 z 5

HPL nemám zas až tak načteného, aby mi to stačilo na Providence, ale na Neonomicon to naštěstí bylo dostačující (tedy alespoň z mého vnímání knihy). Úvodní Courtyard rychle vtáhne do děje týkajííc se vyšetřování rituálních vražd speciálním agentem FBI, který při svém pátrání narazí na stopu, která pro něj (resp. pro jeho sousedy) bude osudová. Tato kratší povídka se mi hodně líbila, má napětí, spád, na Moora je lehce pochopitelná a konec se těžko zapomíná. Na tuto povídku navazuje samotný Neonomicon, kde se noříme do mýtu Cthulhu ještě mnohem více. Hororový příběh nešetřící krvavými scénami. Vedle toho Moore hojně využívá sexuální prvek, vinoucí se celým příběhem, aniž by působil jakkoliv nuceně. Až jsem začal váhat, zda kniha má být poctou Lovecraftovi či zda si z toho všeho Moore jen neutahuje. Každopádně to provedl dobře. Jen mi vadilo, že dokončení příběhu je v jiné knize, kterou ačkoliv jsem četl, tak si již detailně nepamatuji.

Dragonian
28.06.2021 4 z 5

Jenom taková jednohubka. Četlo se dobře, pěkná kresba a parádní scénář.

Popculture
30.05.2021 3 z 5

Trochu jsem se s tím trápil. Kresba je celkem povedená, ale obsahově mi to připadalo divné a nezáživné. Čekal jsem víc krve a hororovější prostředí. Takhle z toho vyšla jen strašidelná pohádka.

Wheelcrusher
13.05.2021 4 z 5

Zatímco se loni u nás Moore předháněl s Jodorowskym, kdo vymyslel víc teploušskej komiks (mě to fakt neočekávatelně poznamenalo, jelikož myšlenka je virus) a Jodo u mě teda s papežákem vyhrál, letos si myslím, že Alan porazil s touhle hierofantaskní orgií zas Šoumena Kyllerů... jen škodaže zakončení se nachází v Providencu, což Neonomicon u mě připravilo o pátou satanystickou hvězdu - samozřejmě mi příjde nanejvýš zneklidnující, když jako věřící člověk, co v zásadě uznává křestanský morální hodnoty, si pak kvůli takovejmhle hovadinám nejeden drásá Nyarlathotepa při všelijakejch deviantních představách a vzácná akloplazma následně končí kdesi v mokru, chladu a temnotách kanalizace, jelikož na korábu láska v bezbřehém nedohlednu moře civilizačního šílenství, ya yaaa!

Disease
03.05.2021 5 z 5

Lovecraftovy povídky byly většinou krátké a úderné, tady se to povedlo taky, takže maximální spokojenost. Oproti Providence, která těží víceméně jen z odkazů, je tady důraz na děj.

1972Sixo
12.04.2021 4 z 5

U tejto grafickej novely je veľmi dobré poznať spisy H. P. Lovecrafta, lebo komiks nielenže z nich čerpá, on na nich dosť podstatne nadväzuje a rozvíja niektoré motívy, hlavne (aj citovaný) Cthulhu, alebo Dagon. Dalo by sa povedať že Lovecrafta znásilnil Moore, ale je to skôr sodomizovanie našou dobou, akési prenesenie kultu diela Lovecrafta do súčasnosti a jeho popularizácie pre súčasného nemainstreamového komiksového čitateľa. Ale napriek tomu je Moore v komiksovom svete úchyl číslo 1. a tlačí na pílu kde sa len dá. Či sú to až Dalíovské vízie po užití drogy, Bukowského slovník, alebo libido samotného Dagona. Ale raz za čas sa to dá.

RaptoR
06.04.2021 5 z 5

Za mě super. Jasně, pokud jste četli jako první Providence, nevyhnete se spoilerům. Ale spolu s Neonomiconem dostane i největší (a nejdiskutovanější) Argo komiks hlubší význam. Příšery, záhady, tajemství. Plný počet na první dobrou.

3nitka
06.04.2021 3 z 5

Asi základná chyba - nepoznám Lovecrafta.
Ale keď toto pominiem, bavila som sa.
Krvi, slizu a všeličoho iného je tu dostatok.
HRROUNGH ...